Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Zkrachovalý komediant Arthur Fleck (Joaquin Phoenix) se dlouho pohybuje na tenké hranici mezi realitou a šílenstvím. Jednoho dne se ve svém obleku klauna potuluje po ulicích Gotham City a dostává se do konfliktu s brutálními zloději. Pomalu se roztáčí spirála událostí dosahující hrozivých rozměrů. Všemi opuštěný Fleck se začne čím dál více propadat do hlubin šílenství a postupně se mění v ikonu zločinu, kterou svět brzy bude znát pod jménem Joker. (Vertical Entertainment)

(více)

Recenze (1 900)

Vančura 

všechny recenze uživatele

Joaquin Phoenix je samozřejmě herecky excelentní (a ta jeho vyhublost je vyloženě strašidelná), ale jinak jsem v tom filmu v podstatě už nic zajímavého nenašel (už samotný nápad natočit film o Jokerovi bez Batmana ve mně žádné nadšení nevyvolává, asi prostě nejsem cílovka; navíc mi trochu vadilo, že Phillipsův Joker občas popírá děj Nolanových filmů Batman začíná a Temný rytíř, pokud to tedy měl být jejich prequel - nevím, nijak jsem to nezjišťoval); přišlo mi to příliš temné a depresivní (když člověk sleduje tu nekončící řadu příkoří, která se Arthurovi dějí, nemůže si u toho nevzpomenout na naši Olgu Hepnarovou, které z toho časem taky ruplo v bedně, a coby bývalý otloukánek se rozhodla to společnosti oplatit podobně destruktivním způsobem). Bavit mě to začalo až na konci, kdy jde Arthur do televizní show, ale stejně jsem si z toho filmu nijak na zadek nesedl, a asi mám celkově problém s tím, že to natočil stejný člověk, jako tu stupidní Hangover trilogii, což Jokera v mých očích automaticky dost deklasuje. Nebo ještě jinak - asi od dobrého filmu čekám ještě něco víc, než "jen" jednu hereckou exhibici. ()

mchnk 

všechny recenze uživatele

Nádherně depresivní film plný smíchu...škoda, že se do toho pletl Joker, Waynovi atd...zcela nový, neznámý příběh o vyšinutém asociálovi, který nakonec najde své vysněné publikum, by se mi líbil mnohem víc, ale chápu, jak to všechno je a asi musí být. [Kino Citadela - Litvínov] ()

liskam 

všechny recenze uživatele

90%....?? Tak to mi příjde dosti přehnané. Možná kdyby bylo v tomto filmu všechno na takové úrovni jako hudba a herecký výkon Phoenixe. Protože tyto dvě složky filmu dalece předčili vše ostatní. Za mě 80% ()

