Reklama

Reklama

Extase

  • Rakousko Ekstase (více)
Trailer

Obsahy(1)

Eva, dcera velkostatkáře, se provdá za zámožného, ale o mnoho let staršího Emila Jermana. Již po návratu ze svatebního obřadu do luxusního pražského bytu pozná svůj omyl: manžel o ni jako o ženu nejeví žádný zájem. Senzitivní dívka trpí jeho chladem a staromládeneckým puntičkářstvím natolik, že se vrátí na otcův statek a požádá o rozvod pro nepřekonatelný odpor. Při koupání v rybníce se Eva seznámí s mladým stavebním inženýrem Adamem, pracujícím nedaleko na stavbě silnice. Muž je pravým opakem jejího manžela: vyhlíží sice robustně, ale chová se něžně. Za noční bouře jde dívka za ním do jeho domku a stane se jeho milenkou. Teprve nyní pozná milostnou rozkoš. Manžel dostane zprávu od soudu a rozjede se za Evou, k návratu ji však přesvědčuje marně. Na zpáteční cestě potká Adama a pochopí, o koho jde. Oba muži se zdrží ve venkovském hostinci, kam za Adamem přijede Eva... (ČSFD)

(více)

Recenze (97)

Sdoom 

všechny recenze uživatele

Byl jsem celkem jasně rozhdonut, že dám 4 hvězdičky, protože i přes absolutně se nehodící dialogy (dle mě mělo zůstat čistě u němého filmu) se jedná o nadčasový film s výbornou kamerou a kupodivu i celkem pěknou podbarvující hudbou. Ale ten závěr...vážně by mě zajímalo, jaký myšlenkový pochod vedl Machatého zařadit to do filmu. ()

vitekpe 

všechny recenze uživatele

Ja myslim, ze "polozvukovy" film Extase patri k tem dilum, ktere by mel videt kazdy skutecny fanda kinematografie. Je to sice obrazova i rezijni divocina, ale tezko bych si vybavil nejaky podobny kousek (nektere momenty samozrejme ano, jiste se nemalo pozdejsich tvurcu inspirovalo). A navic je tam pohledna teenka Hedy. :) 4+ ()

Arkanoid 

všechny recenze uživatele

Snaha s minimálnym počtom slov osloviť čo najširšie publikum cez medzinárodnú tému osobných vzťahov je sympatická, škoda len, že ju nesprevádzajú pútavejšie obrazy kamery. Dej je primitívne jednoduchý. Herecky sa nedá veľmi čo vyčítať, možno len režisérovi, že hercov viac nesústredil na svoj zámer a že jeho zámer nebol intenzívnejší. Chýba výraznejší ťah na bránku, ktorý by situáciu vyhrotil. Minúty na poli v závere (epilógu) sú príliš dlhé a kazia vyznenie filmu. ()

wosho 

všechny recenze uživatele

Machatý na svou dobu předvedl podivůhodnou odvahu k natočení takového filmu. Navíc to chtělo herečku s talentem, která se nebude bát riskovat a navíc stydět. Ve své době silně kritizované dilo haněné za pornografii maskovanou coby umění. Dnes silně naivní dílko z dob našich prababiček s pár lehce erotických záběrů. Ale opravdový filmový fanoušek a znalec, nemůže film odsoudit jen proto, že je 77let starý. Vždyť, je v něm tolika čiré filmové krásy v hledání jeho tvůrců po nových a originálních schopnestech filmové řeči. ()

F.W.Colqhoun 

všechny recenze uživatele

Proč vozit třetího, co říkáte? Tuctová historka o důsledcích nerovného manželství, do kterého vstoupí samec ze stavby, podpíraná spoustou dobrých a originálních filmařských nápadů, na které je radost pohledět i po dobrých pětaosmdesáti letech. Film v mých očích nicméně o hvězdičku výš pozvedá mindfuck, k němuž Machatý sáhne jen pár minut před dobově krátkými závěrečnými titulky. Ten hravě strčí do kapsy těch pár skoro-lechtivých scén. Poloněmé drama radikálně zařízne politická agitka a příběh o buržoustovi, jemuž ošustí ženu statný prolét, vyustí do úderné brutalistní básně a dechberoucí trik s kamerou připevněnou na rozmachy poháněný krumpáč. Cosi jiného. Práce, práce! ()

