Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Zkrachovalý komediant Arthur Fleck (Joaquin Phoenix) se dlouho pohybuje na tenké hranici mezi realitou a šílenstvím. Jednoho dne se ve svém obleku klauna potuluje po ulicích Gotham City a dostává se do konfliktu s brutálními zloději. Pomalu se roztáčí spirála událostí dosahující hrozivých rozměrů. Všemi opuštěný Fleck se začne čím dál více propadat do hlubin šílenství a postupně se mění v ikonu zločinu, kterou svět brzy bude znát pod jménem Joker. (Vertical Entertainment)

(více)

Recenze (1 900)

Jinny 

všechny recenze uživatele

Filmu dám plný počet bodů, protože tak ambiciózní komiksový film jsme neviděli od Temného rytíře. Ne že bychom postupný skluz člověka do násilného šílenství neviděli i jinde a dokonce i sociální komentář je nový jenom v rámci dnešních mainstreamových filmů. Upřímně řečeno, tak velkou kontroverzi, jakou Joker vyvolal, zase nic ve filmu neopravňovalo. Hodně lidí ale nejspíš neví, jak naložit se popcornovým filmem, který jasně říká, že ze zkrachovalého komedianta se Joker nestal proto, že by byl od přírody zkažený, natož pak člen mafie. ()

Roman.Ticka 

všechny recenze uživatele

Psycho jak Brno, ale přesto bravurně ukočírovaná a mistrně naservírovaná podívaná Jokera s výkonem hodným Oscara. Naštěstí už dnes všichni víme, že Joaquin a Plešoun jedno jest. Spravedlnosti bylo učiněno zadost hned dvakrát, bravo!! 🥳🤪🤡 ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Začátek mne hodně vyděsil. Přece jen bych asi měl také problém s filmem, kde začne Fifinka ze Čtyřlístku chodit do psychologické poradny a přemýšlet o své emancipaci. Průběžně během sledování jsem si však s úlevou uvědomil, že postava Arthura alias Jokera zde není hlavní postavou, ale jen jakýmsi hybatelem kola dějin, jakousi metaforou. Ten děj by se dal docela jednoduše hodit do českých poměrů v kovidové době - a pokud to člověk domyslí do detailů, až ho zamrazí, jak je tenhle film aktuální -, kde nejspíše někde bude taky nějaká ta roznětka třeba v podobě Volného nebo kohokoliv dnes ještě neznámého, který holt přišel na svět s blbou psychickou výbavou, talentu moc nepobral, má hromadu neuskutečněných a neuskutečnitelných snů, ale běda, jestli najde sám sebe podobně jako zde Arthur. Film mi vzdáleně připomněl V jako vendetta, jenže oproti němu je Joker sofistikovanější, téma zpracovává méně černobíle a více do hloubky (i s metaforami na smích / nucený smích / smích bohatých nad groteskami o chudákovi atd.). Navíc je i filmařsky hodně na výši, třeba jen druhými plány v obraze, nebo opuštěním reálného rámování kamery ve prospěch komiksového těsně před scénou zabití rodičů budoucího Batmana. „Nechci, aby někdo rozhodoval, co je vtipné a čemu se mám smát.“ - „Sám jste stejný jako ti pokrytci. Pozval jste si mě sem jen proto, abyste se mi mohl posmívat.“ Mimochodem, ta poslední scéna s De Nirem je skvostná. Plus takové drobnůstky v obraze jako girlanda s filmy, které se zrovna v kině hrají: Blow-up a Zorro, the Gay Man. Kdo tohle točil, měl to v hlavě srovnané a věděl, co točí. Skutečně nejde o psychologický film, ani psychologický portrét, jak se z Arthura stal Joker, ale o sžíravou kritiku společnosti - a superhrdinských komiksů obecně taky. (Nikdy mě třeba nenapadlo, proč zachraňují svět jenom boháči jako Batman nebo Iron Man?) Ale za to určité hraní na city v úvodu filmu o ubožáčkovi, kterému osud háže jeden klacek pod nohy za druhým, ať on se snaží, jak snaží, to je tak laciné, že hvězdu dávám dolů. Jo, a málem bych zapomněl - Joaquin Phoenix zde podal životní herecký výkon. ()

