Reklama

Reklama

Extase

  • Rakousko Ekstase (více)
Trailer

Obsahy(1)

Eva, dcera velkostatkáře, se provdá za zámožného, ale o mnoho let staršího Emila Jermana. Již po návratu ze svatebního obřadu do luxusního pražského bytu pozná svůj omyl: manžel o ni jako o ženu nejeví žádný zájem. Senzitivní dívka trpí jeho chladem a staromládeneckým puntičkářstvím natolik, že se vrátí na otcův statek a požádá o rozvod pro nepřekonatelný odpor. Při koupání v rybníce se Eva seznámí s mladým stavebním inženýrem Adamem, pracujícím nedaleko na stavbě silnice. Muž je pravým opakem jejího manžela: vyhlíží sice robustně, ale chová se něžně. Za noční bouře jde dívka za ním do jeho domku a stane se jeho milenkou. Teprve nyní pozná milostnou rozkoš. Manžel dostane zprávu od soudu a rozjede se za Evou, k návratu ji však přesvědčuje marně. Na zpáteční cestě potká Adama a pochopí, o koho jde. Oba muži se zdrží ve venkovském hostinci, kam za Adamem přijede Eva... (ČSFD)

(více)

Recenze (97)

Rimsy 

všechny recenze uživatele

„Nikdy jsem vám nerozuměl. Ani tobě, ani tvé matce,“ kroutí velkostatkář hlavou nad nečitelnými citovými pochody své dcery Evy. Ta se v podání okouzlující Hedy Kiesler (později Lamarr) stala sexuální ikonou 30. let a československé kinematografii přinesla obrovskou publicitu. Mravokárci měli se snímkem řadu problémů, tomu však na popularitě neubralo – spíše naopak. ()

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

Extase funguje nečekaně dobře i po letech, především zaásluhou Hedy Lamarr, působivě komponovaných záběrů a různých metafor. Silná je hlavě první polovina. ()

Kulmon 

všechny recenze uživatele

Tak jsem konečně viděl tento skandální snímek. A přiznám se, že jsem chtěl vidět film jen a kvůli prvním nahým záběrům v našem filmu. Zároveň jsem se domníval, že to je tak jediné, co je na filmu k vidění. Jak hluboko jsem se mýlil! Nahé záběry Hedy Kiesler – Lamarr mají samozřejmě takový zvláštní podtext, když víte tu historii. Ale film má i jiné stránky, které ukazují Gustava Machatého jako neuvěřitelně talentovaného režiséra. Navíc krásná kamera! Takže vřele doporučuji i kvůli jiným věcem než nahé Hedy. ()

Morien 

všechny recenze uživatele

Film mě takřka proti mojí vůli dostal. Hudba mě totiž celkem rozčilovala, ale ten obraz, ta kamera... V záplavě ideových snímků z dvacátých a třicátých let mě tahle "jednoduchá erotická hříčka bez ambicí" jednoduše okouzlila. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Vzhledem k nepopulárním dialogům jsem si více oblíbila rakouskou verzi. Ale to nic nemění na tom, že je obrovský rozdíl v milování Extase a jen jejího respektu jako vývěsního štítu českého filmu 30. let (ačkoli je to koprodukce). Počtvrté v kině už je to jen symbióza se střihovou skladbou... a Becceho hudbou... a Zvonimírovou gradací a dokonalostí Hedy. Hurá práce! ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Fantastická filmařina, krásná. Kdybych tedy měl z Machatého filmů, které jsem zatím viděl, vybrat jeden, který mě nejvíc oslovil, vybral bych Ze soboty na neděli, ale to Extasi nijak neubírá na působivosti. Je to filmová báseň, jedna naznačená i doslovná metafora vedle druhé, tady nějaký význam, tam další, Hedy Lamarr je kouzelná a krásné Machatého záběry spolu s Becceho hudbou dělají i z obyčejného probuzení a otevírání žaluzií zážitek. Nakonec i ta závěrečná část s recitujícím Františkem Halasem... Ano, je to podivné finále, ale je to zase tak skvěle natočené a strhující, že to k tomu celému příběhu prostě patř,í a kdo chce, najde metafory i tam (práce nemá stát = manželka nemá zůstávat bez povšimnutí?). ()

