Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Na nádraží Florenc v Praze nastupují do autobusu cestující do Karlových Varů. Je mezi nimi i dívka dobráckého řidiče Honzy Chalupy, dispečerka Barborka alias Pusinka. Dámská část cestujících na půvabnou mladou ženu pochopitelně žárlí, zatímco někteří muži se jí hned začnou dvořit. Po cestě však řidič zastaví jiné krásné dívce, a tak má Barbora dojem, že se sama ocitla na vedlejší koleji. Cesta do Varů je dlouhá a během ní dojde na mnohá drobná nedorozumění. Jak mezi Honzou a Barborkou, tak mezi ostatními cestujícími… Ve vtipně koncipovaném příběhu, který je založen na konfliktech mezi cestujícími v rychlíkovém autobusu, se režisérovi Josefu Machovi podařilo s laskavým humorem ukázat některé stránky lidských povah. Z jednoduché látky autor vytěžil maximum, přičemž se v jeho díle doplňují prvky humorné, až vyloženě groteskní, s prvky hudebně lyrickými i fantastickými. Výsledek představuje kvalitní, divácky vděčnou a zároveň vkusnou zábavu. Píseň "Šoférská" Ludvíka Podéště na slova Josefa Kainara v podání Josefa Beka se ve své době stala hitem. Theodor Pištěk a Eman Fiala v rolích fotbalových nadšenců Mandy a Jeníčka upomínají na své postavy z úspěšného staršího filmu Muži v offsidu (1931). (Česká televize)

(více)

Recenze (138)

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Tento film není můj šálek kávy. Něco mu chybí, i když všechny atributy dobrého filmu by tu byly. Nějak ta šťáva tam není...60% ()

RonaMidu 

všechny recenze uživatele

jindy vždycky za tři,dneska za čtyři - podle rozpoložení,vždyť to říkám.... bavilo mne sledovat lidské mozkové pochody,a taky to,jak dispečerka neustále hlásila odjezd autobusu do Karlových Var :-D, a ten autobus - krása!hned bych takovým někam jela ()

Iroquaise 

všechny recenze uživatele

"požaduji sestup, ve vyšších polohách nemohu číst !"...ale jo...tak půl na půl...z jedné strany banální, situační a idelogicky zjitřené ( hlavně ztepilým ženským figurám neustále fičí východní větry do orálního otvoru)...z druhé ale docela solidně zahrané, slušně natočené a místy i docela vtipné...ultimátní jednohubka, ale čas s ní strávený zas až tak nebolí a amerického brouka nepošlapává... ()

pytlik... 

všechny recenze uživatele

Větším zázrakem než létající autobus mi připadá to, že Effa se svým exteriérem mohl hrát úspěšného svůdce žen. Zato Bek se neprojevil jako zkušený alfa samec, je přeci jasný, že když mám u sebe partnerku, tak se začnu chovat jak největší homosexuál, koukám zásadně po mužích a zastavím tak maximálně dědovi s roštím a né atraktivní ženě. A coby řidič pojedu nějakou alternativní trasou a né tou normální, která je lemována dívkami, se kterými jsem v minulosti flirtoval. ()

noriaki 

všechny recenze uživatele

Tak nevím, ale já jsem v tom žádnou tupou budovatelskou agitku neviděl. Florenc 13,30 je velice mazaně napsaná a výborně zahraná komedie plná chytrých nápadů a překvapivých situací. Vnitřní monology postav nemají chybu (můj nejoblíbenější je přesvědčený "neutrál" Sovák), magická tlačítka na ovládací desce Škody 706 RTO LUX, taktéž ne, a těch zajímavých charakterů je tolik, že se scénář musel psát skoro sám. Sem tam by se sice do děje vloudila nudnější pasáž, jenže tolik jich zase nebylo a zbytek mi to bohatě vynahradil. Nebýt hrátek s čertem, šlo by zřejmě o nejlepší roli Josefa Beka. A že jich měl. ()

lucascus 

všechny recenze uživatele

mně se to teda hodně líbilo....zasmál jsem se u toho a taky mě potěšila ta sestava se skvělými herci....(medřická, zázvorková, sovák,...) ()

ghatos 

všechny recenze uživatele

Na to, že to je padesátkový film je to v pohodě a uvolněné. Zajmavá sestava herců...Pepíček Bek, jako řiditel autobusu :) ...co chcete více? 57%. ()

jatamansi 

všechny recenze uživatele

K tomuto dílku mám nedefinovatelný odpor, nebo spíše definovatelný mně ne právě příjemným způsobem herectví Josefa Beka. Jeho žoviálnost a bodrost a mírná jazyková vada mne vždycky přiváděly k šílenství a ovlivnily silně názor na každý film, kde hrál. A protože tahy hlavní, nedostanu se výš. Byť v dalších rolích a roličkách celá plejáda hvězd a hvězdiček. Zajímavá je ta Florenc, některá zábradlí jsou snad doteď původní. ()

Ironfood 

všechny recenze uživatele

Bezstarostná jízda Josefa Beka odnikud nikam. Většinu filmu tvoří monotóní neshody mezi cestujícími autobusu, který nakonec promluví a přinutí je k socialistické spolupráci... ()

Arkanoid 

všechny recenze uživatele

Skvostné obsadenie, skvelo parodujúce správanie ľudí na autobusovej zastávke či v autobuse. Zaujme aj hovorením myšlienkových pochodov postáv. Pickuperi starej školy, žiarlenie, predstavy hanblivého muža či myšlienky neutrála sú potechou príbehu. Socializmus vo filme nie je veľmi cítiť, preto sa dá pri ňom príjemne oddýchnuť. ()

Jiří K. 

všechny recenze uživatele

Naivní a to dost. Spíše mne zaujala nedávný dokument o natáčení toho filmu s některými herci, kteří v tomto paskvilu učinkovali - vzpomínka, kam všude se jelo a dojelo, jak to bylo s tím a oním. Zajímavá je ta skutečnost, že i když se film jmenuje Florenc 13.30, jediný (jednovteřinový) záběr z Bus nádraží Florenc je ten celkový (závěrečný), kdy autobus vyjíždí z nádraží směr KV. Ostatní záběry z Florence jsou jen záběry imitace. Mrzí mne lapsus některých známých herců, především mého oblíbence J.Sováka, kteří se angažovali v také slátanině. Dvě ** za Sováka, Beka, Pištěka, Lohniského a Hlinomaze a poněvadž je to český film. ()

klúčik 

všechny recenze uživatele

Propaganda autobusu - alebo reklamný film o Škodovke. Ten autobus bol na dobu vzniku vynikajúci. Pamätám si., že ako chlapec sme podobnými chodili na školské výlety. Ináč film je jasný - komédia z 50tych rokov. 45%. ()

xaver 

všechny recenze uživatele

Průměrný snímek se snahou o sondu do duší českých lidí různého smýšlení a postavení. Komedie to ale určitě není. Tu si představuji trochu jinak. Zajímavé herecké obsazení, občas nechybí ani vtip, ale na tom snímku je asi nejzajímavější ten autobus. Škoda 706 RTO předběhla svou dobu. Na konci 50-tych let to byl špičkový výrobek. O tom filmu se to již říci nedá, ale jinak celkem slušný průměr. Film samotný tak 2*, autobus jednoznačně za 5*. Výsledek, slušné 3*. ()

Reklama

Reklama