Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Kefallénie je krásný řecký ostrov, kde lidé ctí tradice a váží si života. Píše se však rok 1940 a dokonce i sem se blíží krutá druhá světová válka. A dorazí krátce poté, kdy se Pelagia, dcera místního lékaře, i přes jeho námitky zasnoubí s mladým rybářem, který se záhy přihlásí do armády. V dubnu 1940 vstoupí do městečka Argostoli italská armáda, která si vybuduje tábor na mořském břehu. Doktor Jannis odmítne Correlliho ubytovat ve svém domě, nakonec však ustoupí pod podmínkou, že za jeho ubytování bude dostávat lékařský materiál. Correlli, který bydlí v pokoji Pelagie, se pokouší s dívkou sblížit, ta ho však odmítá. Poprvé dívka na nepřátelství zapomene, když jí Correlli zahraje na mandolínu. Nedokáže však pochopit, jak může hrát a zpívat, když jinde umírají lidé. Correllli se jí snaží vysvětlit, že i ve válce mají lidé právo na malé radosti a vyzná jí lásku. Zpočátku nevraživě přijímaní italští vojáci si po čase získají Řeky svými koncerty na náměstí a dokonce i nevraživost Pelagie ke Correllimu se pomalu a nenápadně mění v lásku. Do téměř idylického období zasáhne Mussoliniho porážka. (TV Nova)

(více)

Recenze (203)

Kaka 

všechny recenze uživatele

Celou tu dobu mi připadalo, že z toho chtěl John Madden udělat oscarové umělecké veledílo. Nádherné exteriéry, příjemná atmosféra a zručná kamera udrží diváka v pozoru. Pro Penélope Cruz byla tohle role šitá na triko. Ta urputná snaha však byla zbytečná. Mandolína nemá charakteristiky, ani parametry dramaturgicky vyzrálého velkofilmu a utápí se v průměru. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Červená knihovna zasazená do období druhé světové války. Nic víc, nic míň. Ale dá se. 50%. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Malebný řecký ostrůvek, druhá světová válka, italský okupační voják, řecká dívka, John Madden na režisérské sesli, ostřílený John Toll za kamerou, hned tři oscaroví herci před ní a přesto to tak úplně neklaplo. Adaptuje se totiž velmi košatý román, což je pro výsledek pokaždé s otazníkem. Tvůrci nicméně řekli ano klasické staromódní válečné romanci, jenže když postrádá náboj a opravdovost, je něco špatně. ()

Rex Mundi 

všechny recenze uživatele

Bože, bože, mala som chuť plakať! Aby ste ma pochopili - dávam tri hviezdičky len pre veľkú toleranciu k americkým filmárom, pretože takto zmrdanú knižnú predlohu som asi ešte nevidela!!! Pôvodný román od geniálneho Louisa de Berniéres patrí u mňa medzi knihami k špičke - a oni toto skvelé dielo vykastrovali, vyžmýkali, poutierali s ním chrontavú podlahu a potom z toho zvyšku natočili hlúpu sentimentálnu love-story!!! Ak je tu niekto, komu sa ten príbeh páčil, nech vie, že toto je len jeho kostra a ak chce vidieť, že za negrécky nevášnivou Penelope Cruz a šarmantnejším, ale príliš sentimentálnym Nicolasom Cageom a nevyužitým Christianom Baleom (a skvelou Irene Papas) sa ukrývajú oveľa zaujímavejšie románové postavy a košatý príbeh plný nielen lásky, ale aj reality, smútku a krvi - nech si radšej prečíta knihu! ()

Niktorius 

všechny recenze uživatele

Takový standartní americký romanticko-válečný film. A to myslím v dobrém. Sympatický je mi tím, že se mu povedlo vyhnout se všem typickým kýčovitostem, které podobné filmy provází, na druhou stanu práběh kapitána Corelliho také ničím výrazně nevyčnívá. A oba hlavní představitelé byli nevhodně zvoleni a tu lásku jim ani na chvíli neuvěříte. ()

