Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Na nádraží Florenc v Praze nastupují do autobusu cestující do Karlových Varů. Je mezi nimi i dívka dobráckého řidiče Honzy Chalupy, dispečerka Barborka alias Pusinka. Dámská část cestujících na půvabnou mladou ženu pochopitelně žárlí, zatímco někteří muži se jí hned začnou dvořit. Po cestě však řidič zastaví jiné krásné dívce, a tak má Barbora dojem, že se sama ocitla na vedlejší koleji. Cesta do Varů je dlouhá a během ní dojde na mnohá drobná nedorozumění. Jak mezi Honzou a Barborkou, tak mezi ostatními cestujícími… Ve vtipně koncipovaném příběhu, který je založen na konfliktech mezi cestujícími v rychlíkovém autobusu, se režisérovi Josefu Machovi podařilo s laskavým humorem ukázat některé stránky lidských povah. Z jednoduché látky autor vytěžil maximum, přičemž se v jeho díle doplňují prvky humorné, až vyloženě groteskní, s prvky hudebně lyrickými i fantastickými. Výsledek představuje kvalitní, divácky vděčnou a zároveň vkusnou zábavu. Píseň "Šoférská" Ludvíka Podéště na slova Josefa Kainara v podání Josefa Beka se ve své době stala hitem. Theodor Pištěk a Eman Fiala v rolích fotbalových nadšenců Mandy a Jeníčka upomínají na své postavy z úspěšného staršího filmu Muži v offsidu (1931). (Česká televize)

(více)

Recenze (138)

triatlet 

všechny recenze uživatele

Jízda, kterou si na rozdíl od jihlavské MHD užiju:-) Řidičům za jízdy mukat zakázáno. Zajímavé pojetí vyprávění příhod cestujících – střídání myšlenek jednotlivých pasažerů s reálnými promluvami se dobře doplňuje. Charaktery postav jsou rozmanité. Příběh nenudí. Na postavě Kadeta (František Filipovský) menší narážky na socialistickou kolektivizaci. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Takový zvláštní mix jakýchsi snů řidiče (a vizí Koníčka) a reality, kde vlastně chybí nosnější příběh - jde jen o sledování figurek, cestujících v autobusu do Varů, často pojatých jako nějaká satirická kritika nějakých lidských vlastností (nedůtklivost, klepny, bojácnost, zbabělost, nabubřelost, milovník starých pořádků apod.). Tahle podivná road movie má některé silné scény, ale pár jich je vážně už moc dada. --- EDIT 15/15 2018: Předtím jsem dal dvě hvězdy, teď bych dal čtyři, tak to zprůměruji. On ten film je těmi dada prvky vlastně milý a hezký a ty jednotlivé typy tepe docela slušně. Koníček je rulezz sám pro sebe, zvláště jeho vystoupení z busu ve Varech. U některýh lidí chybí dovětek, jak to dopadlo, a zloděj není odveden na policii. Ale celkově se na to vlastně vždy znovu rád podívám. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

To byl ale zase blbý nápad, si takhle jednou po ránu pustit televizi a podívat se, cože tam dávají. ČT1 – stará česká komedie – žádné reklamy – plno známých herců – inu řekl jsem si: to by nemuselo být špatné…Bohužel bylo…Pár vtipných momentů by se tam našlo – sešla se tam celá řada uznávaných tváří – ovšem to je tak vše pozitivní, co bych u tohoto filmu našel… snad ještě handrkování sparťana se slávistou…Jinak je tu ovšem i docela dost míst, u kterých jsem se prostě nudil – což byla hlavní vada na kráse. A je to i důvod, proč tomu nedám alespoň průměrné ohodnocení. Znovu už to totiž vidět nepotřebuji… ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Milá, příjemná, vtipná oddechová záležitost, moc hezky napsaná, ty vnitřní monology postav jsou úžasné, k tomu skvělé herecké obsazení, mně stojí za to vidět Danu Medřickou, Stellu Zázvorkovou, Jiřího Sováka, Františka Filipovského a tak dále a tak dále.. Bylo mi potěšením.. P.S. Seznamování a představování pod autobusem suprskvělý.. ()

Malýprinc 

všechny recenze uživatele

Kdyby byl film po celou jeho délky, stejně dobrý jako na začátku, tak přemýšlím nad pěti hvězdami... takhle to ale nejde a musím dát tři. ()

