Reklama

Reklama

Svědkové Putinovi

  • Lotyšsko Svideteli Putina (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Píše se rok 1999. Dosavadní ruský prezident Boris Jelcin půl roku před vypršením svého funkčního období zcela nečekaně abdikuje a řízením státu pověřuje premiéra Vladimíra Putina. Tímto osudovým okamžikem začíná nový dokument renomovaného režiséra Vitalije Manského, který se jako dvorní prezidentský kameraman dostal do nitra kremelské politiky a přináší tak nečekané svědectví o začátku putinovské éry. A o tom, kdo všechno jsou vlastně “Svědkové Putinovi". (Aerofilms)

(více)

Recenze (63)

Rimsy 

všechny recenze uživatele

Vtírají se otázky, proč Manskij čekal skoro dvacet let s uveřejněním takového materiálu? Podle svých slov předpokládal, že nemoc se časem vyléčí sama, ovšem když se tak nestalo, rozhodl se jednat. Pro nás se každopádně jedná o vhodné načasování, neboť některé paralely s praktikami našeho současného prezidenta jsou do očí bijící. Našince, který se detailně neorientuje v politice Matičky Rusi potěší i Manského komentář, který leccos objasňuje. Na druhou stranu se jedná o dokument, který od začátku své protiputinovské ladění neskrývá, a tak se o nikterak šokující příspěvek k tématu nejedná - přesvědčení na obou stranách spektra se nezmění. Za vidění to však rozhodně stojí. ()

kiddo 

všechny recenze uživatele

Myslela jsem, že toho o Putinovi vím poměrně dost, ale že je tak nehorázně nudnej, jsem fakt netušila. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Myslím, že dokumentarista má morální povinnost nepřekročit 100 minut. Druhou půlku jsem přemýšlel hlavně o tom, proč daná scéna ještě neskončila. Takhle se lidi neburcují. ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Záleží na zorném úhlu pohledu i kvalitě povědomí o ruské identitě. Země, která nikdy nepoznala skutečnou demokracii a která za své úspěchy krvavě platila po celé své takřka dvanáctisetleté dějiny, je už pro svůj euroasijský rozměr jedinečná. Když Masaryk psal svá prvoodbojová memoranda, odhadoval počet obyvatel Ruska na 400 - 500 mil. Na bývalém území SSSR žije zhruba 300 - 320 mil, v historické Rusi XVI. - XVIII. století 150 mil. Populační otázka je ústředním problémem putinské doby; v Rusku - sovětském i demokratickém - zrála již od sedmdesátých let spolu s notorickým alkoholismem. Putin bude jednoho dne vystřídán a zhodnocen. Největší slabinou dokumentu jinak profesionálního a mimořádně zajímavého je rozpor mezi komentářem a mladým dynamickým státníkem. Jsou tak trochu až protikladné obrazy, které naznačují slabiny ne Putinovy, ale autora Manského. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

To je prostě takový šmejd, že se o něm snad ani nedá natočit zajímavý dokument. Pár scén mě zaujalo, například ta se staronovou hymnou, o které bych samostatný dokument viděl vlastně mnohem raději, ale jinak to byla především nesmírně rozvleklá nuda. ()

liborek_ 

všechny recenze uživatele

Vlastně nic pozoruhodného. Ano, je zde řada dříve nepublikovaných záběrů na politické zákulisí a Jelcinovu rodinu v čase Putinovy kremlingurace, avšak žádné "nečekané svědectví", žádné překvapivé odhalení či nový úhel pohledu. Manskij rekapituluje dávno známá fakta a souvislosti, přičemž stopáž poloamatérských záběrů bez přidané hodnoty často natahuje nad únosnou mez. Ve výsledku nejzajímavějším momentem celého filmu tak může být pouhé uvědomění si, že to je už bezmála 19 let... 19! ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Zrůdná cesta moci v rukou jednotlivce nad velikým národem, chápu, že v Rusku to asi jinak ani nejde vzhledem k povaze tohoto obyvatelstva, ale.. Každý by se měl podívat, jak Putin na začátku smýšlel o demokracii a jeho bystré úsudky postupně utlumila chuť po větší a větší moci, která zcela pohltila jeho povahu a jeho Já.! Už to není chytrý mladý úředník státu, ale je státem samým, to je přesně to, co v tomto dokumentu odsuzoval a nač Jelcin narážel, když jej určil jako svého nástupce. Fuj, toto citoslovce plně vystihuje tohoto "člověka". ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

