Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Zkrachovalý komediant Arthur Fleck (Joaquin Phoenix) se dlouho pohybuje na tenké hranici mezi realitou a šílenstvím. Jednoho dne se ve svém obleku klauna potuluje po ulicích Gotham City a dostává se do konfliktu s brutálními zloději. Pomalu se roztáčí spirála událostí dosahující hrozivých rozměrů. Všemi opuštěný Fleck se začne čím dál více propadat do hlubin šílenství a postupně se mění v ikonu zločinu, kterou svět brzy bude znát pod jménem Joker. (Vertical Entertainment)

(více)

Recenze (1 899)

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Vždy som doteraz tvrdil, že pre mňa, a asi aj pre celú moju generáciu, bude navždy najlepším Batman ten z dieľne Tima Burtona a najšialenejším Jokerom Jack Nicholson. Tento názor som zastával aj potom, čo som zhliadol snímok "Temný rytier", kde zápornú postavu Jokera stvárnil mnohými do neba vynášaný Heath Ledger. Ja som to všetko musel prehodnotiť, až keď som si pustil film "Joker", ktorý v roku 2019, natočil americký režisér Todd Phillips. Až vtedy som prenikol do utrápenej, zničenej, chorej duše Arthura Flecka a pochopil všetko to cynické šialenstvo, ktoré je podstatou psychicky narušeného zločinca, ktorý si začal hovoriť Joker. Je to depresívne, smutné, znepokojujúce. Filmársky perfektne spracované. Navyše ma úplne uchvátil Joaquin Phoenix v titulnej úlohe. Predviedol geniálny, dychberúci herecký výkon. ***** ()

kulyk 

všechny recenze uživatele

A mně to zase tak nevadilo, že do toho nahomili umělěcké ambice. Za a. našli fantastického pána, co jim je svou zaječopyskoidní mordou pomohl přenést na plátno, za b. se bavím vidinou, jak řady zmatených komickových diváků z nudy foukaly nosem popcorn, škrabaly se pod tepláčky a čekaly na pokyn nějaké autority, jaký k tomu vlastně mají zaujmout postoj. ()

Faustka 

všechny recenze uživatele

Všechnu špínu, marnost a bolest Gotham City si v sobě nese jediný člověk. A to je na tohoto vyděděnce společnosti i lůzy.. osudem zlomeného klauna příliš… Joaquine Phoenixi... bolelo to! A kdybych vedle sebe neměla svého přítele (který mě obětavě držel za ruku) asi bych to úplně neustála. Víc napíšu později, až... Vlastně, ne.. Povstal nám nový Joker! Ať žije!! ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

92%? Ale no tak. Po tom hype jsem se na to taky nechal nalákat a táhnul se až na Anděla a po pravdě není to nic víc a nic míň než řemeslně slušně natočená óda na jednoho šílence a po pravdě řečeno ten smích mě už po půl hodině docela iritoval a ke konci už regulérně sral. Jinak proti Phoenixovi a jeho výkonu nic nenamítám, ale nemuseli ho na konci za každou cenu stylizovat aby se co nejvíc podobal na Jacka Nicholsona, protože ten je jenom jeden a nejlepší Joker ever to si říkejte co chcete. Jinak průměr kde mimo hlavního hrdiny už nic výrazněji nezaujme a to avizované údajně drsné násilí je teda slabý čajíček z pohledu toho co už jsem kdy viděl. Oceňuji snahu DC točit víc temný a dospělácký filmy než ty stupidní digitální omalovánky z Marvelu, ale tohle zůstalo na půlce cesty a abych byl upřímný, tak už mi to z větší části vyšumělo z hlavy.55% ()

2Pac 

všechny recenze uživatele

Pravdepodobne, po prvom pozreti, zatial za styri. Fenomenalny Phoenix, fajna hudba a dostatocne temna drama bez zbytocnych efektov. Vadil mi zatial len buricsky podton pribehu. Tak ci tak, tento Joker si zobral tie “najlepsie” vlastnosti z Nicholsonovho a Ledgerovho stvarnenia postavy. ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

