Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Zkrachovalý komediant Arthur Fleck (Joaquin Phoenix) se dlouho pohybuje na tenké hranici mezi realitou a šílenstvím. Jednoho dne se ve svém obleku klauna potuluje po ulicích Gotham City a dostává se do konfliktu s brutálními zloději. Pomalu se roztáčí spirála událostí dosahující hrozivých rozměrů. Všemi opuštěný Fleck se začne čím dál více propadat do hlubin šílenství a postupně se mění v ikonu zločinu, kterou svět brzy bude znát pod jménem Joker. (Vertical Entertainment)

(více)

Recenze (1 901)

Trevor 

všechny recenze uživatele

Osvedčená zostava, tentokrát v kine v susednom meste sme sa rozhodli pre popoludňajší premietací čas dúfajúc, že deti tento film neosloví.Pár tínedžerov sa našlo, ale na prekvapenie nik z nich počas celého filmu nerozprával a ani neobsolvovali cestu na toaletu, čo ma celkom prekvapilo. Asi ich, podobne ako nás dvoch, do kresla svojim výkonom posadil Joker. Excelentný výkon hlavného protagonistu J. Phoenixa zatienil tohtoročné výkony DiCapria či Pitta vo Vtedy v Hollywoode či Ad Astra a bol doteraz najlepším hereckým výkonom v kalendárnnom roku 2019 a filmu jednoznačne dominoval. Celkovo sa však jednalo o emotívny príbeh s hlbším odkazom a rozhodne sa zaradil k najlepším filmom roku 2019. Čo na tom že Joker vypáli v metre 7 rán zo 6 komorového koltu .38 a takmer prázdne smetiaky pritom ako sleduje novú susedku a v meste už dlhodobo štrajkujú smetiari tiež až tak nevadili. Chýb bolo málo a rozhodne sa na film oplatilo ísť do kina. Bonusom bol ženský Joker po skončení predstavenia pred obchodným centrom so svojimi hláškami,teta však kolt našťastie nevytiahla. ()

major.warren 

všechny recenze uživatele

Joker je strhující dílo. Dolů ho tlačí jen spojitost s Batmanem. Na úvod se vyplatí zopakovat fakt, že postavě „vtipálka“ Jokera svou tvář propůjčili Jack Nicholson i Heath Ledger, jenž za jeho ztvárnění v Temném rytíři získal posmrtně i Oscara. V Jokerovi však tvůrci zcela opouštějí žánr komiksu a vyprávějí silný příběh o zrodu zla v důsledku duševního pádu. Kdo je vlastně Joker v jeho vlastním filmu? Oscarový Joaquin Phoenix. Jeho výkon se jistě nevyhne srovnání s vynikajícím Ledgerem, avšak Phoenix dodal postavě Arthura Flecka, zkrachovalého pouličního klauna, univerzální rozměr. Vychutnává si každý záběr a žádná scéna není stejná jako ta předchozí. Podpořen režií a vynikající hudební i vizuální stylizací podává naprosto odzbrojující výkon, který budě jistě oceněn hereckým Oscarem. Přítomnost Roberta De Nira jistě potěší, ale tentokrát nemá příliš mnoho prostoru pro větší herecké kousky. Joker má mnoho stěžejních momentů, kdy se divákovi tají dech. Krásným příkladem je scéna v metru, kdy je Arthur napaden trojicí mladíků, a pak samozřejmě jeho závěrečný příchod do show De Nirova moderátora. Zamrzí vlastně jen dvě věci. První, že se film snaží až mechanicky zůstat v batmanovské mytologii navzdory tomu, že zcela opouští komiksové podloží. Propojení Arthura Flecka, náhodné postavy z davu, jež má blíže k Travisi Bickelovi z Taxikáře nežli ke slavnému padouchovi z komiksů, s Batmanovým otcem Thomasem Waynem působí jen na efekt, stejně jako známá scéna, kdy malému Bruceovi Wayneovi během nepokojů zabijí oba rodiče v temné uličce. Podobně se dějištěm filmu nemuselo stát zrovna Gotham City. Joker se totiž může odehrávat v New Yorku, stejně jako v Praze. A druhý problém se najde u nepříliš přehledných a nepointovaných dějových vsuvek. Přiznávám, že jsem Jokerovi od začátku moc nevěřil a zrovna nadšen jsem nebyl ani jeho vítězstvím na festivalu v Benátkách. Teď ale měním názor. Joker je jedním z filmů roku a ceny si jednoduše zaslouží. 75% a opravdu krásné čtyři hvězdičky. ()

