Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Se zpracováním osudů vášnivého fanouška fotbalové Slávie a vlastníka obchodu s konfekcí Richarda Načeradce (H. Haas) podle předlohy Karla Poláčka se diváci mohli poprvé setkat v roce 1931 v úspěšné komedii Muži v offsidu režiséra Svatopluka Innemanna. V souvislosti s úspěchem filmu a s popularitou ústřední postavy přišlo volné pokračování Načeradec, král kibiců režiséra Gustava Machatého. Načeradec již nenavštěvuje fotbalová utkání, svůj komentátorský a buřičský elán však zcela přirozeně přenáší do svého každodenního života a ke všemu, co kdo dělá, má vždy co říct. Však také sám o sobě hrdě prohlašuje, že je „král kibiců“. Jednoho večera se kvůli banálnímu sporu při hře v šachy rozkmotří s Jaroslavem Dundrou (J. Vojta), co vlastní podobný obchod naproti tomu jeho, a jejich spor se vyhrotí natolik, že skončí až u soudu. Situaci kolem svých ješitných otců pak jen s pobavením sleduje zamilovaný pár věnující se advokátní činnosti – Načeradcova dcera (H. Vítová) a Dundrův syn (R. Roda-Růžička), kteří je u soudu mají zastupovat. (Česká televize)

(více)

Recenze (36)

gouryella 

všechny recenze uživatele

Hodně nepovedené rádoby pokračování osudů hlavního hrdiny výborné komedie Muži v offsidu. Ani osoba Hugo Haase tentokrát nic nezmohla. ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Nové příběhy (pokračovaní) pana Načeradce židovského majitele obchodu s konfekcí a gumáky. Nemyslím si že by tento film byl vyloženě nudný nebo nezábavný. Ale co si budeme nalhávat proslulý autor filmů jako "EXTASE", "EROTIKON" či " ZE SOBOTY NA NEDĚLI" jako autor filmových komedií příliš neuspěl. Našli se zde ale občas vtipné pasáže, samozřejmě že nejvíce asi ty mezi panem Dundrem (J. Vojta v prvním díle hrál ženicího se pana Hátleho) také obchodníkem a blízkým přítelem pana Načeradce. Ale i ostatní byli vidět, žid Felix Kühne (první díl Ignác Kauders), Marie Grossová, Jan Sviták atd. Naopak tentokrát oproti prvnímu dílu chyběli Plachta, Fiala nebo Štěpničková.. Nejlepší scény: Načeradec jako kibic, ukazující a vysvětlující jak se má správně hrát forbes, poté předvádějící jak se má správně hrát kulečník. Šachová partie, hraní karet, posílání do Palestíny, nebo oslovování do antisemitů patří také do zlatého fondu. Ovšem, nejvíce mě asi dostala ta u pana Načeradce doma kdy ho těžce nemocného z rozsudku 24. hodin vězení vyšetřuje jeho blízký přítel dr. Bondy (T. Pištěk první díl holič Alois Šefelín) to bylo neskutečné divadlo to se musí prostě vidět. Za 4* já mám pro tyto jednoduché maloměšťácké taškařice prostě slabost. "To je samá konference, momént, a pán Načeradec, pán Načeradec:-)"! ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Mezi Kreutzerovou sonátou a Erotikonem zapadl Švejk v civilu, mezi Erotikonem a Extasí dokonce filmy dva - Ze soboty na neděli a Načeradec, král kibiců. Ještě, že Machatý tak brzy a definitivně odešel... Kdyby tady točil ještě chvíli, tak by zapadlo úplně všechno. To jsou ty staré struktury myšlení. Naštěstí došlo na ideální konstelaci, po VHS vyšlo DVD a to je základní devíza pro novou recepci Poláčkova hrdiny. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Velmi dobrá komedie, líbila se mi více než Muži v offsidu, a to hlavně zásluhou Huga Haase, který byl i ve zmíněných Mužích tím nejlepším, ačkoliv nedostal příliš prostoru. Tady ovšem přímo exceluje, je nádherně cholerický a způsob, jakým se snaží své výbuchy vzteku krotit nebo jimi naopak zakrývat všemožné chyby, je neodolatelně vtipný. Řádí zkrátka jako Louis de Funès v té nejlepší formě. "Přijďte až po inventuře." - "Co je to?" - "Co je to... Židovský svátky!" ()

mchnk 

všechny recenze uživatele

Pro mě jedna z nejlepších českých komedií vůbec, neskutečné množství vynikajících hlášek "Co se chce ode mě?? Nechci Vás vidět svýma očima! "Richard, uklidni se!" "No tak prosím, umíráš Ty nebo já??". "Jestli chtěj kibicovat, tak ať se vrátěj do Palestiny!". "Víš co, přijď až po inventůře""Co to je?""To jsou židovský svátky.. Karbanická humoreska s naprosto úžasným vzteklounem, hádající se i s obrazy rodičů své manželky, prvky grotesky, vytříbenými dialogy, krásnými ženami a klasicky nadčasovou režií Gustava Machatého. To vše podpořeno i velmi povedenou snovou realitou. ()