O dokumentu vím od doby, co běžel v kinech, ale dostal jsem chuť ho vidět až s odstupem kvůli tomu, co se už nějakou dobu děje na Ukrajině - snad abych lépe Putinovi porozuměl. Žel, nemám pocit, že by mi to film nějak vyjasnil, a Putin je pro mě i nadále veskrze záhadou. Fakta, která jsou zde prezentovaná, na mě působila dojmem, že tomu věřit můžu, ale taky nemusím, a můj hlavní dojem z celého filmu se nakonec omezil na to, že mi to přišlo dost nezáživné, a tato nuda u mě asi nakonec převážila vše ostatní. Podobně laděný Matrix AB mě kdysi zasáhnul nesrovnatelně víc. ()

dr.horrible 

všechny recenze uživatele

Ďakujeme Európskej únii, že počkala až kým začne v strede Európy skutočná vojna, než sa rozhodla zasiahnuť proti propagande nepriateľskej imperialistickej mocnosti, ktorá proti nám vedie hybridnú vojnu. Neskoro ako vždy. ()

Vodnářka 

všechny recenze uživatele

Poslední den roku 1999, Rusové slaví podobně důležitý svátek, jako jsou naše Vánoce, končí letopočty začínající jedničkou, všude je plno nadšení. Ideální příležitost provést tvrdé změny na úrovni, která se dotkne každého obyvatele. Boris Jelcin skládá svou funkci a v rámci pečlivě promyšlené strategie dává Vladimíru Putinovi celé tři měsíce ve funkci "zastupujícího prezidenta" na to, aby se připravil na březnové volby, které Putin při své, pro Česko dnes velmi známé, "nekampani" vyhrává. Režisér Vitalij Manskij podrobně sleduje celý první rok jeho vlády, kdy vše krok po kroku začíná být (slovy Jelcina) narudlé. Situace připomíná Farmu zvířat, změny se dějí postupně a jsou vždy obhajovány blahem společnosti a zlepšením "pro všechny". Vrací se sovětská hymna, Putinovi někdejší příznivci přecházejí do opozice, přičemž těm zásadním se v následujících měsících "náhodou" přihodí nějaká tragédie, média postupem času přestávají hrát jinou než propagandistickou roli. Manskému se díky práci na několika podobných projektech i častému využívání menší skryté kamery daří proniknout do zásadních situací - má v tom taky velkou praxi ze svého předchozího snímku ze Severní Koreje V paprscích slunce. Věřím, že snímek uspěje u (nejen) českých distributorů, ve dnech jmenování vlády s podporou komunistů je zásadní, aby podobné snímky nacházely své diváky a otevíraly diskuze. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Manskij není dle mého názoru závratně dobrý dokumentarista. Touhle nesourodou mozaikou náhodných dobových záběrů to znovu ukázal. Celá síla dokumentu tkví v tom, že měl zkrátka štěstí a mohl natáčet velmi blízko tehdejšího dění. Divák tak dostane jedinečnou příležitost nahlédnout velmi blízko do soukromí Vladimíra Putina i třeba Borise Jelcina. Bohužel jsem čekal ruskou cestu k moci poněkud brutálnější a dlážděnou mnohem více mrtvolami. Tohle mi nepřišlo "špinavější" než volební období v mnoha dalších zemích světa. Je to plné domněnek a odhadů, jejichž množství je však zarážející. Ve výsledku mě to velmi bavilo i obohatilo, avšak rozhodně nijak nešokovalo. [78 %] ()

Filmmaniak 

všechny recenze uživatele

Zajímavý pohled do zákulisí zejména Putinovy kandidatury a průběhu voleb a do soukromí Borise Jelcina, samotné záznamy z období prvního roku Putinovy vlády totiž už nejsou tak výmluvné a hlavně jsou zdrženlivě mělké - včetně momentů, kdy se Putin baví s režisérem a mluví přitom přímo na kameru. Dokument se od začátku prezentuje jako protiputinovský, stejně se v něm ale pochopitelně objevuje jen to, co Putin dovolil filmařům natáčet. ()