"It's just so fucking hard to stay happy all the time." V tomhle Gothamu by Nolanův netopýří mužíček nepřežil ani pět minut. Je magické, jak Phillips pracuje se scénami chaosu a zmaru. Výjimečná depka a asi něco bude na tom, jak Jokerovy role ničí herecké ideály o "pouhém pracovním nasazení", tohle jde totiž mnohem dál za hranice ztvárnění ryzího šílenství. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Rozhodne nie som fanda komixov, hlavne tých z posledných rokov, ale výnimky sa nájdu. Mám rád X-menov, prípadne potešil Ant.men, ale napr. Avangerov som úplne pochoval. Keď som prvý krát videl trailer na nového Jokera, púšťal som ho nadšene každému z našej rodiny a stále opakoval: "toto bude bomba!" , a veru že je. Minimálne po hereckej stránke. Joaquin Phoenix je u mňa v topke už dlho, ešte od čias Gladiátora a nepochyboval som ani na chvíľu, že tentokrát bude Oscar v jeho rukách. Spojenie "herecký výkon" akoby posunul o ďalší level vyššie, jednoducho to sa musí vidieť. Samotný film je dosť depka. Tmavý, temný a dosť depresívny. Ulice nebezpečné, špinavé, dni zamračené a upršané. Násilných scén nie je veľa, ale keď prídu, majú silný náboj. DeNIro mal zaujímavú a podstatnú rolu a priestoru dostal o čosi viac než ukázal trailer. A hudobný doprovod? Neskutočný, zaslúžene oscarový. Nie je to hudba, ktorú si budete púšťať do dobrej nálady, ale do tej depky sa hodí dokonale. Takže filmárske štúdia asi stoja pred veľkým rozhodnutím. Budeme ďalej točiť komixy pre deti alebo po úspechu Jokera pritrvdíme a zatemníme?? Režisérovi prajem nech mu to s plánovaným pokračovaním vyjde, teším sa. 100%. ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Uzasna komiksovka. Phoenix dokonaly, remeslo bezchybne a v ramci svojho zanru ide skutocne o mimoriadne a mimoriadne odvazne dielo. Trochu mi vadila prilisna predvidatelnost a fakt, ze sa nedockame pokracovania (karty by boli rozdane velmi zaujimavo). Mozno by predsa len bolo lepsie, keby sa tvorcovia od predlohy uplne odstrihli. To je vsak malickost a dufam, ze Joker bude rovnaky game changer ako svojho casu X-Men (nebude, ja viem). A aj ked to nebolo uplne dokonale, tak vytiahnem najvyssie hodnotenie. Ide zatial o najvyraznejsi film roku a nieco podobne som chcel v tomto zanri davno vidiet. 10/10 ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Těšil jsem se dosti, ale ruku na srdce, kolik z vás si Jokera pustí kdykoliv znovu. Temný rytíř ve mě rezonuje ještě doteď. Usmívám se při vzpomínkách na Big Jacka v Batmanovi z roku 1989, ale tohle je čistě artová záležitost. Phoenix se samozřejmě překonává, to se ovšem čekalo. Já osobně ale čekal, že film půjde směrem k divákovi a ne od něj. Deprese nebyla možná nikdy zachycena líp, ale já o ni možná včera v kině zase tolik nestál. Každopádně druhý snímek, o kterém se bude letos dost mluvit. 75% ()

