Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Prvý náš film s mírovou thematikou líčí hrdinný boj příslušníků československé armády a SNB s banderovskými vrahy i jejich přisluhovači mezi reakčními politiky a kněžími.  Po válce chtěli západní imperialisté dostat banderovské tlupy, složené z bývalých esesáků, do západního Německa, aby tam spolu s ostatními válečnými zločinci sloužili jako jádro budoucí fašistické armády, určené k přepadení Sovětského svazu a lidově demokratických států. Cesta banderovců vedla z Ukrajiny přes Polsko, kde podporováni Mikolajczykem a jeho stranou, vypálili na 5000 vesnic a zavraždili na 50.000 lidí. V roce 1947 byli vytlačeni lidovou armádou z Polska. Vtrhli na naše území a počínali si stejným způsobem jako v Polsku. Ale dík iniciativě KSČ byla prosazena, přes přímý odpor, sabotáž a zradu buržoasních stran, vojenská likvidace banderovců. Vojáci a příslušníci SNB nastoupili proti hordám nepřítele, který byl nebezpečný zkušenostmi v horských bojích a svou krutostí. Naše reakční strany se snažily, podle pokynů z Mnichova, zmařit komunisty těžce vydobytou vojenskou likvidaci líčením banderovců jako "ubohých štvanců" - tímto tvrzením chtěly nahlodat bojovou morálku našich lidí. Tuto propagandu vřele podporovala církevní hierarchie. Na našem území byla současně rozvinuta banderovská špionážní siť, která měla zaručit zprávy o pohybech vojsk, zajistit ve spolupráci se zrádnými kněžími a rekčními stranami podporu obyvatelstva, přísun munice a potravin a opěrné body pro dobu, až se banderovci dostanou z hor do nížiny. Díky bdělosti SNB a STB se podařilo tuto agenturu, skrytou většinou po farách a klášterech, likvidovat. Přesvědčování, za aktivní pomoci uvědomělých soudruhů, rozbilo lživou propagandu reakčních novin, která u některých lidí již zapouštěla kořeny. Boje s banderovci byly těžké a neobešly se beze ztrát, jak na životech vojáků a příslušníků SNB, tak i obyvatelstva. Nakonec byla "akce B" ukončena vítězně: banderovské tlupy byly likvidovány. Naši vojáci a příslušníci SNB dokázali, že lid vedený myšlenkou obrany míru je silný a pevný. Film byl vyroben za spolupráce ministerstva národní obrany a ministerstva národní bezpečnosti. (Filmový přehled)

(více)

Diskuze

 (hodnocení, recenze)

Byli Banderovci ? Byli!! Bylo to uchylní vraždící psychopati co táhli z Ukrajiny?  Není co řešit!!

k5456

k5456 (hodnocení, recenze)

Byli Banderovci???Byli.Vraždili ,mučili civilisty???Jasňačka!!Tak vo co  kritikům jde???Prostě dostali na  frak od  našich kluků,díky za to....

mimau

mimau (hodnocení, recenze)

nebýt přírody není se na co koukat. Deyl je toporný jako Stalin, Bek jak Zagorová u Chramostové stojí za vidění tak akorát pro tu dobu typické tepláky. Pozor Jiří Sovák během filmu pochopí své dřívější myšlenkové omyly a zatočí se spoustou Banderovců. I Dana Medřická je v obou rolích poněkud za svými možnosti.

wovsi

wovsi (hodnocení, recenze)

nechápu jak někdo mohl "vyzvracet" na filmové plátno takovýhle film. Jistá řemeslná zručnost nemůže v žádném případě přebít agitačnost pro režim, o kterém už víme v dnešní době své.

 (hodnocení, recenze)

Nevim, jak to vidi te vy ale me se to zda jako dobrej film.Tento film předčil o hodne let holywood.Vim co se vam nelibi na pribehu znam i horsi prekrucovani pravdy...ale to je na kazdym jak to vidi.Proste si to zaslouží 4 hvězdy.

Reklama

Reklama