Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Zkrachovalý komediant Arthur Fleck (Joaquin Phoenix) se dlouho pohybuje na tenké hranici mezi realitou a šílenstvím. Jednoho dne se ve svém obleku klauna potuluje po ulicích Gotham City a dostává se do konfliktu s brutálními zloději. Pomalu se roztáčí spirála událostí dosahující hrozivých rozměrů. Všemi opuštěný Fleck se začne čím dál více propadat do hlubin šílenství a postupně se mění v ikonu zločinu, kterou svět brzy bude znát pod jménem Joker. (Vertical Entertainment)

(více)

Recenze (1 900)

Nach 

všechny recenze uživatele

Tak s nadšením zvedám palec vzhůru. DC je zde ukázáno v plné své síle. Marvel má humor a akci, ale DC má něco mnohem lepšího.... silné charaktery. Po Temném rytíři jakoby na to studio zapomnělo. Ovšem Joker se strefuje přesně do černého. Nenajdete v něm snad jedinou akční sekvenci. Celek je naprosto komorní drama o jednom člověku, který se nechtěně stane symbolem. A konečně první comicsový film o záporákovy v hlavní roli, který je fakt záporákem a žádné kladné prvky u něj nenajdeme jako například u Suicide Squad či Strážců galaxie. Vše, co se ve filmu děje je maximálně necomicsové. Natolik, že to můžeme považovat skoro až za reálné. Je to naprosto opačný přístup k postavám i příběhu, než má třeba Marvel. Joaquin Phoenix si tady říká o Oscara! A pokud ho dostane, bude tímto tato comicsová postava oficiálním zlatým dolem pro tyto plešouny. Hlavní dějová linka je prezentovaná očima Arthura Flecka. V podstatě nikdy nesleze z plátna a je to moc dobře, protože hlavní postava je zde děj. Od ní se odvíjí různé nitky jako rozpadající se město (dosud nejšpinavější a nejdrsnější i nejreálnější Gotham, který jsem měl tu šanci vidět), rozdělená populace, nárůst zločinnosti a samozřejmě průzkum a vliv mateřské lásky na dítě. Celý film si navíc občas s divákem hraje, nicméně to prozrazovat nechci, neb byste přišli o jedno překvapení. Přesto ale příběh se plynule odvíjí kupředu a žádné šokující zvraty diváky nečeká. Hudba navíc od Hildur Guðnadóttir (autorky hudby k Chernobylu) je přímo excelentní a nádherně dokresluje atmosféru rozkladu města i charakteru jedné osoby v něm. DC se konečně opět vynořilo nad hladinu s něčím, co se dokáže vyrovnat slavnému Temnému rytíři. Tak snad už hned tak nezapluje pod kvalitativní hladinu a nastavenou laťku si udrží i u dalších příběhů z Gothamu. 90% P.S. Kdyby takto bylo v Nolanově jinak výborné trilogii ukázáno město Gotham, ihned bych fandil Lize stínů ve zničení tohoto města. ()

Rocky88 

všechny recenze uživatele

Pařba v Gothamu s uchechtaným Rogerem Federerem (to si fakt nikdo té ksichtové podoby nevšiml?). Skvěle propracovaný origin, který strká nasolený palec do otevřených ran společnosti, navíc bravurně zahrán jedním z nejlepších herců současnosti. Ať už hereckého Oscara dostane nebo ne, navždy se na něj bude vzpomínat díky tomuto výkonu. Postupná gradace a přeměna Arthura, tíživá atmosféra a dokonale sednoucí hudba (holt Islanďani) jsou další důvody, proč je to tak povedený film. Není třeba se rozmýšlet, i když bych byl radši, kdyby film skončil na autě než až v AA. 5*. ()

Streeper 

všechny recenze uživatele

Film jsem viděla tohle úterý, ale musela jsem si pořádně promyslet hodnocení, které bych filmu chtěla dát. Nakonec jsem se rozhodla pro plný počet a důvod je jednoduchý - dokonalost. Herecky je to dokonalé, příběhově je to dokonalé, vyobrazení Gothamu je dokonalé (dovolím si říct, že je dokonce i lepší než v Nolanově trilogii). Joker jako nejoblíbenější záporák z DC je zde tak lidský, že je vám ho celý film líto a sympatizujete s ním. Postupem filmu se ale ze zlomeného a psychicky nemocného člověka stává monstrum, jenž těší zabíjet, baví ho to, přímo si v tom libuje a najednou se konečně cítí být šťastným. Při sledování filmu jsem měla místy tak zvláštní až úzkostlivé pocity. Bylo mi ho tak moc líto a zároveň ke konci filmu jsem se trošku styděla, že jsem s ním tolik sympatizovala. Ale proto považuji tento film za dokonalý, v každém divákovi dokáže vyvolat rozdílné pocity, každý si z něj odnese něco jiného. Jen jednu výtku mám a to, že je Joker oslavován jako hrdina, v dnešní době některých agresivních puberťáků by to mohlo vézt k nebezpečným věcem, ale stále se jedná o propracovaný psychologický portrét. ()

