Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Martin Plechatý a Petr Nový brázdí se svými tramvajemi okupovanou Prahu. Doba je těžká a přežít leckdy není jednoduché - zvlášť když se člověk ve snaze pomoci ohrožené (a půvabné) sousedce zaplete s esesákem, praští ho po hlavě a zabije. Tak si alespoň situaci vysvětlili oba kamarádi, když se jejich protivník svalil na zem. Co si teď počít s tělem? Začíná nekonečná anabáze, v níž se uplatní i dětský kočárek... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (86)

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Válečný film ve stylu chaplinovské grotesky. Dva tramvajáci vozí po Praze SA-mana v prádelním koši, snaží se ho zbavit a pořád jim to nějak nejde. Že je to blbina? Je, a docela dobrá...80% ()

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

V kontextu československé kinematografie naprosto unikátní zpracování válečné tématiky. Samozřejmě poněkud naivní komedie plná nepravděpodobných groteskních situací. Ale bavil jsem se vskutku náramně, zejména v druhé polovině. Plný počet hvězdiček dávám hlavně za to, že takový film vznikl brzo po skončení války, kdybych to čekal asi nejméně. Francouzům to v podobě Velkému flámu trvalo o dvacet let déle... ()

RonaMidu 

všechny recenze uživatele

protože se ráda s tím špatným,prožitým v životě vyrovnávám často humorem (i drsnějším než tady),přijde mi natočit takovýhle film těsně po válce jako super počin...a ani mi nevadil nádech grotesek ()

Master19 

všechny recenze uživatele

Válečná crazy komedie, kterých francouzi natočili stovky, ale i u nás jich pár (asi jsme nebyli tak frustrovaní) vzniklo. Ústřední dvojice je dostatečně nosná, nicméně ji ještě výtečně doplňuje Eduard Linkers. Dá se říct, že vtipy a gagy jsou na dnešní dobu omšelé, nicméně zasmát se dá. Vyvrcholení filmu je bohužel poněkud jalové, takže poslední věta filmu - zamilované zvolání "Karle!" - jen ukazuje, že je nejvyšší čas skončit. ()

pytlik... 

všechny recenze uživatele

Za komedii tenhle film nepovažuji, spíš jsem cítil lehkou nevolnost a těžší trapnost. Dívat se, jak se Marvanovi a Filipovskému stále ne a nedaří zabít "SA mana" (podobnou nesmrtelnost a zarputilost jsem viděl tak maximálně u sovětských partyzánů, ale ani oni by myslím nebyli schopní se držet ocasu letadla jako Linkers), jak v podstatě každý Čech byl odbojář, neb nikdo ty dva neudal a každý jim naopak pomáhal, dokonce i ustrašený Neumann schovává doma pušku, jak jsou lidi zalezlí, ale sotva se rozšíří fáma, že "to prasklo", ženou se na ulici mlátit Němce... to mi nějak moc směšné nepřipadá. Snímek má jediné štěstí, že byl natočen v r. 1947, takže dost dobře nemohu pronést znechucený projev, jak těm dnešním režisérům není nic svaté a že každý, kdo válku prožil, by jim dal jednu pořádnou do zubů. Projev, že je vůči válečné generaci nehezké, když se autoři vyznačují zvláštní útlocitností vůči Němcům, protože hned na začátku při pronásledování sice vybuchují granáty a létají kulky, ale přesto ani jeden nacista nepřijde k úhoně, a jak relativizují zlo, protože Linkersův nacista má úžasný smysl pro humor, zejména na začátku ve scéně s Dítětovou, připomíná v ní gesty i slovním projevem Járu Kohouta. PS: Překvapilo mě, že i Angličané používali Šturmoviky... ()

lucascus 

všechny recenze uživatele

Perfektní dávka humoru a sebelegrace, kdy si Češi dělají švandu ze sebe samých v průběhu druhé světové války, tedy době o dva roky starší. Ta sebeironie je perfektní, vystihuje českou povahu daleko lépe než samotná dobrodružství vojáka Švejka. Marvan je zde výtečný, kam se na něho derou ti všichni Andělové atd. Filipovský je rovněž pohotový komický partner a Dítětová zdobí film svým půvabem. Ani ostatní obsazenstvo nezaostává, včetně perfektního Linkerse v roli SA-mana. Výtečné! ()

cross 

všechny recenze uživatele

Dnes to na někoho může působit jako nechutná šaškárna se zvučným obsazením, ale úplně živě si dokážu představit, jak se u tohoto filmu museli lidi 2 roky po válce neuvěřitelně bavit a oddychnout si, že už všechno to trápení mají za hlavou! A já se skvěle bavil i dnes... ()