HellFire 

všechny recenze uživatele

Jako dobře, je to fakt dobrý film, ale vadí mě na něm, že v žádném okamžiku nepřekročí onu hranici, kdy bych si řekl "wow, tak tohle Jokera zlomilo a udělalo ho oním věhlasným padouchem". Nechápejte mě špatně, jeho život je dost po..., ale Phillips prostě nedokázal jít až za hranu. Jako sonda do života člověka, kterému se hroutí svět, to dle mého neuspělo. Čekal jsem pecku na úrovni Falling Down. Za všechno mluví fakt, že nejvíce se mi líbila scéna, kdy Joker odchází do nemocnice a napálí to do dveří, které se otevírají jen zevnitř. To nemění nic na tom, že se jedná o jeden z nejlepších DC filmů. Takhle se točí temný příběh, Snydere. Jen vizuál nestačí. ()

Thomick 

všechny recenze uživatele

Starý dobrý časy, kdy se ještě dalo kouřit úplně kdekoliv a člověk se mohl v přímym přenosu přiznat ke trojnásobný vraždě, aniž by ho kdokoliv okamžitě zpacifikoval. Starý dobrý časy, kde jen teď jsou, kde jim je konec?! --- Takhle, jako film a čistý řemeslo Joker funguje na jedničku podtrženou. Právě to jsem měl při svym hodnocení na paměti v první řadě, byť bych nejspíš neměl mít. S jeho inherentnim poselstvim je to totiž mnohem mnohem horší. ()

TheEvilTwin 

všechny recenze uživatele

Kvality tohoto filmu už zmínili všichni přede mnou, je prostě neuvěřitelné, že režisér filmu jako jsou pařby, týpci a zbraně nebo na doraz si střihnul takový kousek jako je Joker a o to neuvěřitelnější, že je to taková brutální nálož. Neskutečně originální a výborně podaný zrod legendy Gothamu, kdy se ze stand-up komika, do kterého život buší ze všech stran, stane vládce a symbol revoluce. Příběh byl podaný tak syrově a zároveň tak sympaticky, do toho výborná hudba a skvělýJoaquin Phoenix. Ze začátku jsem si říkal, že starý Joker z temného rytíře byl více šílený a psycho, ale ke konci se to tak zvrhlo, že jsem skákal ze sedadla radostí, hrůzou a překpvapením zároveň. Husí kůže a mráz po zádech, tohle se už dlouho nepovedlo a Joker je bez pochyby film roku 2019. ()

Othello 

všechny recenze uživatele

Slušné psychologické drama o nevyléčitelném odvrženci nebo vynikající komiksový origin neuchopitelného a provokativního záporáka. Ten obsahuje vše, co je k revitalizaci klasické komiksové postavy nejzásadnější - revizi a aktualizaci. Odvaha udělat bez nějakých větších kudrlinek z Waynovic famílie nejzápornější element můžeme sice vypadat, že zkrátka vyhovuje současným komerčním požadavkům reflektujícím aktuální třídní třenice, ale pořád je to strašně radikální krok, protože Batman, jakožto čistý symbol strážících elit, který rozhoduje o dobru a zlu z pozice své zděděné pozice a bohatství (zejména díky Nolanovským vizím chaotického nepřítele přicházejícího zespoda) si udržoval doposud toto své postavení. Pokud nakonec Joker skutečně zahájí nové gothamské univerzum, bude zábava sledovat, jak to v něm netopýří muž bude dostávat sežrat ze všech stran od tvůrců, kteří mají větší pochopení pro radikální incely než pro ty, kteří o nich chtějí rozhodovat a jejich počínání zastavit. ()

