Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Zkrachovalý komediant Arthur Fleck (Joaquin Phoenix) se dlouho pohybuje na tenké hranici mezi realitou a šílenstvím. Jednoho dne se ve svém obleku klauna potuluje po ulicích Gotham City a dostává se do konfliktu s brutálními zloději. Pomalu se roztáčí spirála událostí dosahující hrozivých rozměrů. Všemi opuštěný Fleck se začne čím dál více propadat do hlubin šílenství a postupně se mění v ikonu zločinu, kterou svět brzy bude znát pod jménem Joker. (Vertical Entertainment)

(více)

Recenze (1 901)

kubilov 

všechny recenze uživatele

Joker především hrozně zajímavě pracuje s využitím Batman univerza. Bere si z něj nejslavnějšího antagonistu, zasazuje ho do trochu bezčasé společnosti zkaženého Gothamu, kde sice k několika dalším interakcím s aspekty Batman univerza dojde, v podstatě je to ale autonomní psychologický příběh postavy – silný, zamyšleníhodný, intenzívní a pro někoho snad i drásající. Joaquin Phoenix předvádí opravdu jedinečný výkon, který určitě není způsoben jen tím, že je samotná postava Jokera herecky velmi vstřícná. Oscarový materiál to určitě je, nemyslím si ale, že by to vyhrál. Zvlášť proto, že by šlo o teprve druhou zlatou sošku pro herce za komiksovou roli (prvním byl Heath Ledger také za Jokera) a také teprve druhou filmovou postavou, za kterou by dva různí lidé dostali každý Oscara. Film velice šikovně pracuje s fenoménem nespolehlivého vypravěče, má vynikající znepokojující a do důsledku severský soundtrack a chybí mu katarze, což odpovídá zvolené kompoziční formě, která je mou oblíbenou a jsem velmi rád, že se z okrajových kinematografických kruhů postupem času dostává i do mainstreamu. Sám sebe považuji za Scorseseovce, ale o výskytu odkazů a inspirací z Taxi Drivera a King of Comedy se proto snad ani rozepisovat nemusím. Vedlejší role pro Roberta de Nira to celé jen podtrhuje. Velmi silné 4 hvězdy, napoprvé. Jít do toho s tím, že už budu vědět, o co jde, hodnocení může ale ještě směrem nahoru změnit. ()

DoubleJack 

všechny recenze uživatele

Cesta do hlubin Jokerovi duše. Jedná se o klasický psychologický film naroubovaný na batmanovskou mytologii, kde sledujeme psychicky narušeného člověka, který zápolí s tvrdou realitou. Už na začátku je Artur celkem slušnej pošuk a s přibývajícím časem se to ještě zhoršuje. Co oceňuju je velmi hezká práce s tématem schyzofrenie, které jsem neviděl od doby Čisté duše. Herecký výkon Joaquina Phoenixe je mimořádný, ale není tu nic, co by pro mě bylo natolik výjmečné, abych si film pustil znovu. Pokud mám být upřímný, Ledgerův Joker je pro mě pořád o úroveň výš. Phoenixův Joker je vlastně jen obyčejný nemocný člověk, ze kterého se stal sociopat. Na druhé straně Ledgerův Joker má ještě něco navíc - kombinuje extrémně vysokou inteligencí s filozofií, kterou dociluje čistou destrukcí a to je i důvod, proč si ho pořád připomínáme. A jsou to zároveň i věci, které mi tu chybí... ()

Pete 

všechny recenze uživatele

Nesdílím úplně všeobecné nadšení z tohoto Joker Begins, a pochybuji vůbec, že svět něco takového potřeboval. Nekoná se žádné překvapení, všechno už tu bylo. Formálně pečlivá popkulturní skládačka ze střípků klasických filmů je sice místy působivá, přesto žádná scéna není extra výrazná. Všechno slouží až zvrácenému účelu - příliš depresivnímu vidění světa, kde jediná možnost úniku před realitou je krvavá anarchistická revolta. Phoenix je vynikající a Stanislavský by měl radost - je to ale šíleně smutná studie psychicky nemocného charakteru. ()