Dan9K 

všechny recenze uživatele

I přestože má film několik nej, nedokážu mu dáti vyšší hodnocení. Ta nej jsou totiž většinou toho negativního rázu, včetně snad nejhorších dialogů, co jsem ve filmu kdy slyšel a včetně nejhoršího, nejzbytečnějšího a nejvíc mimo závěru, který jsem kdy viděl. Kdyby to bylo míněno jako vtip a provokativní pokus, tak smeknu, ale obávám se, že to bylo myšleno vážně. Jo, těšil jsem se na první nahou scénu v historii nepornografického filmu, to by ovšem nesměla mít Extase milion různých verzí a já natrefit zrovna na tu cenzurovanou. Musel jsem si jí pak pustit na youtube, ale teda taky nic moc, myslím, že bohatě stačí mrknout na plakát. K příběhu se nemá cenu vyjadřovat. To, co ovšem oceňuje většina uživatelů, mě nechává zcela chladným. Těmhle jemným vizuálním kompozicím a (patrně) uměleckým záběrům, zdá se, nerozumím, nebo je to prostě jen otázka jiného vkusu. Ačkoliv i já ignorant si všiml pár hezkých kamerových fórů, ovšem nejvíc mě pobavil až pohled z motyčky v závěru. ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

Průlomový snímek, který má hned několik prvenství. Krom často zmiňované nahoty (ve snímku působí velice decentně, ani nepostřehnete, že by mělo jít o pohoršující hambaté scény) je to hlavně kompozice - důmyslné spojení hudby a obrazu a kombinace žánrů, kdy se mísí poetika s dramatem, ale zárověň se objevují i humorné prvky. K úspěchu přispěl zcela jistě výběr hlavních představitelů, kde na sebe hlavní pozornost bez pochyby připoutala mladičká Heda. Osobně mě zaujalo výtvarné zpracování s netradiční kamerou, která si dokázala pohrát jak se záběry kompozice, tak i se zaostřenými detaily. V jinak velice vyváženém díle působilo rušivě posledních budovatelských 9 minut, i když nutno přiznat, že ani těm nešlo nic vytknout po umělecké stránce. Ač šlo o zvukový snímek, byl natočen jako němý snímek s dodatečným ozvučením.                 Challenge Tour říjen 2015: 30 dní se světovou kinematografií ()

belldandy 

všechny recenze uživatele

Vylepšená, vizuálně i fabulačně preciznější verze Erotikonu. Moralistický film o podlehnutí vlastnímu tělu a hledání smyslu života. Možná dnes trochu zbytečně moralistický. Jenže, ve své době se zdál velmi nemorální a stačilo k tomu ukázat nahou Hedy. Je to nejlepší český prvorepublikový snímek. Jediný, který se zdařile snaží překročit hranice konverzační a situační komedie. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Do jisté míry banální příběh o lásce se může pochlubit perfektní režií, solidními hereckými výkony, především Hedy Lamarrové, a úžasnou kamerou. Snímek na hranici němého a zvukového filmu, slov téměř netřeba, většina je odvyprávěna tak, jak by to u filmu mělo být - obrazem. Symboly, metafory, náznaky, smysl pro detail, kompozici, kontrast. Neobyčejné erotické jiskření se ukrývá téměř v každém druhém záběru. Smyslnost. Cigareta, kapky deště stékající po skle, ržání koní, přetržený perlový náhrdelník. Přírodní a milostná lyrika, impresionismus. Po letech musím hvězdu přidat, líbilo se mi ještě více, než kdysi. ()

Rosomak 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších českých filmů vůbec. Jako každé dílo geniálně sebestředného režiséra balancuje na hraně dokonalosti i přílišné sentimentality ale ať už to je jak chce, má jedny z nejintenzivnějších scén v českém filmu. Z jakého jiného tuzemského filmu si vybavíte tolik originálních obrazů a skvělých nápadů? A zbytečně popisnou symboličnost je třeba chápat v kontextu doby vzniku, protože dnes by to doopravdy bylo právoplatně považováno za kýč. Zato z dynamiky rytmu a záběrování by si mohli současní čeští režiséři brát ponaučení. - - - Tohle je nutně film, který by se měl co nejdříve restaurovat do nějaké koukatelné podoby. Blu-ray by mu slušel neskutečně... ()

