Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Zkrachovalý komediant Arthur Fleck (Joaquin Phoenix) se dlouho pohybuje na tenké hranici mezi realitou a šílenstvím. Jednoho dne se ve svém obleku klauna potuluje po ulicích Gotham City a dostává se do konfliktu s brutálními zloději. Pomalu se roztáčí spirála událostí dosahující hrozivých rozměrů. Všemi opuštěný Fleck se začne čím dál více propadat do hlubin šílenství a postupně se mění v ikonu zločinu, kterou svět brzy bude znát pod jménem Joker. (Vertical Entertainment)

(více)

Recenze (1 900)

Sdoom 

všechny recenze uživatele

Give that man the fuc*ing Oscar finally! One-man show Joaquine Phoenixe od začátku do konce a nebojím se říct, že nejdokonalejší filmová herecká kreace minimálně za posledních 5 let. Z hlediska děje jsem si to přestavoval malinko vrstevnatější a lépe zrežírované, ale špatný to nebylo, minimálně na Todda Phillipse. Slušné 4 hvězdy. (kino Cinestar, orig.) Edit 17.10.2020: Asi to není náhoda, ale Joker je další z mnoha filmů, které doma docením ještě o něco více, než při prvním zhlédnutí v kině. Ta 100% režisérova soustředěnost na hlavní postavu Arthura Flecka dává smysl a samozřejmě i díky dokonalému Phoenixovi se jedná historicky o jednu z nejvěrohodnějších proměn postavy dohnané vnějšími okolnostmi a vnitřní rozervaností k šílenství. Přesně 4,5 hvězdičky. (4k UHD blu-ray, orig.) ()

netahlo 

všechny recenze uživatele

Nejsem fanouskem zanru, takze jsem to shlednul pouze proto, abych byl v obraze. Phoenix byl udajne genialni, ale kdyz pominu, ze vypadal jako kdyby utekl z Birkenau, tak jsem mu neveril skoro nic. Ten chlap hral dobre v jedinym filmu - Walk The Line. Proste mnoho povyku pro nic. Ale nejaky sosky zajiste budou. ()

Soweek 

všechny recenze uživatele

Co mě na Jokerovi mrzí je, že řada lidí ( zejména mladši publikum ) objevila Joaquina a dokázala ocenit jeho herecký výkon až s tímto filmem. Phoenix si prakticky vždy vybírá ty nejsložitější role na hraní a mainstreamové produkci se vyhýbá obloukem ( samozřejmě až na Gladiatora ). A popravdě ze všech jeho filmů za posledních 10 let je jeho výkon v Jokerovi spíše průměrnější. Co se samotného filmu týče, tak opět ti, kteří nesledují pouze komixové superhrdiny vědí, že téma osobního vyhoření a lehkého bláznovství bylo v minulosti zpracováno lépe. Ač to ode mě působí jako velká kritika, tak to nic nemění na tom, že film je nadprůměrný a hodně jsem si ho užil. Jen mě trochu mrzí, že pokud by se film jmenoval Klaun a neměl nic společného s DC universem, tak by to byl jen další nezávislý film s Phoenixem a nikdo by o něj neškrtl. ()

