Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Zkrachovalý komediant Arthur Fleck (Joaquin Phoenix) se dlouho pohybuje na tenké hranici mezi realitou a šílenstvím. Jednoho dne se ve svém obleku klauna potuluje po ulicích Gotham City a dostává se do konfliktu s brutálními zloději. Pomalu se roztáčí spirála událostí dosahující hrozivých rozměrů. Všemi opuštěný Fleck se začne čím dál více propadat do hlubin šílenství a postupně se mění v ikonu zločinu, kterou svět brzy bude znát pod jménem Joker. (Vertical Entertainment)

(více)

Recenze (1 900)

Oralfabet 

všechny recenze uživatele

Taxikář + Král komedie + Špetka Batmaních elementů = Joker. Možná v některých kruzích trochu overrated film, ale Joaquin je až moc dokonalý a Todd Philips se kupodivu taky docela vytáh, takže nemohu jít pod 9/10 ()

Marys 

všechny recenze uživatele

Pohmkávam si niekde medzi 4 a 5 hviezdičkami. Na stupnici od 1 do 10 by som bol za akceptovateľnú deviatku. Joker je skvelý, originálny, Joaquin Phoenix má nábeh na Oscara ako vyšitý, predsa len, je tu niečo, čo mi chýbalo. Nejaký trvácny moment. Stopa, ktorú by vo mne film zanechal. Skrátka som sa hneď po filme nedokázal vášnivo podeliť o zážitok z pozerania. Možno za to Joker nemôže, ale bolo tomu tak. Každopádne odporúčam všetkým. ()

Alien220 

všechny recenze uživatele

Trailer vypadal výborně, očekávání byla veliká a opravdu jsem se bál, že budu zklamaný. I proto jsem vyrazil do kina hned, jak to bylo možné, aby na mě nikde nevyskočil nějaký spoiler nebo zavádějící recenze. To, co jsem v sále dostal, byla naprostá bomba. Brutální, naturalistická a propracovaná one man show, která dosahuje kvalit (a možná dokonce i přesahuje !) Scorseseho Taxikáře nebo Schumacherova Volného pádu. Nádherné a komplexní drama vystavěné na dechberoucím výkonu Joaquina Phoenixe, kterého lehce doplňuje legendární De Niro. Film může stát sám o sobě a bude výborný, tudíž kontext DC univerza a jeho hrdinů mu dodává už jen tu pomylsnou třešničku na vrchol. Skutečně po všech stránkách vynikající snímek, který nepřináší nic předtím neztvárněného, ale v komparaci s dnešní tvorbou je to po straně kvality a hloubky výjimka. Todd Phillips překvapil asi každého a to je moc dobře. Doufám, že se v tomto žánru na chvíli ohřeje. Za zmínku také stojí vyjimečná kamera a střih, díky kterým sedíte jako přikovaní v sedadle a jen vás mrazí z hudby Hildur Guðnadóttirové, kterou si dávám do hledáčku, protože soundtrack je neskutečný. Stejně jako hlavní hrdina prožívá svou tragédii, tak i divák přes to, že ví, co musí neodvratně přijít, tak toho klauna zpočátku lituje a fandí mu, načež přijde zlom a děj se pak udává směrem k nevyhnutelnému jako parní válec. Byla to skvostná podívaná, která běží na roveň s letošním Tarantinovým koncertem ve formě Tenkrát v Holywoodu. 10/10 ()

RipperJosh 

všechny recenze uživatele

Není to perfektní, ale pátá hvězda je za odvahu tvůrců s takovým konceptem pro komiksovej film vůbec vyrazit do kin. Temnota vás chvílemi přímo vtahuje dovnitř a Phoenix může být dalším Jokerem s Oscarem, protože moc nevěřím, že tohle zvládne někdo letos ještě přebít. ()

geimz 

všechny recenze uživatele

Že sa ultimátneho Jokera dočkám od režiséra Hangoveru a Road Tripu by som nečakal ani v najdivokejších snoch. Drsná, surová, psychologicky prepracovaná štúdia charakteru, ktorá núti pokladať si ťažké otázke o spoločnosti, empatii a správaní k "odlišným" ľuďom. Čo je skutočne zaujímavé je to, že len málo filmov neobsahuje skutočného protagonistu, kladnú postavu - divák síce sprvu veľmi ľahko s Arthurom sympatizuje, no s pribúdajúcimi minútami sa sympatie pozvoľna menia na zhnusenie pri násilných scénach, ktorých je poskromne, vďaka čomu pôsobia tak silno na diváka, ako katarzne na Arthura. A vystihnúť takto delikátnu rovnováhu, kde Joker funguje v obidvoch rovinách, za to vzdávam hold Phillipsovi. Joaquin je na inom leveli, jeho herecký výkon je v každej scéne polhcujúci (ten smiech je zahraný tak bravúrne, že som pozeral s otvorenými ústami) a spolu s kinematografiou a farebnou paletou povyšujú ten silný scenár na papieri na skutočné umenie. ()

