Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Zkrachovalý komediant Arthur Fleck (Joaquin Phoenix) se dlouho pohybuje na tenké hranici mezi realitou a šílenstvím. Jednoho dne se ve svém obleku klauna potuluje po ulicích Gotham City a dostává se do konfliktu s brutálními zloději. Pomalu se roztáčí spirála událostí dosahující hrozivých rozměrů. Všemi opuštěný Fleck se začne čím dál více propadat do hlubin šílenství a postupně se mění v ikonu zločinu, kterou svět brzy bude znát pod jménem Joker. (Vertical Entertainment)

(více)

Recenze (1 900)

A6tony 

všechny recenze uživatele

Co je to šílenost? Jak by se dala definovat? Kde se bere? Jak definovat šílence? Tyto otázky mi prošly hlavou v průběhu filmu, na žádnou z nich mi však film neodpověděl. Sám se tomu nedivím, protože dost možná ani odpověď neexistuje. Film totiž šílenost nedefinuje, ale zachycuje. Zachycuje jí výbornou režií, skvělými hereckými výkony a atmosférou nejistoty. Todd Phillips nám servíruje neokoukané záběry s velmi zajímavou barevnou paletou (hlavně žlutá v chladných barvách). Často se nebojí jít do close-upů na obličeje, čímž ukazuje svojí důvěru v herce, že ukážou přesně ty emoce, které chce aby divák viděl. Důvěru si zde Phoenix určitě zaslouží, protože hraje na jedničku (s dvouma podtrženími a pochvalou do žákovské!). Nový Jokerovský smích, který se Phoenix pro roli naučil je opravdu “šílený“. Drastické zhubnutí, kterému se podrobil, z něj v nějakých scénách opravdu dělá jako zrůdu vypadajícího člověka. Nikdy nevíte co dalšího chce udělat, nebo co se mu zrovna točí hlavou. Jediné co jako divák vidíte je jak se z něj stává čím dál horší člověk, tedy jak se z Arthura Flecka stává Joker. Na začátku filmu se jedná spíš o hodného podivína, se kterým se člověk může sžít. Na konci se díváme na vraždícího psychopata, který je znechucen společností. Neexistuje zde přesný bod, kde by došlo k této změně. Nelze přesně říct, která z nešťastných událostí (a že jich bylo hodně) z Arthura udělala Jokera. Hudba výborně doplňuje atmosféru, která je s tempem filmu temnější a temnější. Jako celek je film učebnicovým příkladem origin story charakteru a jedná se o jeden z nejlepších komiksových filmů jaké jsem kdy viděl (pokud se tedy jako komiksový vůbec dá definovat, kdyby se film nejmenoval Joker fungoval by za mě úplně stejně dobře). 90% ()

makakus 

všechny recenze uživatele

Už před shlédnutím, když jsem si všiml, že Verbal tady dává dvě, bylo mi zřejmé, že asi půjde o mimořádný zážitek, který bude všechno možné, jen ne další z řady povrchních filmových komiksů, které mě moc nebaví. Tím nemyslím Nolanovu batmanovskou trilogii, ale i ta byla proti tomuto hlubokému, a přitom tak lidskému děsu, občas celkem dost zábavná a místy efektně povrchní,. Tak bezvýchodná a hluboce procítěná ponurost, která má na batmanovky jen nezbytně minimální vazby, připomene i díla Kubrickova. Scorseseho a Coppolova, především Mechanický pomeranč, Taxikáře a Apokalypsu, které také ukazují kořeny anarchistického násilí. Tady je však celé dílo bez sebemenších odboček věnováno pouze vývoji nitra jediné postavy a právě tato precizní zacílenost na hlubokou empatii s budoucím ďáblem citlivějšího diváka docela vykolejí. Protože je pravdivá, psychologicky přesná, zcela pochopitelná. Až si člověk řekne - prožít to samé, mohl bych to snad být já. Což je možná jeden z důvodů, proč většina diváků seděla v temnotě sálu i během titulků, prostě tu krajně nepříjemnou pravdu potřebovala vstřebat. Zlo vzniká z lidské potřeby být milován, když zůstane nenaplněna. Je to východisko z bezvýchodnosti. Zoufalý smích z přetvářky společnosti, která lidskost jen předstírá. Nejtemnější filmová psychologická sonda. Nasadit masku klauna jako by bylo jediným řešením. Že může zpracování komiksu získat Zlatého lva v Benátkách je malý zázrak, ale teď už ten osmiminutový potlesk vestoje (nějaký šikovný novinář to asi stopoval) chápu. Byla to prostě téměř geniální a drtivě působivá analýza nepříjemné pravdy. ()

