Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Z pražského Hlavního nádraží vyjíždí na Moravu běžný rychlík, ovšem tentokrát se zvláštní zásilkou, kterou v poštovním voze hlídá stráž Veřejné bezpečnosti pod velením poručíka Lenka (R. Brzobohatý). Zásilku tvoří zbrusu nové bankovky, určené do oběhu. Během cesty však dojde na krátkém úseku trati ke dvěma tragickým událostem. Na 196. kilometru je zavražděna mladá žena, o pět kilometrů dál dojde k explozi poštovního vagonu. Případu se ujímá major Kalaš (J. Sovák) s mladým spolupracovníkem Karlíčkem (J. Hanzlík). Prvním podezřelým je právě poručík Lenk, který výbuch jako jediný z ostrahy přežil. Ovšem záhy se ukáže, že Lenk zůstal naživu jen díky tomu, že jej skutečný pachatel omráčil, a že stopy k rozuzlení záhady vedou zpět do Prahy… Tento film ze série o majoru Kalašovi jako jediný nenatočil režisér Petr Schulhoff, jenž stál za filmy Strach (1963), Vrah skrývá tvář (1966), Po stopách krve (1969) a Diagnóza smrti (1979) nýbrž Josef Mach. V tomto filmu si hlavní roli taktéž nezopakoval Rudolf Hrušínský, jako ve zbývajících, ale Jiří Sovák. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (196)

Němi 

všechny recenze uživatele

Sovák není Hrušínský, takže jeho Kalaš musí být úplně jiný, tedy i film je úplně jiný. Zatímco Kalaš / Hrušínský působí jako poměrně temná figura s arogantním chováním a buldočí zarputolostí, Kalaš / Sovák filmem prochází s aurou hodného strýčka. Přizpůsobeno tomu bylo tempo (které ač není nijak závratné se mi zdálo subjektivně rychlejší) i celkové vyznění filmu, kde se depresivní atmosféra nasáklá reálnou krví změnila na běžnou krimi o vyloupeném vlaku. Film sám o sobě ale tak běžný není díky vysoké kvalitě všech svých částí. Jen už jaksi působí poněkud méně originálně. __ Jo a Hanzlík zas jednou jede po Kolářové. ()

Bernhardiner 

všechny recenze uživatele

Na někoho tu čekal vrah, na mě tu však čekal ironický Sherlock Holmes v podání Sováka, který si z Watsona Hanzlíka neustále utahoval. Vedle vážného, klidného a zadumaného Hrušínského vypadá Sovák jako kabaretní komik. Nechci tím poškozovat jeho herectví, ale na tuhle roli se Sovák nehodí. Navíc tomu moc nepomáhá scénář, který je mu psán přímo na tělo - Sovák si v ironii liboval. Trocha nadsázky nikdy neškodí, ale zde to je toho dvě tuny na minutu stopáže. To však filmu na kvalitě nijak zásadně neubírá, námět je totiž výborný, hudba rovněž a Josef Bláha nepřekonatelný. 75% ()

Reklama

Adam Bernau 

všechny recenze uživatele

„Pane majore“(nikoli soudruhu) oslovuje Kalaše v r. 1970 jeho podřízený. To sympaticky symbolizuje kvalitativní převahu této kriminálky nad produkcí žánru následujících 20 let. Film působivý hlavně svým začátkem, vyšetřovatelskou konverzací a zvláštní napjatou atmosférou kolem poručíka Lenka (Brzobohatý). Konec je slabší. V některých drobnostech hloupé, poměry v zločinecké bandě politováníhodné, stejně jako její taktika. Finální odhalení hlavního bandity efektní, ale poněkud laciné. No a samozřejmě se také nemohu nevyjádřit k hlavní otázce – proměna majora Kalaše z Hrušínského na Sováka. Nuže: ačkoli Hrušínského si cením a oblibuji nesrovnatelně více, Sovákův suše vtipný Kalaš obstál na výbornou. Při konspirační schůzce v restauraci si Fialová s Bláhou předávají časopis Life, na němž je titulek „Russia – 30 years after“ (nebo 50, špatně vidět). To mi vrtá hlavou, že exponovali zrovna tohle. Bezprostředně poté bere Bláha do rukou „Lidovou demokracii“. ()

ghatos 

všechny recenze uživatele

Major Kalaš v podání Jirky Sováka se mi líbil. Jeho osobité pojetí s vtipnějším nadhledem oproti původnímu noir Rudolfovi Hrušínskému předkládá divákovi alternativní variantu detektiva. Má výtka míří ke zbrklejší poslední třetině příběhu. Tam je to trošku neučesané. Také tomu celkově chybí hutnější psychologický podtón. 69%. ()

lennyd 

všechny recenze uživatele

I přes maximální zabezpečení vlaku, který převážel nové bankovky, dojde k nehodě - vagón s bankovkami je zničen výbuchem, dva strážníci mrtví a jeden v kómatu. Major Kalaš (Jiří Sovák) a jeho pomocník Karlíček (Jaromír Hanzlik) mají ale hned zpočátku podezření, že výbuch mohl být jen fingovaný, aby zakryl krádež bankovek. A když se některé z těchto bankovek objeví na veřejnosti, mají takřka jistotu ... Chce se mi napsat, že by se občas tvůrci novodobých krimi filmů měli podívat na některou ze starších českých detektivek - třeba konkrétně tuto. Poutavý příběh, do kterého se svým vlastním názorem může ponořit i divák, postupné odhalování důkazů, sympatičtí vyšetřovatelé (dvojice to je základ) a k tomu všemu skvělé herecké obsazení (líbila se mi role Radoslava Brzobohatého - tuto bych určitě zfoukl taky :) ). Holt je zde další žánr, který mi až doposud - pod přílivem zahraničních krimi filmů unikal... ale těším se na další filmy podobného ražení.. ()

Galerie (17)

Zajímavosti (26)

  • Pro milovníky železnice se sluší ještě dodat, že sanitní vagón s Lenkem (Radoslav Brzobohatý) při rekonstrukci táhla motorová lokomotiva T 334, které se pro její zelenou barvu přezdívalo "Rosnička". (Robbi)
  • Původní major Kalaš (Rudlof Hrušinský) se v tomto filmu neobjevuje a je nahrazen Jiřím Sovákem, protože měl od roku 1969 zakázáno točit filmy. (hendrich6)
  • Helena Dvorská (Daniela Kolářová) vchází do domu, kde bydlí, vedle rozsvícené výkladní skříně Domu módy. Ten byl v Praze pouze na Václavském náměstí, ale podle policejní zprávy kriminalisty Karlíčka má Dvorská bydlet v Žitné ulici. (Robbi)

Reklama

Reklama