Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Zkrachovalý komediant Arthur Fleck (Joaquin Phoenix) se dlouho pohybuje na tenké hranici mezi realitou a šílenstvím. Jednoho dne se ve svém obleku klauna potuluje po ulicích Gotham City a dostává se do konfliktu s brutálními zloději. Pomalu se roztáčí spirála událostí dosahující hrozivých rozměrů. Všemi opuštěný Fleck se začne čím dál více propadat do hlubin šílenství a postupně se mění v ikonu zločinu, kterou svět brzy bude znát pod jménem Joker. (Vertical Entertainment)

(více)

Recenze (1 901)

Cermbo 

všechny recenze uživatele

Nic proti skvělé Nolanovo trilogii Temného Rytíře a (podle mě přeceněného) Ledgera, ale u tohoto Jokera jsem měl pocit, že konečně někdo od dob Raimiho trilogie Spidermana měl koule udělat komiksovou postavu pořádně... Z celého snímku neskutečně mrazí a nemluvě o hereckém výkonu pana Phoenixe... Doufám, že jeho psychické zdraví po dokončení filmu neutrpělo žádnou újmu :D ()

GilanCZ 

všechny recenze uživatele

Není to úplně čistých pět hvězd, ale v každém případě se pro mě jedná o jeden z nejdůležitějších filmů roku. Unikátní komiksovka, která velmi dobře funguje a bude zajímavé sledovat, jak ovlivní podobu komiksových filmových adaptací a směr DC filmů v budoucnu. A kdyby Reevesův Batman volně navazoval právě na Rkového Jokera? Vůbec by mi to nevadilo. ()

CaptainCzech 

všechny recenze uživatele

Když jsem viděl první fotky a videa z natáčení, tak jsem se chytal za hlavu a říkal si co tohle bude za šaškárnu, poté ale přišel na svět první trailer a já otočil o 360 stupňů a začal se dost těšit. Nyní po shlédnutí filmu jsem ještě nadšenější, než při shlédnutí traileru. Film je v dnešní době neskutečně svěží ''komiksovka'' která nepotřebuje žádná CGI monstra nebo jakéhokoliv hrdinu zachraňujícího svět, ale zaměřuje se na duševní přerod jednoho z nejznámějších záporáků vůbec, to vše v komorním stylu a neskutečně to sedí. Pheonix tu hraje bravurně, jeho pojetí Jokera je fenomenální (ten smích budu mít v hlavě ještě dlouho) a vůbec bych se nedivil letošní nominaci na Oscara. Dále mě tu nikdo neokouzlil, jelikož další postavy nemají moc prostoru, což mi vůbec nevadí. Celá temná atmosféra se mi líbila a takhle by to mělo v DC světě vypadat, minimálně co se Gothamu týká. To je totiž město šílenců a taky to podle toho tady vypadá. Pochválit také musím jiné nahlédnutí na Waynovic rodinu (Thomase), který tu není znázorněn jako Mesiáš, ale jako člověk, který také umí dělat chyby, navíc to není až takový sympaťák. Celá scéna ve vlaku, v Murryho show a finální na kapotě mě dostala do kolen. Snad film uspěje nejen kriticky, ale i finančně a DC pochopí, že takhle by mělo dělat své filmy a dostaneme další takovéhle snímky. Tomuhle filmu nemám co vytknout, bylo to opravdu skvělé a proto 5 hvězd je jasných. ()