Fingon 

všechny recenze uživatele

Otravný kibic podruhé. Z filmu čiší režisérova snaha natočit jej "nějak jinak," snová operní sekvence se čtyřmi králi a s šílenou atrapou mluvícího žaludského esa je hodně ujetá, ale příliš kladný efekt tato snaha bohužel neměla. ()

Marthos 

všechny recenze uživatele

Poláčkův Načeradec, věčně našňupnutý obstarožní strejc, který nadává na všechno a na všechny, slavil mimořádný úspěch už v Mužích v offsidu a pro filmové producenty se tím pádem stal vhodnou kořistí pro snadný výdělek. V tomto ohledu bezpochyby překvapí jméno režiséra Gustava Machatého, jehož předchozí tvorba si získala pozornost nejen u nás, ale také na mnoha evropských filmových přehlídkách a s Poláčkovým humorem se pochopitelně míjela. Ale jen zdánlivě, jak se zdá. Trumfem vytaženým v pravou chvíli, byl dle veškerých očekávání nenapodobitelný Hugo Haas, tehdy již respektovaný divadelní i filmový herec, který do svého Načeradce vložil všechno to, co známe a obdivujeme na židovských anekdotách. Haasův Načeradec ovšem není žádná zlovolná karikatura, ale portrét opravdového člověka, který sice všechno, i svět kolem sebe, přepočítává na peníze, vzteká se a bouří, ale umí, když na to přijde, shodit i sám sebe. Mezi plejádou dalších zúčastněných si nelze nevšimnout půvabné, sotva osmnáctileté Hany Vítové, která tehdy sbírala první herecké ostruhy u Osvobozených... Machatého neklidná povaha jen stěží odolávala ryze komerčním zájmům producentů, přesto se zdá, že čas strávený před vznikem jednoho z nejslavnějších filmů všech dob, mezinárodně proslulé Extase, nebyl tak úplně marný. Zejména díky Haasovi a jeho vynikajícím ekvilibristickým smečím se onen efektívně mrtvej muž stává postavou z nejpopulárnějších a nejmilovanějších. Člověkem minulosti i současnosti. ()

consuela1 

všechny recenze uživatele

Filmy, ve kterých se podílel na scénáři Karel Poláček, nejsou v mém srdci nikdy v taloně, ale naopak vždy na výsostném forhontě. Jeho humor mne bude bavit do chvile, kdy budu efektivne mrtvá žena... ()

Skip 

všechny recenze uživatele

Vynechal bych snovou scénu a poněkud zbytečně natahovaný závěr a bylo by to perfektní. Teda asi takhle: Nejde o bůhví jaké filmové dílo, ale Hugo Haas jak cholerický Načeradec prostě nemá chybu a jen díky němu se na to dá vůbec koukat. Prostě skvělý Haas a nic moc film. ()

Aleee89 

všechny recenze uživatele

Ani jsem netušila, že by mě nějaký film Machatého tak překvapil. Člověk zná dramata, najednou přijde komedie a je to taky super! Gustav Machatý byl prostě špica režisér, který měl pro filmovou práci cit. Zde hodně dělá i Hugo Haas, Načeradce zahrál dokonale. Film měl švih a spád, bavily mě hlášky, některé opravdu nemají chybu a měly by se tesat. A jako bonbónek, Načeradec mi dost připomínal otce, nejen proto nemůžu dát dalšímu Machatého počinu málo procent. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Uzivatel Rami velice dobre popsal klady filmu. Hugo Haas me opet nenudil. Vadil mi ale az moc nastavovany konec a onu rozpravu s krali a tim prizrakem..., to musel byt Machaty pred natacenim na houbickach:-). ()

