Reklama

Reklama

Rusko z výšky

(seriál)
  • Německo Russland von oben (více)
Trailer
Německo, 2018, 3 h 35 min (Minutáž: 43 min, Alternativní 90 min, Televizní verze: 5x45 min)

Epizody(5)

Obsahy(1)

Dokumentární cyklus Rusko z výšky představuje obrovskou zemi rozprostírající se na dvou kontinentech jako nikdy předtím. Devítiměsíční projekt s rozpočtem převyšujícím 3 miliony eur ukáže nespoutanou přírodu s bohatou faunou, obrovská neobydlená území i města úchvatná nejen svou historií, ale i současností. (Česká televize)

Videa (1)

Trailer

Recenze (28)

noriaki 

všechny recenze uživatele

Fantastická příroda, dechberoucí monumenty a vesměs škaredá města. Takové je Rusko, země s větší rozlohou než je přivrácená strana Měsíce. Jen málo států nabízí takovou pestrost krajiny a proto se žádná nehodí více na filmování z výšky. Kamera se opájí dlouhými, poklidnými záběry, zdůrazňujícími neskutečnou velikost státu. Vždyť jen samotná delta Volhy je větší než celá Morava a téměř celá pokrytá rákosím. ()

zdeny99 

všechny recenze uživatele

Impozantní dokumentární cyklus s dechberoucími záběry na Rusko. Není to jen Moskva, Petrohrad, divoká Kamčatka a mrazivý Sibiř. V tom Rusku je snad vše, co se na světě dá najít. Sice je to značně vizuálně upraveno, tak aby to vypadalo jako záběry z pohádky. Ovšem ty záběry jsou tak pohádkové, že se musí každému líbit. I možná proto mi Kavkaz připadá jako druhý Nový Zéland, ne-li ještě hezčí. Tomu byl zasvěcen převážně druhý díl. Třetí díl byl o Sibiři a rozhodně to není jen širá ledová pláň. Čtvrtý díl je už mrazivé pobřeží Severního ledového oceánu. Všude jen sníh a led, a přesto tam žijí lidé, Nomádi neboli Něnci v minus 50 stupních. Dnes je toto území brané jako největší zdroj plynu a také nejkratší trasa z Evropy do Asie. A poslední pátý díl je věnovaný divoké Kamčatce. Ta příroda je na ní skutečně překrásná. [134. hodnocení, 13. komentář, 92%, 260. nejlepší seriál] ()

Reklama

Schlierkamp 

všechny recenze uživatele

Německý pětidílný dokumentární seriál zabývající se zobrazováním výjimečných a zajímavých míst v Ruské federaci. Jak z názvu dokumentárního cyklu vyplývá, veškeré záběry na divukrásnou opuštěnou ruskou krajinu jsou natáčeny z ptačí perspektivy zřejmě pomocí dronu a jsou doprovázeny jednoduchým a nenáročným komentářem. Dechberoucí záběry na liduprázdné oblasti největší země světa jsou často doplněny povídáním o neobvyklých zvířatech, které v těchto lokalitách žijí. Jednotlivé přibližně pětačtyřicetiminutové díly jsou rozděleny podle významných částí Ruska a divák může postupně sledovat evropskou část s městy jako Moskva či Petrohrad, dále jižní kavkazskou oblast, poté sibiřskou část s důrazem na jezero Bajkal a obří povrchové doly u města Mirnyj. Cyklus vrcholí zobrazováním nepřístupných arktických oblastí a úchvatné přírody na Kamčatském poloostrově a Tichomořského pobřeží na Dálném východě. Osobně mě nejvíce zaujaly záběry z poloostrova Jamal, průmyslového Norilsku či neuvěřitelně odlehlého přístavu Tiksi poblíž obrovské delty řeky Leny na pobřeží Moře Laptěvů. Unikátní byly též záběry na Ob v Novosibirsku, největším ruského města za Uralem nebo pohled na zcela dislokované téměř stotisícové město Magadan. Ku prospěchu projektu jsou politika, historie či společnost zcela opomenuty, neboť tento nákladný dokument klade důraz především na vizuální stránku nedotčené krajiny, jejíž pohádková barevnost byla tvůrci upravena. V dílu o arktických oblastech byly použity záběry na plavbu ledoborců, které si prorážely cestu v okrajových mořích Severního ledového oceánu. Jako fanoušek geografie a obdivovatel ruských zeměpisných rekordů hlavně co se vodstva týče, jsem byl tímto dokumentem okouzlen, neboť záběry z některých oblastí byly vskutku úchvatné. Dovedu si však představit doplnění cyklu ještě o jiné, neméně zajímavé části Ruska, například mys Děžněv, jezero Chanka a nejjižnější cíp Přímořského kraje, největší ruský ostrov Sachalin či Tajmyrský polostrov s mysem Čeljuskin, nejsevernějším bodem pevninské části Eurasie a mnohé jiné by též stály za nafilmování. Co se týká množství informací, které byly divákovi poskytnuty, vidím veliké rezervy, ale chápu, že záměr tvůrců dokumentu nebyl zahltit diváka geografickými údaji o Ruské federaci, ale spíše snažit se zprostředkovat nenáročným způsobem nesmírnou rozlehlost Ruska a ukázat ojedinělou rozmanitost a krásu ruské přírody. ()