prezdivaka 

všechny recenze uživatele

Za mě velmi rozporuplný snímek. Jistě, vznikl v době přechodu na zvukový film, ale zvuk není to, co by mi na něm vadilo. Když srovnám, co ve stejné době natočil Fritz Lang, Luis Buňuel, Hitchcock, Hawks, Mervyn LeRoy, Arnold Fanck...neubráním se tvrzení, že Extase je přeceňovaný film. Je to zajisté díky průkopnickému zobrazení nahoty. Výtvarná stránka totiž není nijak úžasná, občas je dokonce podprůměrná. Nesnese srovnání s filmy Andaluzský pes, Zlatý věk, Metropolis, filmy C. Chaplina atd. Příběh je plytký a nijak neobjevný. Hrdinka si vyjede na koni bosá! a jen v šatech bez spodního prádla. Šaty si odloží na hřbet koně a když ten podlehne vábení svého druha a uteče za ním, bosá Hedy za ním běhá po polích a loukách. Režie i střih místy neví co si počít. Závěrečná montáž oslavy práce je směšná a mám pocit, že byla zařazena jen aby měl snímek delší stopáž. ()

kebom 

všechny recenze uživatele

Neviem, či som videl nejakú scenzúrovanú verziu, ale odhalenú predstaviteľku, ako ju vidíme na filmovom plagáte, som nevidel. Netuším, možno existovala aj taká... Výborný "polonemý" film. Akurát záverečná "polobudovateľská" pasáž je dosť zvláštna a dá sa len tušiť, čo tým chcel režisér povedať. V každom prípade stojí za pozretie. ()

TomasKotlant 

všechny recenze uživatele

Začátek je hodně nudný, pak se postupně zvyšuje zajímavost až vše občas přechází v nadsázku, která srovnává charaktery člověka na vztahu k hmyzu. Ke konci začíná být děj trochu nepřehledný, až se dostane k podivné pracovní agitce, ze které se děj přesune kamsi, kde jsem se už nadobro ztratil. Podivné rozložení dialogů, občas je zvukový projev herců dosti nepřirozený. Hodně dobře udělané scény v autě a s právníkem. *** Ve zkratce: Hned druhý den jsem začal cítit odpor a zjistil, že se k sobě vůbec nehodíme. ()

Vesecký 

všechny recenze uživatele

Je to dílo na svou dobu epochální a předběhlo v českém měřítku svoji dobu o desítky let. Gustav Machatý byl zřejmě ovlivněn sovětskou avantgardní školou, která tehdy stála na vrcholu světové kinematografie, především vedením kamery a práce střihače. K tomu přispěla skvělá hudba, která dramaticky celé toto skvostné dílo doprovázela. Eroticon jsem už viděl hodně dávno, nepamatuji ho tolik, Eroticon už vznikl ve zvukové době, ale Machatý dokázal minimem slov vyjádřit velmi dramatický děj. Nešťastná svatební noc - koupel v jezeře - páření koní - stavební inženýr a zhrzený manžel, který zjišťuje, že mu žena byla nevěrná s mužem, kterého vzal svým autem do města, jeho sebevražda, nakonec i stavitel, který Evu opouští, protože na sobě cítí vinu na tragédii celého příběhu. Závěrečná oslava práce opět připomíná tehdejší sovětskou poezii, především v ní nalézám stopy Majakovského (zde zřejmě verše Františka Halase). Film vznikl v době vrcholící hospodářské krize a mnoho lidí tehdy živořilo. Epilog mohl tedy vzbuzovat naději na lepší příští... ()

joker2 

všechny recenze uživatele

Významný film zajišťující českým filmům jedno z mála prvenství. Jedná se o první film, ve kterém se objevila nahá žena. ()

RickyFitts 

všechny recenze uživatele

nepochopeno... čili dobrá kamera, režie, asi i fajn odvážné scény, které v kině stejně byly vystřižené, ale nic víc ()

Saur.us 

všechny recenze uživatele

Výborná práce s kamerou, režijní mistrovství Gustava Machatého a krásná Hedy Lamarr. To vše a mnoho dalších dělá z Extase tak dobrý a na svou dobu nadčasový film. Pokud jde o skandálnost, měl jsem bohužel "štěstí" na cenzurovanou verzi a proto nemůžu posoudit jak moc byl film v té době závadný. Jediná věc, která mě zarazila, je ta pracovní propaganda na úplném konci filmu. ()

myc-hal 

všechny recenze uživatele

Vizuální část je doopravdy excelentní, je vidět, jak se Machatý snažil vyprávět obrazem. Už úvodní sekvence příchodu domů - není třeba slova, je třeba divácké aktivity, a tak je to správně. U mě vede stín houslisty na zdi. ()

