Reklama

Reklama

Synové Velké medvědice

  • Východní Německo Die Söhne der großen Bärin (více)
všechny plakáty
Trailer

Obsahy(1)

V krčmě pevnosti Fort Smith je bělochem zvaným Red Fox zákeřně zabit starý a opilý indián Mattotaupa, protože nechtěl prozradit indiánské naleziště zlata. Jeho syn Tokei-ihto se vrací ke kmeni Synů Velké medvědice. Po dvou letech je tento kmen téměř poslední, který ještě nebyl postupující bělošskou civilizací podroben. Při přepadení kolony se zbraněmi padne Tokei-ihtovi do rukou i dcera majora Smithe Cate. Odvede ji sám do pevnosti a chce vykouřit s majorem dýmku míru, ale je uvítán střelbou, a tak pevnost přepadne a zvítězí. Brzy je k němu vyslán zrádný Red Fox jako vyjednavač a Tokei-ihto je po příchodu do pevnosti na vyjednávání o míru zákeřně uvězněn a jeho kmen se musí skrývat. S pomocí poctivého Adamse se však Tokei-ihtovi nakonec podaří z pevnosti uprchnout. Chce svůj kmen odvést do Kanady, kde zatím jsou pro indiány lepší podmínky k životu... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (50)

Tosim 

všechny recenze uživatele

Komunistický western (nerad to vytahuju, ale protiváha mayovek, taky natočená podle románu) vypadá zpočátku zajímavě, potom je ale k uzoufání nudnější a nudnější. O pozdějších filmech ani nemluvím. A Dean Reed, který emigroval ze západu na východ?! Pokrevní bratři se nepovedli, stále stejné zápletky o velkopodnikatelích, lačnících po ještě větším majetku, vlivu a penězích, ničící ubohý lid (Indiáni, pak černoši.) Jenom ti Bílí vlci za něco stáli. To už je lepší podívat se na nějakou mayovku ze sklonku šedesátých let. Stejně filmaři nakonec vyměnili východoněmecké exteriéry za úchvatné masívy jugoslávské :-( ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Je smutné, ako veľmi tieto východonemecké indiánky s Gojkom Mitičom vypáchli. Ako dieťa som to žral (a nielen ja, kedysi to boli v tuzemských kinách väčšie hity ako Harry Potter a Piráti Karibiku dohromady), dnes už vidím tú scenáristickú a režijnú impotenciu, naivitu a nekonečnú stupiditu. A samotný Gojko? Toporný juhoslovanský kulturista, ktorého jedinou hereckou polohou je urputné vystrkávanie lícnych kostí. Aj tie dve hviezdičky sú len z nostalgie a za ten Gojkov trademarkový skok do sedla. ()

Hellboy 

všechny recenze uživatele

Už první akční scéna asi na 15. minutě - přepadení Indiány - mi ukázala jaký ten film bude.. Strašnej sestřih akční scény z ní udělal nechtěnou komedii, zmatek nad zmatek, nevhodná doprovodná hudba to jen podtrhuje. Herectví není špatné a ne zrovna originální příběh tomu také nepřidá, ale nic se nevyrovná hrozné režii. Ale možná je to jen tím, že jsem zvyklý z Vinnetoua na jiný standard. Jo a závěrečná scéna, to mi neříkejte, že to není naschvál! Dokonalej střih, kterej tento western změní v grotesku:) ()

sud 

všechny recenze uživatele

Indiánky s Gojkem Mitičem natočené ve Východoněmeckém studiu DEFA jsou sice slabší než Vinnetouovky, avšak některé z nich nejsou zlé. Kupříkladu tato je slušný western s dobrou zápletkou, ušlechtilými indiány, podlými záporáky, přestřelkami, dobrodružstvím a romantikou. Ke slavné mayovské čtyřce a Americkým a Italským westernům to má sice daleko, ale jako nenáročná a příjemná podívaná na prázdninový večer ideální. ()

Ej Hlemýžď 

všechny recenze uživatele

Film jsem viděl jako dítě v době jeho premiéry v NDR, kde jsem zrovna nějakou dobu byl. Zajímavé bylo, že mí němečtí kamarádi vrstevníci byli naprosto unešeni, asi proto, že nebyli dotčeni ještě v té době filmy o Vinnetouovi, které jsou o třídu výše. Když jsem jim o těch filmech vykládal, neznali je, asi se ještě v NDR nepromítaly. ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Naprostá amatérština. Tohle bych teda od režiséra jako je Mach nečekal. No možná, že kdyby mi bylo 10 let tak to žeru, ale dneska pokud si člověk některé ty Mitičovky porovná z Mayovkama tak zjistí, že zatím co tam se kouzlo nevytratilo, tak tady bohužel ano i když neplatí to úplně pro všechny. Nicméně tady ta první se teda krutě nepovedla hlavně po technické stránce. totálně chaoticky natočená akce. Záběry co na sebe vůbec nenavazují podivný střih. Neskutečné faily (20 výstřelů z šestiranného revolveru, banditi co už zaručeně chcípli znovu na scéně a znovu zabiti) dalo by se takhle pokračovat dál. Jinak by to možná zase tak hrozný nebylo děj byl ucházející Mitič správně vysvalenej a Vršťalův záporák rovněž kvalitní, ale jak už jsem napsal to hrozně amatérský zpracování to táhne ke dnu. Tady se holt Česká stopa v NDR filmu moc nevyznamenala.30% ()

