Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Zkrachovalý komediant Arthur Fleck (Joaquin Phoenix) se dlouho pohybuje na tenké hranici mezi realitou a šílenstvím. Jednoho dne se ve svém obleku klauna potuluje po ulicích Gotham City a dostává se do konfliktu s brutálními zloději. Pomalu se roztáčí spirála událostí dosahující hrozivých rozměrů. Všemi opuštěný Fleck se začne čím dál více propadat do hlubin šílenství a postupně se mění v ikonu zločinu, kterou svět brzy bude znát pod jménem Joker. (Vertical Entertainment)

(více)

Zajímavosti (87)

  • Robert De Niro ve filmu ztvárnil roli známého komika Murrayho Franklina. Roli komika si zahrál již ve filmu Král komedie (1982), kde se však jednalo o roli neznámého stand-up komika, který se snaží za každou cenu prosadit. (joecole20)
  • Film se natáčel kamerou Alexa 65 a pouhý výběr a úprava vhodných objektivů k natáčení zabrala mnoho měsíců. Filmaři vyzkoušeli nejméně 200 čoček, z nichž si ponechali pouhých 19, které jako jediné splňovaly kombinaci náročných požadavků. Značná část pocházela z maloformátových analogových zrcadlovek a všechny byly opticky i mechanicky speciálně upraveny tak, aby dosahovaly jednotného kontrastu a zabarvení (prakticky celý film je unisono natočen v chladných barvách). Krom objektivů Arri (nativních pro kameru Alexa 65) se jednalo o značky Canon, Nikon a Leica (R). Třemi nejvyužívanějšími čočkami byly Canony FD 55/1.2 a 85/1.2, Leica R Apo Summicron 90/2 a Noct-Nikkor 58/1.2. Dle sdělení zaměstnance z firmy, která speciálně upravené objektivy zařizovala, byla část objektivů později ukradena při vloupačce. (Ještěřák)
  • Jokerův šílený skřek Joaquín Phoenix nacvičoval několik měsíců. Když ho začal vydávat i mimo natáčení, tak jej kolegové ze štábu prosili, ať s tím přestane, protože to v nich vyvolávalo úzkost. (raininface)
  • Jokerův oblek je úplně ten stejný, který má na sobě Arthur (Joaquin Phoenix) na pódiu, když vypráví vtipy. Pouze barvy byly změněny. (TaNya_)
  • Pro každou část města, kterou Arthur (Joaquin Phoenix) navštěvuje, byl vytvořen jiný design odpadu a pytlů s odpadky. (TaNya_)
  • Ve filmu není nikdy řečeno, kde a kdy se odehrává, podle režiséra Todda Philipse jde o alternativní verzi New Yorku v roce 1981. (TaNya_)
  • Ve filmu Batman z roku 1989, kde hraje Jokera Jack Nicholson, při ničení v Gothamském muzeu mine Joker obraz „Chlapec v modrém“, což je obraz malíře Thomase Gainsborougha. Vznikl roku 1779 a jde o portrét Jonathana Buttalla, syna bohatého obchodníka – což je samo o sobě drobná paralela na Batmana – v životní velikosti. Ve skutečnosti tento obraz visí v Huntington Library v San Marinu v Kalifornii. Stejný obraz – vzhledem k sociální situaci pravděpodobně repliku – má Arthur Fleck (Joker hraný Joaquinem Phoenixem) ve svém obývacím pokoji ve filmu Joker z roku 2019. (Sidarius)
  • Islandská skladatelka Hildur Guðnadóttir se díky tomuto filmu stala první ženskou držitelkou Oscara za nejlepší originální hudbu. (Kinofil)
  • Joaquin Phoenix je prvním hercem, který vyhrál Oscara za nejlepší herecký výkon v hlavní roli v komiksovém filmu. (Kinofil)
  • Joker je historicky 1. komiksový film, kterému se podařilo získat 11 nominací na Oscara. Na 2. místě je Temný Rytíř (2008) s 8 nominacemi a na 3. Black Panther (2018) se sedmi nominacemi. (Kinofil)
  • Dle Todda Phillipse, scenáristy a režiséra filmu, se celý děj odehrává v hlavě Arthura Flecka (Joaquin Phoenix), který je držen v psychiatrickém ústavu. Nejedná se tedy přímo o Jokera a jeho zrod, jako spíše o jeho osobní pohled na tuto postavu. To dává smysl, protože původně chtěl natočit film o společnosti, ale skrze slavnou postavu lépe protlačil projekt ke schválení. (Seniad)
  • Postava Jokera (Joaquin Phoenix) trpěla neurologickým onemocněním zvaným PBA, které se objevuje obvykle po poranění mozku či úrazu hlavy. Projevuje se nekontrolovatelnými projevy emocí, například pláčem nebo smíchem, přičemž daný projev nemusí vůbec souviset s tím, jak se osoba právě skutečně cítí. (Kamas)
  • Scéna s tancem na schodech se odehrává na 1170 Shakespeare Avenue, Bronx, New York. Po uvedení filmu se stala turistickou atrakcí. (Punisher)
  • Jeden z policistů, kteří jdou po Arthurovi (Joaquin Phoenix), se jmenuje Burke. Policista gothamské policie Tommy Burke se objevil v komiksu „Detective Comics Vol 1 #748 Batman“ z roku 2000. (Punisher)
  • Jedná se o první film v historii, který s ratingem R překonal hranici tržeb ve výši 1 miliardy amerických dolarů. (Tashi)

Související novinky

Logan od Mangolda je součástí MCU kánonu

Logan od Mangolda je součástí MCU kánonu

03.11.2023

Po zveřejnění informace, že se ve dalším pokračování Deadpoola, jenž je zatím bez oficiálního názvu, po několika narážkách z předcházejících dílů konečně objeví po boku Ryana Reynoldse i navrátivší… (více)

Oppenheimer si připsal mimořádný rekord

Oppenheimer si připsal mimořádný rekord

18.08.2023

Snad to ani není třeba psát, ale pokud jste ještě v kině náhodou nebyli na nejnovějším snímku Christophera Nolana (Počátek) Oppenheimer, rozhodně vyrazte. Včera bylo pozdě. Film, který nadchnul… (více)

Kdo by se mohl stát příštím Supermanem?

Kdo by se mohl stát příštím Supermanem?

13.01.2023

Tak to šlo celkem rychle. Ačkoliv je následující zpráva v tuto chvíli jen spekulací, stejný zdroj, jenž v minulosti odhalil například obsazení Barryho Keoghana (Víly z Inisherinu) do role Jokera v… (více)

Seriálový The Penguin nabírá obsazení

Seriálový The Penguin nabírá obsazení

01.11.2022

První oficiální spin-off Batmana obsadil hlavní ženskou postavu. Proti titulnímu Penguinovi s tváří Colina Farrella se tak postaví herečka Cristin Milioti (Jak jsem poznal vaši matku, Palm Springs) v… (více)

Reklama

Reklama