Reklama

Reklama

Synové Velké medvědice

  • Východní Německo Die Söhne der großen Bärin (více)
všechny plakáty
Trailer

Obsahy(1)

V krčmě pevnosti Fort Smith je bělochem zvaným Red Fox zákeřně zabit starý a opilý indián Mattotaupa, protože nechtěl prozradit indiánské naleziště zlata. Jeho syn Tokei-ihto se vrací ke kmeni Synů Velké medvědice. Po dvou letech je tento kmen téměř poslední, který ještě nebyl postupující bělošskou civilizací podroben. Při přepadení kolony se zbraněmi padne Tokei-ihtovi do rukou i dcera majora Smithe Cate. Odvede ji sám do pevnosti a chce vykouřit s majorem dýmku míru, ale je uvítán střelbou, a tak pevnost přepadne a zvítězí. Brzy je k němu vyslán zrádný Red Fox jako vyjednavač a Tokei-ihto je po příchodu do pevnosti na vyjednávání o míru zákeřně uvězněn a jeho kmen se musí skrývat. S pomocí poctivého Adamse se však Tokei-ihtovi nakonec podaří z pevnosti uprchnout. Chce svůj kmen odvést do Kanady, kde zatím jsou pro indiány lepší podmínky k životu... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (50)

Martin741 

všechny recenze uživatele

Este Winnetou zo 60. rokoch bol kult, ale co sa porobila v tomto NDR/juhoslovanskom filme, na to uz nemam slov. Snad len amaterizmus je spravne, ale ani to nie je to prave. Demencia vladne na kazdom kroku, herecke vykony priserne, rezia len podpriemerna : 25 % ()

honz 

všechny recenze uživatele

Pro mne už jen nostalgická vzpomínka na dětství, tehdy se mi v kině film líbil víc. Z dnešního pohledu na mne děj působí těžkopádně, místy zdlouhavě, a z herců je dobrý vlastně jen osvědčený Gojko Mitić. ()

Locksmith 

všechny recenze uživatele

No tak tohle se s kvalitními indiánkami vůbec nedá srovnávat, od tuctového děje bez jakýchkoli zajímavých zvratů až po naprosto strašlivé akční scény (neuvěřitelný střih, opakující se scény, záhadná schopnost Gojka Mitice vystřelit z šestiranného koltu v průměru 12 nábojů...). Jedna hvězdička z nostalgie (věnováno medvíděti). ()

Vesecký 

všechny recenze uživatele

Film zdaleka nedosahuje úroveň západoněmeckých přepisů mayovek. Námět filmu je dost plytký, postrádá zajímavější zápletku, takže jsem se při filmu hodně nudil. Navíc tam místy byla hluchá místa, jako by byl film zkracován, možná zato ale mohly četné reklamy, které byly filmem zbytečně přerušovány. Gojko nebyl zdaleka takovým krasavcem jako Pierre Brice a byl i dost toporným hercem. Jedinou profesionalitou tu vynikl klaun Ferdinand, totiž v NDR tolik oblíbený Jiří Vršťala. Film byl nad síly Josefa Macha, divím se, že jsme se na tyhle dederonské indiánky chodili v šedesátých letech dívat. ()

waits 

všechny recenze uživatele

"Tvá slova jsou slabá jak březové proutí" Ano, scénaristé nebyli zrovna ve formě, herci také ne, i když dělali co mohli (zlosyni se smáli posupný smíchem a pohybovali očima záludně do strany), hudbu, která s žánrem vůbec neladí vybíral skutečný podivín (vrchol přijde na závěr, kdy do záběru indiánky zazní německy zpívaná halekačka) a všechno řídil a zřejmě u toho i trpěl český režiser Josef Mach (Hrátky s čertem, Na kolejích čeká vrah). Jde v podstatě o nezamýšlenou komedii pod úrovní i nejhorších mayovek (Vinnetou a míšenka Apanachi). Parádní je závěrečná souboj na koních, kdy kolem sebe za doprovodu hudby z tanečních dýchanků krouží záporák Jiři Vrštala s puškou a Gojko Mitič s lukem a štítem, Vrštala předstírá, že se mu Mitiš ztrácí, Mitič dělá, že umírá, načež rychle vyskočí a trhaně střílí jako malí kluci za garáží...no pecka. Za dvě, ale vůbec mě tyhle Synové nenudili! ()

ujec 

všechny recenze uživatele

Hudba k filmu bola absolútne nemožná. Všetky dramatické scény znegovala, takže film vďaka hudbe, ale aj zlému scenáru má slabé hodnotenie. Patrí k tým slabším východonemeckým westernom. ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Gojko Mitić byl s mayovkami hodně spjatý. Natočil jich pět a stal se jejich ikonou stejně jako Lex Barker a Pierre Brice. Po snímku ´Vinnetou - Poslední výstřel´ se s ním už ale takřka nepočítalo a tak se rok poté zúčastnil tentokrát ve východním Německu konkurzu na připravovaný film ´Synové velké medvědice´, který měl být údajně východoněmeckou filmovou odpovědí na západoněmecké indiánky. Uspěl, film natočil a věhlas nenechal dlouho čekat. Námětem je východoněmeckým indiánkám velmi podobný. Ne-li v podstatě stejný. Náčelník Dakotů Tokaito je charakterově totožný náčelníku Apačů Vinnetouovi. Dějově jde opět o zlato a bezpráví. Nakonec, jak jinak. Snímek má ohromnou československou stopu. Režisér Josef Mach, kameraman Jaroslav Tuzar, o československých hercích ani nemluvě. Údajně se tu vyskytuje i slovenská krajina. Vedle známých mayovek film hodně zaostává, ale ruku na srdce, vyloženě katastrofa to také není. Dá se říci, že i některé mayovky dopadli daleko hůř. Gojko Mitić tedy v první své hlavní roli indiánky, kterou, jak dnes už víme, započal rozsáhlou indiánskou kariéru. Film je ryze klukovská záležitost, jinak nic víc. ()