higuain 

všechny recenze uživatele

Joker není tak úplně Joker. Pokud si srovnáme charakter Ledgerova a Phonexiova Jokera, tak na jedný straně je geniální psychopat, jehož jediným cílem je vidět svět v plamenech, a na druhý straně je sice taky psychopat, ten má ovšem do geniality hodně daleko, naopak se jedná o podprůměrně inteligentního a nemocnýho člověka, jemuž jde vlastně jen o to, aby si ho lidi konečně všimli. A za mě je teda ta Nolanova/Ledgerova verze Jokera o parník lepší. To ovšem nemění nic na tom, že Phoenix tady předvedl famózní výkon hodný Oscara, a že tenhle film je určitě tím nejlepším, co DC vyprodukovalo od prodloužené verze BvS. 85%. ()

kajas 

všechny recenze uživatele

Loni na podzim jsme měli tu čest s Venomem, letos se vlastního filmu dočkal asi nejznámější komiksový záporák. V minulosti si Jokera zahrál Jack Nicholson, Heath Ledger nebo Jared Leto. Když bylo oznámeno jméno Joaquina Phoenixe, jednoho z nejtalentovanějšího herců své generace, mnoho fanoušků zajásalo. Očekávání se ještě zvedla po nadšených ohlasech z festivalu v Benátkách, kde snímek Todda Phillipse získal cenu pro nejlepší film. Já jsem zcela neobjektivně zvolila odměřený přístup, protože na Heatha mi prostě nikdo šahat nebude :D. Do kina jsem přesto šla a jsem ráda. Měla bych to jednoduché, kdybych řekla, že se jedná o vynikající psychologickou sondu a celkově bezchybnou záležitost. Všeobecné nadšení ale přesto nesdílím. Phoenix skutečně hraje jako o život a pohled na jeho šlachovité tělo je velmi nepříjemný. Výborné je také vyobrazení špinavého Gothamu plného odpadků, krys a nepříjemných lidí - deprese sama. Mám ale obecně problém s filmy, ve kterých nemám komu fandit a takříkajíc "zlo plodí jenom zlo". Do druhé projekce už se nepohrnu, rozhodně bych ale nechyběla u případného souboje božského Phoenixe s nějakým novým Batmanem. ()

PP66 

všechny recenze uživatele

Moc jsem od tohoto filmu nečekal, marwelovky mě poslední dobou neberou, byl jsem mile překvapen, Výborná kamera, skvělý Phoenix. ()

Aleee89 

všechny recenze uživatele

Depresivní, temný, tíživý film, na který se mi nedívalo úplně lehce, ale s famózním Joaquinem Phoenixem. Úplně jiné než Marvel. Jsem zvědavá na další díl. ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Nedívám se na takové filmy rád; občas to ale přece zkusím. Zvlášť, když mezi groteskou (a jejími variantami), šílenstvím (a jeho formami) a zločinem (a jeho projevy) vidím přímou souvislost. Film byl bohužel (píšou o tom zde i jiní) přetížen událostmi a významy tak, že divák nejspíš musel ze zorného pole leccos vypustit. Já jsem vypustil jak možné sociální dopady, které film předstírá, tak dějiny jednoho konkrétního šílenství, a zůstal na úrovni na monstr-krysy jsou nejlepší monstr-kočky. V tak mě v podstatě zaujaly - a to značně - očistné rituální tanečky, které Joker prováděl (většinou) po svých akcích. (Možná tři hvězdy je za to příliš; z mých oblíbených 5 x *** a méně, 7 x **** a více) ()

Radda 

všechny recenze uživatele

Když jsem se asi před 3 lety dozvěděl o tomto projektu, byl jsem k jeho vzniku opravdu skeptický. Po dnešku, když jsem na tom byl v kině, můžu s klidem říct, že se to opravdu nesmírně povedlo. Phoenix si to celé ukradl pro sebe. Nepopsatelný zážitek. Snímek hodnotím 95%. ()

