Reklama

Reklama

Amal

(festivalový název)
Trailer
Egypt / Libanon / Francie / Německo / Norsko / Dánsko / Katar, 2017, 83 min

Obsahy(1)

Časosběrný portrét dospívající dívky Amal (v překladu Naděje) nás zavádí do rozbouřeného Egypta, kde diktátorský režim po revoluci vystřídala vláda radikálního Muslimského bratrstva. Vzpurná Amal, s kapucí vždy staženou do čela, se na ulicích chová jako nebojácná vůdkyně, hnaná vzpomínkami na svého zesnulého otce. Turbulentní osud země se zároveň odráží v hrdinčině nevyjasněné genderové roli. Z tomboye v mikině a džínách se Amal po partnerově boku krátce mění v nalíčenou slečnu, poté v zahalenou ženu. Dokument Mohameda Siama je vrstevnatou sondou do života mladé ženy v překotně se transformující arabské společnosti. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Recenze (3)

Rejže 

všechny recenze uživatele

Vždycky jsem měla ráda takové ty rebelky ála Arya Stark. Aneb bojuj jako chlap. Mohamed Siam sesbíral a natočil časosběrný dokument o mladé dívce z Egypta, které smrt tatínka otevře oči a vpraví ji do reality pouličních nepokojů a bojů proti nastupujícímu režimu Muslimského bratrstva. Čím více bratrstvo vítězí, tím více se z chlapecky divoké Amal stává s pokorou dospělá a krásná žena. Rejža nasadil kameře velmi dobrou čočku až mne to překvapilo. ()

vyhnalek 

všechny recenze uživatele

Časosběrné dokumenty vždy závisí na šťastném výběru hlavního hrdiny. V tomto případě se výběr povedl. Dívka sama utáhne celovečerní dokument, ve kterém se zrcadlí nejen proměna rebelské dívky Amal, ale i celé egyptské společnosti. ()

Reklama

Reklama