HAL 

všechny recenze uživatele

NEMYSLI NA ŠUKÁNÍ A BUDUJ!! To je poselství Extase, a jakkoli uznávám novátorství kinematografických prvků zde použitých, tento podtext se nedá ignorovat - obzvlášť v posledních deseti minutách kdy vám ho namlátí do hlavy sbíječkou i krumpáčem. Zprvu jde ovšem o  (na svou dobu) psychologicky zajímavě propracovaný pokus o zpracování klasické tragedie o tom kterak zapovězená láska svázaná rigidním konzervatismem v kombinaci s neukojenou touhou vedou k neštěstí pro všechny zúčastněné. Stojí hlavně na epesního herectví Hedy Lamarr, která se sice proslavila hlavně tím že se tu poprvé  před kamerou svlékla (a nutno uznat že je to hezká holka), ale zajímavé je spíš její němé subtilní podání nejednoduchých emocí. Svou nešťastně vdanou a rozpolcenou dívku dokázala prodat dokonale. Horší je to s Machatého režií - scéna s jízdou autem se mu dramaticky povedla výborně, ale krom ní se film i  při skromné délce nesmírně táhne a místy působí režie dost kostrbatě, a k tomu Machatý plní film vizuálními metaforami které tady sice někteří oceňují, ale přitom působí spíš hloupě a dětinsky. Nemluvě o tom finálním důrazu na zavržení fyzické rozkoše ze sexu, neb pouze rozkoš z fyzické práce a vychovávání dětí je to pravé. Bleh. 5/10 ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Ďalšia povinná filmová čítanka, ktorú treba vidieť kvôli viacerým inovátorským záležitostiam, ale ktorá vo mne nevyvolala patričné emócie. Jednoduchý príbeh s jednoduchými dialógmi je vyrozprávaný trochu ťažkopádnym spôsobom, ale samozrejme film je zaujímavejší v jednotlivostiach. Najmä téma Extázy je revolučná, ja sa ale na tú ohromnú kontroverznosť, ktorá bude pripadať mnohým dnes už smiešna, pozerám tiež ako na takú dobovú zaujímavosť a ukážku toho, kam kinematografia vo svojej explicitnosti za tie roky dospela. Nie je to prvý feministický film, ale svojou témou a štýlom dodnes jeden z najdôležitejších. 70%. ()

swamp 

všechny recenze uživatele

Po mém silném zážitku z Erotikonu, jež byl natočen stejným režisérem byla Extase jen dalším podobným filmem. Jiní herci, jiné prostředí..přesto patří ke klenotům českého filmu. Nebýt toho hrozného závěru, dal bych hvězdičky čtyři. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Považoval som za potrebné vidieť Machatého Extázu, lebo sa patrí vidieť diela,označované za prelomové. Chápem škandál spojený s uvedením filmu v danej dobe a myslím si, že prekryl všetko ostatné. Pozrel som si zhruba polovicu filmu a ďalej som už nemohol. Nemú melodrámu s občasnými dialógmi, ktorých zmysel vidím iba v tom, aby divák nemal pocit, že sleduje nemý film s hudobným podmazom, nemôže ospravedlniť ani doba vzniku. No nič. Videl som, trvám na tom, že film nemusel byť nakrútený a mám od neho pokoj. ()

Marthos 

všechny recenze uživatele

I druhý Machatého provokativní film byl a zůstává tím nejlepším, co se v československé kinematografii natočilo. Machatý vystavěl úspěch filmu na jednoduchém motivu hledání lásky a milostného citu. Celý příběh pojal jako čistě obrazovou symfonii mládí a života, s maximálním omezením dialogových scén. Obecně připomínaná sekvence, v níž se titulní hrdinka zjeví v rouše Evině zůstává fascinujícím obrazem přirozenosti a v rámci filmu funguje pouze jako umělecký akt, mající své opodstatnění. Fakt, že tato scéna v tehdejším světě vyvolala pobouření a ostré diskuse svědčí o průlomovém a průkopnickém činu režiséra Machatého. Pro hlavní roli byla vybrána tehdy nepříliš známá rakouská herečka Hedy Kieslerová, která se díky tomuto filmu proslavila po celém světě a ve Spojených státech pak započala svou úspěšnou kariéru pod jménem Hedy Lamarr. S celkovým pojetím ostře kontrastuje závěrečná agitačně - mentorská deklamace v podání básníka Františka Halase. Divákovi se pak nabízí ojedinělá možnost spatřit v několika záběrech luxusní komplex Barrandovských teras v jejich hvězdném lesku. Velkou poklonou zůstává i výrok slavného švédského režiséra Ingmara Bergmana, který prohlásil: "Machatého film Extase mi otevřel oči a ukázal cestu." Je tedy skutečně ostudné, že tento biblický příběh Adama a Evy a zároveň jeden z nejslavnějších světových filmů nebyl stále zpřístupněn na nosičích DVD. ()

Související novinky

Zlatého lva si odnáší Joker

Zlatého lva si odnáší Joker

07.09.2019

76. ročník prestižního filmového festivalu v Benátkách je u konce, a tak je na čase podívat se na jeho vítěze. A začneme rovnou u hlavní ceny Zlatého lva, kterého si nakonec odnáší chválené komiksové… (více)

Filmová ocenění benátského festivalu

Filmová ocenění benátského festivalu

26.04.2017

Nejstarší filmový festival a jeho ocenění je nyní už i na ČSFD. Festival v Benátkách patří mezi tzv. "Velkou trojku", kterou tvoří festivaly v Benátkách, Cannes a Berlíně. Založen byl už v roce 1932… (více)

Reklama

Reklama