wosho 

všechny recenze uživatele

Dva roky po válce jsme u nás natočili velice povedenou a bláznivou komedii, které není nic svaté. Jenž si dělá prdel SAmanů, gestapácí jsou u ní totálně vypatlaní a my Češy ukázaní v pravém světle. Pár hrdinů proti své vůly a spousta zbabělců- scéna v divadle kde se roznese fáma UŽ TO VYPUKLO, UŽ MAŽOU SAMANY.... o nás řekne víc než tisíc slov. Vřele doporučuji a doufám, že tuto komedii budou reprízovat častěji. ()

dopita 

všechny recenze uživatele

Bláznivá až groteskní komedie o válce. V dobovým tisku se rozčilovali, že je neetické dělat si srandu z něčeho, co maj ještě všichni v živej paměti. Něco na tom bude, kdyby dneska někdo natočil taškařici o 11 září, asi by se taky kde kdo rozčiloval. Dneska to ale už je jedno, zbyla pouze průměrně vtipná a chvílema trochu těžkopádná komedie. ()

Shimargh 

všechny recenze uživatele

Jedna z mých nejoblíbenějších českých veseloher s prvky grotesky. Povinně by ji měli shlédnout všichni ti proeurounijní a proněmečtí pomatenci, aby viděli a konečně prohlédli co byli Němci za grázly! Jsou to a vždycky budou nepřátelé svobodné evropy. ()

Vesecký 

všechny recenze uživatele

Dávno před Sedmou rotou uměli Češi i z tragické situace vyřešit vynikající komedii či spíše grotesku ne nepodobnou americké klasice. Ten film se mi poslední dobou míjel, ale vzpomínky na to, jak dva tramvajáci nevědí, kam s ním, mi zůstaly už od dětství. Filipovský, Marvan a Neumann, to byli mistři české veselohry. Linkers byl ovšem také skvělý. ()

J R C Pecuchet 

všechny recenze uživatele

Báječná komedie s Jaroslavem Marvanem a Františkem Filipovským v hlavních rolích. Skvěle jim sekundovala Jana Dítětová a Stanislav Neumann. V tomto filmu bych vyzdvihl herecký výkon Františka Filipovského, který byl obzvláště ve scénách, kdy uprchlíci ujíždí s nákladním automobilem nenapodobitelný, co se týče výrazových prostředků a mimiky obličeje !!! ()

wakeup 

všechny recenze uživatele

Podle me super komedie. Spousta originalnich vtipku... a vubec: za takovou crazy komedii by se urcite nestydeli tvurci ani v dobe Blaznivych strel. ()

Eluin 

všechny recenze uživatele

Není to špatné, leč poměrně dost mi tam vadilo zesměšňování Němců, ze kterých se dělali úplní ubožáci. Herecké výkony obou hlavních představitelů byly samozřejmě skvělé. ()

troxor 

všechny recenze uživatele

Češi asi opravdu jsou smějící se bestie! Natočit něco takového 2 roky po válce (Kdy proboha začali psát scénář? v roce 45?) a pak se tomu v kině SMÁT můžou snad jen Češi. ()

rekkky 

všechny recenze uživatele

Je jisté, že česká kinematografie nemá moc filmů v komediálním žánru s kontextem nacistické okupace. Josef Mach natočil vzhledem k roku vzniku výrazně humornou vizi války, kdy příběh zapadá do obecné nálady okupované Prahy, ale vše je příliš přehrávané a utahané. Gagy jsou takové nijaké a groteska je to spíše podprůměrná bez překvapujících momentů. ()

GIK 

všechny recenze uživatele

Žánr válečné komedie je pro mě záhadou. Tak buď byla válka strašlivá událost, naprosto tragická etapa dějin, při které zahynuly miliony lidí a celý svět utrpěl nenapravitelné a nevyčíslitelné škody a mělo by se k ní přistupovat vážně, a nebo to byla děsná prča a švanda a natáčet o ní veselé taškařice je naprosto v pořádku. Klidně rok po válce. Snad by mělo platit jedno, nebo druhé. Ovšem je vidět, že v téhle naší fantasy realitě jdou oba protiklady skloubit jako po másle. ()

Související novinky

Letní filmová škola se blíží

Letní filmová škola se blíží

19.07.2019

Letní filmová škola Uherské Hradiště, která se letos koná v termínu 26. července až 4. srpna, představí v sekci Ikona méně známou tvorbu i nejzásadnější snímky rakouského režiséra, držitele dvou… (více)

Reklama

Reklama