ProNotor 

všechny recenze uživatele

Rozporuplný dojem z filmu, nevěděl jsem jestli mu mám fandit nebo ne. Každopádně mi film osvětlil spoustu faktů a věci kolem Jokera a Batmana, herecký výkon byl podivně zajímavý a občas dost nepochopitelný, ale není se čemu divit, je to Joker. 5* ()

bourec 

všechny recenze uživatele

Tady zůstanu někde mezi.J.Phoenix zahrál tuhle roli perfektně,i přes to všechno ho ale nezačnu mít rád.Přiznám se,že je někde mezi desítkou nejnesympatičtějších herců v mým žebříčku.Film je opravdu hodně depresivní,ale líto tohodle debžoně mi teda nebylo ani chvilku.Nemocnej psychouš plnej smíchu s vysvětlující vizitkou,kterej je tak nemocnej,že se člověk vůbec diví,že může tohle hovado běhat sám po ulici,a ještě ho pustěj k dětem.Film mě moc nebavil,prakticky kromě výstupů Arthura se ve filmu hovno děje.40%. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Viděno v RegioJetu po cestě z Prahy do Mostu. Takhle - ono si ten film jde jenom užít. Atmosféru to totiž má, ne vždy úplně podmanivou, jsou tam nudná místa, ale je v tom. Jenže po tolika nadšených ohlasech a hlavně ceně za Nejlepší film v Benátkách jsem čekal fakt něco víc. Když už točíte superhrdinský (dobře, tady superpadoušský) film naprosto seriózně, tak to prostě chce práci a pořádný scénář, který vysvětlí vše potřebné i těm, kdo se v tom světě neorientují. Třeba jsem nepobíral, proč se z jedné vraždy tří lidí vzbouřil tak moc velký počet lidí. A to takový, že člověka bez klaunské masky jste na ulici skoro neviděli. Navíc když celkem dlouho trvalo, než se strůjce toho všeho znova svému "hnutí" nějakým dalším činem ozval. Nejhorší to ale s tímhle filmem je po jiné, bohužel dost podstatné stránce - psychologie. Ono je na tom filmu dost vidět, jak hrozně moc chce působit psychologicky a chytře a na první pohled tak i působí, jenže když se nad tím člověk zamýšlí, je to nedotažené. U té sociální kritiky je to vidět nejvíc - Arthur je mentálně postižený, svět ho nechápe a spíš odmítá, ale zároveň nedělá nic pro to, aby tomu bylo jinak a navíc dělá věci, za které si jen přihorší (např. jak si vzal revolver do nemocnice, když tam dělal představení dětem). Život mu sice hází klacky pod nohy (no, někdy to nejsou klacky, ale spíš klády), ale po celou dobu se s tím nesnaží nic dělat a své chyby hází na celý svět. Vlastně Arthura musím litovat, protože to tak prostě režisér chce. Kvůli tomu ten film v nejedné scéně působí poněkud ublíženecky. Navíc když už se v Arthurově životě něco pozitivního objeví, nijak to s tím nehne, stejně vše spěje k nevyhnutelnému - ale proč? Měl to v sobě už od narození nebo co ho k tomu tak dohnalo? Možná na mě vyjedete s tím, že to chci až moc doslovné, jenže psychologický film by měl vyložit na stůl úplně vše, co o hlavní postavě (a případně i vedlejších) vědět potřebujeme, abychom pochopili, co se jí honí v hlavě. Jestli se s tím ale Phillips nechtěl pitvat nebo si myslel že to stačí netuším. A kvůli tomu celý tenhle film nedokážu brát tak vážně, jak bych ho brát měl. Plus i pár prvoplánových scén mi v tom překáží (např. odvoz matky do nemocnice). Je v tom pár skvělých scén (v podstatě všechno s Murraym má určitou sílu nebo i ten tanec na schodech), je to slušně natočené, je to i dostatečně drsné po celý film, ale chtělo to pořádný scénář, pořádnou psychologii Arthura, lepší zapracování do děje některých vedlejších postav a celkově mě Joker nechytl a nezaujal tolik, že bych měl potřebu ho vidět někdy znova. Určitě to není špatný film, ale vyšší hodnocení jak tři hvězdičky mu fakt dát bohužel nemůžu. 3* ()