dan4815 

všechny recenze uživatele

Nejsem zrovna cílovou skupinou. Filmy podle komiksů... vlastně i samotné komiksy mě příliš nebaví. Této subkultuře jsem nikdy nepropadl a bude tomu i nadále. U DC je to ještě těžší. Z tohoto hlediska je tento Joker to lepší ze světa DC, ale podle mých měřítek je to prostě jenom průměr. Musím uznat, že ta bláznivina přímo sálala z plátna. Phoenix se mi vždy jevil jako malinký blázen, v tom pozitivním slova smyslu. Jestli jsem bral jeho roli v Walk the Line jako životní, tak tuto postavu sehrál ještě více bravurně. Na druhou stranu, šílená proměna byla až nesnesitelně předvídatelná. Chvílemi jsem měl pocit, že mínění tvůrců o divácích asi není příliš pozitivní. Líčení deprese se mi zdá, jak z představ teenek, které trpí hypochodepresí a takto okatě to dávají najevo. Vylíčení šílenství a deprese mi nepřijde příliš uvěřitelné, ale co čekat od komiksového světa, kde je to jedna blbost za druhou pro potěchu nenáročného diváka. A pointa? Zlo se zlem oplácí, také poměrně trapná záležitost, kterou dnešní diváci nejspíše chtějí. Co ke komiksům patří - akce, a co není v tomto filmu? Akce. Takže průměr. ()

cesky_hrac 

všechny recenze uživatele

Před týdnem jsem se s kamarádem domluvil, že půjdeme spolu do kina. A v pátek jsme tak učinili. Šli jsme zhlédnout snímek Džoukr🤡. Pohodlně jsem se usadil. Lajknul pár fotek na Instáči a začaly trailery. Po deseti minutách začal konečně film. Od prvních vteřin do poslední sekundy mě film vtáhl do sebe. Po konci jsem seděl potichu v kině a nemohl jsem uvěřit co jsem viděl. Čekal jsem dobrý film, ale zas takhle špičkový ne. Fenomenální výkon Johákíma Fínikse, vynikající hudba( které se pořád nemůžu nabažit i po několikerém poslechu na spotifáj) skvělé zachycení atmosféry 70. let. A ta kamera! Och! Každičký jeden záběr bych se nestyděl dát na plochu počítače nebo zarámovat jako obraz na zeď. Dávám s čistým srdcem plný počet bodů🎆. Na tomhle filmu bych hledal chybu jen těžko.😎 ()

Garch 

všechny recenze uživatele

Jistě, film jednoho herce. Ale taky promyšlený scénář, perfektní kamera, zvukový doprovod psychických potíží i nitky k batmanovské sérii. Síla ()

Renfield 

všechny recenze uživatele

Měl jsem lehké obavy, aby Joker příliš nevykrádal ty dopředu zmíněné filmové klenoty. To se naštěstí dle mého názoru nestalo, je to spíše pocta, inspirace ještě v mezích. Navíc, jaká jiná atmosféra je pro Gotham City ideální, než atmosféra Taxikáře a New Yorku té doby, do které je i Joker zasazen. Na atmosféře a samozřejmě výkonu Joaquina Phoenixe to celé stojí, scénář totiž není zdaleka takový, jaký by měl podobný film mít. Samozřejmě co se komiksu týče, je to velký nadprůměr, ovšem pokud by se mělo srovnávat s podobnými psychologickými filmy, už to taková sláva není. Některé scény jsou až příliš předvídatelné a propadání do šílenství bez Phoenixe? Ne! Naštěstí tu je a je Jokerem, jinak to říci nelze. Scény jako skutečná "konfrontace" s De Nirem, či předešlý tanec ve slipech, vlastně několik tanců, jsou naprosto dokonalé, i přes určitou sympatičnost Arthura děsivé. Vrcholem všeho budiž skutečné zrození, závěr... je tu! Ale neměl bych opomenout ani takové detaily, jako běh, či pohyby, držení těla, řeč a především dokonale šílený Jokerův smích. A atmosféra? Jak jsem již psal, špinavost k tomu jde, Lawrence Sher i ji ve svých kamerových jízdách využívá. Sice je to psychologické drama, takže detailní záběry tváří dokonalé, ale přeci jen bych ocenil i více těch městských kompozic, i když to o tom vlastně není, pouze v závěru. Každopádně kamera je fantastická, stejně jako k ní dokonale padnoucí hudba, či zvuky, ruchy Hildur Guðnadóttir! A málem bych zapomněl, velmi potěšil ten skutečný taxikář! 80% ()