ACDCKL 

všechny recenze uživatele

Více takových filmů pro DC univerzum a Marvel by mohl jít do kytek, je to možná přehnané, ale je to tak. Tento film je parádní z toho smyslu, jak je pojatý, jako psychologické drama o zkrachovalém člověku, kterému se bortí celý život, popravdě toto se může stát naprosto komukoliv v reálném světě, jen stačí překročit tu neviditelnou hranici a máme tu bandu Jokerů. Herecký výkon Joaquina, naprostá paráda, nominace na Oscara jasná, obětování se pro roli, naučit se styl chování a ten smích, ne ten typický Joker smích, ale něco nového, za pár let se na něj bude vzpomínat stejně ikonicky jako na smích Marka Hamilla či Heatha Ledgera. To, že se film odehrává v Gotham City, je jen dobře plus zjevení se známých postav z Batmana, na škodu to rozhodně nebylo. Někomu tento film nemusí sednout z důvodu velké psychologie či už dost surového násilí, ale přesně tento film mezi komiksovými filmy prostě chyběl. Za mě jasných 5*. ()

DarweyD 

všechny recenze uživatele

Viděno dvakrát v kině. Kdo od začátku bude mít v hlavě aktivní porovnávač s Heathem Ledgerem, pohoří. Tohle je uplně jiná verze Jokera, a hlavně začíná úplně v jiné fázi postavy, než zmíněný z Temného Rytíře. v jeho řeči těla si dokážeme povšimnout, že je od začátku něco v nepořádku, ale v podstatě většinu filmu koukáme na ublíženého zbitého psa, kterého společnost dožene k úplnému šílenství. Až jsem si prostě přál aby se z něj ten Joker nestal a on našel v sobě dobro, které bylo bohužel potlačeno jeho okolím. 100% ()

Nathaniell 

všechny recenze uživatele

Všichni kdo čekali blbej komixovej akčňák, museli bejt fakt nasraný. :-D :-D Já jako jeden z mála věděl, na co jdu. A co na to říct? Joaquin Phoenix do toho dal sakramentskej kus umění a po vzoru Heatha Ledgera a Jareda Letoa se do role vžil opravdu bravurně. Ano, ano, ano, je to borec. Tak a teď: Můžete mi někdo sakra vysvětlit, proč tu roli nedostal právě Jared Leto? Proč si buzny od DC zase řekly, že nám ohledně Žolíků udělají v hlavě ještě větší bordel? Aby následně točili dalšího Jokera s Letem? Co to sakra je??? Pokud tohle pominete, čeká vás opravdu psychologický film a to ještě MNOHEM vydařenější než Noulenův Temnej ryťýř... Pak už mám výčitky jen k jednomu a to je vyobrazení Thomase Waynea, kdy z něj udělali takovýho arogantního p..čuse, že jsem mu tu smrt i přál a nebyl jsem sám... Ve výsledku dám lehce podhodnocující 4* ()

Gyrxiur 

všechny recenze uživatele

Mám z toho filmu zmiešané dojmy. Prvé dve tretiny filmu to bola proste psychologická dráma bez šťavy, s minimom akcie, mal som chuť pri tom v kine spať. Ale ten záver bol super, a nebyť toho predtým, nedával by zmysel. Len to možno tvorcovia mohli tak o pol hodinky skrátiť, vynechať pár dialógov a tak, alebo urobiť záver nejaký dlhší. Ale teším sa na ďalšie filmy, ktoré budú nadväzovať, ako štart novej série veľmi dobré. Ale je fajn, že film pojali tak, že na konci máte z Jokera pocit, že je vlastne kladná postava, hoci v Batmanovi je záporákom. ()

shade000 

všechny recenze uživatele

Psycho v pravom slova-zmysle. Joaquin Phoenix ONE MAN SHOW. Alebo keď natočíš niečo kultové a spravíš z toho ešte väčší pojem. Dokonalá atmosféra, dokonalý scenár, dokonalé gradovanie, dokonalosť sama o sebe. Soundtrack neskutočne pulzujúci a dotvára atmosféru. Pravdepodobne najlepší film tohto roku ak aj nie rokov predchádzajúcich. Myslím, že máme dočinenia s čistým a jasným Oscarom. Avšak jednu vec by som filmu vytkol. Rating mal ísť na minimálnych 18... ()

