Reklama

Reklama

Svědkové Putinovi

  • Lotyšsko Svideteli Putina (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Píše se rok 1999. Dosavadní ruský prezident Boris Jelcin půl roku před vypršením svého funkčního období zcela nečekaně abdikuje a řízením státu pověřuje premiéra Vladimíra Putina. Tímto osudovým okamžikem začíná nový dokument renomovaného režiséra Vitalije Manského, který se jako dvorní prezidentský kameraman dostal do nitra kremelské politiky a přináší tak nečekané svědectví o začátku putinovské éry. A o tom, kdo všechno jsou vlastně “Svědkové Putinovi". (Aerofilms)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (63)

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Nepříliš obsažný předlouhý snímek je zajímavý díky tématu a malému nahlédnutí za oponu. Divák se toho ale stejně moc nedozví. 1) Je současný režim výsledkem Putinova budování osobní moci? Je to vedlejší produkt politiky mocného Ruska, se kterým se nedá nic moc dělat, i když by Putin chtěl, nebo je to důsledek jeho rezignace na vnitropolitický vývoj? Chtěl to takhle ten skromně vystupující vítěz prezidentské volby v roce 2000 anebo nechtěl?_____ 2) Problém je v tom, že režisér předem věděl, co chce říci a cílevědomě vybíral záběry a dialogy, které se mu hodily. Všechny materiály použité ve filmu ukazují jednoznačně na výsledek. Je to tedy opoziční propaganda. Na přesvědčivosti to však snímku neubírá._____ 3) Lehce zmíněné další osudy některých členů Putinova volebního štábu jsou důvodem k zamyšlení. Aniž bych chtěl srovnávat, vyvstává mi na mysli Stalin a složení "jeho" politbyra mezi roky 1927 - 1936._____ 4) I zde, podobně jako ve filmu o Severní Korei, by měl režisér ubrat na materiálu a přidat na střihu - méně opravdu znamená více._____ 5) Abych nezapomněl - příznačné bylo nepříliš vkusné vybavení Jelcinovy domácnosti._____ 6) Ale my se nemusíme o osud Ruska ani světa obávat. Jelcin volil určitě uvážlivě. Он плохого человека не поставит. Сколько перебирал! (Jelcinova žena Naina). ()

Cheeter 

všechny recenze uživatele

Člověk určitě neudělá chybu tím, že si tento dokument pustí. Pro mě tu bylo dost známých věcí, které jsem četl v knize Všichni muži Kremlu od Mikhaila Zygara. Na druhou stranu sem tady měl možnost to všechno vidět v dobových záběrech. Co bych zpracování vytknul je celková rozvleklost. A sem tam se člověk ne úplně orientuje. ()

Reklama

Vodnářka 

všechny recenze uživatele

Poslední den roku 1999, Rusové slaví podobně důležitý svátek, jako jsou naše Vánoce, končí letopočty začínající jedničkou, všude je plno nadšení. Ideální příležitost provést tvrdé změny na úrovni, která se dotkne každého obyvatele. Boris Jelcin skládá svou funkci a v rámci pečlivě promyšlené strategie dává Vladimíru Putinovi celé tři měsíce ve funkci "zastupujícího prezidenta" na to, aby se připravil na březnové volby, které Putin při své, pro Česko dnes velmi známé, "nekampani" vyhrává. Režisér Vitalij Manskij podrobně sleduje celý první rok jeho vlády, kdy vše krok po kroku začíná být (slovy Jelcina) narudlé. Situace připomíná Farmu zvířat, změny se dějí postupně a jsou vždy obhajovány blahem společnosti a zlepšením "pro všechny". Vrací se sovětská hymna, Putinovi někdejší příznivci přecházejí do opozice, přičemž těm zásadním se v následujících měsících "náhodou" přihodí nějaká tragédie, média postupem času přestávají hrát jinou než propagandistickou roli. Manskému se díky práci na několika podobných projektech i častému využívání menší skryté kamery daří proniknout do zásadních situací - má v tom taky velkou praxi ze svého předchozího snímku ze Severní Koreje V paprscích slunce. Věřím, že snímek uspěje u (nejen) českých distributorů, ve dnech jmenování vlády s podporou komunistů je zásadní, aby podobné snímky nacházely své diváky a otevíraly diskuze. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Velmi zajímavý dokument vidící do hloubky. Nezapomeňme že nebýt Ruska, v celé Evropě vládnou fašisté a některé národy by byly vyhlazeny včetně ruského. Putinova velká zásluha je politická stabilita v Rusku a třeba i to, že se vzepřel západním nadnárodním korporacím, aby finančně vysávali Rusko. Na druhou stranu v Rusku vládnou mafie , nomenklatura a tzv. banditi (kriminální podsvětí). Obyvatelé tomu říkají Rudá střecha. ()