UncleG 

všechny recenze uživatele

"Slečna Barbora byla stvořena, aby vnášela neklid do společnosti." Ano, to je jedna z vtipných úvodních replik, v nichž se humorem ani poetikou nešetřilo. Zbytek filmu se už bohužel nese v nablblém duchu kolektivizačního optimismu, budovatelských výlevů a do očí bijícího (takzvaně umně maskovaného) psychologického podsouvání. Jako agitka otřesné, jako komedie podprůměrné. Počáteční nápaditost se velmi záhy vytrácí do nenávratna a ve chvíli, kdy dochází i špatné nápady, přijde na řadu notně ulepená komunistická fantasy-utopie s létajícím a mluvícím autobusem (kam se hrabe pes Falko z Nekonečnýho příběhu). Přece jen jsem si ale něco odnesl... Kdybych teď jako náhodou spadnul z Marsu a viděl film bez předchozích souvislostí, věděl bych ihned po Florenci 13:30, že na znárodňování není nic špatného a že blahu jednotlivce nejvíce prospěje, pokud se podřídí většině. Že když všichni táhnou za jeden provaz/autobus, pak se dílo podaří a nejlépe je svěřit se moudrým mužům u volantu. A teď promiňte, jdu vyzvracet všechnu tu červenou limonádu... ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Při cestě rychlíkovým autobusem z Prahy do Karlových Varů se může stát opravdu cokoliv. O tom by mohl řidič Jan dobře vyprávět. Dostávají zde hodně prostoru komentáře, představy a fantazie jednotlivých postav. Vidíme třeba autobus, kde je za jízdy řidiče líbat povoleno, lítací autobus nebo autobus, kde se každému hraje na přání. Originální a netradiční film. ()

topi 

všechny recenze uživatele

Osobitá road movie z konce padesátých let, která se odehrává na trase Praha-Karlovy Vary. Pasažéři, kteří cestují v autobusu "Škodověnky" jsou všechno herecká esa, někteří z nich teprve začínající (krásná Valentina Thielová) a většina má svoje vnitřní monology, včetně řidiče Pepíčka Beka a to jsou opravdu vytříbené charaktery mnoha lidských vlastností. Mě se na tom filmu líbí hlavně to, že člověk může vypnout a v poklidu a s úsměvem na tváři se bavit téměř pohádkovým dějem a situacemi, které se příjemně prolínají. Vždycky jsem měl tento film rád a vždycky ho rád mít budu. Kecy místních uživatelů o nějaké agitce si můžou strčit mezi půlky. ()

OG_Swifty

všechny recenze uživatele

Pomyslnou kvalitu už dnes 20 let po revoluci málokdo ocení. Přišlo mi to jako socialistickej škvár, na druhou stranu z rodiny vím, že vztah ke Škodověnce a strojům té doby řidiči a spol skutečně měli. Jelikož jsem nedokoukal, zdržím se raději bodování.. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Ale jo, ja to berem. Slusny namet na film v Ceskoslovensku 50., rokov - sice sa neriesi nic zo vseobecneho rozhladu ako povedzme politika, ale film ma slusne tempo, vyborne dialogy. Jazda autobusom, do toho spev, zoznamovanie sa. A najlepsie dialogy so soferom su tieto : - jeden Listok. Aky ? Cestovny. Ale kam? Do ruky. Dobre, ale kam cestujete ? Na svadbu. No dobre, clovece, ale kde sa ta svadba bude konat ? Tak ..... ked bude pekne tak von a ked bude prsat a skaredo, tak svadba bude dnu, v budove. 62 % ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Obsazení vypadá na papíru téměř dokonale. Bohužel hlavní tíha děje leží na bedrech méně výrazných herců. Semtam se povede vtip, občas se objeví zajímavá situace, ale celkově mě film příliš nepobavil. ()

cariada 

všechny recenze uživatele

Taková budovatelská komedie ,kde se sice nebuduje ,ale všude je to cítit. Skupina cestujících jede atobusem do K.Varů mezi sebou se různě hašteří a do toho si každý něco o tom druhém myslí a nahlas jsou nám zděleny jeho myšlenky což je poměrně slušný a vtipný nápad. Do toho je tu děsně ochotný řidič J. Bek. a jeho žárlivá přítelkyně. Typická komedie z 50.let. ()