Maniax 

všechny recenze uživatele

Dokážu si vcelku jednoduše pochopit člověka, kterému se Joker nelíbil. Někomu vadí zničení tajemna, které Jokera obklopuje (ačkoliv to bylo již dávno zbořené v Killing Joke), někomu vadí přílišná doslovnost, "edginess", a někomu zase vadí veliká podobnost s jinými, obdobně tematicky zařazeným filmy jako třeba Taxikář nebo Volný pád. A takový člověk by měl vlastně validní argumenty a tři hvězdy ( na míň to skutečně není) by byly odůvodněné. Jenže nenadhodnoťte to, když tam Choakín předvádí životní výkon, že to má neskutečně autentickou a odpornou atmosféru 70´s v New Yorku, a celé to je vlastně tak příjemně nepříjemné sledovat. Nebudu to porovnávat s jinými komiksovými filmy, nejde to. S Nolanovou trlogií to ovšem má společnou dekonstrukci žánru. Nadhled a nadsázka je tu jen v pár scénách (geniální scéna návštěvy bývalých kolegů klaunů u Artura) nebo taneční kreace na schodišti. Jinak je to velice smutný pohled do života mentálně postiženého člověka, který je tak nějak sám, ztracený a vlastně úplně v prdeli a jednoho krásnýho dne si řekně - why so serious? 4,5* ()

mrclTV 

všechny recenze uživatele

Najprv pochvala - doslova hrozivý výkon Joaquina Phoenixa, z ktorého ide miestami skutočný strach. To, že je to kvalitný herec, ktorý sa vie perfektne vcítiť do postavy, to som sa presvedčil už viackrát (ako cisár Commodus v Gladiátovori by sa so svojou odpudivosťou nestratil ani v Game of Thrones, v Znameniach, či ako Johny Cash vo Walk the Line alebo vo vedľajšej úlohe vo filme 8 MM.) Ale tu dosiahol nový rozmer. Škála pocitov, výrazov, úškľabkov či celkový fyzický zjav je niekde vysoko tam hore, čo sa týka kvalitatívnej úrovni. Ale obávam sa, že výkon herca neutiahne celý film. Čo mi vadilo - možno je to smiešne, ale v druhej polovici filmu snáď každá scéna končí predlhou spomaľovačkou, kde Joker tancuje alebo inak predvádza svoj postupný pád do totálneho šialenstva. Prvý alebo druhý krát to bolo zaujímavé, ale nie po n-krát. Seriózne, natiahlo to film možno aj o desať minút. Ako neznámy prísediaci v kine poznamenal: "Zase spomaľovačka, furt to isté do p*če."(myslel si, že ho počuje iba jeho polovička, mýlil sa) - povedal by som to miernejšie, ale pointu pán vystihol. Publikum v Cannes to možno ocenilo, ale ja som obyčajný komerčný divák a tieto wannabe artové chuťovky ma neoslovujú. Takisto, možno to znie neuveriteľne, ale prerod Anthonyho na Jokera mi neprišiel tak úžasne prepracovaný, zdalo sa mi, že v tom procese som našiel medzery, ale to nechcem rozpitvávať, lebo bez spoilerov by sa to nedalo. Som na pochybách, vznik Jokera je famózny film, ale dokonalý? V mojich očiach asi nie, možno rozhodne opätovné pozretie, no zatiaľ sa prikláňam k nižšiemu hodnoteniu. A pre Joaquina veštím aspoň nomináciu na Oscara (tú by si zaslúžil). ()