sedm.1 

všechny recenze uživatele

Musím se přiznat, že před začátkem tohoto snímku jsem měl poměrně jasnou představu toho, co mě v následujících minutách asi tak čeká, přeci jen těch indicií a všemožných náznaků bylo ze všech stran až dost, nicméně ve výsledku jsem nakonec dostal něco ještě mnohem temnějšího, děsuplnějšího, depresivnějšího a nekompromisnějšího, než jsem mohl původně vůbec doufat a já tak nyní mohu jen konstatovat jedno obrovské ANO, tohle je podívaná, která se může zapsat do dějin filmu velkým písmem. Každopádně, hned na úvod je nutné podotknout, že ačkoliv se jedná o film s komiksovou postavou, s žánrem komiksu to nemá společného ani setinu jednoho procenta, tento Joker se naprosto odprostil od čehokoliv komiksového a jde si svou naprosto originální cestou, pohybující se především na poli psychothrillerů a emočně těch nejtemnějších dramat. Zápletka je každopádně poměrně jednoduchá, neboť se zde prakticky jen účastníme té nejpřímočařejší cesty rozkladu lidské mysli, propadávající se především díky svému bezohlednému okolí a nekompromisním okolnostem na naprosté dno, ze kterého se lze vyhrabat jen pomocí kolosálního vzteku, naprosté nenávisti a duševní a psychické destrukci vlastní osobnosti. A právě tento rozklad se zde tvůrcům podařil zobrazit tak neuvěřitelně přesvědčivě a děsivě, že smekám, tak emočně silné a znepokojivé zpracování jsem nečekal ani v těch nejrůžovějších snech, ovšem nejhorší na tom je, že se zároveň i jedná prakticky jen o reálný obraz dnešní společnosti, o peklu, do kterého se postupně propadáme. Každopádně pozor, je nutné ale i podotknout, že kdo ví, jak by to celé dopadlo, nebýt Joaquina Phoenixe, jehož výkon je fenomenální, nezapomenutelný a tak šíleně přesvědčivý, že o letošním Plešounovi je už asi taky nejspíš rozhodnuto, nicméně brrrr, ještě teď mi z něj běhá mráz po zádech, prostě Mistr svého oboru dal svůj herecký um opět pořádně najevo. Joker je zkrátka jedním z nejvýraznějších, nejpůsobivějších a nejtemnějších filmů posledních let, a DC mohu jen pogratulovat, že se odvážilo k tomuto nesmírně riskantnímu a odvážnému kroku, zpracovat Jokera právě tímto způsobem, ale povedlo se to na maximum, a je to vážně síla!!! ()

herr_carter 

všechny recenze uživatele

Stručně: Ledgerův Joker pro mě zůstane navždy jediným. Tohle byl v podání Phoenixe jistě výkon aspirující na sošku, mě bylo ale po filmu vážně blbě.....................moje hodnocení = 6 z 10. ()

MsUtahraptor 

všechny recenze uživatele

Film jsem shlédla na několikrát a jsem ráda, že jsem na tom nebyla v kině, protože bych odešla před koncem. Hlavní hrdina je hluboce znepokojující už od prvnich minut. Osoba, při setkání s níž člověku přeběhne mráz po zádech a jeden začne doufat, že nůž v příručním zavazadle bude dostatečná ochrana. Chápu, proč kritici pějí chválu na Jokerovo ztvárnění, ale obávám se další vlny jeho sympatizantů. Některé pasáže filmu ho příliš staví do role hrdiny z lidu, ačkoli není nic jiného, než ublížený psychopat. ()

LuciusWlk 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem hodně, dostal dost, ale nevím, jestli mám potřebu se na Jokera podívat znovu. Nepopírám kvalitu filmu. Byl vynikající. Jen mi tam chybělo nějaké to koření. :) ()

Arkanoid 

všechny recenze uživatele

Výber hercov je skvostný. Joaquin as do úlohy pozvoľného padania do temnoty a rozvíjania psychickej poruchy rozhodne vžil. Zvládnutie trhaného, nedobrovoľného smiechu a temného hlasu je spolu s jeho mimikou a gestikou výborná vizitka tohto herca, pričom sa mi zdá, že lepšiu ani nemá. Hlavný hrdina je symbolom deštruktívnosti, vždy je smutný, väčšinu času nezamestnaný, vychudnutý skoro na kosť, nemá peniaze, divák ho nikdy nevidí jesť, len fajčiť cigarety, ktoré mu poskytujú aspoň nejaký útek od reality. Jeho (asi podľa neho samého) najlepší výstup v nemocnici vďaka často využívanému nástroju vtiahnutia z aktuálnej scény, kde zvuk nepatrí, do ďalšej scény, kam zvuk patrí, vyznieva veľmi hrdo. Navyše žije v ilúzii. Myslí si, že je dobrým komikom, len ešte nedostal tú správnu šancu, jeho mama zase čaká odpoveď od svojej lásky a Thomas Wayne (Brett Cullen; Goodwin z Lost!) je zasa presvedčený, že spasí celé hriešne mesto, čo ho odsudzuje. V pokrivenej spoločnosti ťažko hľadať čestných ľudí. Táto téma je výrazne podporená kamerou pohrávajúcou sa s obrazmi, ktoré zmatňuje či zaostruje, pomaly sa približuje ku hlavnému hrdinovi, lebo ku narušeným jedincom ideme pomaly, za účelom vychutnania si scén či pomrkáva na diváka, či dáva pozor. Lineárne rozprávanie dáva vychutnať plnej intenzite svojho príbehu. Atmosféru dopĺňajú pochmúrnosť, špina, odpadky a neumelecké graffiti. Joker hrdo stojaci vedľa toho od Nolana v podaní Heatha Ledgera. V dráme sa však celý jeho charakter vyníma lepšie a strašnejšie ako v thrilleri. Je zaujímavé, že takýto film dokázal natočiť Todd Phillips známy komédiami, avšak inšpirácia Scorsesem sa mu uprieť nedá. ()