anatheman 

všechny recenze uživatele

Ano, je to zkrátka skvělý film. A to děsivý, šílený a depresivní. Asi tak, jak by měl snímek s Jokerem vypadat. Oceňuji, že zde sledujeme prakticky sociálně-psychologické drama a ne komiksovou komedii přeplněnou akcí. Ale na druhou stranu bych řekl, že díky nízké frekvenci akčních scén, jsou tyto scény v tomto filmu o to silnější a dynamičtější. A řekl bych, že se jedná i o překvapivé, ale především šokující momenty. Přerod Atrhura Flecka v Jokera je proveden vskutku precizně. Obecně tvrdím, že si s námi scénář hezky hraje. Je zde také řada odboček a mystifikací, které nutí diváka přemýšlet. To souvisí i s výše zmíněnou přeměnou, neboť Phoenixovu postavu vidíme již od počátku jako klauna, respektive neúspěšného "komika" s psychickými problémy. V podstatě dále sledujeme pomyslnou sérii "another brick in the wall", která vyvrcholí anarchickou dekonstrukcí, která se odehraje na pozadí rozkladu města Gothamu. Je zde i vkusné napojení na svět Bruce Waynea, tak je možnost, byť asi malá, že se dočkáme v budoucnosti pokračování. Navrhuji tedy, aby potenciální budoucí Batman trpěl minimálně OCD nebo Aspergerovým syndromem, jinak by do tohoto prostředí těžko zapadl. Ano, Joaquin Phoenix vynikající. Myslím si, že na něj asi prakticky nenaleznete žádnou negativní reakci. Těžko mohl zklamat, jelikož mu komplikované charaktery zkrátka sedí. Opravdu fascinující výkon. Zřejmě nyní budou probíhat četné komparace s Ledgerem, ale to bych asi opravdu neřešil. Každý z těchto herců pojal Jokera zkrátka osobitě a oba výkony jsou hodné chvály. Za zmínku rovněž stojí úžasný soundtrack a kamera se stylizací. Filmu tedy uděluji 5 depresivně vykouřených cigaret z 5. ()

lemonova 

všechny recenze uživatele

Dadel mi hovorí z duše. Vzniká nám tu nová filmová kategória: psychologická sonda do duší komiksových postavičiek.. pričom sa tvárme, že ide o veľké umenie. A keď už sa chce niekto vydať touto cestou, naozaj nikomu nevadí, že aktuálny Joker nie je psychologicky kompatibilný s akýmkoľvek Jokerom, ktorého poznáme z filmov o Batmanovi? Prepojenie na rodinu Brucea Wayna mi prišlo násilné a zbytočné a tá popisnosť zas trochu smiešna. (Scenáristi predpokladajú, že sme skutočne až takí hlúpučkí..?) Bohužiaľ, pre mňa veľké filmové sklamanie.. vrátane naozaj nevydarenej hudby. Navyše z toho všetkého cítiť priam okázalé ambície. Nebyť niekoľkých scén, ktoré naozaj mali čo povedať, šla by som s hodnotením ešte nižšie.. a to som sa na tento film tak tešila. ()

Chilly00 

všechny recenze uživatele

Krásně maniodepresivní film. Tragický a smutný od začátku do konce. Občasné "komické" momenty a veselá hudba jen podtrhují a zesilují temné a depresivní vyznění celého snímku. Já mám ale takové filmy ráda. Přesto si myslím, že mnoho lidí bude s onou temnotou mít trochu problém. Do své one man show si Todd Phillips nemohl vybrat lepšího protagonistu, protože podobný herecký výkon jsem už dlouho nikde neviděla. Nekompromisní a velmi fyzické herectví Phoenixe je naprosto dechberoucí. Ať už jen rezignovaně kouká, hystericky se směje, nebo démonicky "tančí". Je to opravdu jeho démon, který z filmu dělá to, čím je. A myslím, že konečně někdo do postavy Jokera vdechl život. Nejedná se už jen o zlého a šíleného antagonistu. Jsem zvědavá, jak DC rozvede jeho příběh v dalších příbězích z Gotham City. ()

