Reklama

Reklama

Rusko z výšky

(seriál)
  • Německo Russland von oben (více)
Trailer
Německo, 2018, 3 h 35 min (Minutáž: 43 min, Alternativní 90 min, Televizní verze: 5x45 min)

Epizody(5)

Obsahy(1)

Dokumentární cyklus Rusko z výšky představuje obrovskou zemi rozprostírající se na dvou kontinentech jako nikdy předtím. Devítiměsíční projekt s rozpočtem převyšujícím 3 miliony eur ukáže nespoutanou přírodu s bohatou faunou, obrovská neobydlená území i města úchvatná nejen svou historií, ale i současností. (Česká televize)

Videa (1)

Trailer

Recenze (28)

Ronkar 

všechny recenze uživatele

Skvělý dokument. Skvěle natočeno. Skvěle zrežírováno. Audiovizuální podívaná, kterou doporučuji vidět na velké obrazovce. Ta nezměrná rozhlehlost a různorodost fauny i flory, národů, měst, kultur... je to úchvatná a nádherná podívaná. Rusko má prostě na svém oborovitém území vše. Tohle se opravdu podařilo. Doporučuji. ()

Schlierkamp 

všechny recenze uživatele

Německý pětidílný dokumentární seriál zabývající se zobrazováním výjimečných a zajímavých míst v Ruské federaci. Jak z názvu dokumentárního cyklu vyplývá, veškeré záběry na divukrásnou opuštěnou ruskou krajinu jsou natáčeny z ptačí perspektivy zřejmě pomocí dronu a jsou doprovázeny jednoduchým a nenáročným komentářem. Dechberoucí záběry na liduprázdné oblasti největší země světa jsou často doplněny povídáním o neobvyklých zvířatech, které v těchto lokalitách žijí. Jednotlivé přibližně pětačtyřicetiminutové díly jsou rozděleny podle významných částí Ruska a divák může postupně sledovat evropskou část s městy jako Moskva či Petrohrad, dále jižní kavkazskou oblast, poté sibiřskou část s důrazem na jezero Bajkal a obří povrchové doly u města Mirnyj. Cyklus vrcholí zobrazováním nepřístupných arktických oblastí a úchvatné přírody na Kamčatském poloostrově a Tichomořského pobřeží na Dálném východě. Osobně mě nejvíce zaujaly záběry z poloostrova Jamal, průmyslového Norilsku či neuvěřitelně odlehlého přístavu Tiksi poblíž obrovské delty řeky Leny na pobřeží Moře Laptěvů. Unikátní byly též záběry na Ob v Novosibirsku, největším ruského města za Uralem nebo pohled na zcela dislokované téměř stotisícové město Magadan. Ku prospěchu projektu jsou politika, historie či společnost zcela opomenuty, neboť tento nákladný dokument klade důraz především na vizuální stránku nedotčené krajiny, jejíž pohádková barevnost byla tvůrci upravena. V dílu o arktických oblastech byly použity záběry na plavbu ledoborců, které si prorážely cestu v okrajových mořích Severního ledového oceánu. Jako fanoušek geografie a obdivovatel ruských zeměpisných rekordů hlavně co se vodstva týče, jsem byl tímto dokumentem okouzlen, neboť záběry z některých oblastí byly vskutku úchvatné. Dovedu si však představit doplnění cyklu ještě o jiné, neméně zajímavé části Ruska, například mys Děžněv, jezero Chanka a nejjižnější cíp Přímořského kraje, největší ruský ostrov Sachalin či Tajmyrský polostrov s mysem Čeljuskin, nejsevernějším bodem pevninské části Eurasie a mnohé jiné by též stály za nafilmování. Co se týká množství informací, které byly divákovi poskytnuty, vidím veliké rezervy, ale chápu, že záměr tvůrců dokumentu nebyl zahltit diváka geografickými údaji o Ruské federaci, ale spíše snažit se zprostředkovat nenáročným způsobem nesmírnou rozlehlost Ruska a ukázat ojedinělou rozmanitost a krásu ruské přírody. ()

Reklama

noriaki 

všechny recenze uživatele

Fantastická příroda, dechberoucí monumenty a vesměs škaredá města. Takové je Rusko, země s větší rozlohou než je přivrácená strana Měsíce. Jen málo států nabízí takovou pestrost krajiny a proto se žádná nehodí více na filmování z výšky. Kamera se opájí dlouhými, poklidnými záběry, zdůrazňujícími neskutečnou velikost státu. Vždyť jen samotná delta Volhy je větší než celá Morava a téměř celá pokrytá rákosím. ()

ilemas 

všechny recenze uživatele

Velmi překrásný dokument o krásách Ruska, který mě navnadil projet si transibiřskou magistrálu. Úžasná kamera a obrazy lahodící oku, stojí za to tento dokument vidět a nejlépe alespoň ve 4 K, protože ty neskutečné barvou oplývajíci obrazy působící až kýčovitě za to stojí. Po všech stránkách bezchybný dokument, Němci měli vždy smysl zachytit krásu přírody nejen v dokumentech, ale i v hraných dobrodružných filmech., ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Záživný mix krajiny, zvířat a lidských výtvorů. 1) Moc hezké obrázky sice nic moc o životě obyvatel neřeknou, ale mohou dobře inspirovat cestovatele - jet nebo nejezdit?_____ 2) Zajímavost spočívá právě v jiném úhlu pohledu - záběry jsou dost podrobné a pomalé, abychom si je vychutnali a přitom na druhé straně dynamické a v pohybu, aby nenudily. Očividně dobrá kombinace dronů a záběrů z helikoptér s přiměřeným střihem. Je vidět, že autoři opravdu měli po celých devět měsíců natáčení co dělat._____ 3) Tvůrci se nezabývají politikou ani v nejmenším, ani ekologií, enviromentalismem či jinými aktuálními tématy. Jde jim čistě o krajinu a estetický dojem._____ 4) Některé obrázky z filmů si lze prohlédnout zde. ()

Galerie (28)

Reklama

Reklama