veru_needy 

všechny recenze uživatele

Napětí, smutek, intenzivní bezpráví, stísněnost a nakonec i soucit. Nejen tyto pocity prožíváte při sledování Jokera. Skvěle vybudované drama v relativně pozvolném tempu celého filmu ke konci velmi rychle vrcholí a návštěvníka kina zanechává přibitého do sedačky v kompletním emočním rozpolcení. Mnoho lidí má tendenci srovnáva Jokera 2019 se všemi ostatními. Je však nutno podotknout, že Phoenixův Joker má však mnohem větší hloubku a vypráví příběh nemocného muže, kterého násilí dohnalo k násilí. Hlavním představitelem je Arthur Fleck, který žije sám jen se svou nemocnou matkou, dělá podřadná zaměstnání (která obvykle souvisejí s klaunskými kostýmy) a marně se snaží prorazit jako stand-up komik. Dále trpí silnými depresemi a jinými psychickými poruchami. A jako by toho nebylo málo, po úrazu hlavy, který prodělal jako malý, trpí při nervozitě nekontrolovatelnými záchvaty smíchu. Děj filmu spočívá ve vršení nejrůznějších tragických a nepříjemných událostí, jež Arthurovo zoufalství neustále prohlubují, až nakonec jeho pohár trpělivosti přeteče. Film v podstatné míře stojí na hereckém výkonu Joaquina Phoenixe, který je v roli zlomeného, psychicky labilního a těžce zkoušeného člověka, jehož myšlenky neustále balancují na hraně mezi variantami 'zabít sebe' nebo 'zabít všechny ostatní', opravdu mimořádně skvělý. Bravurně hraje nejen obličejem, ale i hlasem, různými utlumenými gesty, podivně kroutivými pohyby těla a celkově dává do svého projevu naprosté maximum. Jeho beznaděj navíc přiživuje i hutná, děsivá hudba a bezútěšné a řádně prohnilé prostředí města Gotham, které působí jako špinavé a šedivé obří vězení. Jde čistě a jednoduše o psychologickou sondu do duše šílence, do jeho motivací, vnitřního rozpoložení a důvodů, jež vedly k jeho činům. Jde o vynikající snímek, který obstojí jak u diváků, jenž s postavou Jokera příliš obeznámeni nejsou, tak u fanoušků, kteří něco o tomto odvětví vědí. Joker je filmem o zrodu monstra, filmem anti-komiksovým a anti-hrdinským, který je úplně jiný než jakékoli předchozí snímky, v nichž postava Jokera vystupovala. Sleduje propad svého hlavního protagonisty do hlubin šílenství a jeho vzestup na vrchol zla. - "The worst part about having a mental illness is people expect you to behave as if you don’t." ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Musím přiznat, že jsem byl mile překvapen. Čekal jsem další z řady komiksy inspirovaných filmů, které mi v poslední době začínají splývat do jediné barevné šmouhy a na rozdíl od seriálů se stejným tématem, mě už začínají nudit. Místo toho jsem dostal slušné drama s vynikajícím Joaquinem Phoenixem, a protože my kriplové musíme držet basu, přihodil jsem i jeden kousek nad plán. ()

ARI50 

všechny recenze uživatele

Tohle byla hrozná blbost, tohle mě vůbec nebavilo. Nemocný člověk, vysmát magor, tohle měl hrát někdo jiný a ne tenhle ocas. Masna hlava nemocného člověka mě nebavilo. Prostě pro mě zbytečný film který svojim příběhem unudil neskutečně moc. I když po pár ranách začal sám dávat krvavé rány mě to neohromilo. ()

