Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Kefallénie je krásný řecký ostrov, kde lidé ctí tradice a váží si života. Píše se však rok 1940 a dokonce i sem se blíží krutá druhá světová válka. A dorazí krátce poté, kdy se Pelagia, dcera místního lékaře, i přes jeho námitky zasnoubí s mladým rybářem, který se záhy přihlásí do armády. V dubnu 1940 vstoupí do městečka Argostoli italská armáda, která si vybuduje tábor na mořském břehu. Doktor Jannis odmítne Correlliho ubytovat ve svém domě, nakonec však ustoupí pod podmínkou, že za jeho ubytování bude dostávat lékařský materiál. Correlli, který bydlí v pokoji Pelagie, se pokouší s dívkou sblížit, ta ho však odmítá. Poprvé dívka na nepřátelství zapomene, když jí Correlli zahraje na mandolínu. Nedokáže však pochopit, jak může hrát a zpívat, když jinde umírají lidé. Correllli se jí snaží vysvětlit, že i ve válce mají lidé právo na malé radosti a vyzná jí lásku. Zpočátku nevraživě přijímaní italští vojáci si po čase získají Řeky svými koncerty na náměstí a dokonce i nevraživost Pelagie ke Correllimu se pomalu a nenápadně mění v lásku. Do téměř idylického období zasáhne Mussoliniho porážka. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (203)

Crocuta 

všechny recenze uživatele

Když nic jiného, jde pokud vím o jediný film který zpracovává epizodu 2. sv. války, kdy se v roce 1943 dostaly do křížku italské a německé jednotky na Kefalonii a okolních ostrovech a Italové skončili přesně tak, jak to snímek ukazuje. Co se týče knižní předlohy - film se s ní nedá srovnat a to je "Mandolina" ve srovnání s ostatní Berniéresovou tvorbou celkem "všedním" příběhem. Hrozím se toho, co by vzniklo třeba po zfilmování jeho jihoamerické trilogie. ()

lennyd 

všechny recenze uživatele

Obyvatelé malého řeckého ostrůvku už po staletí žijí stále stejným způsobem, a o okolní svět se nikterak nezajímají. Ale až do okamžiku, kdy se okolní svět, konkrétně italská armáda začne zajímat o ně, respektive o strategické pobřeží. Jednotka pod vedením kapitána Corelliho (Nicolas Cage) dostane za úkol obsadit a strážit město. Jenže Corelliho, stejně jako jeho muže, více než válka a zbraně zajímají hudební nástroje a zpěv. A tím si získají sympatie některých z vesničanů, kteří jim dokáží okupaci odpustit. Samotný Corelli si získává i srdce dcery místního doktora, Pelagii (Penélopu Cruz), což ale nelibě nese její snoubenec, Mandras (Christian Bale) ... Na tento film musí mít člověk náladu - jinak bude velmi zklamaný - což se mi stalo když jsem film viděl před lety poprvé. Čekal jsem válečné drama okořeněné trochou romantiky, a ono to je spíš naopak. Když ale máte náladu na romantiku, tak i přes strnulého Nicolase Cage (aka muž jednoho výrazu) film dopadne mnohem lépe. Krásné prostředí řeckého ostrůvku, Penelope Cruz i příjemná hudba Stephena Warbecka, to vše dělá z Mandolíny kapitána Corelliho příjemný romantický film, kde samotná válka je jen mráčkem na blankytném nebi lásky... ()

Reklama

jitrnic 

všechny recenze uživatele

Christian Bale a John Hurt hrají solidně, Penélope Cruz hraje podprůměrně a Nicolas Cage mizerně (což není velké překvapení). Nějaké jiskření mezi ústřední dvojicí nefunguje ani náhodou, některé scény na mě díky tomu působily nechtěně komicky (např. Cage pidliká na mandolínu, má u toho svůj tradiční výraz zmoklé slepice a o kousek dál sedí Penélope Cruz s nehnutým výrazem a hledí kamsi dolů, což má jako vyjadřovat, že hrdina hrdinku definitivně okouzlil). No a když kapitán Correli ze sebe po dvou hodinách filmu vybleje cosi jako "Zkoušel jsem bez tebe žít ale nejde to" a všechno tím pádem dobře dopadne, nezbývá než obrátit oči v sloup, oddychnout si, že to mám za sebou a po opakovaně špatných zkušenostech ignorovat filmy s Nicolasem Cagem natočené po roce 2000 (výjimkou potvrzující pravidlo o špatném a ještě horším Cageovi byla pouze Adaptace). ()

Rocky62 

všechny recenze uživatele

Jsou režiséři, kteří mají v rukou cit pro romantiku a válku. Např. Anthony Minghella a jeho nádherný Návrat do Could Mountain či Zwickova Legenda o vášni. Ti, kteří nejsou těmito city obdařeni by měli přejít na jiné téma a nechat to na někom jiném, typickým příkladem je Bayův Pearl Harbor. Správné skloubení válečných a romantických sekvencí je dle mého názoru obtížné a bohužel nemohu prohlásit, že Mandolína kapitána Corelliho je výjimkou. Kouká se sice na ní hezky, vcelku solidní atmosféra a pěkné exteriéry, ale ta skladba lásky a války tu u mě nějak nefunguje bohužel. ()

Riddick77 

všechny recenze uživatele

Přeslazené a fašista Cage je zde vykreslen hyperNErealisticky jako kladný a morálně zcela uvědomělý člověk, který se v každé chvíli chová správně. ALE příběh Kefallénie je z historického hlediska velmi zajímavý, právě vzhledem k osudu italských fašistů, kteří se na tomto okupovaném řeckém ostrově dostali do konfliktu s nacisty. Sice je zde téměř vše naprosto zidealizované a nerealistické, ale vychází to ze skutečných událostí, přičemž nosným tématem filmu je romantická láska fašisty a domorodé řecké krásky. Krásné exteriéry, řecká atmosféra, chytlavé téma, příjemní protagonisté... 7/10! ()

Galerie (46)

Zajímavosti (7)

  • V posledním záběru filmu Notting Hill si Hugh Grant čte Berniéresův román „Mandolína kapitána Corelliho“, který měl v plánu Roger Michell zfilmovat. Jelikož ho ale sklátil infarkt, nahradil ho režisér John Madden. (Aknah)
  • Námětem pro knihu i film byly události z 24. září 1943, kdy bylo popraveno 5 000 italských vojáků, kteří se po boji vzdali Němcům. Popravu nařídil sám Adolf Hitler a patří k nejhorším válečným zločinům druhé světové války, protože Němci postříleli neozbrojené válečné zajatce. (xisp)

Související novinky

Michell, Roger Michell

Michell, Roger Michell

19.07.2006

Zatímco miliony fanoušků nepřemožitelného agenta britské tajné služby s kódovým označením 007 čekají na debut Daniela Craiga v roli Jamese Bonda, který se světu představí v listopadu, producenti nové… (více)

Reklama

Reklama