mzss1 

všechny recenze uživatele

(93%) Viděno v kině (CZ dabing). JOKER je jeden z mých filmových případů, na které jsem dle trailerů a všelijakých ukázek nechtěl jít do kina a jak se to nakonec vyplatilo. Tohle se mi jednou za čas stane (někdy docela často), že se na jistý film těším a zklame mě, nebo naopak jako v tom to případě, čekám minimum a paradoxně dostanu nečekaný a příjemný opak. Postava JOKERA mě nejvíc bavila v TEMNÉM RYTÍŘOVI (2008). Ta stará verze o Batmanovi s M.Keatonem mě vůbec nebavila, ani role Jokera. Stejně tak ve filmu SEBEVRAŽEDNÝ ODDÍL (2016), kde se Joker objevil v podání Jardeda Leto. Prostě Heath Ledger z T.Rytíře byl u mě jednička. Ehm, do té doby než jsem dnes 4.10.2019 viděl tuto verzi ze světa DC filmů. Nedokážu říci, jestli Joaquin Phoenix zde překonal Ledgera, ale spíš bych střízlivě řekl, že se mu vyrovnal. Navíc bych tohoto „klauna“ k žádnému z DC snímků nepřirovnával. Tento filmový JOKER si šel vlastní cestou, cestou zrodu významné ikony, která je tak výrazná a úžasná. Dokážu zde vyzdvihnout X aspektů. Mezi přední aspekty patří, určitě bravurní herecký výkon Phoenixe, kde ani na vteřinu nezaváhám o uvěřitelnosti jeho postavy. Jeho herecký výkon bych mohl rozpitvávat do nekonečna, ale to nemusím. Ostatní herci bez problému včetně Roberta De Nira, který svojí úlohu zvládl dostatečně včetně finální scény. Hudba byla dalším velkým kladem snímku. Sice se zde dala poslouchat pouze samoúčelně ve filmu než samostatně, ale své si odvedla výtečně. Jsem rád, že snímek postupně nabíral na obrátkách. ½ se rozvíjela slušně a ta druhá byla už temnější a napínavější. Finále bylo už ostřejší a údernější. Rkové provedení a brutalita se zde určitě svých mezích držela, ale své scény a chvíle to také mělo. I když bych osobně ještě tak nějakou tu 1 – 2 drsnější scény uvítal a i snesl, ale nevadí. Možná tak přidal 15-20 min stopáže navíc. Silné momenty to mělo, především ty ze strany hlavního představitele. Celkové finále a demonstrace klaunů – to bylo opravdu impozantní. Nechci to vychvalovat zbytečně až do nebes. Často se divákům stává, že film vyzdvihnou a po čase je to přejde, třeba i po pár hodinách, ale mě to víc a víc unáší, takže dávám nakonec 93% než těch 90 co jsem chtěl původně dát. Ten onen opakovaný Jokerův smích mě neiritoval, jak někteří záporně píší, ale přijal jsem ho. Jasně to bylo ve filmu vysvětlené proč se tak Joker smál. I jsem ocenil ty jeho přeludy některých scén, které se jevily jako skutečné a byly jasně opodstatněné. Jak už jsem zmínil, tak krvavost a brutalita tu byla, ale ještě v přijatelném a snesitelném měřítku. Když to shrnu, celé se to logicky soustředilo na ústřední a nezapomenutelnou postavu Jokera. Byl to jeho a chvílemi smutný příběh. Nechci obhajovat jeho zlé činy, ale svůj důvod většinou měly. Takže to má i hloubku k zamyšlení. Není to jen samoúčelný snímek. Myslím, že není co už dodávat. Nejsem ovce, tentokrát se plně shoduji s recenzemi a CSFD hodnocením. Tohle ještě uvidím víckrát. Skvělá práce! ()

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Těší mě, že se objevil komiksový film, který není mládeži přístupný a dětinsky rozjuchaný, ale přitom dokáže být finančně a divácky úspěšnější než jiné komiksárny (ačkoliv to už před lety potvrdil Logan). A trochu doufám, že to do budoucna pozmění tendenci komiksových filmů, které už vystřílely nápady a jsou dneska povětšinou na jedno brdo. V každém případě je nutno říct, že ani Joker nepřichází s ničím novým a jen líbivě stylovou cestou podává docela mělký příběh. Otrávil mě přístup tvůrců, kteří na jednu stranu říkají: „tady máte komiksový film pro dospělé,“ zároveň však mají tendenci vodit diváka za ručičku - scéna, v níž Joker zjistí, že si řadu šťastných okamžiků jen představoval (což je jasné už od prvního záběru), musí být z nějakého důvodu podána jako téměř shyamalanovský zvrat a opatřena několikaminutovým sestřihem retrospektivních scén, kde Joker mluví s imaginární postavou a v dalším střihu je vidět, že je vlastně celou dobu sám, aby to i ti nejhloupější diváci fakt do puntíku pochopili. Na jinak seriózní film strašně laciný postup, který mi podkopal celý ten princip, že s námi tvůrci hrají fér hru. Jinak ale samozřejmě Phoenix a De Niro super, stylová výprava, hudba, cool soundtrack. Jen to pro mě prostě není takový blesk z čistého nebe jako pro většinu dalších. ()