Mariin 

všechny recenze uživatele

Jako kluk jsem na tyhle "náhražkové" východoněmecké indiánky chodil do kina, v srdci jsem však uchovával kánon Reinlových mayovek. Objektivně řečeno, mitičovské indiánky z NDR jsou velmi slabé, a tato zvlášť. Exteriéry i kostýmy jsou sice pěkné, ale chybí tomu napětí, spád, romantika, westernová hudba. Ženské jsou většinou ošklivé, chlapi se do rolí většinou naprosto nehodí (kromě Mitiče, který to ale nemůže zachránit). Dialogy jsou přímo idiotské. Divím se, že takovou mizérii natočil Josef Mach, když dokázal vyprodukovat tak skvělé "Hrátky s čertem". ()

klerik 

všechny recenze uživatele

Knižná sága prevtelená do tohto ehm jednoduchého veľkofilmu. Nevyužitie predlohy, ale šľachovtý Gojko bol určite dobrá voľba - zaujal ma natoľko, že som si pozrel takmer celú jeho "sériu"... ()

hrona 

všechny recenze uživatele

Jako mladý jinoch jsem toto dílko viděl a dokonce i jako jednu z dalších Mayovek jej považoval a myslel si, že i úrovně prvnìch čtyř Vinnetouovek to dosahuje. Ovšem po X letech viděno a o to větší zklamání se i událo. Něco tak velmi amatérsky natočeného a zahráno jsem věru nečekal. Omlouvám se všem filmovým tvůrcům Mayovek, že jsem se tak šeredně mýlil a tento šílený paskvil jim přisoudil. Nechť mě hamba fackuje. Tu jednu hvězdu dávám alespoň za kostýmy a nádherné Jugoslávské scenérie. ()

anderson 

všechny recenze uživatele

ČESKOSLOVENSKÁ TELEVÍZNA PREMIÉRA: ČST 1 = 29.12.1968, réžia slovenského znenia (SPF 1966) = SVÄTOPLUK ŠABLATÚRA+SLOVENSKÁ TELEVÍZNA PREMIÉRA: STV 1 = 5.7.2014, réžia českého znenia (FVS Prague 199?) = JITKA TOŠILOVÁ (18.2.2011) ()

Dale 

všechny recenze uživatele

Hrozná amatérčina, ktorá má s westernom pramálo spoločné, ale vraj Gojko natočil ešte horšie kúsky, tak si nechám nejakú rezervu, reálne to na dve hviezdy nemá. ()

Historik 

všechny recenze uživatele

Zmařená příležitost, což mne mrzí tím víc, že na tomto filmu dělali naši filmaři. Scénář byl příšerný, byla v něm spousta kiksů, zbytečně zkratkovitých scén a nelogičností. Přitom látka sama dávala dobrý základ pro solidní film a ne pro tuto nudnou slátaninu. Prostě to totálně zpackali. Takže když se na konci po neuvěřitelně naivní honičce takřka zastřelený figurant (ve Vinnetouovi hrál jen křoví, asi věděli proč) Mitič v dalším záběru objeví svěží, odpočatý a v takové formě, v jaké nebyl po celý film a vystřílí z jedné pistole celou bandu pronásledovatelů, nezbývá už divákovi snad nic jiného, než se rozesmát. Ale je to smutný smích. Ty emoce měly být na konci úplně jiné. Je to velká škoda. ()

italka63 

všechny recenze uživatele

Kolik mi to na základce bylo? Tehdy docela dobrý, sympaťák Mitić a neustálý střet s bělochy. Na Maye to nemělo, ale ta atmosféra kina... ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Východoněmecká alternativa k západoněmeckému Vinnetouovi je názornou ilustrací přísloví Když dva dělají totéž, není to totéž. ()

YURAyura odpad!

všechny recenze uživatele

0/10 Otresna zkusenost - neco takoveho nikdy vice! Dementni scenar, otresny strih, detinska hudba. Opravdu jen pro silne povahy nebo staromilce, co na tom vyrustali. ()

Diamant 

všechny recenze uživatele

Škoda dvoch umeleckých, respektíve logických chýb: bandita je smrteľne zranený medveďom, no padá s neporušenou košeľou na hrudi; v závere filmu sa v rámci bojov zopakuje krátko po sebe tá istá scéna - dvaja banditi na koňoch, jeden je zostrelený a kotúľa sa dole kopcom. Je až nepochopiteľné, že sa bez opravy týchto dvoch chýb uzavrel tento film. Pritom sa môže pochváliť krásnou prírodou, vydarenými výkonmi hercov, peknými kostýmami, hudbou, zaujímavým a poučným dejom. ()

kaposlav 

všechny recenze uživatele

Už rozumiem tomu hodnoteniu. Dramaturg to posral a je to vidieť hneď v scénke, kde ten Red Fox zabije toho indiána v úvode filmu. Ja som sa u toho nudil a ani som to nedopozeral. ()

Reklama

Reklama