Ony 

všechny recenze uživatele

Předloha tohoto filmu je úchvatný román plný svérázných hrdinů, humoru, válečné krutosti, romantiky. Nechápu proč této knihy filmaři nevyužili naplno. Mohl to být opravdu trhák (v nejlepším slova smyslu), u kterého by se brečelo, smálo, nadávalo, snilo, . . . Takhle je to jen jakýsi výtah. Chybí mi tu plno mých oblíbených pasáží z knížky - třeba sběr hlemýžďů nebo některé scény z války. Taky Psipsinu jsem postrádala. Hvězdné obsazení filmu prostě někdy nestačí. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

První hodinu jsem si myslel že hodnocení tady je děsně nespravedlivé. Ovšem druhá půle mu dává za pravdu. Jakmile dorazí Němci začne být snímek naprosto neukočírovatelný. John Madden, který má na svědomí Zamilovaného Shakespeara, totiž dokáže vložit spoustu citu do romantických scén, ale také dokonale pohřbít válečnou akci. Nicolas Cage slušný výkon a Penélope Cruz další odhalené scény. ()

lesumir 

všechny recenze uživatele

Konecne muzu rict o filmu, ze si hraje na neco, co rozhodne neni a nikdy nebude! Cage opravdu neni ten, kdo by mohl hrat milovniky a romanticke hrdiny. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Přečtěte si knihu. Tohle bylo jak cukrová vata na špejli. Válečný film, který vydrží dokoukat i drahé polovičky . Kladně hodnotím znázornění akce Němců po tom, co je Itálie tak jako v první válce zradila. ()

Boogeyman 

všechny recenze uživatele

Cage je děsnej topor, Cruzová taky nic moc teda. Film naprosto postrádá jiskření mezi hlavními hrdiny a oba je zastiňují vedlejší postavy. Nejlepší stránkou snímku tedy zůstává úchvatná krajina malebné Kefalonie. ()

Indiana 

všechny recenze uživatele

Velkolepá, ale taky dost přeslazená romance, jaké už se dneska moc netočí. Milostnej trojúhelník mezi Cagem, Christianem Balem a Penelope Cruz mě moc nevtáhnul, ale líbily se mi nádherný lokace a atmosféra. Bavil mě Cage a ta jeho četa italskejch pohodovejch vojáků, co dle vlastních slov neviděli nikdy válku ani z dálky a na ostrov Keffalénie si přijeli spíš jen užívat života, takže tam furt chlastaj, tancujou a válej se na pláži. Nejlíp to zahrál asi John Hurt jako otec Cruz a místní lékař, kterýho tam všichni respektujou. Ty jeho moudra jsem mu docela žral. 70% ()

k212 

všechny recenze uživatele

Pro pořádek musím dodat, že jsem ovlivněná četbou de Berniéresova románu. No nevím, jak se o filmu vyjádřil on (ale v jeho případě si přestavuji nějakou hodně ironickou poznámku), ale scénarista se fakt vyřádil .. děj je totálně přestavěný od počátku do konce, takže některé scény mají naprosto nelogické vyústění (Kupříkladu proč Carlo zachránil Corellimu život - chcete-li to vědět, přečtěte si knížku), nehledě, že klasický hepáč se opět koná (v knižce po zhruba 50-ti letech). Přitom měl film tolik možností být dobrým přepisem (a ne se jím honosit, když to přepis není) - výborný herecký potenciál, zručný režisér, docela originální námět. Musím však uznat, že v rámci možností (tedy pod scénáristovou brutální rukou) odvedli fakt dobrou práci. Filmu chybí naprostá odlehčenost a humor de Berniéresova románu, zbyla jenom milostná zápletka a to ještě zprzněná. Jak jinak to mohlo skončit, vždyť romány tohoto autora jsou naprosto nezfilmovatelné, a když už tak jedině geniálními šílenci... ()

dr.horrible 

všechny recenze uživatele

Ak sa vám páčila kniha, nikdy nepozerajte tento film. Z Mandrasa urobili čisto zápornú (a slaboduchú) postavu, a z toho krásneho nostalgického konca, trapný americký happy end. A to ani nespomínam, že dopisy medzi Mandrasom a Pelagiou, ktoré boli asi tým najlepším na celej knihe, sa z filmu vytratili úplne. Výborná kniha, slabý film. Ps: Ak ste knihu nečítali, pripíšte si k môjmu hodnoteniu tak jeden a pol hviezdy. ()