Posheidon 

všechny recenze uživatele

Pozor spoiler:🤡👩🏠👨‍👦‍👦💥🤡🚇🔫👨‍👨‍👦⚰️⚰️⚰️🕵🕵🤡🏃‍♂️🚇👯🔫🕵🕵⚰️⚰️🎥🤡🔫🤵⚰️🚘💥🧞🤡🔫👪⚰️👩‍👦 🦇 ()

Omnibus 

všechny recenze uživatele

Keep smiling! Opuštěná a zatoulaná duše, která se rozverně pitvoří a až k popukání radostně se šklebí na všechnu tu chudobu, zlobu a špínu nespravedlivého světa. Gotham Pilsen, plný ubytoven pro naše hodné a usměvavé cizince z montoven na Borských polích. Je to temnější než moje nejhorší dětská noční můra a vysmátější než ten nejopilejší otec alkoholik nebo cynik sanitář na uzavřeném oddělení psychiatrie. Prostě zážitek. Jen doufám, že to moji nastávající moc nerozbouralo, protože mě docela jo. Tak teď si jen palci zvedám koutky úst a přeju všem dobrým lidem v Plzni i Gothamu dobrou noc. Keep smiling ... ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Osobitý šprýmař, komik na stojáka, tanečník, nepřiznaný člen Mimtria a v neposlední řadě průkopník anarchie, co občas inspiruje nejednoho Taxikáře firemní značky Scorsese, jak správně dorazit své zákazníky. Joker - to je vlastně takový pták, odborně se mu říká racek chechtavý, vyznačující se maniakálním smíchem v hromadné dopravě. Todd Phillips dal na "formanovský" plán úspěchu, v němž jasně stojí, že jedině film s ustavičně smějícím se hlavním sólistou má šanci uchvátit americkou akademii, tudíž přelud v podobě Amádea a návštěva posledního místa odpočinku zpěváka i psa Falca se staly zaručenými a důležitými rituály v boji o prestižní sošky. Odebrané a poschovávané kalorické potraviny tvůrčím štábem z ledničky a spíže Joaquina Phoenixe se staly drastickou výzvou pro jeho látkovou výměnu a těžce zkoušený hercův metabolismus určitě v budoucnu uchvátí i ty nejtlustší členy poroty. Stát na prahu anarchie, to značí počátek nové comicsové vlny, která čím méně je hravá, o to víc ztrácí na svém bublinovém pelu. Nejhnusnější na filmu tak zůstává práce kameramana Lawrence Shera, který ztrátu sociálních jistot pojal snad až příliš expresivně, tudíž hodinu jsem jeho laciné vizuální (po)choutky přijímal, posléze už ta znázorněná drastická niternost perforovala moje bulvy, tudíž druhá půlka na mě neudělala kvalitní dojem a vkrádala se nudnost a zdlouhavost. Pokud se Phillips, do té doby prezentující se coby režisér se smyslem pro komedie v odvázaném duchu, hodlá vydat tímto směrem, tak by taky neškodilo přidat i trochu akce a krveprolití. Psychologické pochody hlavního hrdiny má již plně osvojené, konfrontace s Brucem Waynem alias budoucím Batmanem byla též naznačena, takže lze očekávat neočekávané uchopení comicsové látky v ohlášeném dvojáku. Humoriáda se nekonala, takže ve velice vážné a seriozní vzpomínce tak úplně nevymýtím Jacka Nicholsona, Jareda Leta a Heatha Ledgera, s jejichž Jokery byla svého času větší sranda/zábava. 7/10 ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Nepochybně kvalitní scénář je potřisněn Phoenixovým trapným výkonem a především režií, která by si měla nafackovat. Phoenixovi nevěřím ani duševní poruchu, ani radost ze zabíjení, je nudný a trapný, ve srovnání s charismatickým a mrazivým Legerovým Jokerem se jedná pouze o absurdní pokus předstírat hru na Jokera. Phillips film absolutně nezvlàdl, nulová atmosféra, mizivé napětí. Trapně se domnívá, že temnou atmosféru pořídí tím, že snímek se bude odehrávat ve tmě. Inu, nepořídí. Komu není shůry dáno… Minimálně polovina zàběrů by potřebovala zkrátit, střih je téměř nejžalostnější složkou tohoto filmu. Scénář dával tolik příležitostí k emocionálním výbuchům, ale i vražda v příměm přenodu je natočena tak rutinérsky, že takhle by snad nenatočil pan Rutina Hřebejk ani nákup pečiva v libovolném unifikovaném obchodním řetězci. Nesmírná škoda scénáře i peněz vyhozených do tohoto velice špatného filmu. ()