Vitex 

všechny recenze uživatele

(spoilery) Dlouhodobě mě zajímá představa filmu o někom, kdo toho od sudiček do života nedostal moc či skoro nic - ať už jde o fyzickou atraktivitu, rodinné zázemí, duševní zdraví nebo talent k čemukoli. A. Fleck je prostě celoživotně beznadějná existence a zdá se, že ani realizace v prostředí zločinu mu souzena není (přestože samozřejmě víme, co bude jakože následovat) - nedokážu si představit, že by tato postava, jak byla ve filmu vykreslena, mohla terorizovat celé město, střádat komplikované plány, oslňovat černým humorem, zkrátka nemá nic společného s Jokery J. Nicholsona a H. Ledgera (proto mi závěrečná scéna v léčebně přišla nadbytečná). A toho si zatím cením nejvíce. Toho, že tento Joker vlastně absolutně není cool, nebere zlo jako svou seberealizaci, ale spíš jako tu jedinou věc, co mu zbyla, přičemž dost dlouho váhá, než se nechá pohltit (pokud se vůbec kdy nechá pohltit, nechává se spíš jen několikrát vyprovokovat, v show chtěl podle mě původně zastřelit jen sebe). Joker je pro mě především působivým vykreslením beznaděje - a jde o to, že to není beznaděj jakkoli patetická, ani dramatická, a vlastně ani zajímavá - je to ta nejhorší beznaděj, která je prostě jen konstantní a blbá. Ano, je pravda, že Arthur mohl najít světlo, začít pracovat třeba v charitě a být šťastný, scénáristé mu to jenom nedovolili. Scéna s "propuštěním liliputa" pro mě ale podobné námitky vyváží. Bez ní by byl film poloviční. ()

liborek_ 

všechny recenze uživatele

Joker je vlastně perfektním extraktem naší doby (řekněme desátých let 21. století), která se vyznačuje recyklací & referencováním ("zapomenutých") vzorců - ať už v kultuře, politice či společnosti. Ano, Joker je vykrádačka Scorseseho nejlepších filmů a stojí na ramenou obrů; je to film vystavěný na nepřeberném množství inspiračních zdrojů a do značné míry předvídatelný, ale je to současně film tak dobře a chytře napsaný, natočený a zahraný, že ho můžeme považovat za vyvrcholení současné ohlížecí tendence, za vyvrcholení syntetické formy s aktualizovaným poselstvím. A z té záplavy zjevné neoriginality vystupují dva zářivé originály: Způsob zpracování komiksového tématu a neotřelý filmový model padoucha, který typově odpovídá spoustě reálných "hodných hochů odvedle" (incely počínaje a islamistickými vlčáky konče).__ Arthurův příběh je precizní studií psychopata (ať už subjektivně nebo objektivně zneužívaného, zesměšňovaného a/nebo marginalizovaného) a Gotham temnou metaforou světa vyšinutého do extrémní sociálně-ekonomické nerovnováhy. V Arthurově nespolehlivě vyprávěném příběhu můžeme sledovat komplexní psychologickou pitvu (potlačená minulost, nepřekonatelný střet tužeb a schopností, frustrace, utkvělé představy, emoční chlad, vztek apod.), v příběhu Gothamu (modelovaném po vzoru New Yorku 70. let) můžeme naopak pitvat psychologii mas (v Canettiho smyslu, tj. agresivních manipulovatelných mas jako anonymních jednotek, opět - chcete-li - zneužívaných, zesměšňovaných a/nebo marginalizovaných), které se v nadlimitní frustraci bouří proti elitám (ať už jimi myslíme cokoli). Arthura s masami chytře pojí symbolika masky, která v obou případech dodává odvahu a odstraňuje zábrany (až mění samotný charakter: srovnej Arthura v rozhovoru s matkou nebo Arthura na pódiu před publikem s Jokerem hovořícím s Murrayem Franklinem). Závěr pak zajímavě naznačuje, jak si masy libují v symbolech, představách, dramatické choreografii, vnější prezentaci svých vůdců... (zde Jokerův taneček v okamžiku závěrečného navázání spojení s masou). Celek drží skvěle pohromadě, má dobrý spád a několik nezapomenutelných momentů (za všechny např. Jokerův výstup na schodech v rytmu písně Rock and Roll Garyho Glittera, mimochodem odsouzeného před časem na 16 let do vězení za dětskou pornografii a sex s nezletilými, což dodává scéně zajímavý podtext).__ Phillipsův Joker je zřejmě odsouzen ke kontroverzím, ale pokud odhlédnu od častých námitek, že Joker může být návodný (což je ostatně skvělá pocta, protože jeden z hlavních inspiračních zdrojů - Scorseseho Taxikář - byl přiznanou inspirací k atentátu na Reagana), kritické recenze, na které jsem zatím narazil, byly většinou poměrně plytké a nepřesvědčivé ("favoritem" je pro mě zatím Brodyho recenze v New Yorkeru, která filmu mj. vyčítá, že klíčová scéna střelby v metru - inspirovaná skutečnou událostí z r. 1984 - je ve filmu zbavena rasistického podtextu své reálné předlohy...). Zato se mi docela líbil impulzivní komentář Michaela Moorea ("... Our country is in deep despair, our constitution is in shreds, a rogue maniac from Queens has access to the nuclear codes — but for some reason, it’s a movie we should be afraid of. I would suggest the opposite: The greater danger to society may be if you DON’T go see this movie. Because the story it tells and the issues it raises are so profound, so necessary, that if you look away from the genius of this work of art, you will miss the gift of the mirror it is offering us...."). 5* je za první dojem, ale ještě ten film v sobě zpracovávám... () (méně) (více)