Earl_23 

všechny recenze uživatele

Joker je filmem, který naprosto jednoznačně podtrhuje, proč mám rád DC a těžce nemusím řadu Marvelek. Superhrdinové od Marvel jsou pro děcka, DC je značka, která přináší silné filmové zážitky pro běžného diváka. Nikdy bych nevěřil, že o Phoenixovi budu přemýšlet jako o jednom z nejlepších mužských hereckých výkonů, co jsem viděl. A stejně tak jsem nevěřil, že by se někdo mohl vyrovnat Heathovi a možná ho i překonat. ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Podobně jako kdysi (2007) Rob Zombie překvapivě dobře realisticky zpsychologizoval ryze horrorovou personu Michaela Meyerse, dočkala se teď výborného realistického zpsychologizování i ryze comicsová persona Jokerova. Zkrátím to, chce se mi spát: je to pecka. Jindy psychopatický šílený zloduch je diváctvu nově prezentován jako v dětství týraný, všemi vysmívaný, nešťastný a trpící chudák, oběť nespravedlivé společnosti, symbol pomsty všech chudých, uražených a ponížených, následně pak něco jako maskot i čestný vůdce gothamských guerrillových bojůvek, rabujících, plenících a boháče terorizujících. De facto ikonický hrdina prostého lidu bojujcí proti zavedenému společenskému systému, z prostého lidu vzešlý "zbojník" mstící bezpráví dalším bezprávím na vládnoucí buržoazii, podle zákona 'co zaseješ, to sklidíš'. A já jsem tímhle Jokerovým pojetím docela nadšený. Považuju ale za nutné upřesnit, že nijak nežeru nějaké případné levičácko anarchistické poselství filmu, ale vnímám ho "jen" jako řemeslně po všech stránkách prvotřídně zmáknutou oddechovku s překonávajícím se Fénixem (bravo!) a jako atraktivní a svěží alternativu Batmanovské mytologie. ()

Coleator 

všechny recenze uživatele

Herecký koncert Joaquina Phoenixe, který v ponuré atmosféře celého filmu září od začátku až do konce... Celé je to natočené tak, že máte po celou dobu pocit, že snad Joker sedí na sedačce hned vedle vás - není vám jeho přítomnost vůbec příjemná, zároveň vás ale zajímá, co udělá dál, takže jeho přítomnost snášíte dál... Vše je navíc doplněno výborným minimalistickým soundtrackem, který celou atmosféru ještě umocňuje... Zlatý plešoun od akademie pro Phoenixe a 4 hvězdy ode mě pro Jokera... ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Pár batmanovských komiksů jsem sice četl, ale rozhodně se nepovažuji za znalce, takže netuším, nakolik je tohle zpracování o Jokerově zrození původní, ale ať tak nebo tak, samotnému příběhu musím zatleskat. V tomto ohledu film předčil má očekávání. Líbil se mi sedmdesátkový vizuál a fajn byl i Gotham připomínající New York, který kdysi brázdil De Niro se svým taxíkem. No a pak je tu samozřejmě Phoenix v životní roli, která by ho měla automaticky vynést k Oscarovi, ačkoliv u akademiků člověk nikdy neví. Jediný, zato dost výrazný, problém vidím v artovém pojetí, do kterého Phillips dost často zabředával. Jakkoliv se to do celkového konceptu částečně hodilo, působilo to místy dost otravně, což mi celkový dojem dost pokazilo. Škoda. I přesto se jedná v mnoha ohledech o lahůdku, která za to stojí. 75% ()