dr.horrible 

všechny recenze uživatele

S horším hercom by to za 5* nikdy nebolo, s lepším scenárom mohlo byť. Ja neviem, skrátka som to nečakal tak šablonovité. A s dementným vysvetlovaním. A televízna scéna mala byť viac vygradovaná. A ten záver by mal, podla mojho, vyvolať v divákovi pocit smútku, nie jokerovský, úchylný úsmev. Na druhú stranu Phoenix bol geniálny. Má to dobrú atmosféru a skvelý, sinatrovský soundtrack. Ale nový Taxikár to teda rozhodne nie je. ()

InJo 

všechny recenze uživatele

Excelentní pohled na (hypotetický) zrod jednoho z nejkultovnějších záporáků popkulturního světa. Netuším, jak se to stalo, ale Todda Phillipse po letech točení oddechových komedií asi zničehonic napadlo, že by mohl mít na víc a natočil (ne)komiksový origin v duchu Scorseseho pecek Taxikář a Král komedie - což film otevřeně přiznává nejen stylovým cameem Roberta De Nira, ale třeba také zasazením příběhu kamsi na přelom 70. a 80. let 20. století. Výsledkem je naprosto vynikající ponurý psychothriller, jenž je nepřetržitou one-man show geniálního J. Phoenixe, který zde podává výkon hodný Ch. Balea či rovnou D. Day-Lewise. Postava Jokera v pojetí Phillipse a Phoenixe je již od počátku nešťastným duševně nemocným člověkem, který se snaží najít v životě smysl a trochu štěstí a lásky. Ani jedno mu však moc nevychází a tak se jeho už tak dost křehká duše pod tlakem přibývajících traumatizujících okolností postupně více a více láme - až se nakonec definitivně zlomí... Skvěle a účelně ve filmu funguje i napojení na batmanovské univerzum, nemá snad jediné hluché místo a většina klíčových scén je po všech stránkách vyloženě lahůdkovou podívanou. Někdo možná bude mít problém s explicitně sděleným socialistickým/anarchistickým poselstvím, osobně ho ale beru spíš jako součást hry (hlavní postavou je padouch, ne hrdina) a smysluplnou provokativní sociální kritiku. Joker je zkrátka nečekaná paráda a další důkaz toho, jak mohou být filmy s komiksovým základem osobité, ambiciózní a umělecky hodnotné. 90 % ()

Tsuki 

všechny recenze uživatele

Film, který se rozhodně vryje do paměti. Není to však filmem jako celkem, ani jeho příběhem či stylem vyprávění / vystavění příběhu. Jeho síla plně spočívá v hereckém výkonu Joaquina Phoenixe. To, s jakou uvěřitelností a hloubkou zvárnil postavu Jokera včetně jeho psychického vývoje až do zvrácené a pobavené lhostejnosti vůči okolnímu světu, to je něco, co se jen tak nevidí. Jeho "Joker" je možná trochu jiný, ale stejně jako kdysi Heath Ledger, vyzařuje silnou auru, která je podle mě důkazem maximálního vtělení se do postavy. Navíc jeho ztvárnění bylo tak syrově realistické, že jsem ani neměla pocit, že se dívám na nějakou primárně komiksovou postavu. Působil jako skutečný člověk, jehož týrání matky a násilí, kterého se na něm dopouštělo okolí, skutečně psychicky zahnalo až tam, kde skončil. Opravdu šokující obraz pádu člověka do nejhlubší temnoty vlastní psychiky. Jen těžko se na to kouká jako na klasický film založený na komiksovém základu. A skutečně se to dá nazvat spíš "obrazem" než filmem, který by měl příběh od A do Z. Což asi taky nesedne každému. Sama jsem zvědavá, jestli tohle bude mít nějaké pokračování, a pokud ano, jaké bude mít ztvárnění, jelikož si to dost dobře nedokážu představit. Objevení postavy Bruce Wayna by však rozhodně napovídalo, že pokračování se chystá... ~(4,4)~ ()