Crawler-D 

všechny recenze uživatele

Joker má sílu v gradaci i těžko popsatelném hereckém výkonu Joaquina Phoenixe, ovšem temné téma z něj nedělá hluboký film. Slabinou je nevýrazný začátek i skutečnost, že když se s Arthurem setkáváme, už je psychicky nemocným člověkem, to pak pomalu stačí dát mu zbraň a je malér na scéně. Tam nic extra nepotřebujete. Stejně tak je dvousečná sedmdesátková/osmdesátková retro nálada snímku, díky níž má film svébytný vizuál, ale vytváří si tím primární bariéru, aby nabídl výpověď o dnešku. ()

Lenka.Vilka 

všechny recenze uživatele

Mám často problém s uchopením padoucha. Protože často s tím mívají problém i autoři samotní (filmový i knižní). Protože ne nezbytně by se měli nazývat padouchy. Jsou to záporné postavy nebo třeba i tragické charaktery. Předložení tenhle je kladnej a tenhle zápornej s popsáním jenom toho dobrého mi nevyhovuje. Kdo je na tom podobně, si tenhle film užije. Protože dokud to byla tragédie, seděla jsem a něco se ve mě svíralo. Byla jsem totálně v háji stejně jako Arthur. Ale když začala komedie, usmívala jsem se celou dobu až do konce. Nad dějem, pojetím vyprávění, hereckým výkonem hlavního hrdiny, hudbou. Prostě celým tím filmem od začátku do konce. Film Joker si zaslouží všechno. A taky to ode mě dostal. Ale myslím, že víc mi dal. ()

cubajz 

všechny recenze uživatele

Je to výborné, ale k postavě Jokera z komiksů mi víc sedělo tajemnější pojetí ohledně jeho původu. A za vyloženě zbytečné považuji do filmu nacpané zabití Wayneových ()

Kwaichi 

všechny recenze uživatele

Joker bez kúska humoru? Nie, ďakujem. Nechcem sa zbytočne držať predsukov, ale ak by som si aj na mieste hlavnej postavy predstavil niekoho iného, aj tak by ma film nezaujal. Keď by som chcel pozriet psychologickú drámu, vo filmových archívoch existuje mnoho lepsích kúskov. ()

dubinak 

všechny recenze uživatele

Trailer tenhle film opravdu neprodal, ale samotný námět byl lákavý nejspíš pro spoustu batmanovských fandů. Ač nový Joker hraje na úplně odlišnou strunu a v podstatě by se dal pojmout jako nesouvisející film, kdyby se chtělo, neskutečně mě uchvátilo tohle komorní nekomerční zpracování, které se zaměřuje hlavně na emocionalitu a psychické pohnutky hlavního protagonisty. Joaquin Phoenix podle mě ve své životní roli a klobouk dolů už jen kvůli té fyzické transformaci. Na pět čistých to u mě asi ještě není, každopádně je to asi jen proto, že mě to vyloženě neodrovnalo, ale zážitek to byl opravdu výjimečný a vybroušený. Časem bych možná ani nebyla proti si ho zopakovat, protože mám občas tendenci vzpomínat na ty nepříjemné pocity, které jsem u Phoenixova hereckého koncertu zažívala. Atmosféru to má opravdu takovou špinavou, slizkou, chladnou a syrovou a koresponduje přesně s charakterem Jokera, o kterém vůbec netušíte, co provede v další minutě. Takže velká poklona a po druhé projekci to třeba těch pět už bude. ()

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Pár detailů mám k vytknutí, ale jinak... Phoenix si jde pro Oscara, to je jasné, padne jich i pár dalších (za mě kamera a soundtrack). Nějaké masakry se nekonají, ale stejně je to solidně atmosferické a vůbec kurevský film. Nicméně nejlepší Joker je a vždy bude Heath Ledger, na tom nezmění nikdo nic. 90% ()

Adaamos21 

všechny recenze uživatele

Fénixův herecký výkon a hudba, smekám. Příběh? Tak ten mě vůbec neoslovil. Plochý snímek drží nad vodou dva výše zmíněné aspekty. A postupem času jsem čekal, kdy za Žolíkovým smíchem zazní ještě gollum...kuck, kucky...gollum. ()