Martrix 

všechny recenze uživatele

Devadesátiletá komedie, která stojí na textu K. Poláčka a H. Haasovi, který nesnesitelného Načeradce ztvárnil už podruhé. Stejně jako v prvním případě, ani teď mě to nebavilo. A díky poslední třetině filmu, mi to vlastně i lezlo na nervy. Pro mě jeden z nejhorších filmů pro pamětníky, jaký jsem viděl. Poláčkův humor mi není blízký a Machatého režie mi taky nesedla. Celé je to ukřičené... . Podruhé už ne. ()

pytlik... 

všechny recenze uživatele

Maximálně Haasova řevu, minimálně vtipu (s pár čestnými výjimkami, např. "dlužíte farářovi 80 Kč, tu první hru jsem hrál za sebe", výherní automat). Další Machatého počin, který mě mírně řečeno nenadchl. ()

Ironfood 

všechny recenze uživatele

Pravda, Muži v offsidu nastavili laťku hodně vysoko, ale takovýto propad jsem opravdu nečekal. Jedním z problémů je asi nulový děj - když Haas svými hláškami komentuje dění kolem, je to fajn, ale bez děje působí to jeho hláškování dost samoúčelně. Například "efektivně mrtvý muž" se tu v krátké době zopakuje tolikrát, že se tato hláška člověku téměř znechutí... ()

venca163 

všechny recenze uživatele

Mam v předválečný produkci hrozný mezery - jedničku, a vlastně ani žádný předchozí filmy Hugo Haase, jsem neviděl. Takže mně tehle protivnej plesnivej děděk™ nepřišel "už ohranej" a hrozně mi sednul. Navíc na tenhle starej model rodiny, kdy fena nesměla ani písknout (od sporáku), se člověk vždycky kouká s takovou zvláštní nostalgií =). (70%) ()

klúčik 

všechny recenze uživatele

Nepodarené pokračovanie výborného filmu  Muži v osffsidu.  To sa vo filme stáva , že pokračovanie sa nepodarí ..  Hodnotím  40%.. ()

Renfield 

všechny recenze uživatele

Značně nedoceněná a především nepochopená zdaleka nejen komedie Gustava Machatého - jméno nesmírně důležité... Čekal by snad někdo od tohoto režiséra pro tu dobu typickou komedii? Já tedy určitě ne. Také proto neberu pana Načeradce jako čistokrevné pokračování Mužů v offsidu, spíš to celé vnímám tak, že si Machatý vypůjčil hlavní postavu a dal ji zcela jiný příběh. Jeho základem samozřejmě zůstává spousta komických situací a hlášek a to velmi povedených, ale film má i mnoho kritiky na tehdejší dobu, ukazuje ji bez ideálů, což se u jiných tehdejších děl vidí málokdy... napadá mě snad jen Ze soboty na neděli, tedy opět Gustav Machatý. Vždyť i technická stránka Načeradce je úplně jinde, než bylo v té době zvykem. Mám na mysli především jinou, lepší kameru a zase využití zvuku. Na filmu je znát, že Machatému němý film chyběl a tak i sem přidal dlouhé, přesto výborné pasáže beze slov (svatba atd.), hold mistr si obrazem vystačí. A hojně diskutovaná scéna snu? Já ji tak tragicky nevnímám, je to experiment, ze kterého by byl například David Lynch jistě nadšený. Herecky filmu samozřejmě vládne samotný pán Načeradec, tedy neskutečný a neskutečně vtipný Hugo Haas. V jedné ze svých prvních rolí zaujme i Hana Vítová a v menší, přesto viditelné roli Stanislav Neumann. Načeradec král kibiců potvrzuje, že Gustav Machatý uměl i komedie a ne ledajaké. 80% ()

Vesecký 

všechny recenze uživatele

Kdo přišel ve třicátých letech do kina, aby se podíval na pokračování Mužů v offsidu, tak musel odcházet zklamán. Především zůstali jen staří Načeradcovi, ze švadlenky Vítové se stala doktorka práv - a jinak je to docela jiný příběh, sepsaný, zdá se, po úspěchu Mužů z offsidu dosti horkou jehlou Karlem Poláčkem, ale ani jinak tak ceněného Gustav Machatého by člověk ve scénáři a režii tohoto filmu nepoznal. Zkrátka, nebyl pro komedii stvořen. Pár vtipných hlášek tam bylo (ta husa má sádla skoro jako vy), ale to bylo všechno, jinak neskonalá nuda, při níž se občas dost dobře usínalo. A ta honička za splným přáním pana Hříbala, aby ho ta Grossová opustila... Zcela nepodařemé. ()

Reklama

Reklama