Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Na začátku normalizace v 70. letech zesílil výskyt ideologicky podbarvených příběhů, ale vyskytly se také pokusy vytvořit nenáročnou zábavu, střiženou bezmála podle prvorepublikových vzorů. Tento snímek rozvíjí zmatky, které nastanou kolem přípravy oslav zlaté svatby, na níž se chystají hornický důchodce a jeho žena... Režisér Jaroslav Mach se spolehl jak na situační komiku pramenící z nedorozumění a záměn, tak na slovní žerty, opírající se o ustavičné škorpení mezi oslavenci. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (36)

mire.k 

všechny recenze uživatele

Vynikající jemná komedie s myšlenkou. Typická Machova poetika a jemný humor, který není přímo řachanda a musí se trochu přemýšlet. Mladá generace asi nepochopí. Herecké výkony perfektní. Jaroslav Mach byl vynikající režisér a scénárista a točil své filmy. Jeho filmy odráží dobu ve které točil. Bohužel tyhle jemné narážky mají mladí problém pochopit. Jen žasnu, kolik chytrých ví co bylo záměrem tvůrce filmu. Kvalitu dialektu nemohu jako neostravak posoudit, ale pochopím případné výhrady ostraváků k faktu, když se pražští herci snaží mluvit nářečím(viz. hrůzné snahy o hanáčtinu v řadě filmů a seriálů). ()

Vesecký 

všechny recenze uživatele

Příjemná situační komedie se skvělými výkony Jiřiny Šejbalové a Bohuše Záhorského, který byl na vrcholu svého umění právě v rolích vesnických dědků (viz Náš dědek Josef, též s Jiřinou Šejbalovou). Jedna komická nebo aspoň veselá situace se střídá s druhou, nádherný propletenec různých nedorozumění, který se zase jen těžko rozplétá, příjemná vesnická atmosféra, to všechno jsou nesporné klady této veselohry. Jenom člověku napadá, jak se všechno mohlo tohle všechno stát během jednoho dne zlaté svatby, vždyť to se prostě nedalo stihnout (včetně výletu slečny dcery do Ostravy a zpět). ()

Reklama

honajz 

všechny recenze uživatele

Rozverná čeká komedie z ostravského venkova nám představí škálu předních českých herců tehdejší doby a nabídne i něco lidového humoru. Tvůrci se rozhodli rezignovat na tehdejší politické klima a pokusili se natočit vesnickou komedii. Herce na to mají excelentní – Bohuše Záhorského, Jiřinu Šejbalovou, Vladimíra Menšíka, Jiřího Sováka a mnohé další. Problém však tkví ve scénáři a i v podivné snaze, aby postavy mluvily po ostravsky, kratkym zobakem. A dovedete si asi představit, jak to dopadlo. Navíc zápletka není z rodu těch, z nichž bychom nějak jásali. Před zlatou svatbou se ztratí děda, a tak ho všichni hledají. Mladí přijedou z města, jenže mají před rozvodem a snaží se to utajit. Jejich dcera Olga přijede na zapřenou a zaplete se s místním mladíkem. Chtivá vdova se snaží klofnout chlapa. Na národním výboru chystají oslavu a řeší, zda mezi svatebními dary může být klec s králíky. Do všeho zmatku se vloží i Veřejná bezpečnost. A nakonec vše zakončí velkolepá tancovačka. Naštěstí zde chybí košilaté vtipy, jak jsme tomu zvyklí třeba z vesnických komedií Zdeňka Trošky, ale zase na druhou stranu oněch zmatků příliš mnoho není, děj plyne v podstatě lineárně a většina věcí se hned vysvětlí. Nejspíše mělo jít o komedii plnou omylů, záměn a zmatků, ale takovou je třeba Slaměný klobouk nebo Svatba jako řemen. Film potěší přehlídkou mnoha známých a vynikajících herců, příběh je však tuctový a ne příliš vtipný. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

„Panebože, Pražáci!“ Nenáročná, ideologií nepřetížená komedie z rázovitého ostravského kraje. Většina herců ztvárňuje jednorozměrné vesnické figurky à la Troška a snaží se mluvit rázně a krátce, což působí stejně, jako kdyby si skupina špatných imitátorů dělala hodinu a půl legraci z Ostraváků. Je potom těžké věnovat pozornost něčemu jinému než divné mluvě, jejíž legrační potenciál se stejně rychle vyčerpá (snad jedině ten, kdo na Ostravsku nikdy nebyl, může věřit, že tady takhle všichni mluví). Venkovským prostředím, střetem venkova a města i „zamrzlým“ posledním záběrem Zlatá svatba vzdáleně připomíná Intimní osvětlení. Aby se ale přiblížila jeho nevnucujícímu se, vícevrstvému a rozhodně ne výsměšnému humoru, musela by překonat stejnou vzdálenost, jaká dělí Prahu od Ostravy. 45% ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Ještě v 50. letech točil Mach filmy, které fungovaly alespoň v rámci nějaké kategorie. Později už to více méně nestálo za řeč a toto je jeho labutí píseň. Lépe nevidět. Kohorta pražských herců s podivným dialektem ve vesnické grotesce na téma rodinné soudržnosti, která je nad vším. Bohužel strop byl vysoko. ()

Galerie (36)

Zajímavosti (2)

  • Ve filmu zazní výraz „putifarka“, jehož význam je dnes už neznámý, protože slovo se nepoužívá. Jedná se o dámu, zpravidla poněkud starší, která svádí mladší muže. (sator)
  • Natáčanie filmu prebiehalo v meste Ostrava a v obciach Spálené a Heřmanovice. (dyfur)

Reklama

Reklama