Eldrick 

všechny recenze uživatele

Antimarvelovská psychologická sonda pozadí vzniku stěžejní komiksové postavy, která je vylíčena Scorseseho syrovostí spolu s schizofrenností FIGHT CLUBu. Wa-keen překonává Ledgera svou naprostou přirozeností a autentičností podepřenou vlastní pochmurnou minulostí. Jestli působily Nolanovky ve srovnání s Burtonem jako zasazení do reality, ve srovnání s JOKERem vyznívají jako pohádky pro děti. Chytře napsané propojení batmanovského universa se Scorseseho špinavostí (De Nirova postava je prostě do držky bijící navázání na THE KING OF COMEDY a některý scény jsou přímo doslovnou parafrází TAXI DRIVER a THE KING OF COMEDY). ()

sofiapetra 

všechny recenze uživatele

Nic jsem od tohoto snímku nečekala - Gotham znám horem dolem - ale přitom jsem dostala všechno. Už od prvních minut jsem seděla v kině jako přikovaná a věděla jsem, že je to "ono". Obyčejně jdu po scénáři - a ten rozhoduje, ale tentokrát vše převálcovalo herectví - za něco tak hypnotického a výjimečného Phoenixe Oscar prostě nemůže minout. Nevím, jestli jsem vůbec někdy viděla něco smutnějšího a přitom tak dobrého. ()

Miseet 

všechny recenze uživatele

U tohoto snímku jsem byla v kině totálně pohlcena. Emoce z příběhu, postav, událostí, z prostředí, hereckých výkonů, no vlastně ze všeho na mě, jako na diváka, nesmírně působily. Nedokážu si představit jak se Joaquin musel při natáčení cítit, jak musel sebemenší detaily své role prožívat. Co do toho dal, to získal. Neuvěřitelná atmosféra. ()

Mikarda 

všechny recenze uživatele

A tak Joker konečně dostal svůj dav... Nevím, zda je víc kulervoucí hudba, Joaquin nebo celkový příběh. Rozhodně ale vím, že se jedná o solidní filmařinu, pátá hvězda za perfektně vykreslenou atmosféru Gothamu. Díky. ()

Fanucci 

všechny recenze uživatele

Snaha upozadit komiks v komiksové předloze vyšplhala na další metu, Phoenix to neměl jednoduché - musel přijít s fantastickým ztvárněním postavy, aby zavřel hubu všem pochybovačům, že od smrti Ledgera nikdo Jokera skvěle zahrát nesvede. Svede. Líbilo se mi to. ()

Chrysopras 

všechny recenze uživatele

Don´t smile... Jasně Joaquin, soundtrack, návaznost na Batmana - nebudu nosit dříví do lesa :-). Ale kromě některých zbytečných brutalit ve mně hlavně sílí vykřičník nad tím jaký je vlastně smysl točit film o takto napsané postavě... ()

dyfur 

všechny recenze uživatele

....tak toto zarobilo cez miliardu dolárov....nie nebolo to zlé,také akože sa to môže-mohlo by stať....fajn na jedno pozretie,ale toľký obdiv? Neozumiem....samozrejme nejaký ten Oskar "jistéééé" - hlavna postava stvárnená Joaquin Phoenixom sa to dalo čakať...ale popravde ozaj jednoduchá postava na stvárnenie,každý herec čaká na zahranie takejto úlohy,ktorá nedá až tak námahu robiť zo seba psychicky chorého ( skúste byť vtipný,šarmantný,pekný iste je to ťažšie) a je to úloha,kde ak nie ste úplne jalito iste z toho bude nejaké to ocenenie...stalo sa..... ()

Související novinky

Logan od Mangolda je součástí MCU kánonu

Logan od Mangolda je součástí MCU kánonu

03.11.2023

Po zveřejnění informace, že se ve dalším pokračování Deadpoola, jenž je zatím bez oficiálního názvu, po několika narážkách z předcházejících dílů konečně objeví po boku Ryana Reynoldse i navrátivší… (více)

Oppenheimer si připsal mimořádný rekord

Oppenheimer si připsal mimořádný rekord

18.08.2023

Snad to ani není třeba psát, ale pokud jste ještě v kině náhodou nebyli na nejnovějším snímku Christophera Nolana (Počátek) Oppenheimer, rozhodně vyrazte. Včera bylo pozdě. Film, který nadchnul… (více)

Kdo by se mohl stát příštím Supermanem?

Kdo by se mohl stát příštím Supermanem?

13.01.2023

Tak to šlo celkem rychle. Ačkoliv je následující zpráva v tuto chvíli jen spekulací, stejný zdroj, jenž v minulosti odhalil například obsazení Barryho Keoghana (Víly z Inisherinu) do role Jokera v… (více)

Seriálový The Penguin nabírá obsazení

Seriálový The Penguin nabírá obsazení

01.11.2022

První oficiální spin-off Batmana obsadil hlavní ženskou postavu. Proti titulnímu Penguinovi s tváří Colina Farrella se tak postaví herečka Cristin Milioti (Jak jsem poznal vaši matku, Palm Springs) v… (více)

Reklama

Reklama