Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Na nádraží Florenc v Praze nastupují do autobusu cestující do Karlových Varů. Je mezi nimi i dívka dobráckého řidiče Honzy Chalupy, dispečerka Barborka alias Pusinka. Dámská část cestujících na půvabnou mladou ženu pochopitelně žárlí, zatímco někteří muži se jí hned začnou dvořit. Po cestě však řidič zastaví jiné krásné dívce, a tak má Barbora dojem, že se sama ocitla na vedlejší koleji. Cesta do Varů je dlouhá a během ní dojde na mnohá drobná nedorozumění. Jak mezi Honzou a Barborkou, tak mezi ostatními cestujícími… Ve vtipně koncipovaném příběhu, který je založen na konfliktech mezi cestujícími v rychlíkovém autobusu, se režisérovi Josefu Machovi podařilo s laskavým humorem ukázat některé stránky lidských povah. Z jednoduché látky autor vytěžil maximum, přičemž se v jeho díle doplňují prvky humorné, až vyloženě groteskní, s prvky hudebně lyrickými i fantastickými. Výsledek představuje kvalitní, divácky vděčnou a zároveň vkusnou zábavu. Píseň "Šoférská" Ludvíka Podéště na slova Josefa Kainara v podání Josefa Beka se ve své době stala hitem. Theodor Pištěk a Eman Fiala v rolích fotbalových nadšenců Mandy a Jeníčka upomínají na své postavy z úspěšného staršího filmu Muži v offsidu (1931). (Česká televize)

(více)

Recenze (138)

Miki68 

všechny recenze uživatele

"Ta bílá dálka, to je láska má..." Jasně, je to ideologický škvár, ale zároveň krásně nostalgický, milý a vtipný film. ()

FOCKE_WULF 

všechny recenze uživatele

Jménem flotily československé autobusové dopravy vás vítáme na palubě kouzelné škodověnky. Soudružky a soudruzi se trochu přešlehli ženšenem, proto část cesty letí, halucinují a zpívají. "Pane Honzo, tohle je nejchutnější kávička na dvaapadesáté rovnoběžce." Toto filmové podobenství jsem nepochopil. Ale byl jsem šťastný (dopamin). ()

D.Paulus 

všechny recenze uživatele

Z Prahy do Varů cestuji dost často, ale takovouhle cestu bych zažít nechtěl... :-) Tento bláznivý a až do morku kostí socialismem prolezlý film zachraňují jen výborné vnitřní monology výborně herecky obsazených postav. ()

BigBang 

všechny recenze uživatele

Krásná role p. Effy. Plejáda nejlepších herců tehdejší mladší generace, doplněná p. Vojtou. Jedna z trvalek české komedie, díky profesionalitě tvůrců: sevřený příběh, suverénní podání velkého počtu postav, které většinou ve filmu dostaly jen malý prostor. Žánrově se "Florenc" blíží crazy komedii, ale postupem filmu nabývá na síle metafora cesty autobusu jako symbolu pro českou společnost. Myšlenka na mě dnes působí budovatelsky, neboť vrcholí krizí, kdy kolektiv drtivé většiny cestujících překoná své osobní slabiny, spojí síly za pokřiku "hej rup" a prožije euforii naplnění života v kolektivu. Nejsem si jist, jak tu metaforu vnímali diváci v době vzniku filmu - jestli snad měla vyjádřit uvolnění poměrů po skončení diktatury proletariátu, kdy své místo ve všelidovém režimu najde (téměř) každý? To nevím.. ()

Nocturno culto 

všechny recenze uživatele

Pohodová nedělní oddechovka, která ukazuje "krásy" socialismu v celé své kráse .. Cením velmi vysokou koncentraci českých hereckých hvězd na jeden autobus .. ()

Tiiso 

všechny recenze uživatele

Kdyby v ději nebyl ten politický podtext co by v něm zůstalo? Fantaskní cesta autobusem? Nevím co by pak ve filmu stálo toho k dívání. Politickým filmům se nevyhla žádná země. Bohužel. Mě osobně, a to teď mluvím čistě z filmového hlediska snímek neříkal moho ani tehdy když jsem jej viděl jako kluk a pak ještě několikrát, ani teď jako doufám, že už dospělému. ()