darthvader77 

všechny recenze uživatele

POZOR BOJLER!!! Naprosto fantazie, co je asi potřeba říct, že tohle není komiksový film a není zde skoro žádná akce. Film se mnohem více podobá filmům jako Král komedie nebo Taxikář a dost si z nich půjčuje (ostatně zde hraje také Robert de Niro), ale to já nemůžu moc posoudit vzhledem k tomu, že jsem tyto klasiky bohužel neviděl (napravím ) Film je úžasnou psychickou sondou do hlubin duše, ukazující Arthura Flecka z několika stran, Joaquin Phoenix je nejlepší Joker, byť je to neférové porovnání vzhledem k tomu kolik měl v tomhle filmu prostoru. Jak dokázal se vcítit do role a stát se Arthurem je něco fantastického, každá grimasa, každý pohled, každé slovo naprostá fantazie a klobouk dolů před ním jak vychrtlým se pro tohle natačení musel stát. Jeho postupný pád do šílenství zapřičiněný jeho vlastními psychickými problémy a absolutně příšerným okolím byl napsán skvěle. A moment kdy mu konečně pořádně hrábne se divákovi zaryje do duše. Scéna s trojí vraždou byla fantastická stejně jako taneček na záchodě, který zrcadlí finále filmu. Film nakonec skutečně krvavých scén má všehovšudy tři, ale za to stojí za to. Scéna trpaslíkem je také něco neuvěřitelného. Tolik emocí: smutek, zděšení, smích, znechucení a to všechno kombinováno v jedné scéně. A přesto se pro Arthura jedná o světlý moment, protože ušetří jediného člověka, který se k němu choval hezky. Důvod proč ten film je dobrý je hlavně v tom, jak ho každý může interpretovat podle sebe v tom dobrém slova smyslu, ne v tom špatném slova smyslu, kdy člověk nemá ponětí, co se stalo. Opravdu se něco z toho stalo? Byl Arthur celou dobu v Arkhamu? Vyprávěl to té černé doktorce na konci? Nebo skutečným Jokerem je někdo,kdo se Arthurem inspiroval? Možná kdokoliv z davu klaunů může být Joker? Snad jediný, co bych filmu vytkl je zbytečná závěrečná scéna moment, kdy měli naběhnout titulky byl, když Joker stojí na autě za ovací davu a udělá krvavý úsměv, což byl nádherný tribut Heathu Ledgerovi. Z toho měl podobný pocit jako z Thanosova posazení na konci Infinity War uspokojivé zakončení. Myslel jsem si, že můj život je trágedie, pak jsem si uvědomil, že to je komedie. ()

Joedas 

všechny recenze uživatele

Jako prostředník mezi Scorsesiovkama (Taxikář a Král komedie) a comicsovym originem to na mě zafungovalo velmi dobře. Todd Phillips chytře dávkuje sedmdesátkovou kritiku systému a společnosti, osobní drama jednoho nemocnýho člověka a napojení na netopýří vesmír, aby to všechno skutečně elegantně propojil. Výsledkem je film, kterej je znepokojivej a dost možná i pro určitou sortu lidí nebezpečnej, což vzhledem k dnešní době kvituju. Je až s podivem, jak kvalitní drama Joker je, když Phillips doteď brázdil jen žánr komedií. Řemeslná špička zas takovym překvapením neni, ale aby jednotlivý scény vyznívaly přesně dle potřeby a celek člověka spolehlivě protáh od nadšení po zděšení (viz. komentář Toma Hardyho), to beru jako ukázku velký režijní zručnosti. A nemalej podíl na tom všem má samozřejmě pan Phoenix, kterej si mě vodil jak Messi obránce. Sice mě už nebaví číst, jak je v roli Jokera fenomenální (to že je Phoenix mimořádně nadanej přece víme už dlouho), ale po dlouhym rozmýšlení musim uznat, že TAKHLE by to nikdo jinej nezahrál. Takže velkej palec nahoru a doufám, že to nastaví novej trend, kdy se studia zaměří na produkci kvalitních filmů s autorskou vizí radši než na budování značky. ()

soviczka 

všechny recenze uživatele

Is it just me, or is it getting crazier out there?... How about another joke Murray? What do you get, if you cross a mentally ill loner with a society, that abandons him a treats him like trash? I'll tell you, what you get. You get what you fucking deserve!... I used to think that my life was a tragedy. But now I realize it's a comedy... All I have are negative thoughts... ()

Sasulka3 

všechny recenze uživatele

Joaquin Phoenix by zaslouzil vsechny ceny, co existuji, protoze jeho vykon byl v mych ocich fenomenalni. Sezrala jsem mu uplne vsechno a chvilema jsem se jeho oci i bala. Co se tyce samotneho deje, tak jsem v rozpacich, film na me pusobil potmesile, az depresivne...Nic mene me dostala konecna faze deje, kdy Joker popisuje ,,PROC,,....A ruku na srdce....Je to odraz dnesni doby, coz je dost smutne. Vetsina lidi je vuci ostatnim lhostejna....Takze za tenhle vzkaz, tuhle stopu - kloboucek :) ()

PichyjePan 

všechny recenze uživatele

Vskutku nevím co si mám myslet. Výkon Vtipálka byl dobrý, mnozí si myslí a říkají že excelentní, ale nebylo to nic co bych již neviděl jinde. Příběh to samé, očekávatelný, protože ho zná přibližně každý. Od finále jsem čekal, že dopadne jak dopadlo. Neříkám, že se mě film ani trošku nedotkl, ale nebylo to dost, na to abych se do něho mohl vcítit. Film, který není nutné vidět, jak jsem se domníval. ()