Silwer 

všechny recenze uživatele

A pak ze to nejde😊 Konecne jako kontrast ke vsem tem blbym avengers a spidermanum pro lidi co miluji vybuchy,vzniklo tohle drama, o nejznamejsim zaporakovi vsech dob🙆 Film se bude libit i lidem kterym batman a Joker nic nerika,protoze to muze z fleku fungovat jako paradni thriller. Nejlepsi na Jokerovi je,ze mu vlastne budete fandit..i kdyz je to prvotridni magor,coz ukaze v gothamske verzi show Jana Krause😀 Joker je proste dukaz,ze se daji filmy o hrdinech tocit i kvalitne a ne jen bum bum v barevnem svete..jinak herecke vykony spolu s hudbou jsou luxusni.. Jo a Joker se jmenuje A.fleck,jiste odkaz na Afflecka s jeho batmanem😊 Proste na to jdete,dostanete jeden z nelepsich filmu tohodle roku.. 5/5 ()

sQelle 

všechny recenze uživatele

Sledovat Joaquina v tomhle filmu je slast. Každý jeho pohyb, záškleb nebo smích, co ho tak moc bolí. A v pozadí dokonale zpracovaný Gotham, problikávající světla, temnota, špína a zatuchlost. Přesně tak, jak si toto město představuji po večerech. Ťuk ťuk. ()

Devadesát Dva 

všechny recenze uživatele

Depresivní. Intezivní. Raw. Obvzláště pak talk-show scéna, kdy jsem poprvé Jokera nevnímal jako nejasného, leč fascinujícího, ale anonymního prince chaosu, který se prostě zjeví na scénu, ale jako nevyrovnaného, narušeného a zlomeného (a hlavně) člověka, v jednom z nejvíce fascinujících a nejlépe odehraných segmentů celého filmu. Ty mikro-výrazy v obličeji, body language - dává to Jokerovi úplně jiný rozměr, se kterým se, jelikož mě postava už dlouhodobě fascinuje, dokážu identifikovat. A ten černý humor. Nejasné a otevřené interpretace. NY někdy během 70's jako kulisa Gothamu (Martin Scorsese, Taxi Driver). 'Joker' je dost odlišný pohled na zrod.... myslím, že Heath Ledger otevřel pandořinu skříňku s tím, jak bohatý universe se okolo téhle postavy dokáže nabalit a popravdě od momentu, kdy jsem viděl první fotky Joaquina k filmu samotnému - jsem překvapen, jak jsem celý projekt podcenil. Tohle bylo něco jinýho, pokud jde o acting (Joaquin je pro mě po retirementu Day-Lewise můj aktuální personal #1), pokud jde o film. Objektivně bych šel o hvězdu níž, protože soudružnost filmu mi neseděla, coby spíš sled útržkovitě sestřihaných scén o tom, jak se Arthur stává, čím se stává (ale jak mi můj buddy řekl, třeba i to byl ve výsledku záměr, že každej snap je vlastně sled obyčejných epizodek, které vás pomalu doplaví k cíli) - cením si té snahy o odlišný film, který samozřejmě budí kontroverze z mnoha pohledů, ale víceméně jen pozéři ho budou dissovat, člověk to docení až po dalších projekcích. Jsem moc rád, že rutinér Todd Phillips překvapil a natočil něco tak unikátního. ()