HoneyBunny 

všechny recenze uživatele

Komiksový film jako psychologické drama? Ano, prosím! Joaquin Phoenix v téhle roli září - je magnetický, jeho Arthur je podivín, chudák, smutná postavička, které je vám líto. To u budoucího Jokera nečekáte. S jeho přerodem ze smutného nevtipného klauna na maniakálního padouha nebudete asi souhlasit, ale budete dobře chápat, odkud vychází. Todd Phillips mistrně vede příběh přes stále temnější zákruty, které reflektují naší drsnou, egoistickou společnost, kde si (skoro) každý hledí jen sám sebe a do těch méně šťastných (viz Arthur) ještě kope. A přidejme ještě chytré odsouzení těch nejbohatších, kteří filmový Gotham nechávají žrát ve špíně. Tohle všechno Joker zvládne. Film dramaticky i herecky vrcholí během Arthurovy návštěvy late night show. Režie, Phoenixův výkon i scénář se tu spojí do něčeho, z čeho mrazí. SPOILERY Všimněte si, že Arthur se během late night show plánuje zabít a vlastně zemře - přerodí se do Jokera a úplně zmizí jeho křečovitý bolestivý smích. Následně zabije svého "falešného" otce (v dřívější scéně si ho takto idealizoval) Murrayho. No a pak "falešný" Joker zabije Thomase Wayna, který je možná Arthurovým pravým otcem. 90 % ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Naposledy som mal takú radosť z pohľadu na vraždenie filmových postáv pri Trierovom Dogville, takže moje hodnotenie je jasné. No a to najdôležitejšie posolstvo? Ak beriete prášky na hlavu, mali by ste doužívať celú predpísanú dávku, inak začnete pokladať svoj tragický život za komédiu...vlastne moment... ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Už se mi dlouho nestalo, abych si u filmu ustříkl blahem, ale ve vesmíru, který zde tvůrci představili mi bylo tak skvěle, že se mi z něj ani nechtělo pryč. Neskutečně chválím obsazení Joaquina Phoenixe do role Jokera, protože to byl již dlouhá léta můj jednoznačný favorit. Bez jediného zaváhání si troufnu označit jeho výkon za životní a také si troufnu odhadnout, že jeho výkon nezůstane pouze u mé pochvaly, byť je to bezpochyby to nejcennější, čeho mohl za svoji kariéru dosáhnout. Tento film je zářným příkladem toho, když do sebe parádně zapadnou všechna kolečka. Ani na sekundu jsem nedostal prostor vydechnout. Naopak jsem se na dvě hodiny stal obyvatelem temného Gotham City a prožíval silný politicko-sociální podtext, který je až děsivě blízký soudobé realitě. Dokonalá sonda do nemocné duše člověka, která se střetla s nemocnou atmosférou doby, která je předurčena k tvorbě nejrůznější monster. Temnější, než všechny filmy od DC dohromady. Opravdu je to tak dobré, jak zde napovídá hodnocení. Kvůli podobným dílům jsem se zamiloval do kinematografie. Todd Phillips v mých očích hodně stoupl na ceně a velmi tleskám i naprosto božskému soundtracku. Určitě přeoperovaný muž (protože není možné, aby se našla takhle hudebně zdatná žena), jehož jméno musím zkopírovat (Hildur Guðnadóttir), navázal po Černobylu další mimořádně odvedenou prací. Hodně to již tak skvělému filmu přidalo. Smekám! Rád bych něco vytkl, ale ono není jaksi co. 2 hodiny husí kůže nelze ohodnotit jinak než plnou palbou. ()