Kimkong 

všechny recenze uživatele

Joaquim dostal oskara za předstíraný smích. Vždy jsem měl Jokera za postavu, která je tak trochu magor ale také génius. Tady je to jen magor. Popis vniku jedné z ústředních postav DC, které dlouhodobě tahá o dost kratší sirku než Marvel. Tento film nebyl nic pro mě. Mnohem raději jsem měl Heatha Ledgera v Temném rytíři. Dlouho jsem neviděl film, kde by bylo tolik trapných scén. Nemám rád trapné scény a nutí mě film přepínat na jinou aktivitu. Klidně i dělání kliků. ()

dreamflyer 

všechny recenze uživatele

Tenhle Joker by se zrodil z knihy a ne z comixu a mě se ta hloubka a dospěsolt hodně líbí. Výborně prokreslená osobnost jednoho z nejznámějších záporňáků pomocí skvělé filmařiny a výborného hereckého výkonu. ()

jprmusic 

všechny recenze uživatele

Oscar pro Phoenixe? Tak asi ano - ale viděl jsem ho hrát stejně dobře víckrát. A film jako takovej? Celkem nudnej psychologickej snímek popisující rozpad osobnosti chlápka, co je tak trochu magor, na chlápka, co je megamagor. Celej Gotham i Waynovic jsou tam jaxi navíc. Je to předvídatelnej, nezajímavej a z pohledu Batmanskýho universa úplně zbytečnej film. Temný rytíř je o vesmír jinde, stejně jako Heath Ledger. ()

Snagleo 

všechny recenze uživatele

Tohle je psycho, opravdu velké!!!! Nic to ale nemění na tom, že se jedná o nádherný a ponurý snímek, který osloví nejen fanoušky Dc. Joaquin Phoenix ve své nejlepší roli předvádí neskutečný výkon, který ohromí. Robert De Niro už je takový krásný bonus nakonec. Příběh je také neskutečně poutavý. Dialogy jsou poutavé a mají krásný dopad na celý příběh. Tohle nelze hodnotit jinak, jeden z nejlepších filmů roku 2019. Za mě 100% ()

DaweForeman 

všechny recenze uživatele

Já bych řekl, že Joker je velice dobře znám a tak už člověk nějak tuší, že to, co se zde bude odvíjet, nedopadne v sebemenším dobře. Už po začátku tak nějak člověk ví, že je to velice depresivní počin a čeká, kdy dopadne poslední kapka hořkého kalichu a pohár přeteče. Postupem filmu se totiž nabírá na hustotě napětí, kdy je tu několik docela hodně nepříjemných situací, což člověka udržuje v očekávání až do samotného konce, než to přesáhne onen práh. Toto zpracování je trochu jiné, než to, na co jsme byli zvyklí z jiných filmů. Heath Ledger byl velice povedený Joker, ale Joaquin Phoenix tomu dodává trochu jiný rozměr, protože ostatní počiny jsou až příliš zaměřené na fikci. I tento počin je samozřejmě ve stejném fiktivním prostředí, ale jednotlivé situace a události utváří možný reálný scénář, který se spoléhá především na sociologické a psychologické chování lidí. Tenhle film rozhodně není pro slabší povahy a přímo z něho srší šílenost, což ale vypovídá o kvalitním zpracování záměru filmařským štábem. Na jednu stránku to ukazuje určité hlubší myšlenky, ale pokud člověk očekává určitý potěšující požitek, tak tomu se mu tu nedostane. ()

Caliboss 

všechny recenze uživatele

Zrození Jokera... syrové, uvěřitelné, bez předimenzovaných akčních serepetiček, které mnohdy filmu jen ubírají na ceně a vyvolávají kroucení hlavou. Pozvánka do reality duše člověka, kterého odmalička jen sráželi. Najednou to všechno dává smysl, příběh je velmi povedenou ukázkou toho, že náš svět rozhodně není černobílý a problémy, které se neřeší jednoho dne zkrátka bouchnou. Osud uděluje Arthurovi jednu ránu za druhou, jejich gradace je prostě neúnosná. Výsledkem je postupná transformace Arthura do Jokera, která působí vlastně velmi přirozeně a je mistrovsky napsaná i zahraná. Scenáristicky je dílo výrazně za hranou komiksového žánru. ()

Loreleis 

všechny recenze uživatele

Porad nevím ,jestli dat 4*nebo 5*. Na jednu stranu,je to fikce,na druhou se Joaquinovi podarilo tomu dát punc real. Na jedné strane komiksový pribeh,na druhe příběh zoufaleho psychotika,ktery nemá co ztratit. Tohke je vic nez film na zaplnění volneho vecera. ()

pekas 

všechny recenze uživatele

Tak tohle je tu opravdu silně přeceněné. Sice Phoenix zahrál dobře, ale celý film mě míjí a žádné WTF se nekoná. 59% ()