Arbiter 

všechny recenze uživatele

Chtěl bych umět tančit a pracovat s nůžkama jako Joaquin Phoenix. Na snímek ideálně koukejte tam, kde se dá kouřit. ___ (spoilery) Todd Phillips se v novém Jokerovi vzdává záštity klasického komiksového snímku, s tím se ale také připravuje o žánrová alibi co do menších nároků na uvěřitelnost dějů a konání postav. Obstál, někdy to drhne. ___ Obraz dospívání, emancipace, sebepřijetí a zrodu Jokera je sugestivně zlý, pokřivený a sebedestruktivní - ale vlastně poměrně krotký. Povstává jako produkt šílenství, rozkladu společnosti, selhání státu a rodiny. Arthurovo ego je prostě ušlapáno. Může se snažit být pánem dění sebevíc, ale vnější vlivy ho beztak odvanou jinam. Nestanoví agendu, nemá cíl a plán - rozhodně ne v souladu s tím, jak vše nakonec skončí. Do poslední chvíle nemá ani politické cíle, byť v závěru možná až příliš ochotně hozenou rukavici zvedne. V důsledku je Joker příliš schematickou "obětí systému". Stejně tak jsou trochu (řemeslně) příliš schematické některé klíčové okamžiky a události, které Jokera posouvají ke svému zrození. Nemohl jsem se zbavit představy režiséra, který si odškrtává povinné položky na seznamu "Jak na filmovém plátně efektivně zmrzačit lidskou duši ve dvaceti oskarových krocích pro starší a pokročilé". Ale stejně na to půjdu ještě jednou. __ Btw, v soundtracku tuším odkazy na Temného rytíře. Potěšilo. ()