NifKor 

všechny recenze uživatele

Joker je překrásně natočený snímek s perfektním Phoenixem a dobře znějícím soundtrackem. Příběh je dobrý a dokáže diváka pohltit a díky tomu dívák prožívá stejné emoce jako sám Joker v dané situaci. Film má pro mě dost pomalé tempo, které mi ten zážitek docela kazil. Snímek měl podle mě příliš moc hypu, který mi ten zážitek z kina taky nějak ovlivňoval. Jak jsem řekl Phoenix je perfektní a každý si ho ve filmu zamiluje, vedlejší postavy nemají nijak extrémně dobré herce, který by si divák nějak oblíbil kromě Roberta De Nira, který hraje dost dobře svoji postavu moderátora a má dost dobře udělané scény se svoji show. Ve finále je Joker hodně kvalitní snímek, který si samozřejmě zaslouží pozornost ale bohužel podle mě né 92%. 8/10 ()

Tjaden 

všechny recenze uživatele

Dvouhodinový depresivní a po čertech temný výlet do nitra nalomené a postupně se zcela rozpadající lidské osobnosti. Psychodrama, které neobsahuje tolik násilných scén, jak by se dalo očekávat, ale když už na ně dojde, jsou natočeny realisticky a nekompromisně. O výkonu Joaquina Phoenixe už je zbytečné cokoli psát, zaujal však rovněž syrový a perfektně padnoucí soundtrack od Islanďanky Hildur Guðnadóttir, která mě podobně laděným motivem zaujala již v obou dílech Sicaria. ()

Ondra16 

všechny recenze uživatele

Film s mnoha více či méně očividnými chybami a ne úplně jistým režijním vedením, který má ale zároveň nemálo momentů, které jste ještě neviděli, úžasnou kameru, která neexhibuje a pumpuje do vás bezmoc po litrech a hlavně toho Joaquina Phoenixe. Na něm Joker samozřejmě stojí a padá. Ocenění dostane oprávněně, jeho absolutně fyzické herectví vás strhne od začátku a ještě aby ne, když v jednom jeho pohledu vidíte všechen ten smutek a šílenství tak průzračně, zatímco v nás ostatních jsou co nejlépe ukryty. ()

HiddenDragon 

všechny recenze uživatele

Tohle je hutny film. Ne na krasne nedelni odpoledne, ale na pochmurny podzimni vecer. A herecky koncert J. Phoenixe. Pokud za TUTO "depresi" nedostane oscara (jako napr. Blanchett za "Jasmininy slzy"), tak uz nevim za co. Je to zvlastnim, sugestivnim zpusobem pojaty vznik komiksoveho padoucha. Vtahuje vas to do jeho osobnosti, do sveta postav, o kterych jste si mysleli, ze uz vite vsechno, a na mnoha mistech, kdyz Arthur (Phoenix) rozjede krvavou akci, se vam to znepokojujicim zpusobem libi a fandite mu. Je to totiz az neprijemne realisticke. Nejen ze takovych psychiatrickych pacientu, jakym je Fleck, neni vubec malo, ale nejhorsi na tom je, ze to, co se mu deje, muze potkat i zdraveho cloveka a nezamava to s nim o nic mene. Phoenix ty zivotni nesnaze, ktere se jedna pres druhou na Flecka vali, pojal nejen neskutecnym mimickym, ale i celkovym fyzickym projevem. A na nekolika mistech se kamera, rezie, herec a tizivy smyccovy hudebni doprovod setkaly v tak pusobivem souzneni, ze mi naskocila husi kuze a rekl jsem si "tak to je brutalni". Vsechno, co stvoril Nolan, muzete hodit za hlavu. Ne, ze by to bylo spatne, ani nahodou, ale tohle je proste uplne nove pojeti. Jine. Ale super. Jen si rikam, kdyz se Heath (budiz mu zeme lehka) predavkoval po svem extatickem vykonu v "Temnem rytiri", dost se bojim, zda se Phoenix dozije nejakeho dalsiho dilu, protoze jeho verze jde do hloubky jeste vic. A kdyz uz zminuju Ledgera - ten dokonaly scenisticky "reminder" na jeho jizdu v policejnim voze, akorat ve Phoenixove podani...mlask. Proste...neveril jsem, ale Joaquin to dokazal. Stvoril zrudu, kterou budete litovat, milovat a opovrhovat zaroven. Snad budou v tomto smeru pokracovat a nepokazi to...pokud bude novy Batman stejne depresivni, mame se na co tesit. ()

