Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Obyvatele malebné vesničky pyšné na svou starobylou lípu postihne rušivá událost - má tudy vést dočasná silniční odbočka. Figurkovitě načrtnuté obyvatelstvo nejprve protestuje proti zvýšenému provozu, ale nakonec si na přítomný ruch a vzrušení zvykne. Ostatně některým, třeba hostinskému, přináší taková situace prospěch... Režisér Josef Mach chtěl vytvořit jakousi domácí nápodobu francouzských "Zvonokos", avšak došel nanejvýš do půli cesty. (Lexikon českého filmu)

(více)

Recenze (42)

Radek99 

všechny recenze uživatele

Naprosto nefunkční satira (a to i ta komunální). Vhodné leda jako historická pomůcka k poznání stavu dopravních komunikací a vozového parku v Československu šedesátých let...(i když těch ,,amerik" jistě jezdilo tolik jen po téhle filmové objížďce...) Navíc u filmu tak zkušeného režiséra, jakým byl Josef Mach, velmi překvapí, že formálně jde o dosti špatný film - zmatečný a necitlivý střih, který častokráte utne repliku či hudební podkres, špatně provedené stop-triky, či třeba některé herecké výkony. Ani se nechce věřit, že Objížďka byla natočena až v roce 1968, a ne o nějakých pět, šest let dříve, kam by tahle černobílá prvoplánová humoreska chronologicky patřila spíše (samozřejmě vyjma odvážných dobových erotických záběrů koupající se krásky, ty mohly přijít na filmové plátno teprve až v roce 1968). Zajímavá je také Machova obsese vypracovanou mužskou muskulaturou, kulturistů je tu skutečně přehršel, a neomezuje se jen na tento film, třeba ve Florenci 13:30 nechá diváka zase žasnout nad boxerskou figurou a muskulaturou Radka Brzobohatého (navíc všichni svalovci vždy marně dobývají neoblomné srdce pracující ženy...). Objížďka je skutečně zvláštní satirická ,,komedie". Snaha o značně prvoplánový humor za každou cenu prostě není důvodem k natočení celovečerního filmu (byť by v něm hráli herci jako pan Sovák) a tento byl právem víceméně zapomenut... ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

Obsahem otravně hloupoučká nekomunikativní komunálně-satirická slátanina a navíc formou ryze řemeslně a v postprodukci neskutečně odbytý film, d.m.s.n. jedna z nejhorších materií naší kinematografie ze >šedesátek< , kdy snad ještě mohla být trošku naděje... Krize žánru i řemesla z krizového roku, měl jsem mocné nutkání na odpad, ale nakonec to zachránily ty (na naše malé české poměry té doby) exkluzivní (byť některé už obstarožní) západní auťáky, ba i nějaká ta >amerika< se objevila! Hotový autosalon tehdy uplynulého desetiletí... °-/ - - - - - (Poprvé viděno 29.12.2011 na >objeté jebničce< , hodnocení 115., otrávený komentář zde jako třináctý - 30.12.2011) ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Tento film zaujme jednak poměrně hvězdnym obsazenim a pak výskytem opravdu velkýho množství nejrůznějších poměrně vzácnejch historickejch vozidel. ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

Už poněkolikáté koukám na Objížďku a říkám si, co jí vlastně chybí. Jedna herecká legenda vedle druhé, vtipné momenty tam jsou, ale ...Na komedii je jich tam málo. Chybí nějaká ta třešnička na dortu, douška na závěr. ()

Ej Hlemýžď 

všechny recenze uživatele

Život poklidného městečka mimo hlavní trasy převrátí naruby oprava silnice, kdy přes městečko nyní vede hlavní dopravní tah. Vcelku příjemná komedie, odpočinkový film. ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Milá komedie s písníčkami a opravdu skvělými herci a originálně pojatou zápletkou.. :-) PS. Na komunistu Macha až překvapivě otevřené dílko, doba svého vzniku!! Asi.. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Souhlas s Radkem99, jako komedie to nefungovalo, narážky jsou dnes už těžko pochopitelné a jediné co zaujme jsou záběry na tehdejší doznívající éru ploutví na auťácích, neboť paní móda lehce škobrtla i o vozy východního bloku. To množství Meďourů, Buicků, Peugeotů a dalších amerik museli filmaři schrastit kdoví kde a věřím, že to nebylo snadné. Tehdejší silnice byly spíše plné všech těch Spartaků, tisícovek, Roburů, wartburgů, vejtřasek a i veteránů jako byly značky Praga, Tatra a Aero jejichž vozy byly již dávno za hranou životnosti a které pohromadě držela jen velká obětavost majitelů. Závěrečná scéna kdy místní demonstrují po zrušení objížďky za navrácení aut do městečka s hlavní tepnou skrze náměstí působí dnes v době, kdy nejedna obec zavalená tranzitní dopravou a smogem volá po obchvatu nechtěně úsměvně. Ačkoliv film byl doslova nadupán hereckou elitou, kromě několika lokálních scének si ani ona nenašla ve špatně postaveném scénáři svoje polohy. Zaujme spíše pár lokálních epizodek. Co mne překvapilo byly záběry na zcela nahou koupající se v rybníce dceru paní poštmistrové (soudružky Chramostové) a na Josefa Beka kterak svižně tam a zpět před očima chichotajících se paniček prošťuchuje drátem ucpaného pindíka sochy čůrajícího chlapečka na kašně na náměstí... To bylo v našem filmu do té doby nevídané... A ještě k těm autům, velmi mne překvapil v závěru příjezd dřevařů na válečném americkém vozidle Dodge WC51... ! :-). Dávám dvě nožičky párků. * * ()