Nach 

všechny recenze uživatele

Když přivřu obě oči, tak ty tři slunce udělím. Nenáročná, budovatelsky okořeněná komedie s excelentním hereckým obsazením. Komediální road movie, kde se sejde plejáda všelijakých existencí, které musí spolu vzájemně přežít cestu do Karlových Varů. Snímek tu a tam - což je příjemné - sklouzává k surrealismu, ovšem častěji budeme přikurtovaní k některým postavám nadávajícím, kritizujícím či ošetřujícím druhé. A tu a tam uvidíme i něco z okolní krajiny, éry konce padesátých let. Na jedno dopoledne dobré, ale opakované zhlédnutí prosím ne. 60% ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Je to vřelá satirická komedie s alegorickým vyjevováním rozmanitého celku. Cestující rychlíkového autobusu jsou vzorkem rozdílných složek společnosti. Něžně a radostně se odhaluje jeden jedinec po druhém. Až do samé nahoty podstaty hříchů a lidské dobroty. Vše lehce a hravě v hašteřivé vřavě ega, přetvářky, škodolibosti a škarohlídství. Optimismus obrušuje a zlidšťuje, společná nepříjemnost sdružuje a tmelí. Principálem autobusového divadla je jeho řidič Jan Chalupa (dobrý Josef Bek), ochotný a bezstarostný průvodce na cestě smíření. Zdravá partnerská žárlivost není občas na škodu. Hlavní ženskou postavou je Janova milá, dispečerka Barbora alias Pusinka (elegantní Sylvie Daníčková), uražená rozdávaným úsměvem svého vyvoleného na všechny světové strany půvabných žen. Vetřelcem v partnerském klidu je mladá Miriam Plecitá (zajímavá Valentina Thielová), prakticky využívající svého šarmu v životě. Povýšeností nad ostatní oplývá především stále si stěžující paní Veselá (výrazná Dana Medřická) a její hlasité dovolávání se osobního práva. Fantastou s osobitým vnímáním světa je Karel Koníček (zajímavý Karel Effa) s dobrodružnou cestou k probuzení. Karatelem je starý morous Havrda (příjemný Jaroslav Vojta) v automatizovaném područí poslušnosti vlastní manželky Helči (solidní Marie Rovenská). Sportovní posedlost je ve vášnivé rozepři zarytých fotbalových fanoušků, sparťana Mandy (Theodor Pištěk) a slávisty Jeníčka (Eman Fiala). Lstivost a lenost je vytrestaný zlodějíček a neúspěšný svůdce Vališ (dobrý Jaroslav Mareš). Shazování viny na ostatní je chybující, nespokojený a hádavý hodinář Kadet (skvělý František Filipovský). Lhostejnost ke svému okolí je pan Tachecí (dobrý Jiří Sovák), vytrestaný za svůj pasivní postoj. Z dalších cestujících: mladá, energická a laskavá lékařka Valerie Jírů (Jiřina Bohdalová), marně dvořící se Herzán (Robert Vrchota), hašteřivá klepna Hořejší (Stella Zázvorková), pokrytecký Dusík (dobrý Eduard Dubský), obratný kouzelník Jan Maria Čuc (sympatický Vlastimil Brodský), nesmělý a nevědomý opilec Žejdlíček (Miloš Nesvadba), pomalý pán Balík (Lubomír Lipský st.), rychlý cestující Rychlík (Rudolf Princ), do četby pohroužená romantická žena (Dagmar Zikánová), či úzkostlivý a posedlý čtenář (příjemný Václav Lohniský). Z dalších rolí: sebevědomý řidič tatrovky (Josef Hlinomaz), hrdý řidič pomalé aerovky (Jaroslav Štercl), žárlivostí zhrzená hostinská (Věra Koktová) a barevné hlasy rychlíkového autobusu Škoda (Dagmar Sedláčková) a vtipného komentátora (Otakar Brousek st.). Hravost je předností této jemné satiry na soužití jednotlivců v rámci společenství. Trefné, vtipné, veselé, radostné a laskavé. A ten nakažlivý optimismus! ()

zette 

všechny recenze uživatele

Pro me dost zdarila roadmovie o typickych ceskych vlastnostech. Velice pestra paleta pasazeru:-). Netradicni zpracovani, mnoho vybornych hercu a nekolik fakt vtipnych scenek dela z tohoto filmu velice prijemny zazitek. "Kdyz te nic nepali, tak nehas, me to nevadi, ja jsem NEUTRAL:-))!" ()

Lindiště 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelné o čem se dá natočit film... Nápad udělat hlavní námět cestu z Prahy do KV, mi přišlo spávně ujeté, včetně odboček jako sny a létající autobus :) Ovšem zápletky a charaktery (které ztvárnili všichni v té době a vlastně i dnes známí herci), byly velice naivní a občas docela iritující. I když věřím, že někomu se mohly líbit... ()

Reklama

Reklama