Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Na nádraží Florenc v Praze nastupují do autobusu cestující do Karlových Varů. Je mezi nimi i dívka dobráckého řidiče Honzy Chalupy, dispečerka Barborka alias Pusinka. Dámská část cestujících na půvabnou mladou ženu pochopitelně žárlí, zatímco někteří muži se jí hned začnou dvořit. Po cestě však řidič zastaví jiné krásné dívce, a tak má Barbora dojem, že se sama ocitla na vedlejší koleji. Cesta do Varů je dlouhá a během ní dojde na mnohá drobná nedorozumění. Jak mezi Honzou a Barborkou, tak mezi ostatními cestujícími… Ve vtipně koncipovaném příběhu, který je založen na konfliktech mezi cestujícími v rychlíkovém autobusu, se režisérovi Josefu Machovi podařilo s laskavým humorem ukázat některé stránky lidských povah. Z jednoduché látky autor vytěžil maximum, přičemž se v jeho díle doplňují prvky humorné, až vyloženě groteskní, s prvky hudebně lyrickými i fantastickými. Výsledek představuje kvalitní, divácky vděčnou a zároveň vkusnou zábavu. Píseň "Šoférská" Ludvíka Podéště na slova Josefa Kainara v podání Josefa Beka se ve své době stala hitem. Theodor Pištěk a Eman Fiala v rolích fotbalových nadšenců Mandy a Jeníčka upomínají na své postavy z úspěšného staršího filmu Muži v offsidu (1931). (Česká televize)

(více)

Recenze (138)

Brasi 

všechny recenze uživatele

Kouzelná cesta autobusem z Prahy do Karlových Varů (potažmo Žatce) s řidičem panem Honzou, Barborkou, Karlem Koníčkem - milovníkem pasívním, hodinářem Kadetem, kouzelníkem, iluzionistou, eskamotérem a mistrem varieté Čusem a spousty dalšími pány, paními, soudruhy a soudružkami, tentononci Havrdy a fanoušky fotbalu. A všichni dohromady se účastní té nejoriginálnější jízdy autobusem na dvaapadesáté rovnoběžce. :D ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Při cestě rychlíkovým autobusem z Prahy do Karlových Varů se může stát opravdu cokoliv. O tom by mohl řidič Jan dobře vyprávět. Dostávají zde hodně prostoru komentáře, představy a fantazie jednotlivých postav. Vidíme třeba autobus, kde je za jízdy řidiče líbat povoleno, lítací autobus nebo autobus, kde se každému hraje na přání. Originální a netradiční film. ()

Reklama

jirka.maso 

všechny recenze uživatele

Tak koukám, že se tady většina nechala unést poměrně nízkým hodnocením… Přitom se jedná o vynikající sondu do duší cestujících, kteří jsou na (ne)obyčejné cestě autobusem! Spousta skvělých herců obsazená do roztomilých charakterů dokáže i po letech pobavit. Každý se tu najde. Sovák, co je vždy nad věcí, protože je neutrál (tedy až do chvíle než je mu odcizena peněženka), ukecaná Dana Medřická, krásně protivný František Filipovský nebo úžasný Karel Effa, playboy od pohledu, na kterého se lepí každá sukně a vítají ho celé Vary! :) Jasně, lítající autobus a tak nějak podivně naspeedovaný autobusák Bek sou úlet, ale to k tomu patří… ()

Iroquaise 

všechny recenze uživatele

"požaduji sestup, ve vyšších polohách nemohu číst !"...ale jo...tak půl na půl...z jedné strany banální, situační a idelogicky zjitřené ( hlavně ztepilým ženským figurám neustále fičí východní větry do orálního otvoru)...z druhé ale docela solidně zahrané, slušně natočené a místy i docela vtipné...ultimátní jednohubka, ale čas s ní strávený zas až tak nebolí a amerického brouka nepošlapává... ()

slavo75 

všechny recenze uživatele

Je to trocha zvláštny film, ale stojí za videnie. Obsadenie naozaj skvostné - výsledok trocha rozpačitý. Osobne mi tam vadili tie fantazijné úlety (lietajúci autobus a pod.), ale je možné, že som ich iba nepochopil. :-) Nebolo to úplne najhoršie a vlastne som veľmi rád videl pohromade vtedajšiu hereckú elitu i hercov predstavujúcich vtedy nastupujúcu generáciu hercov, o ktorých už dnes vieme, že patria naozaj k špičke. Pre mňa osobne teda veľmi nenáročná komédia s mierne absurdnými prvkami, ktorá síce neurazí, ale ani nenadchne. ()

Galerie (7)

Zajímavosti (15)

  • Karel Čáslavský, ktorý robil pri filme ako asistent výroby, spomína, že na natáčanie zbierali ráno všetkých hercov malým autobusom, ktorý prezývali "poblion". Išlo v podstate o polovojenské vozidlo, v ktorom boli iba dve dlhé drevené lavice, ktoré nebolo na zvoz populárnych hercov príliš kultúrne, ale v tej dobe to žiadnemu nevadilo. Iba Josef Bek (vodič autobusu Jan Chalupa) chodil na natáčanie svojom svetlomodrým Wartburgom z číslom 4444, ktorý si občas našiel po natáčaní na tehlách alebo mal za autom zaviazané plechovky ako takú odplatu od hercov a štábu. (Raccoon.city)
  • Po päťdesiatich rokoch od natočenia filmu spoločnosť Autobusy Karlovy Vary v prvý deň Medzinárodného filmového festivalu vypravila na túto linku historický autobus, takže si cestujúci mohli ako vo filme vyskúšať, ako sa cestovalo na konci päťdesiatych rokov medzi hlavným mestom a najväčšími českými kúpeľami. Autobus, ktorý vyrazil na nostalgickú jazdu, je však o pár rokov mladší, pochádza z roku 1961. [Zdroj: aktualne.cz] (Raccoon.city)

Reklama

Reklama