boshke 

všechny recenze uživatele

Po shlédnutí nejnovějšího Jokera člověku nutně vytanou na mysli slova Arthurovy předpředchozí inkarnace: As you know, madness is like gravity...all it takes is a little push. Ačkoli v případě tohoto filmu těch popostrčení bylo povícero. A člověk se nemůže ubránit pocitu, že takhle to skončit nemuselo, kdyby tohle... a kdyby támhleto... Joker je film hutný, intensivní, těžký. Po skončení jen tak sedíte a přemýšlíte, co jste to vlastně viděli a co si o tom máte myslet. Skvělým Phoenixem ztvárněné šílenství Arthura Flecka je často (až) nepříjemné sledovat a vy se v sedačce ošíváte a doufáte, že tentokrát jeho nekontrolovatelný smích nebude trvat tak dlouho jako posledně... Tleskám závěru, který je na hollywoodské poměry originální a věrný vývoji hlavní postavy... Po druhé projekci pálím plný počet... 100% ()

Kothy 

všechny recenze uživatele

Že by první komixová oscarovka? Od filmu jsem neměl příliš velká očekávání a je to zřejmě dobře. O to víc jsem byl pak překvapený. A to jsem od Todda Phillipse neměl příliš velká očekávání. Film se ani moc nedá označit jako komixový, protože je tam těchto prvků jen velmi málo. A ty, co tam jsou, tak jsou dost pozměněny proti předloze. Základ je ale stejný. Sledujeme postupnou proměnu duševně nemocného komika Arthura Fleccka v šíleného zabijáka a rádoby revolucionáře. Přesto, že to to vůbec neměl v plánu. Za vše může trauma z dětství, jak už to u těchto socio/psychopatů bývá... Rozhodně je to ale jeden z nejlepších výkonů Joaquina Phoenixe. Ta fyzická proměna je až děsivá. I pár dalších věcí tam nesedí, například kolem Bruce Wayna. Jinak ale super. Jeho cestu dost ovlivnil Robert De Niro v roli úspěšného Gothamského moderátora. Škoda, že tu Zazie Beetz jako jeho sousedka nedostala víc prostoru. Atmoška je povedená a hudba taky. Jako malý jsem dětem říkal, že budu komik. Smály se mi. Teď se nesměje nikdo" ()

MikeCool 

všechny recenze uživatele

Po dlouhé době jsem si z kina odnesl perfektní zážitek. Skvělá, gradující atmosféra zabalená v psychologickém kabátku, kdy průběh děje nutí diváka prožívat s hlavní postavou jeho psychologické a morální postupy. Všeobecně Joker spojený s Batmanem (Temný rytíř) mě nikterak neoslovil, ovšem tahle Jokerova sólovka je geniální! ___ (Cinestar, Hradec Králové) ()

Související novinky

Logan od Mangolda je součástí MCU kánonu

Logan od Mangolda je součástí MCU kánonu

03.11.2023

Po zveřejnění informace, že se ve dalším pokračování Deadpoola, jenž je zatím bez oficiálního názvu, po několika narážkách z předcházejících dílů konečně objeví po boku Ryana Reynoldse i navrátivší… (více)

Oppenheimer si připsal mimořádný rekord

Oppenheimer si připsal mimořádný rekord

18.08.2023

Snad to ani není třeba psát, ale pokud jste ještě v kině náhodou nebyli na nejnovějším snímku Christophera Nolana (Počátek) Oppenheimer, rozhodně vyrazte. Včera bylo pozdě. Film, který nadchnul… (více)

Kdo by se mohl stát příštím Supermanem?

Kdo by se mohl stát příštím Supermanem?

13.01.2023

Tak to šlo celkem rychle. Ačkoliv je následující zpráva v tuto chvíli jen spekulací, stejný zdroj, jenž v minulosti odhalil například obsazení Barryho Keoghana (Víly z Inisherinu) do role Jokera v… (více)

Seriálový The Penguin nabírá obsazení

Seriálový The Penguin nabírá obsazení

01.11.2022

První oficiální spin-off Batmana obsadil hlavní ženskou postavu. Proti titulnímu Penguinovi s tváří Colina Farrella se tak postaví herečka Cristin Milioti (Jak jsem poznal vaši matku, Palm Springs) v… (více)

Reklama

Reklama