alambert 

všechny recenze uživatele

Vůbec nechápu, na co je tam ta hrůznost na konci, ještě s tou básní. To vypadá, jako kdyby to tam dodatečně dodělali komunisti... I když mě to na konci úplně otrávilo, nemůžu jít pod tři hvězdy. I když ve filmu nebyly nějaké detailní záběry nahé Hedy (ani ten co je tu v galerii), tak třeba takový záběr na Hedy, jak se nadrženě kouše do rtu...to prostě musela být v roce 1933 senzace...(i dneska to vypadá hezky, i když šokuje to asi málokoho)...a to se cení... PS: Aha, tak teď jsem viděl rakouskou verzi. Takže, řeknu to asi takhle: Lidi, na tohle se vykašlete. V rakouské verzi chybí na konci ta hrůzná báseň a především tam naopak jsou navíc "luxusní :-P" záběry Hedy, které tady pro mě nepochopitelně chybí...Takže doporučuju rakouskou verzi, i kdyby jste na to měli koukat v němčině s AJ titulky, stejně v 90% stopáže jen hraje hudba.... ()

GTS_PUNK 

všechny recenze uživatele

Snímka režiséra Gustava Machatého z roku 1932 pôsobí veľmi klamlivým dojmom. Divák pred jej pozretím môže nadobudnúť pocit, že ho čaká kontroverzné a eroticky ladené dielo. To však neplatí, ani keby sa nejakým spôsobom dokázal vrátiť na začiatok tridsiatych rokov dvadsiateho storočia. Machatého film totiž neponúka nič, čo by bolo kontroverzné a takmer nič, čo by bolo erotické. Jedna scéna ledva zachytávajúcu nahú hlavnú protagonistku Evu (Hedy Lamarr) a druhá scéna, ktorá má zobrazovať orgazmus, nepredstavujú v kontexte zhruba hodinu a pol trvajúceho filmu nič ani zďaleka kontroverzné. Čo je podstatne väčším problémom tejto snímky, je skutočnosť, že pôsobí nanajvýš zvláštne a príbehovo nudí. Jednoduchá premisa o žene, ktorá nenachádza naplnenie v manželstve a hľadá uspokojenie inde, je jednoduchá, ale v praxi realizovaná nudným spôsobom. Film navyše ako celok vyznieva zvláštnym spôsobom. Zo začiatku sa javí, ako keby išlo o nemý počin, ktorý iba dopĺňa hudba. Neskôr postavy začnú rozprávať a vtedy si divák uvedomí, že by bolo lepšie, ak by bol film skutočne nemý. Dialógy, ktoré sa tu objavujú, sú totiž možno tými najčudnejšími v histórii svetovej kinematografie. Nehovoriac o "pesničkovom" závere snímky, ktorá je povestnou čerešničkou na torte počinu režiséra Machatého. Extase je film o ničom. Síce sa môže snažiť tváriť ako film o žene a jej prežívaní, ale v konečnom dôsledku je filmom o ničom. Nuda, nuda a ešte raz nuda. Prelomové dielo? A v čom?! Kontroverzný počin? V žiadnom prípade! Malými pozitívami, ktoré zachraňujú snímku od toho, aby bolo absolútnym kvalitatívnym prepadákom, sú v niektorých scénach kamera a výprava. ()

thanks 

všechny recenze uživatele

pro mě velké zklamání...ve srovnání s Erotikonem či "Ze soboty na neděli" mnohem slabší....asi tenhle film predchází nějaká mocná pověst a já jsem od něj čekala více...ale jinak Gustav je vážně talent...režii má v malíčku ()

Astrebleue 

všechny recenze uživatele

Po Erotikonu další fascinující dílo rané československé kinematografie. Stále má osvědčené kvality předcházejícího snímku a to dechberoucí kameru a hudbu. Ale příběh už je slabší a místy se nechytám neboť scéna lyrická plná milostného jemnocitu a drásavého mučení na duši se vystřídá se scénou, která připomíná průměrný doják z pozdějších dob. Za protagonisty však musím dát za 1, protože Heda Kiesler je překrásná a šikovná herečka a Arigert Mog, no nečekala bych, že je možné se na první pohled zamilovat do herce z 30. tých let, má vzezření člověka dneška. I po tolika letech je tento film zajímavý a nezapomenutelný. ()

Související novinky

Zlatého lva si odnáší Joker

Zlatého lva si odnáší Joker

07.09.2019

76. ročník prestižního filmového festivalu v Benátkách je u konce, a tak je na čase podívat se na jeho vítěze. A začneme rovnou u hlavní ceny Zlatého lva, kterého si nakonec odnáší chválené komiksové… (více)

Filmová ocenění benátského festivalu

Filmová ocenění benátského festivalu

26.04.2017

Nejstarší filmový festival a jeho ocenění je nyní už i na ČSFD. Festival v Benátkách patří mezi tzv. "Velkou trojku", kterou tvoří festivaly v Benátkách, Cannes a Berlíně. Založen byl už v roce 1932… (více)

Reklama

Reklama