bohhous22 

všechny recenze uživatele

Asi se neznají starý Scorseseovky a kriminálky ze 70tých let (převážně Lumet), který Phillips doslova vykrádá a ani se s tím netajil.Phoenix je ovšem jiná kapitola,to jako jo,i když pojetí Ledgera nepřekoná ani takovej frajer jako je on.Konečný dojem = neurazí, nenadchne. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Po shlédnutí jsem měl vcelku jasno. Byl jsem zvědav, co tvůrci vlastně natočí. Předvoj Batmana o začátku Jokera nebo přiblíží situaci v Gothamu dávno před vznikem Batmana? Tvůrcům se podařilo dokonale se oprostit od komiksu a Batmana jako takového a předložili nám vývoj narušené osobnosti, ze které se stal Joker. Vlastně se jedná o velmi propracované psychodrama. Nejen, že krůček po krůčku sledujeme proměnu Arthura Flecka v Jokera, ale též jeho myšlenkové pochody i to, co ho k tomu vlastně vedlo. Důležité zmínit je to, že Jokera stvořila vlastně společnost. Přesně ta, která "udělá" většinu vrahů. Ne všechny, nelze házet do jednoho pytle, ale většinu. Tím jak se okolí, škola, rodina, systém k lidem chová, z nich pak udělá trosky nebo velmi nešťastné osobnosti, kterým je buď všechno jedno nebo se chtějí mstít. Z větší části za to vždy může společnost jako taková, i když samozřejmě vraždění nevinných nelze obhajovat. A Joker je stejný. Posmívají se mu, ponižují jej a urážejí. Poslední kapky jeho ponížení jsou tak v lahvi a čeká se jen na to, kdy exploduje. Joker je film založený v první řadě na téměř geniálním výkonu Joaquin Phoenixe, ve druhé řadě pak na příběhu přerodu a hned v závěsu pak na maskách. Všechno dokonale funguje. A protože funguje i scénář a naprosto skvělá hudba, je Joker výjimečný film. Není to totiž další z komiksových filmů o padouchovi a jeho začátcích. Je to psychologická sonda do duše člověka, který se cítí být podvedený všemi okolo. Zaměstnavatelem za vyhazova, matkou za lhaní, Thomasem Waynem za jeho chladný přístup a Robertem De Nirem za zesměšnění. A pak už nemá nic a nikoho, pro co by mohl žít. Žene ho jen msta a touha všem ukázat. A právě toto pojetí udělalo z Jokera naprosto skvělý a výjimečný film. ()

JosefTomas 

všechny recenze uživatele

Ne moc komplikovaný příběh se v podání Todda Phillipse stává velice uvěřitelnou psychologickou cestou, které se nedá uhnout osudem a ani pohledem. Joaquin Phoenix se v jedné z nejznamenitelnejších rolí stal tím nejlepším, co mohl Hollywood nabídnout a v jeho podání je Joker hoden soucitu i opovržením zároveň, stejně jako atmosféra, která s výborným soundtrackem nabírá úplně jiný rozměr. Nejvíc mrazivé překvapení roku. ()

RigorMortis 

všechny recenze uživatele

O tom, ako to všetko začalo.  Hoci komiksovkám nefandím a z filmového spracovania Batmana, "Batmana vs" a podobne som nevidel jediný diel, Joker zaujal. Nijaká zmena bežného človeka na hrdinu za použitia superschopností, nijaké zrodenie hrdinu kdesi v ťahu v inej galaxii. Príbeh človeka s ťažkým detstvom, týraného, zneužívaného, núteného starať sa o svoju duševne chorú matku a popri tom všetkom si zachovávať úsmev na tvári. Niet divu, že to raz muselo vybuchnúť a vraždou troch snobských čurákov v oblekoch to len začalo.  Film navyše ubiehal rýchlo, dve hodiny stopáže zbehli ako voda. ()

Související novinky

Logan od Mangolda je součástí MCU kánonu

Logan od Mangolda je součástí MCU kánonu

03.11.2023

Po zveřejnění informace, že se ve dalším pokračování Deadpoola, jenž je zatím bez oficiálního názvu, po několika narážkách z předcházejících dílů konečně objeví po boku Ryana Reynoldse i navrátivší… (více)

Oppenheimer si připsal mimořádný rekord

Oppenheimer si připsal mimořádný rekord

18.08.2023

Snad to ani není třeba psát, ale pokud jste ještě v kině náhodou nebyli na nejnovějším snímku Christophera Nolana (Počátek) Oppenheimer, rozhodně vyrazte. Včera bylo pozdě. Film, který nadchnul… (více)

Kdo by se mohl stát příštím Supermanem?

Kdo by se mohl stát příštím Supermanem?

13.01.2023

Tak to šlo celkem rychle. Ačkoliv je následující zpráva v tuto chvíli jen spekulací, stejný zdroj, jenž v minulosti odhalil například obsazení Barryho Keoghana (Víly z Inisherinu) do role Jokera v… (více)

Seriálový The Penguin nabírá obsazení

Seriálový The Penguin nabírá obsazení

01.11.2022

První oficiální spin-off Batmana obsadil hlavní ženskou postavu. Proti titulnímu Penguinovi s tváří Colina Farrella se tak postaví herečka Cristin Milioti (Jak jsem poznal vaši matku, Palm Springs) v… (více)

Reklama

Reklama