Kakho-oto 

všechny recenze uživatele

První film s Gojko Mitičem v roli indiána, pokud nepočítáme tři mayovky, ve kterých se spíše jen mihnul (vyjma Vohkadeha v Mezi supy). Film začíná opravdu zajímavě, nápadně připomíná filmové mayovky (např. Jiří Vršťala vzdáleně připomíná Herberta Loma), ale po chvíli se film začne horšit a nudí čím dál více. Celkem zábavný je konec, kdy Tokei-ihto ve stylu Johna Ramba zlikviduje snad desítku bílých banditů. 2,5 hvězdičky = 50 % ()

sehe 

všechny recenze uživatele

Amatersky vychodonemecky western.Hudba úplne mimo,keď indianka spieva nemecky,ako za Hitlerovej propagandy.Indianske ženy sú skarede až hruza.Majú fúzy a mám pocit,že to boli aj zasluzile umelkyne z Uzbekistanu.Chápem,že záverečná scéna sa zaobisla bez bozku,stacila láska na 5 metrov od seba.Pri takej ubohej ponuke v TV som Synov Veľkej medvedice pozerala zo zufalstva.Hviezda za Gojko Mitica,ktorý aspoň vyzerá,ako indian a nášho Jozefa Adamovica,ktorý mal celkom veľkú rolu.Stal hneď za Miticom. ()

GAVIN17 

všechny recenze uživatele

Je to dobrý film, nechápu to jeho nízké hodnocení. Byl natočen dle stejnojmenné knihy, která vyšla i u nás a je historickým románem o životě skupiny Dakotů, která nakonec odchází z rezervace přes Missouri do jižní Kanady na úpatí Wood mountains, kde nalézá nový domov, kde potomci kmene dodnes žijí a od nichž se autorka Heinrichová dozvěděla celou historii jejich osudů. Film byl natočen celkem věrně podle knihy. Jen například z Hapadaha a Časkeho, kterým je v knize 12 let, udělal režisér nepochopitelně dva mladíky, kteří se oproti knize nikterak srozumitelně neprojevili. Díky takovým drobnějším chybám dávám 4 hvězdičky, které si, myslím, film zaslouží. ()

playboy_05 

všechny recenze uživatele

Jugoslávský kulturista v naivním a místy lehce úsměvném westernu, který neurazí a celkem pobaví...jen ta německá hudba je otřesná ()

topi80 

všechny recenze uživatele

Filmy s Gojko Mitičem jedou podle podobného mustru jako Vinnetou, ale nemohou se pochlubit těmi zajímavými postavami, se kterými se v dalších filmech znovu rádi setkáváme, a samozřejmě jim chybí i to nezbytné koření v podobně onoho bratského pouta. A také postrádají humor, který se u kolegů z NSR skutečně překvapivě vyskytuje. Rovněž filmařsky je to slabší, tvůrci se sice snaží, abychom i tady zahlédli trochu té krajiny, ale s vinnetouovskou hudbou to přecejenom působilo jinak. Na jazyk se mi lepí slovo "náhražka", ale nemyslím ho nijak špatně. Jste-li na tento typ filmů naladění a vaše nároky se nesoustřeďují na legendárního náčelníka se zálesáckým inženýrem, uspokojí vás i toto dílo. A v čem zaostávají filmaři, tam to zalepí madam nostalgie. ()

helrohir 

všechny recenze uživatele

Po veľmi dlhej dobe som si pozrel totho typického zástupcu "mitičoviek" a je to ešte horšie ako som si pamätal. Príbehu by som možno ani nemusel nič vytknúť, proste klasický príbeh z divokého západu o boji dobra proti zlu, ale všetko ostatné je tu veľmi zlé, na čele s tou najhoršou réžiou, akú si može divák predstaviť. Korunu tomuto zmätku nasadzuje príšerný strih oboch akčných scén (prepadnutie kolóny a záver), v ktorých sa naviac bezostyšne využívajú tie isté zábery aj niekoľkokrát, a tým pádom sú tieto scény skôr na smiech. Winnetouovky, alebo aspoň väčšina z nich, dokáže aj v dnešných časoch potešiť diváka, ale veľmi sa čudujem, že tieto pokusy o indiánky bavili niekoho aj v dobe svojho vzniku. Jedinou zaujímavosťou je účasť niektorých známejších ČSR hercov. ()

Richie1 

všechny recenze uživatele

Slabý odvar klasických vinnetouovek. Akční scény jsou příšerné - ten závěrečný souboj je už jen parodie (Gojko Mitič je polonahý několik minut tažen prérií na laně za cválajícím koněm, ale potom - zcela nezraněn a nepoškrábán - se na laně začne přitahovat, pak vyskočí na nohy, doběhne! cválajícího koně a poté vyskočí na koně za záda svého protivníka - tomu snad uvěří jen hodně malé děti). Děj je chaotický, postavy nevyvážené, dialogy nesmyslné ... snad jen ta příroda Jugoslávie stojí za koukání. ()

Reklama

Reklama