mi.sa 

všechny recenze uživatele

Co myslíte, narodí se lidé už zlý, nebo ne? Souhlasím s tou teorií, že ne. Stane se z vás monstrum jen díky okolnostem, jaké máte dětství, jak se k vám rodiče a okolí chová a kde vyrůstáte. Pokud vás tohle zajímá, doporučuji seriál Mindhunter, dostanete se do myslí zabijáků. Ale kam máme zařadit Jokera? Sledujeme osud našeho (anti)hrdiny, co právě prožívá a následně, co prožil. Režisér nám pěkně ukazuje, jaký ten svět pro někoho může být opravdu těžký, když jste jinde, než ostatní a lidé na vás koukají skrz prsty. Rejža, který má za sebou například Pařbu ve Vegas, se tohoto snímku chopil s velkou grácií. Dokázal zachytit všechny ty zvrácenosti světa a lidí, i když jsme ve smyšleném městě Gotham. Ale co si budeme povídat, Gotham byl vždy špinavý, tmavý a plný krys. Dokázal nám ukázat zas jiného Jokera. Chvílemi ho i litujete, chvílemi nechápete a ke konci mu začnete dokonce i fandit. Joaquin si vyšvandil cestu k zlaté sošce, tedy pokud se do té doby nezjokeří. Tohle zahrát fakt muselo dát zabrat, nemluvě o jeho vyhublé postavě. A jeho smích? Musím říci, že ještě hodinu po shlédnutí tohoto filmu jsem měla stále pocit, když se někdo venku zasmál, že tu někde Joker je. Stále jsem ho v té hlavě slyšela a viděla. Až tak moc se mi ten film vryl pod kůži. Scény byly fakt super natočeny, slowma s úžasnou hudbou vždy krásně vloženy, snímek to jen posílilo. A přitom hudbu složil nováček. Žena jménem Hildur z Islandu. Porazila díky hudbě k seriálu Chernobyl a za Jokera získala ocenění za nejlepší soundtrack v Benátkách. Pro ty islanďany mám slabost, co se týče hudby. Co také musím vyzdvihnout je, že nikdy nevíte, co ten Joker provede. Musíte být dosti všímavý, studujte jeho chování, či výraz ve tváři. Zpětně si pak uvědomíte, že vám i napoví, jak se asi cítil, či byl nadšený, nebo zklamaný. Jak vám tady píši tyto věty o Jokerovi, znovu se mi některý scény vybavují a i teď vám řeknu, že ten film opravdu stojí za to. Už jen i díky Phoenixovi, na kterém to celé stojí, si řeknete, že sledovat film, kde sledujeme osud (možná) nemocného, (možná) šíleného klauna, je daleko lepší (aspoň tedy pro mě, snad nejsem jediná), než kousek který dává přednost CGI, před příběhem. ()

Doomedx 

všechny recenze uživatele

Chci víc, tohle byla bomba. Po kurevsky dlouhe době jsem měl úplně skvělej filmovej zážitek z kina, to se mi naposled stalo u Mad Maxe nebo Interstellaru. Nejlepší film tohoto roku so far, brilantní soundtrack, Phoenix performance out of his mind a neskutečnej emocionální zážitek od kterého se nešlo jen tak odtrhnout. 90% ()

Warlukyn 

všechny recenze uživatele

Musím uznat dlouho sem neměl otevřenou hubu občas dokořán. Člověku to trochu nahlodá mysl, na metaforu k dnešní době, až z toho děsí...koneckonců xkrát lepší, než ty bezpříběhový akční sračky od Marvelu viz. Avengers ()

sadlokan 

všechny recenze uživatele

Byl jsem v kině?Dávali vůbec ten film?Nebo co jsem vlastně včera dělal,jsem vymydlenej úplně,nebo jenom trochu?Oskár vtipkár jasnej.Půjčovna klaunů s píchačkama... ()

Kulda24 

všechny recenze uživatele

Sólo jízda Phoenixe, kterou si fakt mega užívá. Když se na to podívám z hlediska komiksových nových DC filmů a budeme je porovnávat, tak převyšuje všechny. Na druhou stranu když se na to ale podívám z toho pohledu, že bych chtěl fakt tučné a vyčpělé drama, no to už zase taková sláva není, jelikož tam stojí příběh a zápletka za staré bačkory a nic hutného to není. Shrnutí: v kině jsem se cítil skvěle, když jsem koukal na Phoenixe, ale furt jsem měl pocit, že tomu k té temno rytířovské dokonalosti dost chybí. Nominace na Oscara za nejlepší hlavní roli tam bude a kdo ví, možná si to díky výdělku vydře i na nominaci nej filmu roku. To už ale moc předbíhám. :) 75 % ()

baiskon108 

všechny recenze uživatele

Tohle je ten film, který si opravdu zaslouží být viděn v kině. Nechápu, jak je to možné, ale celou dobu mě provázela ukrutná husina a bušení srdce. V takovouto depku jsem snad ani nedoufal. Phoenix tu dává postavě Jokera opět jinou tvář, hraje ho božsky až ďábelsky a napjatě jsem s ním prožíval scénu po scéně. Oceňuji Jokerovu originální vadu v podobě smíchu, který se mu projevuje ve stresu – vzniká díky tomu spousta nepříjemných a dráždivých konfliktů s lidmi a vykreslují jeho už tak strašný život. Snímek měl spoustu silných momentů, za ty nejvíce vryté mám scénu na záchodech, scénu s liliputem či sezení promoklého a totálně skleslého Arthura v bytě své sousedky. Každý nový obraz byl neskutečně poutavý, oslnivý a něčím zajímavý. Je to opravdu filmové umělecké dílo, které by měl každý vidět. ()

vojo 

všechny recenze uživatele

Najlepší (ne)komiksový film? Ťažko povedať, ale je to úžasné ponorenie do šialenej doby, ktorá je tu s plnou parádou. Vitajte do zlých čias. Smiať sa budeme už len cez slzy nášho utrpenia. ()