mchnk 

všechny recenze uživatele

Méně je někdy více aneb J. Mach peče dortík ala pejsek a kočička. Film má v sobě několik cest, kterými se mohl ubírat, ovšem než si stačí vybrat, je po všem. Krátkometrážní groteska s němými scénami, prokládaná pokusem o tehdejší byrokratickou satiru či soukromý příběh jedné nudistky, která objevuje, a také ukazuje, své ženské zbraně. Skrze tento mini příběh lze také cítit příjemnou šedesátkovou atmosféru, např. s partou kytarových rebelů, hrajících na ulici. Nebo přehlídka dobové módy mladých holčin, kterých je tu dost. Stejně jako herců, jejichž obsazení zaručuje velmi slušné výkony. Individuálních příběhů se zde rozjede více, nicméně ujedou bez možnosti dokončení, hudební doprovod není moc a scénář celkově nafouknutý. Kdyby si režisér vybral jedno ze zmíněných pojetí snímku, dopadl by celkově lépe (možná i u zdejších, přemoudřelých vtipálků) ()

korbitch22 

všechny recenze uživatele

Zapomenutá česká satira, která víc než-li svým příběhem zaujme neuvěřitelnou plejádou českých elitních herců.Jelikož ovšem k smrti nesnáším černobílý film a hlavně ten český, něco na filmu bude, protože mě dokázal zaujmout a pobavit, i přesto že jsem seděl v kuchyni a dělal bramborovej salát, měl jsem špinavý ruce a tudíž jsem to nemohl přepnout :) 55%. ()

fragre 

všechny recenze uživatele

Jsa fanouškem "zlatých šedesátých", nenudil jsem se, ale trochu jsem trpěl, vida, jak taková sestava herců byla promrhána na komedii (satiru?) sotva průměrnou. Hodně slabé tři *. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Zaprděná provinciální satira na český provincialismus aneb Pro řidiče máme kofolu, limo, pomo, džus. Tak vidím, že Radek99 napsal vše, co jsem se chystal uvést sám, už o jeden celý den dříve. Nemám, co dodat.. ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Plno hereckých hvězd i v maličkých rolích, ale přesto mě tento film ničím jiným nezaujal. Na zábavu mi připadal film až příliš nezábavný. Příběhy postaviček z maloměsta jsou poplatné době a dnešku už nemají nic moc co říci. Snad jen to, že staré stromy by se neměly jen tak kácet :-) ()

Hennes 

všechny recenze uživatele

Už kvůli hercům tyto filmy rád shlédnu. To že se režisér Mach pustil do satiry není divné. Narážky na nenahraditelného socialistického pracanta, využití linkového autobusu k místní šmelině či partička inkasující valuty za narafičené výměny kol, to vše je v pořádku, ale trojice maníků s kytarami a jejich hudba sem vůbec nepatří. No asi pan Mach cítil v roce 1968 nutnost trochu mrknout na západ. Celkově je to socialistická jednohubka s pěkným vozovým parkem. . ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Film pro milovníky humoru typu Bílá paní, Až přijde kocour a dalších maloměstských vychytávek. Uznávám, že celkově děj nedrží moc pohromadě, ale vše vyrovnává chuť s jakou si herci své role užívají. Až na pár hluchých míst je film plný dobrých nápadů a vtipů, a o nic jiného v této komedii ani nejde. Smějeme se maloměšťáctví a zároveň jim závidíme ten klid, čistý vzduch a tu krásnou lípu na náměstí...90% ()

otík 

všechny recenze uživatele

Snad až poetická grotesková komedie o tom, co může na maloměstě způsobit zvýšený dopravní ruch. Místy je tato komedie plná geniálních hlášek, jindy docela nudí. Přesto ale jde o nesmírně podařený filmeček, se kterým musí mít divák trpělivost, tu mu však film oplatí opravdu podařenými scénami. Z herců nezaujme ani tak moc Sovák či Hlaváčová, ale především tradičně vlastní Květa Fialová a další řada méně známých herců. Škoda jen notně komunistického závěru, ale ani to nemůže pokazit dobrý dojem z ne tolik známého filmu. Hudba: Ludvík Podéšť ()

farmnf 

všechny recenze uživatele

Průměrná a dá se říci dost svobodně udělaná komedie z Pražského jara. Příliš přegagováno a některé postavy vyznívají nerealisticky střeleně. Hezké role tu sehrály: Sovák předseda MNV co se nebojí vynadat ministrovi( má na drátě milenku Hlaváčovou). Květa Fialová má na starosti počítání aut a sní o maďarském tirákovi, je profesionálně věrná jako vždy. Vlasta Chrarmostová je pošťačka s dospělou dcerou, stále sexuálně nevybouřená a snaží se to napravit. Nevěrohodně působil Bek, Neděla a další. Určitě je to český film z rudých dob s největším počtem hrajících zahraničních automobilů. ()

Reklama

Reklama