Marius_ss 

všechny recenze uživatele

Takto nejako som si predstavoval origin jedného z najikonickejších záporákov filmovej histórie. A som veľmi rád že to bolo poňaté tak realisticky a že si režisér vydupal to Rko, vďaka Todd ! A aby som nezabudol...Hildur Guðnadóttir je obrovský talent, jeho soundtrack posunul spolu s výkonom Joaquina Phoenixa Jokera na úplne inú úroveň. ()

spageta 

všechny recenze uživatele

Tak jsem si myslela, že kvalitu Temných rytířů již žádný film (ohledně Batmana) nepřekoná (jen že to bude mít třeba stejnou úroveň) ale to jsem se šeredně spletla. Jokerovi se to podařilo na plné čáře. Naprosto dokonale propracovaný charakter hlavní postavy, výborně ztvárněn Joaquinem Phoenixem, mě nenechal celé dvě hodinky, které utekly neskutečně rychle, ani dýchat. Jeho šílenství bylo skoro hmatatelné, věříte mu každý mikropohyb, který na scéně udělá. Vše dokreslené úžasně vybranou hudbou. Takhle si představuji Jokera!!! ()

TwoFace 

všechny recenze uživatele

— The worst part about having a mental illness is people expect you to behave as if you don’t. — Nevzpomínám si kdy naposledy, jestli vůbec někdy, jsem u filmu cítil to, co při sledování Jokera. Jde o depresivní, temné, syrové a zneklidňující drama, které brutálně přímým způsobem nastavuje společnosti zrcadlo. Joker otevírá diskuze, provokuje, zneklidňuje, místy šokuje, a bez příkras zobrazuje téma psychických nemocí, morálního úpadku společnosti, kultu osobnosti, jak snadné je pro mentálně narušeného člověka dostat se ke zbrani, lhostejnosti ke společenským problémům, a dalších, před kterými společnost často zavírá oči a pak jen překvapeně zírá na tragické následky. Neklid, napětí, úzkost, to vše se skrz atmosféru, kterou film vyvolává, přenáší na diváka. Sledovat Joaquina Phoenixe a jeho šílený smích je fascinující, mrazivé a zneklidňující. Postava Arthura každou scénou propadá hlouběji a hlouběji šílenství a vlivem okolí přichází i o to málo, co ho drželo alespoň trochu příčetného. Jak Arthur postupně odhaluje svou traumatickou minulost, jeho duše a mysl se rozpadají, a z chlápka, se kterým jste ze začátku soucítili a fandili mu, se stává monstrum, které spouští lavinu události vedoucí k tragédii. Joker je naprosto dokonalou psychologickou studií. Snad nikdo po zhlédnutí tohoto díla nemůže zůstat lhostejný k tomu, co právě viděl. Joker je pro mě jednoznačně filmem roku, dost možná i filmem desetiletí. Působivý retro vizuál, skvělá kamera, dokonalá hudba, to všechno skvěle tvoří depresivní atmosféru Gothamu, která podtrhuje a dotváří naprosto dokonalý herecký výkon Joaquina Phoenixe. Ta řada cen za nejlepšího herce završená Oscarem je naprosto zasloužená a sledovat Phoenixe na cestě za zlatou soškou, jak sbírá jedno ocenění za druhým, bylo úžasné. Jeho Joker je totiž ukázkou herectví té nejvyšší úrovně. A i přesto, že je každý filmový Joker naprosto jiný a srovnávat je tak asi není úplně fér, si myslím, že žezlo nejlepšího filmového Jokera nyní právem získal Joaquin Phoenix. A překonat ho se možná už nikomu nikdy nepodaří. Tento snímek je nezapomenutelným uměleckým dílem, které by měl každý vidět. — Put on a happy face and don't forget to smile! — ()

simply 

všechny recenze uživatele

Asi jsem trochu zmlsaná, ale vzhledem k hodnocení jsem přece jenom čekala trochu víc. Komornější pojetí je skvělé a Joaquin Phoenix je bezkonkurenčně nejlepší Joker, kterého jsem zatím viděla. Na druhou stranu mi tam chyběla nějaká další nosná postava, protože takhle celý film stál a padal jenom na Phoenixovi. Taky jsem se v některých momentech přistihla, že netrpělivě čekám na finále, kdy se konečně Joker předvede naplno....4,5 * ()