Luk Skywalker 

všechny recenze uživatele

Od prvních informací bylo jasné, že tohle bude jiný Joker než většinově uznávaný původ z Killing Joke, i když podstata je stejná. Sice nestačí jen jeden špatný den k tomu, aby se z vás stal šílenec a ani se tento snímek nesnaží tvrdit. Je potřeba k tomu jistých faktorů a událostí, ale může se to stát mnohým z nás a to je na tom to děsivé poselství filmu. Joaquin to jako civilní Joker zvládl skvěle, ale nevím jak by vypadala třeba rvačka s Batmanem. Ani by tu Bruce a jeho otec nemusel být, obešlo by se to bez nich a ani město Gotham nebylo potřeba, tak to zastínil výkon hlavní postavy. Skvělý výkon měl ve vedlejší roli De Niro. Kdybych nebyl fanoušek Jokera, tak se bez kina obejdu. Všechna čest i Toddu Philipsovi, kdy režisér komedií natočí skvělé drama a to já dramata nerad. ()

Heroine 

všechny recenze uživatele

Jedna věc je film jako takový. Podle mě mírně nevyužitý potenciál, trošku nudný, v pár věcech ne úplně logický, ale má v sobě nějakou temnou až brutální satiru, která příjemně souzní s aktuální dusnou dobou. Druhá věc je Joaquin Phoenix a jeho výkon, který je sám za sebe na pět hvězd. ()

Folky 

všechny recenze uživatele

Pravděpodobně film roku. Od prvních minut nepříjemná deprese, která kousek po kousku pečlivě graduje až do parádního finále. Trailery vyzradili naprosté minimum, takže i když je nám všem jasné kam film vede, na své do detailů promyšlené cestě dokáže hned několikrát překvapit. Takhle dokonalý a uvěřitelný vývoj postavy jsem viděl naposledy v Breaking bad. Nic nechybí a nic není navíc. Kamera je přesná, hudba taky a Phoenix předvedl zatím nejlepší výkon své kariéry. Doufám ve velkou hromadu Oscarů. ()

Hapretor 

všechny recenze uživatele

Konečně film, který se úplně vymyká dementním předělávkám komiksů a nabízí úplně jiný pohled a zábavu ... chvíle nudy a nejistoty a napětí se střídají v začarovaném, nečekaném kruhu a tomu všemu vévodí Joaquin, který překvapení a WTF ! moment ještě vystupňuje svým hereckým umem ... nemyslel jsem si, že to řeknu ... ještě lepší JOKER - a to o hodně - než ten Nicolsonův ... Děkuji ... ()

bery71 

všechny recenze uživatele

První minutou začne hrát jeden tón a zní celou dobu. Ten tón komixový hudbení nástroj ještě nehrál, ale jeden tón ještě není píseň. ()

Související novinky

Logan od Mangolda je součástí MCU kánonu

Logan od Mangolda je součástí MCU kánonu

03.11.2023

Po zveřejnění informace, že se ve dalším pokračování Deadpoola, jenž je zatím bez oficiálního názvu, po několika narážkách z předcházejících dílů konečně objeví po boku Ryana Reynoldse i navrátivší… (více)

Oppenheimer si připsal mimořádný rekord

Oppenheimer si připsal mimořádný rekord

18.08.2023

Snad to ani není třeba psát, ale pokud jste ještě v kině náhodou nebyli na nejnovějším snímku Christophera Nolana (Počátek) Oppenheimer, rozhodně vyrazte. Včera bylo pozdě. Film, který nadchnul… (více)

Kdo by se mohl stát příštím Supermanem?

Kdo by se mohl stát příštím Supermanem?

13.01.2023

Tak to šlo celkem rychle. Ačkoliv je následující zpráva v tuto chvíli jen spekulací, stejný zdroj, jenž v minulosti odhalil například obsazení Barryho Keoghana (Víly z Inisherinu) do role Jokera v… (více)

Seriálový The Penguin nabírá obsazení

Seriálový The Penguin nabírá obsazení

01.11.2022

První oficiální spin-off Batmana obsadil hlavní ženskou postavu. Proti titulnímu Penguinovi s tváří Colina Farrella se tak postaví herečka Cristin Milioti (Jak jsem poznal vaši matku, Palm Springs) v… (více)

Reklama

Reklama