Rodin 

všechny recenze uživatele

Jak si přede, škodověnka! Tohle by se dalo odehrát za tři čtvrtě hodiny v divadle. Obsazení perfektní, ovšem celek - z toho se sypou drtiny. ()

vox_populi 

všechny recenze uživatele

charizmatický Bek, nordická kráska Thielová a najkrajší autobus, aký sa v Česko-Slovensku vyrobil (naviac hovoriaci - sic!) plus príbeh plný metafor, životných ponaučení a ľudských prerodov - to je potenciál pomaly na miestneho Oscara...žiaľ, niektoré nudné a zdĺhavé pasáže ho zrážajú do priemeru...Hodnotenie: dobrý (trojka) ()

Godhaj 

všechny recenze uživatele

,,Je všeobecně známo, že dívky typu Barbory Jandové jsou určeny k tomu, aby vnášely neklid do lidské společnosti.“ Na Florenci je milé, jak oplývá spoustou vtipných a novátorských postupů. Perfektně využitá role vypravěče – analyzátora různorodé skupiny cestujících vnáší do této komedie až dokumentární ráz. Karel Effa jako snílek a svůdce žen by si zasloužil svůj vlastní film, nejlépe nějakou bondovku, protože, jak on hraje, to je radost pohledět. Samozřejmě se tento film nevyhne zjednodušujícím socialistickým stereotypům a rádoby výchovného ponaučení. Ale kdo si zažil nějaké to pravidelné dojíždění hromadnou dopravou, ten jistě v šablonovitě vykreslených postavách najde nejednoho spolucestujícího. ()

Tamdydam 

všechny recenze uživatele

Teda něco tak blboučkého jsem snad ještě neviděl. Jako besídka ze školky. Film má svoje roky, ale tohle snad nemohlo fungovat ani v době vzniku. ()

Vikinec 

všechny recenze uživatele

Pepíček Bek zase ukazuje zuby a veze za sebou přehlídku minulých i budoucích hereckých hvězd, které ve snesitelné míře sem tam vtipně moralizují a poukazují a parodují... aby nakonec Lohniský jako vždy doplatil na to své čtení. Šlo to. ()

mikhail 

všechny recenze uživatele

No nebolo to až také hrozné. Rozhodne som sa aspoň dozvedel, na čom všetko sa dokázali ľudia v 50-tych rokoch baviť. A bolo tam aj pár svetlých chvíľok (scéna, keď vodička autobusu nahovárala cestujúceho aby si ju zobral + pár ďaľších). Tam som sa fakt zasmial. ()

xxlch 

všechny recenze uživatele

Filmík na nedělní odpoledne,jak dělaný.Nepřemýšlet a pouze sledovat tak trochu absurditu toho,jak se cestovalo a jací že jsme byly-a ta technika,no prostě žúúúžo. ()

Stejšn 

všechny recenze uživatele

Jako samozřejmě, je to blboučké, ale snad jediná světová road-movie, kde v hlavní roli neí auto nebo motorka, ale autobus. Navíc nádherný Bruselák. Jedna za něj, jedna za Pepíka Beka, který tu i krásně zpívá a jedna za ten nápad všeobecně. ()

Kajislav89 

všechny recenze uživatele

I přes vtírající se propagandu mám tenhle film rád. Je možná trochu idealistický, ale to podle mého občas neškodí. Navíc mám slabost pro dopravní prostředky a design šedesátých let, takže jedna z hvězdiček je za nádherné scény se Škodou 706 RTO LUX. ()

honzia 

všechny recenze uživatele

Jen tak jsem zapnul televizi a hele co to je? To neznám a je tam spousta znamých herců!! A už jsem se s nimi vezl autobusem a fakt mě to bavilo. Je to samozřejmě zabarveno režimem, ale to vem čert, nad tím se musí člověk pousmát. Za mě skvělý jednoduchý film s takovou krásnou idylkou, co člověku vnukne touhu něco takového zažít. ()

Reklama

Reklama