Reklama

Reklama

Extase

  • Rakousko Ekstase (více)
Trailer

Obsahy(1)

Eva, dcera velkostatkáře, se provdá za zámožného, ale o mnoho let staršího Emila Jermana. Již po návratu ze svatebního obřadu do luxusního pražského bytu pozná svůj omyl: manžel o ni jako o ženu nejeví žádný zájem. Senzitivní dívka trpí jeho chladem a staromládeneckým puntičkářstvím natolik, že se vrátí na otcův statek a požádá o rozvod pro nepřekonatelný odpor. Při koupání v rybníce se Eva seznámí s mladým stavebním inženýrem Adamem, pracujícím nedaleko na stavbě silnice. Muž je pravým opakem jejího manžela: vyhlíží sice robustně, ale chová se něžně. Za noční bouře jde dívka za ním do jeho domku a stane se jeho milenkou. Teprve nyní pozná milostnou rozkoš. Manžel dostane zprávu od soudu a rozjede se za Evou, k návratu ji však přesvědčuje marně. Na zpáteční cestě potká Adama a pochopí, o koho jde. Oba muži se zdrží ve venkovském hostinci, kam za Adamem přijede Eva... (ČSFD)

(více)

Zajímavosti (51)

  • V Německu byl film nejprve cenzurou z mravnostních důvodů zakázaný, do kin mohl být uvedený až po úpravách a pod novým názvem Symfonie jedné lásky. (raininface)
  • Do role advokáta byl původně obsazen Jan W. Speerger, byl však nahrazen Karlem Máchou-Kučou a scéna s ním byla přetočena. Kromě české byla natočena též německá a francouzská verze s rozdílným obsazením. (Zdroj: Filmový přehled)
  • 7. 9. 2019 dostal film na MFF v Benátkách cenu za nejlépe digitálně restaurovaný film, tedy osmdesát pět let poté, co měl na stejném festivalu svou premiéru. (mchnk)
  • Hedy Lamarr byla první herečkou, která se před kamerou svlékla donaha. [Zdroj: extrastory.cz] (Duoscop)
  • Gustav Machatý si filmem připsal prvenství v zobrazení nudistické scény, kdy hlavní hrdinka se nejen nahá koupe v přírodě, ale v rouše Evině běží i za svým splašeným koněm. [Zdroj: extrastory.cz] (Duoscop)
  • Gustav Machatý po úspěchu svého filmu Extáze odešel do zahraničí a v Československu už žádný film nikdy nenatočil. [Zdroj: extrastory.cz] (Duoscop)
  • Na tehdejší poměry probíhalo natáčení nezvykle pomalu, protože výkonný producent Sonnenfeld kvůli obavám z cenzurních zásahů vyžadoval od režiséra zásobu několika verzí erotických scén. (raininface)
  • Film byl uveden na II. MFF v Benátkách roku 1934. (ČSFD)
  • Film vešel do kin v české, německé a francouzské kopii, přičemž česká byla vlastně jen předabovanou německou verzí. Evě propůjčila svůj hlas Jiřina Štěpničková, Adama nadaboval Jiří Plachý a Evina otce Bedřich Vrbský. (Karlos80)
  • O roli ve filmu stála mladinká Adina Mandlová. Její tehdejší milenec Hugo Haas jí to však rozmluvil s tím, že by nebylo dobré začínat kariéru jako nahá. Když poté Mandlová s odstupem let viděla úspěch Hedy Kiesler – Lamarr v Hollywoodu, tak ji mrzelo, že Haase poslechla. (Kulmon)
  • V nacistickém Německu, kde byla nahota oslavována v malířství a sochařství, měl film velký úspěch u diváků i u kritiky. Pak se ovšem zjistilo, že Lamarrová je vídeňská židovka, a film byl zakázán. (Sinecod)
  • Papež Pius XII film veřejně odsoudil. (džanik)
  • Podle Hedy Lamarrové dosáhl režisér na její tváři vášnivého výrazu tím, že ji nečekaně píchnul špendlíkem do zadnice. (džanik)
  • První nepornografický film s vyobrazením (hrané) sexuální scény. (džanik)
  • Režisér Gustav Machatý nestihol dokončiť práce na snímke v dobe, ktorú mal rezervovanú vo vinohradských ateliéroch AB a z ich kapacitných dôvodov musel natáčanie presunúť do rakúskeho Schönbrunnu. (Raccoon.city)
  • Informácie o výrobcovi filmu sa dosť líšia. Na plátne sa síce objavuje logo Slaviafilm ako výrobca filmu, ale rok pred natáčaním odkúpil 94 percent akcií tejto spoločnosti Elektafilm, čím získal aj určité percenta v rakúskej filmovej spoločnosti Saschafilm, v ktorej ateliéroch sa film z časti aj natáčal. Film je niekoľkokrát spomenutý v zápisniciach zo schôdzí správnej rady Elektafilmu, zároveň ale na jeho výrobe pracoval ako vedúci produkcie riaditeľ Slaviafilmu Otto Sonnenfeld. (Raccoon.city)
  • Spoločnosť Elektafilm oznámila, že sa začali vyskytovať aj problémy s vývozom vlastných filmov do Nemecka. V prípade zákazu Extase (1932) v marci 1933 sa jednalo o komplikácie spojené s pôvodom režiséra filmu Gustava Machatého. Film údajne nemalo zmysel znovu predkladať k cenzúre, pretože za existujúcich politických pomerov by bol opätovne zakázaný. Správna rada preto hodlala počkať na priaznivejšiu situáciu. Elektafilm predložil Extase na opätovné cenzúrne konanie o pol roka neskôr, ale nemecké cenzúrne orgány rozhodli rovnako ako v predchádzajúcom prípade a snímku opäť zakázali. Na premietacie práva filmu už ale Elektafilm vopred vyinkasoval od berlínskeho Monopolfilmu zálohu vo výške 62 000 mariek. Okrem hrozby, že bude musieť vrátiť túto zálohu, by tak Elektafilm prišiel o ďalšie predpokladané zisky z požičovného, ktoré sa mali pohybovať okolo 680 000 korún. (Raccoon.city)
  • V roku 1966 bolo v tlači ohlásené, že producent filmového štúdia Elektafilm, ktorá bola za vznikom filmu, Josef Auerbach, vlastnil 25 000 stôp milostných scén, ktoré boli z filmu a kópií vystrihnuté. A pred uvedením na trh ich údajne spálil. Tieto scény považoval za príliš sexuálne. V roku 1952 o vystrihnutých scénach povedal, že boli skutočné. Hedy Lamarr (Eva Jermannová) sa touto poznámkou urazila a v neskorších rokoch to vyvrátila. (Raccoon.city)

Související novinky

Zlatého lva si odnáší Joker

Zlatého lva si odnáší Joker

07.09.2019

76. ročník prestižního filmového festivalu v Benátkách je u konce, a tak je na čase podívat se na jeho vítěze. A začneme rovnou u hlavní ceny Zlatého lva, kterého si nakonec odnáší chválené komiksové… (více)

Filmová ocenění benátského festivalu

Filmová ocenění benátského festivalu

26.04.2017

Nejstarší filmový festival a jeho ocenění je nyní už i na ČSFD. Festival v Benátkách patří mezi tzv. "Velkou trojku", kterou tvoří festivaly v Benátkách, Cannes a Berlíně. Založen byl už v roce 1932… (více)

Reklama

Reklama