nascendi

všechny recenze uživatele

Nechal som sa zlákať názvom a trpko som oľutoval. Podľa mňa to nie je dokument, ale zmäť nesúvisiacich záberov, ktoré prakticky o ničom nevypovedajú, nudia a unavujú oči trasľavou kamerou. Nechápem, čo malo diváka primäť k tomu, aby tento paškvil dopozeral. Mne sa to nepodarilo. Nedozvedel som sa nič nové a ak by sa vystrihla aspoň polovica z tohto filmu, bol by aspoň pozerateľný, aj keď by nezaujímavým ostal naďalej. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Vitalij Manskij nám celkem přehledně předkládá, co se dělo v Moskvě na konci Jelcinovy a začátku Putinovy éry. Jenže nějaký větší přesah si musí divák leda domyslet. Také mi přišlo pozoruhodné, že režisér roli všech postav kolem Putina okomentoval, jen o Sergeji a Nikitovi Michalkových neřekl ani popel. Za vidění to každopádně stálo, obzvlášť když si uvědomíme zjevné paralely se situací u nás (70%). ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Velmi zajímavý dokument vidící do hloubky. Nezapomeňme že nebýt Ruska, v celé Evropě vládnou fašisté a některé národy by byly vyhlazeny včetně ruského. Putinova velká zásluha je politická stabilita v Rusku a třeba i to, že se vzepřel západním nadnárodním korporacím, aby finančně vysávali Rusko. Na druhou stranu v Rusku vládnou mafie , nomenklatura a tzv. banditi (kriminální podsvětí). Obyvatelé tomu říkají Rudá střecha. ()

Pierre 

všechny recenze uživatele

Série záběrů z Putinova předvolebního období a prvního volebního období, nic víc, nic míň. Trošku vám to přiblíží Putina jako člověka, ale kontroverze či nějaké šokující informace prostě chybí. Nejsilnější je určitě závěrečný dovětek. A až jednou někdo natočí dokument o okupaci Krymu, likvidování Putinových oponentů a nesvobodě ruského tisku bude to síla a já si na to počkám. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Nepříliš obsažný předlouhý snímek je zajímavý díky tématu a malému nahlédnutí za oponu. Divák se toho ale stejně moc nedozví. 1) Je současný režim výsledkem Putinova budování osobní moci? Je to vedlejší produkt politiky mocného Ruska, se kterým se nedá nic moc dělat, i když by Putin chtěl, nebo je to důsledek jeho rezignace na vnitropolitický vývoj? Chtěl to takhle ten skromně vystupující vítěz prezidentské volby v roce 2000 anebo nechtěl?_____ 2) Problém je v tom, že režisér předem věděl, co chce říci a cílevědomě vybíral záběry a dialogy, které se mu hodily. Všechny materiály použité ve filmu ukazují jednoznačně na výsledek. Je to tedy opoziční propaganda. Na přesvědčivosti to však snímku neubírá._____ 3) Lehce zmíněné další osudy některých členů Putinova volebního štábu jsou důvodem k zamyšlení. Aniž bych chtěl srovnávat, vyvstává mi na mysli Stalin a složení "jeho" politbyra mezi roky 1927 - 1936._____ 4) I zde, podobně jako ve filmu o Severní Korei, by měl režisér ubrat na materiálu a přidat na střihu - méně opravdu znamená více._____ 5) Abych nezapomněl - příznačné bylo nepříliš vkusné vybavení Jelcinovy domácnosti._____ 6) Ale my se nemusíme o osud Ruska ani světa obávat. Jelcin volil určitě uvážlivě. Он плохого человека не поставит. Сколько перебирал! (Jelcinova žena Naina). ()

kajas 

všechny recenze uživatele

Nepatřím k častým divákům dokumentů a v zahraniční politice se orientuji ještě méně než v té naší, Putin je přesto tak výrazná osobnost, že jsem se rozhodla to se snímkem popisujícím první rok jeho prezidentského úřadu přece jenom zkusit. Režisér kombinuje klasické metody s natáčením pomocí malé skryté kamerky, dokáže si tedy udržet patřičný odstup a nemá problém říct prezidentovi do očí, že s ním v některých momentech (změna státní hymny) nesouhlasí. Možná ještě zajímavější pro mě ale bylo sledovat život Borise Jelcina po jeho dobrovolné rezignaci. Jeho posmutnělý rezignovaný výraz v závěrečných minutách filmu - když už je jasné, že Putin se s člověkem, který ho dostal do pozice jednoho z nejmocnějších mužů světa, nehodlá absolutně o ničem radit, nepotřeboval žádný komentář. Skoro 4*. ()

Související novinky

Východní fronta vstupuje do kin

Východní fronta vstupuje do kin

13.04.2023

24. února 2022 Jevhen odešel na frontu. Od první minuty rozsáhlé ruské agrese proti Ukrajině natáčel všechno kolem sebe. Desetitisíce uprchlíků opouštějící ve spěchu své domovy a vytvářející… (více)

53. ročník festivalu MFF Karlovy Vary je za námi

53. ročník festivalu MFF Karlovy Vary je za námi

08.07.2018

53. ročník největšího filmového festivalu v Česku je u konce. Festival, který byl zahájen vzpomínkovým filmem na Miloše Formana Lásky jedné plavovlásky (1965), se letos nesl ve znamení velkých… (více)

Reklama

Reklama