luka4615 

všechny recenze uživatele

Na samotném začátku začnu otázkou. Proč PROBOHA netočí studio DC právě takhle? Joker je totiž tím nejlepším od DC, co vlastně k DC vůbec nepatří. Takto nějak bych v jedné jednoduché větě charakterizoval snímek Joker od režiséra Todda Philipse, jenž se i s hercem Jaquinem Pheonixem vydává mimo zmapované vody filmového mainstreamu a zažitých dogmat. Jsme zde totiž svědky mimořádné symbiózy mezi režisérem a hercem, kde režisér pouze lehce načrtne kontury příběhové linie a herec ho zaplní čirým mistrovským herectvím, které v dnešní době nemá obdoby. Jeho postava Arthura Flecka je ze začátku pouze smutně komickou pološílenou figurkou, která na sebe váže všechno špatné čeho je moderní společnost schopna. Postupem času se radikalizuje a zešílí vlivem smutných událostí natolik, že započne jeho finální transformace v psychopata s věčným úsměvem, který nakonec zburcuje spící nespokojené masy. Zde je třeba poznamenat, že tomuto depresivnímu výjevu prokazuje lví službu i stylizace obrazu, jenž Vám nostalgicky připomene snímek "Taxi Driver" od Martina Scorseseho. Všechno je zde ponuré a špinavé, takže se vlastně ani nedivíte, že šílenství u takto labilního jedince začalo klepat na dveře s razancí sobě vlastní. Co tedy dodat na závěr? Joker je jedním z těch filmů, o nich budete říkat potomkům, že jste byli u toho. Ať už kvůli preciznímu mrazivému podání Jokera, které snese postavení na piedestal vedle výkonu Heatha Ledgera z filmu "The Dark Knight", nebo díky faktu, že režisér začínal u projektu "The Hangover", jež považuji za jednu z nejlepších komedií vůbec. Právě tohle s ironií, kterou by i sám Joker ocenil, vcelku trefně odráží celý snímek. Přišel totiž v době, kdy to nikdo nečekal a od lidí, do kterých byste to v životě neřekli. No řekněte, nevykouzlilo Vám už jen tohle široký úsměv na tváři? Výborná práce! PS: Malý odkaz na zrod Batmana velmi, velmi potěšil! PPS: Jestli za tohle nedostane Pheonix alespoň nominaci na Oscara tak už vážně nevím, na jakých drogách Akademie jede! (Viděno v kině CineStar Čtyři Dvory České Budějovice) „My mother always tells me to smile and put on a happy face. She told me I had a purpose: to bring laughter and joy to the world.“ ()

mm13 

všechny recenze uživatele

Burtonov Tučniak bol o tom istom, len menej otravný. (a na záver dostal diváka presne tam, kam potreboval bez toho, aby sa o to 2 hodiny úporne snažil prízemnou manipuláciu, plnou falše a účelových pokrivení). ()

jerry12 

všechny recenze uživatele

100%. Těžko říct, jestli je Joker příslibem chystané revoluce, nebo je jen tvůrčím unikátem, v každém případě nasadil laťku očekávání velmi vysoko, a to zejména proto, že funguje nejen jako komiksová adaptace a součást DC univerza (kterou vlastně není), ale funguje také jako zcela samostatný článek. Ne snad, že by bylo nemožné vidět ostatní komiksové adaptace bez kontextu a zároveň si je užít, ale Joker je průkopníkem, který si i svou strukturou vyprávění troufl přejít hranice komiksového příběhu a podařilo se mu vytvořit jedinečné dílo, které možná změní budoucí rámcový přístup k tvorbě komiksových adaptací, jestliže po vzoru Jokera potlačí povrchní estetično (ale to neznamená, že by tady estetika nefungovala) ve prospěch hlobuky příběhu a intelektuální katarze. Detailní zhodnocení zde. ()

Související novinky

Logan od Mangolda je součástí MCU kánonu

Logan od Mangolda je součástí MCU kánonu

03.11.2023

Po zveřejnění informace, že se ve dalším pokračování Deadpoola, jenž je zatím bez oficiálního názvu, po několika narážkách z předcházejících dílů konečně objeví po boku Ryana Reynoldse i navrátivší… (více)

Oppenheimer si připsal mimořádný rekord

Oppenheimer si připsal mimořádný rekord

18.08.2023

Snad to ani není třeba psát, ale pokud jste ještě v kině náhodou nebyli na nejnovějším snímku Christophera Nolana (Počátek) Oppenheimer, rozhodně vyrazte. Včera bylo pozdě. Film, který nadchnul… (více)

Kdo by se mohl stát příštím Supermanem?

Kdo by se mohl stát příštím Supermanem?

13.01.2023

Tak to šlo celkem rychle. Ačkoliv je následující zpráva v tuto chvíli jen spekulací, stejný zdroj, jenž v minulosti odhalil například obsazení Barryho Keoghana (Víly z Inisherinu) do role Jokera v… (více)

Seriálový The Penguin nabírá obsazení

Seriálový The Penguin nabírá obsazení

01.11.2022

První oficiální spin-off Batmana obsadil hlavní ženskou postavu. Proti titulnímu Penguinovi s tváří Colina Farrella se tak postaví herečka Cristin Milioti (Jak jsem poznal vaši matku, Palm Springs) v… (více)

Reklama

Reklama