mrclTV 

všechny recenze uživatele

Dokumentárne serie v štýle "Krajina z hora" zbožňujem. Krása Zeme vynikne najviac práve pri pohľade z vtáčej perspektívy. Je mi až počudovaním, že vlastnú edíciu Rusko dostalo až v roku 2018. Táto veľká (vlastne najväčšia) krajina je neuveriteľne pestrá a čo je možno ešte dôležitejšie, pre bežného diváka aj pomerne neznáma. Tu prezentované prírodné krásy sú úžasné, od veľkých riek, morí a jazier, cez subtropické pásma juhu, cez nekonečnú lesnatú Sibír, mrazivý krajný sever až k horstvám a púšťam, je tu všetko. A aj historické centrá miest majú čo ukázať. Ale mám dve výčitky, aj keď má seriál len päť častí, dosť často sa opakuje. V dvoch rôznych častiach sú dva takmer identické segmenty o Elbruse a o soche "Matka Vlasť vola" vo Volgograde. Taká veľká krajina, ktorá má čo ukázať a asi 15 minút je zbytočne duplikovaných. Druhá výčitka, kvalita častí je rôznorodá. Príklad, zatiaľ čo 2.časť je esteticky veľmi pekná (zameriava sa na povodie Volgy), po obsahovej časti je dosť riedka. Možno päť minút sledujeme v spomalenom zábere ako husi letia nad krajinou. Pekné, ale minútka by v pohode stačila. Druha časť by mala odo mňa len 3*, zato tá nasledujúca bola vynikajúca, jednoznačne 5*. Taktiež záverečnú časť považujem za sklamanie - samotná Kamčatka je veľmi fotogenické prostredie, ale viackrát je krása prostredia skrytá nevhodnou prácou s kamerou (rýchle strihy, akčné zoomy či nepochopiteľné kývanie kamerou, ktoré sa v predchádzajúcich častiach nevyskytovalo) a navyše v tejto časti sú pomerne dosť odfláknuté aj sprievodné komentáre. Zdalo sa mi, že sa neustále opakuje asi 15 faktov. Minimálne trikrát sa spomenie, že je tu 29 aktívnych sopiek, a že v roku 2013 vybuchli 4 sopky naraz (rátal som to, fakt to povedali trikrát za 45 minút) A takmer by som zabudol, neviem či je to plus alebo mínus, no tvorcovia sa nebáli zobraziť aj menej vábne lokality. Napríklad mestá vo všeobecnosti, povedzme si to na rovinu, vyzerajú hrozne. Panelákové džungle a priemyselné komíny všade kde sa človek pozrie, dosť depresívny pohľad, ktorý dosť dobre poznám z mojej domoviny. Našťastie zachovalé Kremle a historické pevnosti situáciu zachraňujú. ()

mira007 

všechny recenze uživatele

Oku lahodící vizuální koncert při pohledu na krásy Ruska, které perfektně nabourává ten silně nepříjemný pocit z té velké země, kterou člověk má skrz politiku. Velkolepé, úchvatné pro milovníky přírodopisných filmů. na rozdíl od obdobných francouzských dokumentů jako Maroko z výšky, které jsou točeny jednou kamerou z letícího balónu a díky dlouhým záběrům působící více relaxačně, němečtí filmaři použili drony a rychlejší střih, více mluveného slova ,takže toho je aspoň víc ukázáno. ()

Galerie (28)

Reklama

Reklama