HEED 

všechny recenze uživatele

Joker stvořil svět, kde se chechtá smrt. Taneček na schodech, nebo démonický smích a mnohé další, nám přináší dokonalý psychologický ponor do mysli jednoho šílence, kterému vesmír ukazuje prostředníček. Jinak výkon Phoenixe je hodný zlaté sošky. Nemám jako nic proti marvelu a přehršel cgi efektů, ale u tohoto dc snímku, tady je vidět opravdu kvalitní kus poctivé filmařiny. Bohužel pro mě, Ledger a jeho Joker tu byl dřív a o fous lepší. ()

RafaKrakal 

všechny recenze uživatele

Phoenix ve své roli exceluje, ale ať se snaží sebevíc na Jokera v podání Heatha Ledgera prostě nedosahuje. Film jako sonda do duše depresivního, duševně narušeného "klauna" sice jako celek funguje, ale nevyhne se nudnějším pasážím a proto uděluji "jen" 75% ()

Gamekeeper77 

všechny recenze uživatele

I když Joker stojí daleko mimo linku klasickýho komiksovýho originu, vůbec to není na škodu a můžu s klidem říct, že tohle vystoupení z řady mě celkem příjemně překvapilo. 80 procent deprese a temna čišícího z filmu tu dělá neskutečně hutnej hudební podkres, kterej Vám vybasuje díru do mozku a bez něj by to kleslo o dvě třídy níž, protože i když po emocionální stránce mě to uspokojilo a filmařsky je to celkově taky fakt výborný, přesto to na mě působilo tak nějak stroze a mělce, do hloubky nepropracovaně, bez působivějšího finále. Joker je pro mě film, kterej bude nejspíš třeba vstřebat a já už se teď těším, až si ho dám za pár měsíců znova doma. Zatím 83%. ()

Ukrizku 

všechny recenze uživatele

Totální psychárna, propracovaná, detailní s okousanými nehty, zapáchající a stříkající potem z plátna, až jsem se několikrát otřela od toho hnusu. Jako bych seděla v psychobudce, ale už když vylezu ven, nemůžu si poručit soucítit s tím bláznem. Můj altruismus má hranice. Nemůžu se totiž identifikovat s myšlenkou zlo zlu. A finále bylo vyloženě zklamáním. ()

borohub 

všechny recenze uživatele

Na tenhle film jsem se fakt těšil, většinou tohle není dobré znamení, protože jsem ve výsledku zklamán ale u tohoto snímku nikoliv. Fakt se jedná o výborný film, který je zpracován výborně jak po filmové stránce, tak i po nějaké dějové stránce. Film je sice zvláštní, absolutně netuším co si mám myslet, ale i přesto parádní. Chápu pohoršení některých jedinců, že se glorifikuje padouch, protože si myslím, že většina diváků v tomto filmu sympatizuje s Jokerem a takovou tou "komunistickou" lůzou a naopak opovrhuje těmi schopnými. Občas mi to připadalo, jako by tento film sponzorovala nějaká tabáková společnost, protože se tam kouří (a docela očividně) tak často, že i já jako nekuřák jsem měl pomalu chuť na cigáro. Joaquin Phoenix postavu Jokera ztvárnil fakt skvěle, podle této role bych si troufal tvrdit, že je to jeden z nejlepších herců současné doby. 92% ()

Související novinky

Logan od Mangolda je součástí MCU kánonu

Logan od Mangolda je součástí MCU kánonu

03.11.2023

Po zveřejnění informace, že se ve dalším pokračování Deadpoola, jenž je zatím bez oficiálního názvu, po několika narážkách z předcházejících dílů konečně objeví po boku Ryana Reynoldse i navrátivší… (více)

Oppenheimer si připsal mimořádný rekord

Oppenheimer si připsal mimořádný rekord

18.08.2023

Snad to ani není třeba psát, ale pokud jste ještě v kině náhodou nebyli na nejnovějším snímku Christophera Nolana (Počátek) Oppenheimer, rozhodně vyrazte. Včera bylo pozdě. Film, který nadchnul… (více)

Kdo by se mohl stát příštím Supermanem?

Kdo by se mohl stát příštím Supermanem?

13.01.2023

Tak to šlo celkem rychle. Ačkoliv je následující zpráva v tuto chvíli jen spekulací, stejný zdroj, jenž v minulosti odhalil například obsazení Barryho Keoghana (Víly z Inisherinu) do role Jokera v… (více)

Seriálový The Penguin nabírá obsazení

Seriálový The Penguin nabírá obsazení

01.11.2022

První oficiální spin-off Batmana obsadil hlavní ženskou postavu. Proti titulnímu Penguinovi s tváří Colina Farrella se tak postaví herečka Cristin Milioti (Jak jsem poznal vaši matku, Palm Springs) v… (více)

Reklama

Reklama