sepp 

všechny recenze uživatele

Jeden z těch filmů, který musíte dovnímat doma po odejití z kina, kdy se vám jednotlivé záběry začnou v hlavě znovu skládat. Dovolím si oponovat s Tosimem, žádné pokračování vidět nechci. Ať Joaquinův over-the-top výkon zůstane ohraničen, stejně jako ten nadpozemský Ledgerův. Ať zas jiný rejža a herec ukážou, jak vidí Jokera. Masterpiece, stejně jako Temný rytíř, ale úplně jiný. A opět se mi potvrdilo, proč je pro mne Joaquin už od doby Buffalo Soldiers jedním z nejvíc nedoceněných herců současnosti. Tedy aspoň do teď byl, za tohle je Oscar jasnej. Tleskám vestoje - 9/10. EDIT: Po druhém shlédnutí v kině o týden později - 10/10. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Všechna špína světa zmuchlaná do jedné kuličky a narvaná do úsměvu šílence, který ji odmítá vyplivnout. Nemám rád zcivilňování comicsových postav, jako to dělal Ch. Nolan, ale tohle se mi velmi líbilo. Pro mne zatím nejlepší Joker, za ním pak Nicholson a spol. Jistě, dějově i příběhově nic nového, ale proč taky? Je to studie šílenství, které nás provází odpradávna a jehož nositelé se chovají pořád stejně. Umění musí stále a stále ukazovat, z čeho a jak se rodí násilí, abychom mu uměli případně čelit. A to nový Joker splnil beze zbytku, navzdory pseudointelektuálům i pomýleným, kteří čekali něco úplně jiného. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Nejsem fanouškem komiksů a ani nějak zvlášť nehltám Batmana. Přesto vím, že postavu Jokera v minulosti ztvárnil například Jack Nicholson, Jared Leto či nezapomenutelný Heath Ledger. Na podání Joaquina Phoenixe jsem se těšil, protože o jeho hereckých kvalitách není třeba se přít. A tušil jsem, že tohle bude parádní záležitost., jež bude mít blízko i k psychologickému thrilleru. Nemýlil jsem se. Skvělé herecké představení, Phoenix si dle mého letos zaslouží Oscara, výtečně vybudovaná a houstnoucí atmosféra, proměna šikanovaného zkrachovalého komedianta v šíleného zločince, napojení na příběh Bruce Waynea,... to vše si budu z Phillipsova filmu pamatovat. Ač nejsem zastáncem neustálého natahování a nadstavování, Joker by si druhý díl snad i zasloužil. ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Inu, každý máme svůj přístup. Psychologické dno, které Phoenix s Jokerem vymetl je obdivuhodné, ale stejně mě nepřesvědčilo na více jak tři hvězdy.!! ()

nunka 

všechny recenze uživatele

Pre mňa je film Joker sociálny apel na dnešnú pokrivenú realitu. Postava Jokera je vykreslená pekne zvnútra aj zvonka. Film stavia na jednoduchej a údernej filmárčine a one man show. Výborný Joaquin Phoenix predvádza dokonalú tvárovú gymnastiku. Pri každom jednom smiechu cítiť plač duše. Komediant, ktorý nerozumie humoru sa celý čas v oku diváka pohybuje na hrane medzi psychopatiou a šialenstvom. Až kým si svoju nálož z detstva na podklade okolností a sociálnych tlakov úplne odistí a začne konať zlo. Výbušná zmes hnevu, znechutenia a nasratosti prerastá do nekontrolovaného násilia. A dostaví sa úľava, uvoľnenie, spokojnosť. Práve v týchto pasážach som si spomenula na Alexa z Clockwork Orange. Joker je znepokojivý a jeho "odkaz" vyvoláva priestor na diskusiu. Film môže v divákovi vzbudzovať pocit znechutenia z ťažko stráviteľnej rebélie, u niekoho naopak budiť sympatie s "hrdinom". Kritizuje sa tu politika, priepastné rozdiely medzi tými, čo majú a tými, čo nemajú. V neposlednom rade sa opomína aj dôležitosť liečby duševných chorôb, ktorá sa zanedbáva a neberie vážne, prípadne sa nijako rozumne nerieši. Mne sa film páčil, aj keď je smutno-reálny. ()

CrypzzXD 

všechny recenze uživatele

Joker se mi pod kůži sice úplně nedostal, ale jeho odvaha se vydat tímto netradičním a rizikovým směrem mi je více než sympatická, a sledovat Phoenixovu hereckou one man show, která jde ruku v ruce s takhle poctivým filmovým řemeslem, je jednoduše pastva pro všechny možné smysly. Tudy vede cesta, milí hlavouni (pitomci) z DC! Btw. srovnávání Ledgerova Jokera s Phoenixovým je, myslím, mimo mísu… ty postavy by si nemohly být vzdálenější. 8/10 ()