H4ku11 

všechny recenze uživatele

Joaquin vie zahrať, ale Heath stvoril Jokera, ktorý je u mňa ďaleko napred. Uprednostnil by som keby to bola dráma o neznámom človeku miesto Jokera. ()

Sochorisko 

všechny recenze uživatele

Velký odstup jsem si dopřál předtím, než ohodnotím tento snímek. Je to psycho. Naprosto originální návaznost na temného rytíře. Neskutečně vykreslené charakterové rysy Jokera. Postupná gradace vám furt nutí myšlenku … táák teď už bouchne. Velké finále však nastane až na koci (jak to tak už bývá) a divák je navzdory typu děje extrémně spokojený. Myslím, že lépe nám to vysvětlit nemohli. (s nadsázkou - jenom je škoda, že jokera neudělali skutečně s rozříznutými tvářemi - na konci nebo kdykoli v průběhu filmu - potíž je v tom, že jestli se dobře pamatuji, toto zranění mu měl udělat jeho otec..) Vítej zpět DC! ()

KNicole 

všechny recenze uživatele

Film zcela typicky odrážející trend současné literatury i filmu - boj hlavního hrdiny s vnitřními démony, kterého se v druhé fázi účastní celá společnost. A to buďto tak, že je přímo vytvoří, anebo jenom sklízí jeho důsledky. V tomto případě obojí. Sledujeme tu - řemeslně i psychologicky velmi dobře zpracovaný - příběh jedné osobnosti, kterou rozložila společnost, tím, co ignorovala u malého dítěte, tím, co nedovedla napravit u psychiatrického pacienta a tím, k čemu nepochopením odlišného sama přispívala v ulicích. A samozřejmě s vyústěním, že jí to zlomená osobnost Arthura Flecka nakonec vrátí i s úroky. Jako zoufalý nečtenář komiksovek a naprostý neznalec postavy Jokera můžu s klidem sdělit, že právě pro tento přesah je film naprosto nadtematický. Přesto ale musím říct, že k pěti hvězdám jako by mi tam něco chybělo. Snad to, že jsem ve filmu kvůli pár neautentickým scénám nevěřila vždycky, a že nabídka podobných bojovníků se sebou i se světem už je v umění víc než naplněná. ()

Související novinky

Logan od Mangolda je součástí MCU kánonu

Logan od Mangolda je součástí MCU kánonu

03.11.2023

Po zveřejnění informace, že se ve dalším pokračování Deadpoola, jenž je zatím bez oficiálního názvu, po několika narážkách z předcházejících dílů konečně objeví po boku Ryana Reynoldse i navrátivší… (více)

Oppenheimer si připsal mimořádný rekord

Oppenheimer si připsal mimořádný rekord

18.08.2023

Snad to ani není třeba psát, ale pokud jste ještě v kině náhodou nebyli na nejnovějším snímku Christophera Nolana (Počátek) Oppenheimer, rozhodně vyrazte. Včera bylo pozdě. Film, který nadchnul… (více)

Kdo by se mohl stát příštím Supermanem?

Kdo by se mohl stát příštím Supermanem?

13.01.2023

Tak to šlo celkem rychle. Ačkoliv je následující zpráva v tuto chvíli jen spekulací, stejný zdroj, jenž v minulosti odhalil například obsazení Barryho Keoghana (Víly z Inisherinu) do role Jokera v… (více)

Seriálový The Penguin nabírá obsazení

Seriálový The Penguin nabírá obsazení

01.11.2022

První oficiální spin-off Batmana obsadil hlavní ženskou postavu. Proti titulnímu Penguinovi s tváří Colina Farrella se tak postaví herečka Cristin Milioti (Jak jsem poznal vaši matku, Palm Springs) v… (více)

Reklama

Reklama