JamesSi 

všechny recenze uživatele

I am JOKER, BEJBY! Konečně tu máme film kde gameři a chudí povstanou. Byla zde debata zdali tenhle film nepodpoří cringelordy a panice, aby vystříleli všechna kina na světě, což se zatím nestalo. Ale vsaďte se že to donutí emaře a edgy týpky, aby citoval hlášky z filmu. Je čupr, že komixoví fanoušci mají rádi drama (i když dost naivní), když v nich hrajou jejich oblíbený akční figurky a kreslené postavičky. Když jsme u toho dramatu - film se snaží ukázat, co psychicky nemocného člověka donutí, aby se stal Žolíkem. Máme tu nedostatek léků, rušení psychologických kanceláří, nezdravý vztah s matkou (lepší vztah se šrouby) a rána do hlavy jako děcko. Což jsou takové jednoduché věci, které by napadli každého. Pak tu máme zvraty jak z 10. kopie Klubu Rváčů (moje holka je výplod mojí fantazie). No a film nakonec ani nepotvrdí, že Batman je "Melvin, Melvin, brother of the Joker" (thx Nostalgia Critic). Robert De Niro hraje dobře, a film se v posledních dvaceti minutách celkem rozjede (od scény s Liliputem), ale to nenahradí nudu a nerealističnost prvních dvou dějství. Spojení s vesmírem Batmana jsou dost trapné. Je to jako Taxikář, ale ten byl chytřejší a drsnější než tahle načančaná komixárna. U Travise mám pocit, že může existovat u pana Klauna nikoliv. Jinak, že to má přes 90% je zajímavé. Kdyby to nebylo založené na komixu, tak to má o 25% méně. Na druhou stranu, kdyby to nebylo dle komixu, tak to Hollywood nikdy nenatočí. Marty má pravdu - superhrdinské filmy nejsou kinematografie, ale taková horská dráha. Takže sbohem a fíky za film. PS.: S "white male rage" tenhle film snad vůbec nesouvisí - to spíš takhle můžete definovat Taxikáře, ale tam nemáte hrdinovi fandit. Není důležité, že pan žolík je býlí. Hlavní problém Jokera, že je to něco, co jsme viděli mnohokrát a lépe, s méně cringy dialogama a s menšími stereotypy "boháčů". Je ale ftipný sledovat fandy Jokera, jak naštvaně reagují k vítězství Parazita, který upřímně ty neshody mezi vyšší a nižší třídou zvládl o něco lépe. ()

Související novinky

Logan od Mangolda je součástí MCU kánonu

Logan od Mangolda je součástí MCU kánonu

03.11.2023

Po zveřejnění informace, že se ve dalším pokračování Deadpoola, jenž je zatím bez oficiálního názvu, po několika narážkách z předcházejících dílů konečně objeví po boku Ryana Reynoldse i navrátivší… (více)

Oppenheimer si připsal mimořádný rekord

Oppenheimer si připsal mimořádný rekord

18.08.2023

Snad to ani není třeba psát, ale pokud jste ještě v kině náhodou nebyli na nejnovějším snímku Christophera Nolana (Počátek) Oppenheimer, rozhodně vyrazte. Včera bylo pozdě. Film, který nadchnul… (více)

Kdo by se mohl stát příštím Supermanem?

Kdo by se mohl stát příštím Supermanem?

13.01.2023

Tak to šlo celkem rychle. Ačkoliv je následující zpráva v tuto chvíli jen spekulací, stejný zdroj, jenž v minulosti odhalil například obsazení Barryho Keoghana (Víly z Inisherinu) do role Jokera v… (více)

Seriálový The Penguin nabírá obsazení

Seriálový The Penguin nabírá obsazení

01.11.2022

První oficiální spin-off Batmana obsadil hlavní ženskou postavu. Proti titulnímu Penguinovi s tváří Colina Farrella se tak postaví herečka Cristin Milioti (Jak jsem poznal vaši matku, Palm Springs) v… (více)

Reklama

Reklama