Smok 

všechny recenze uživatele

Zo začiatku by až človek mohol mať pocit, že kapitán Corelli a jeho talianski spolubojovníci idú obsadzovať grécku Kefalloniu hlasným spievaním a bombardovať ju budú husľovými kľúčami. Do konca sa nič nemení a divák dostáva skôr nasladnutú vojnovú romantiku, ako nejakú poctivú akciu. Som mierne sklamaný, lebo som si Mandolínu púšťal v domnení, že pôjde o vojnový film... ()

Sašenka165 

všechny recenze uživatele

Předem říkám, že jsem knižní předlohu neviděla ani z dálky, přestože ji lidé v mém okolí vychvalovali. Možná proto mě film vůbec nezklamal. Zajímavý příběh mě od začátku docela chytnul. Nenašla jsem tam žádná slepá místa, u nichž bych se nějakým způsobem nudila. Párkrát jsem se slušně zasmála, i když jde o téma velmi vážné. Herecké výkony krásné Penelope Cruz a "ztrápeného" Nicolase Cage byly... no, jak to říct. Přesně takové, jaké byste od nich očekávali. Tedy ne ohromující, ale slušné a nikterak neurážející. Christian Bale v roli nevzdělaného Řeka také nebyl špatný a John Hurt jako starostlivý Pelagiin otec byl vyloženě skvělý. Film podkreslovala příjemná ale (bohužel) nepříliš výrazná hudba. Rozhodně to nebyl špatný film a příjemně se mi na něj koukalo. A tu knižní předlohu si asi budu muset přečíst! ()

Rocky62 

všechny recenze uživatele

Jsou režiséři, kteří mají v rukou cit pro romantiku a válku. Např. Anthony Minghella a jeho nádherný Návrat do Could Mountain či Zwickova Legenda o vášni. Ti, kteří nejsou těmito city obdařeni by měli přejít na jiné téma a nechat to na někom jiném, typickým příkladem je Bayův Pearl Harbor. Správné skloubení válečných a romantických sekvencí je dle mého názoru obtížné a bohužel nemohu prohlásit, že Mandolína kapitána Corelliho je výjimkou. Kouká se sice na ní hezky, vcelku solidní atmosféra a pěkné exteriéry, ale ta skladba lásky a války tu u mě nějak nefunguje bohužel. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Přes přítomnost nenáviděného Cage a jeho dabérského stínu Mahdala nemůžu než srovnávat s Kefalonií, na jejíž "půdě" se příběh rovněž odehrává. Italské drama, alespoň tedy jeho první díl, tuhle plytkou holywoodskou řadovku po všech směrech předčí (je zajímavější, napínavější, jde víc do hloubky a věřím, že je i historicky přesnější), takže jediným trumfem americko-britské koprodukce zůstává Penélope. Možná, snad, v originále by to bylo o ždibíček lepší. ()

Crocuta 

všechny recenze uživatele

Když nic jiného, jde pokud vím o jediný film který zpracovává epizodu 2. sv. války, kdy se v roce 1943 dostaly do křížku italské a německé jednotky na Kefalonii a okolních ostrovech a Italové skončili přesně tak, jak to snímek ukazuje. Co se týče knižní předlohy - film se s ní nedá srovnat a to je "Mandolina" ve srovnání s ostatní Berniéresovou tvorbou celkem "všedním" příběhem. Hrozím se toho, co by vzniklo třeba po zfilmování jeho jihoamerické trilogie. ()

Související novinky

Michell, Roger Michell

Michell, Roger Michell

19.07.2006

Zatímco miliony fanoušků nepřemožitelného agenta britské tajné služby s kódovým označením 007 čekají na debut Daniela Craiga v roli Jamese Bonda, který se světu představí v listopadu, producenti nové… (více)

Reklama

Reklama