DJ_bart 

všechny recenze uživatele

"I used to think that my life is a tragedy. But now I realise, it's a fucking comedy." ____________ Šokující, sugestivně sadistická, nekompromisně provokativní [nejeden pošuk v tom může vidět lacinou levicovou agitku], vypravěčsky dynamická, a přesto až poeticky subtilní, konceptuálně svobodomyslná, emocionálně pohlcující, a jen tak neviděná sociální satira o přerodu zlomeného a emočně labilního člověka s rozdvojenou osobností. Člověka, jehož semlel systém a společnost, a jemuž pod náporem životního neštěstí mrdlo v hlavě natolik, že jej nenávratně změnilo v šílenýho psychopatickýho magora, který jde za každou cenu přes mrtvoly, který nemá co ztratit, a který si svůj žal i deprese kompenzuje tancem, muzikou, cigárama, sarkasmem, humorem a vtipy, který bohužel nikdo nechápe – a to zcela bez příkras. Zápletka tak archetypální a jednoduchá, přitom tak komplexní a sofistikovaná, že by se z toho nejeden zbláznil [přičemž sám divák stejně jako hlavní postava Arthur tápe, zda se má u daných scén smát, nebo brečet].... Nejen v rámci komiksovýho subžánru [potažmo i psychologických dramat] jde nejen o vítanou změnu [ne-li přímo až revoluci], skoro až anarchisticky bourající žánrový i řemeslný konvence [např. princip nespolehlivého vypravěče], ale i inovativně ohýbající fikční reálie, tropy a leitmotivy svého žánru [potažmo i celého DC univerza] k obrazu svému – a to jak příběhově, formálně, i stylisticky.... Všechno však stojí a padá na fenomenálním hereckým koncertu, one-man show, a pomyslným středobodu celýho filmu – a tím je Joaquin Phoenix, který do role sympaťáka Arthura Flecka dal doslova všechno, a který za svůj geniální démonický výkon zcela právem získal Oscara. To vše by však nefungovalo bez mrazivýho hudebního doprovodu Hildur Guðnadóttir, sedmdesátkovýho retro soundtracku, vizuálně i esteticky podmanivý kamery Lawrence Shera, a zejména pak bez precizní režijní taktovky Todda Phillipse, který byl doposud znám jen jako tvůrce opilecký komediální trilogie Hangover. Což však vůbec není ku škodě, jako spíš k užitku, jelikož divák si po zhlédnutí týhle kinematografický extáze projde neskutečně intenzivní morální kocovinou a skoro až nekomfortním vystřízlivěním do reality, což jsou pocity, který můžete zažít jen u málokterýho filmu [a to nejenom] podobnýho ražení.... Joker tak dokazuje, že k renomé uměleckýho filmu bohatě stačí jednoduchý recept – a tím je v první řadě kreativita, a v druhý řadě pak intenzivní jízda na emocionální horský dráze. Díky moc, Žolíku, mülujeme tě.... VERDIKT: audiovizuální milník komiksovýho žánru; 10 klaunů z 10. #žijeme ve společnosti 🤡 ()

Související novinky

Logan od Mangolda je součástí MCU kánonu

Logan od Mangolda je součástí MCU kánonu

03.11.2023

Po zveřejnění informace, že se ve dalším pokračování Deadpoola, jenž je zatím bez oficiálního názvu, po několika narážkách z předcházejících dílů konečně objeví po boku Ryana Reynoldse i navrátivší… (více)

Oppenheimer si připsal mimořádný rekord

Oppenheimer si připsal mimořádný rekord

18.08.2023

Snad to ani není třeba psát, ale pokud jste ještě v kině náhodou nebyli na nejnovějším snímku Christophera Nolana (Počátek) Oppenheimer, rozhodně vyrazte. Včera bylo pozdě. Film, který nadchnul… (více)

Kdo by se mohl stát příštím Supermanem?

Kdo by se mohl stát příštím Supermanem?

13.01.2023

Tak to šlo celkem rychle. Ačkoliv je následující zpráva v tuto chvíli jen spekulací, stejný zdroj, jenž v minulosti odhalil například obsazení Barryho Keoghana (Víly z Inisherinu) do role Jokera v… (více)

Seriálový The Penguin nabírá obsazení

Seriálový The Penguin nabírá obsazení

01.11.2022

První oficiální spin-off Batmana obsadil hlavní ženskou postavu. Proti titulnímu Penguinovi s tváří Colina Farrella se tak postaví herečka Cristin Milioti (Jak jsem poznal vaši matku, Palm Springs) v… (více)

Reklama

Reklama