SeanLSD 

všechny recenze uživatele

„Dúfam, že sa mi niekedy podarí vrátiť sa k normálnemu životu... a dúfam, že niekedy budem mať nejakú osobnú budúcnosť, že sa budem venovať nejakej inej činnosti a budem žiť ako normálny človek.“ Už len kvôli týmto slovám malo význam urobiť po 20 rokoch tento dokument. „Život monarchu je dosť zložitý... a môžem povedať, že ich osud ma neláka. Niečo také by som nechcel napodobovať. Je to ťažký život, plný obmedzení. Tí ľudia už nepatria sami sebe. To je ich osud. Navždy. V tom zmysle život a osud zvolenej hlavy štátu je podľa mňa lepší, lebo poskytuje možnosť a šancu vykonávať tú najvýznamnejšiu činnosť - službu vlasti -  s maximálnym nasadením – ale zároveň poskytuje možnosť žiť normálny život po skončení pracovných povinností, po ukončení funkčného obdobia. A človek si je stále vedomý, že to obdobie raz skončí a on bude musieť žiť život normálneho človeka. A preto musí jednať tak, aby sa nemusel za predchádzajúce roky hanbiť, aby sa vo svojom novom postavení mohol ľuďom smelo pozrieť do očí. Človek si musí byť vedomý toho, že bude žiť ako normálny občan a všetkému tomu, čo so štátom a spoločnosťou dnes urobí, bude musieť za pár rokov ako radový občan čeliť. A to je dostatočne vážny dôvod pre to, aby sa nad tým zamyslel, než prijme nejaké rozhodnutie a nepodliehal monarchistickým tendenciám, keď to rozhodnutie prijíma." ___ Staré zábery s novým komentárom. Za obvyklých okolností by som bol k takémuto spojeniu nedôverčivý, keby sa nejednalo o uznávaného dokumentaristu Manského a skutočnosti potvrdzované aj inými prameňmi. Premyslená kampaň samozrejme z Putina nerobí nejakého zloducha, iba schopného politika, ale osobná výpoveď človeka, ktorý sa na tvorbe jeho kultu podieľal, má veľa do seba (a ktorý, podobne ako väčšina strojcov Putinovho triumfu, prešla po nejakom čase do opozície alebo zomrela). Sen o skvelom nástupcovi, ktorého si Jeľcin vybral z dvadsiatky zvažovaných kandidátov a potom sa už zariadilo, aby suverénne vyhral, sa začal rozplývať ešte omnoho skôr, než uplynulo prvé volebné obdobie. Nebudem na rozdiel od niektorých tvrdiť, že bolo od začiatku jasné, k čomu Putin smeruje, skôr si myslím, že sa iba prejavil starý známy fakt, že moc - a to hlavne veľká, neobmedzovaná a predlžovaná - korumpuje. A takmer nikdy nedospeje k ničomu dobrému... ()

Galerie (7)

Zajímavosti (1)

  • Celosvětová premiéra proběhla 30. června 2018 na Karlovarském IFF. (Varan)

Související novinky

Východní fronta vstupuje do kin

Východní fronta vstupuje do kin

13.04.2023

24. února 2022 Jevhen odešel na frontu. Od první minuty rozsáhlé ruské agrese proti Ukrajině natáčel všechno kolem sebe. Desetitisíce uprchlíků opouštějící ve spěchu své domovy a vytvářející… (více)

53. ročník festivalu MFF Karlovy Vary je za námi

53. ročník festivalu MFF Karlovy Vary je za námi

08.07.2018

53. ročník největšího filmového festivalu v Česku je u konce. Festival, který byl zahájen vzpomínkovým filmem na Miloše Formana Lásky jedné plavovlásky (1965), se letos nesl ve znamení velkých… (více)

Reklama

Reklama