Cheeter 

všechny recenze uživatele

Joker se určitě povedl. Dává jiný pohled na situaci v Gothamu, která určitě nebyla lehká. Phoenix předvedl skvělý výkon, nemluvě o de Nirovi, který je prostě přirozený. Současně souhlasím s debatou, zda je vhodné takovéto filmy točit, protože dávají špatný příklad a vzor. Spíš se klaním na tu stranu, že by se točit neměly. ()

epicek 

všechny recenze uživatele

Nejlepší a můj nejoblíbenější komiksový záporák v nejméně komiksovém filmu. Naprosto surová a temná cesta jedné vyhaslé existence, která se pak promění na člověka, který naprosto pohrdá veškerou společností a jde proti proudu. Před Joaquinem Phoenixem, musím smeknout svůj pomyslný klobouk, protože tuhle one-man show zvládl s absolutní grácií a stylem a bude si jí pamatovat opravdu každý. Taky do teď nechápu, jak tohle dokázal Todd Phillips dát dohromady, ale má můj obrovský respekt. Špinavé a brutální Gotham City, je tady vyobrazeno se vším důrazem na atmosféru, která pak jen podtrhuje Arthurovu osobnost a famózní temný soundtrack, tomu dodává pomyslnou třešničku. Cením taky veškeré pomrknutí a naváznost na DC univerzum. Mám rád Marvel, opravdu hodně, ale o takovém filmu si můžou zatím nechat jenom zdát, jelikož psychologický thriller do jejich tvorby a stylu pojetí, nemá šanci zapadnout. V DC mají hrozně silné postavy, jen je třeba je správně uchopit a naložit s nima správným směrem, tady se to povedlo naprosto perfektně. Kdyby to skončilo nějákým tím Oskarem, vůbec bych se nedivil. Naprostý masterpiece! My mother always tells me to smile and put on a happy face ()

necisty 

všechny recenze uživatele

Velmi dobře natočený film. Nepochybuji o tom, že Phoenix vyhraje nějakou cenu, ne-li Oscara, myslím, že to zahrál ještě líp a šíleněji než Heath Ledger - budiž mu země lehká - ale taky protože zde měl mnohem víc prostoru. Každopádně i hudba, kamera, atmosféra rozhodně nestáli za prd. Problém je ten, že je to až příliš depresivní film. A o tom to je? Proto se nám to tolik líbilo? Protože jsme žasli jak moc je to šílené? ... GA Cinema ()

Pajky3 

všechny recenze uživatele

Portsmouth, 10.10.2019 Původně jsem se o nového Jokera ani moc nezajímal, ale potom, co každá reakce, kterou jsem četl a viděl, byla nadšená, jsem ho musel vidět. A povím vám, není to jednoduché pokoukání. Je to hodně těžký a depresí nasáklý film a určitě si ho neužijete tak, abyste kino opouštěli s dobrým pocitem. Joaquin Phoenix opět dokazuje jak úžasný herec to je a nedivil bych se, kdyby byl dalším hercem, který postavu Jokera promění v Oscara. Bylo by to zasloužené a jen kvůli jeho výkonu stojí film za podívání. ()

zette 

všechny recenze uživatele

K dokonalosti tady chybi jen trochu propracovanejsi pribeh. Ale vykresleni hlavni postavy je dostacujici a Joker je uzasny i v podani Phoenixe. Uzasne natocene retro snad nekde ze sedmdesatych let. Rezie dokonala ve vsech smerech, stejne tak zvuk, hudba, kamera a v neposledni rade skvela atmosfera. I bez vetsi akce se divak nudit nebude. Jsem jen krucek od plneho hodnoceni. Videno v ostravskem Cinestaru. ()

Související novinky

Logan od Mangolda je součástí MCU kánonu

Logan od Mangolda je součástí MCU kánonu

03.11.2023

Po zveřejnění informace, že se ve dalším pokračování Deadpoola, jenž je zatím bez oficiálního názvu, po několika narážkách z předcházejících dílů konečně objeví po boku Ryana Reynoldse i navrátivší… (více)

Oppenheimer si připsal mimořádný rekord

Oppenheimer si připsal mimořádný rekord

18.08.2023

Snad to ani není třeba psát, ale pokud jste ještě v kině náhodou nebyli na nejnovějším snímku Christophera Nolana (Počátek) Oppenheimer, rozhodně vyrazte. Včera bylo pozdě. Film, který nadchnul… (více)

Kdo by se mohl stát příštím Supermanem?

Kdo by se mohl stát příštím Supermanem?

13.01.2023

Tak to šlo celkem rychle. Ačkoliv je následující zpráva v tuto chvíli jen spekulací, stejný zdroj, jenž v minulosti odhalil například obsazení Barryho Keoghana (Víly z Inisherinu) do role Jokera v… (více)

Seriálový The Penguin nabírá obsazení

Seriálový The Penguin nabírá obsazení

01.11.2022

První oficiální spin-off Batmana obsadil hlavní ženskou postavu. Proti titulnímu Penguinovi s tváří Colina Farrella se tak postaví herečka Cristin Milioti (Jak jsem poznal vaši matku, Palm Springs) v… (více)

Reklama

Reklama