Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Rok 1979. Rozdělené Německo v čase vrcholící studené války. Dvě východoněmecké rodiny touží po normálním životě ve svobodné zemi a v utajení připravují velký plán útěku na západ. Jejich hlavními zbraněmi jsou odvaha a vynalézavost, díky nimž postaví horkovzdušný balón, se kterým se jedna z rodin pokusí přeletět do Západního Německa. Balón však těsně před hranicí havaruje a východoněmecká tajná policie Stasi nalezne stopy po tomto jejich nezdařeném pokusu o útěk. Okamžitě se rozeběhne vyšetřování a pátrání. Obě rodiny pod velkým časovým tlakem shání materiál a vyrábí nový balón, ale každým dnem se okruh policejního pátrání kolem nich zužuje, hrozí jim odhalení a zatčení. Začíná další nebezpečný závod s časem a s policií v patách. Dostanou ještě šanci na druhý pokus? (CinemArt)

(více)

Recenze (204)

verbal 

všechny recenze uživatele

Nur einziger Luftballon auf seinem weg zum Horizont…“ Dramaticky i retroexekučně naprosto fantasticky zpracované trampoty chronických dederonských útěkářů, které Honecker nechtěl pustit na koncert Neny, a tak se svépomocí vydali na dobrodružnou cestu vstříc prohnilým imperialistickým zítřkům. Cestu, nad níž by vyhonil snad i sám Verne, kdyby ještě jules. Načež se stali až totalitní lidovou legendou ke strašení pyjonýrů, perorálně šeptem šířenou mezi všemi těmi tolik odbojnými gaučovými přizdisráči napříč socialistickými obýváky, jež o čtyři roky později inspirovala například i maďarského pretekára Hutyru ke vzdušnému výletu do Rakous. A kvůli těm zkurveným vlastizrádcům si pak pár let jeden nemohl ušít pořádný kaftan a propanbutan byl na příděl. Nadmíru děsivé je, že kvůli historií nepoučitelným pičusům, kteří totalitu nikdy nezažili, pomalu znovu nadchází čas začít skupovat taft, hromadit plynové bomby a oprašovat ve sklepě Singrovky. Kapavkově se rozpínající reakční světovláda globalizačních pamrdů však tentokrát bude vyžadovat kapku víc šití, protože za svobodou nebude stačit jen pár kiláků přes kopečky do Bavorského neomarxistického emirátu. Ten mongolfiérovic přístroj bude totiž muset doletět až do nějaké pralesní prdele v Jižní Americe. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Překvapilo mě, že komik Michael Herbig, všemi Němci oblíbený pro svoje zábavné scénky, se tu chopil režie historicky poměrně nervy drásajícího příběhu. Chopil se toho ale se vší vervou a výsledkem je hodně slušný film, který je tématem kvalitně hodně vysoko a zaslouží si pozornost každého, kdo má dobové filmy rád. Důraz je totiž kladen nejen na detaily z doby, ale především i na napětí, které tu vládne celé dvě hodiny - obzvláště scény z balónu jsou neskutečný. Osobně jsem navíc vůbec netušil, že se ve Východním Německu někdo pokoušel uniknout na západ v balónu a všichni, kdo to zkusili, si zaslouží obrovský respekt. Nedovedu si představit jak zoufalí ti lidé museli být, když něco takového zkoušeli a zaslouží si nekonečný respekt. Můžeme být rádi, že žijeme v dnešní době. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby Celosvetovo $9,880,000▐ Fajn nápad ako újsť spoza železnej opony, na nemcov dobre zvládnuté. /60%/ ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Velké tragické a pohříchu filmaři (zvlášť českými) nepříliš objevené a probádané téma Železná opona a neuvěřitelné příběhy jejího překonávání. Je dobře, že se tyhle filmy točí a že se mladým generacím ukazuje, co byl ten komunistický či socialistický ,,ráj" vlastně zač, k snímku samotnému mám jen jednu výhradu - to štěstí, které tvůrci přisoudili těm dvěma unikajícím rodinám, bylo až hollywoodské - upřednostnil bych míň scénáristického tlačení na pilu... ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Úvodní scéna ve mě probudila skeptika, ale pak mě to začalo bavit. Akorát tajná policie byla taková schopně neschopná a nechápu, že nejslibnější stopu (léky) řešila až jako poslední. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

„JAK DLOUHO JSME BYLI VE VZDUCHU?“ … „32 MINUT.“ …STAČILO TO?“…“MOŽNÁ“... /// Parádní film o cestě za svobodou… Dobře vystavěný napětí – před i po. Cílem snímku je ukázat STRACH. Hodně velkou roli tady totiž hraje STASI a její mravenčí práce. Možná je to napínavější a realističtější než ta doba tenkrát. Prostě kurevsky zajímavý, dramatický, napínavý a lidský. A samotnej útěk? To je drámo jako prase! /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Jedu jen kusy podle skutečnosti. 2.) Mám rád tu na téma: Zdrhá celá rodina. 3.) Thx za titule „katrab“. /// PŘÍBĚH ***** HUMOR ne AKCE ne NAPĚTÍ ** ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Němci se opět vytáhli. Slušně natočený Historický Thriller z období studené války o rodině, která se snaží utéct přes hranice skrz vlastně vyrobený vzdušný balón. Originálně zpracovaný film se sympatickými postavami a nečekaně slušnou dávkou napětí. Příjemné překvápko. 75% ()

Pethushka 

všechny recenze uživatele

Při loňské návštěvě Berlína jsem si předsevzala, že musím kouknout na nějaký povedený film, týkající se německé historie. Přestože je to spíše náhoda, že mi dnes díky jednomu ze zdejších uživatelů padl do obrazovky zrovna tenhle kousek, myslím, že si tenhle "úkol" můžu odfajfkovat. Sice to bylo o nervy, ale ani trochu nelituji. Hezky napsané, zahrané i natočené. 4,5* ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Když narazim na film z Německa, tak obvykle nad tim mávnu rukou a jdu od toho pryč. Kdyby se mě někdo zeptal na opravdu dobrej německej film, kterej bych mu doporučil, tak mě napadne snad akorát My děti ze stanice zoo, Das Boot a snad možná ještě Lola běží o život. Tak teď se k nim přidá i Balón. Atmosféra je tady fakt neskutečně hustá a u každýho zazvonění zvonku nebo zaklepání na dveře jsem měl pomalu infarkt. A když se na scéně objevil podplukovník ze Stasi, tak jsem si řikal, že takhle dokonalýho záporáka jsem ve filmu už hodně dlouho neviděl. Asi bude hodně pravdy na tom, že se řiká, že z toho východního bloku byla nejhorší tajná policie opravdu Stasi v NDR. I taková KGB byla proti nim jenom slaboučkej čajíček. Ale v závěru mi to přišlo, že film hodně odbočuje od skutečnosti. Některý ty scény byly dost přitažený za vlasy. 80% ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Honecker, Trabant, Wartburg, Stasi, co nám tady vlastně schází, aneb darem bratří Montgolfiérů za překonáním železné opony. Ta dramatičnost sice někdy byla až přehnaná (sen, vyšetřovatel ve školce), ale bez ní by Ballon neměl tu správnou letovou hladinu. Thomas Kretschmann si náramně užíval svini soudruha podplukovníka a já si při tom light výletu do těžkých časů vzpomněl na poměrně radikální názor, že na Zemi bude dobře, až se budou spravedlivě střídat vrstvy. Vrstvy bolševiků a vrstvy vápna.. ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Žádná revoluce se nekoná, ale o solidně odvedené řemeslo určitě jde. Dobře trefená výprava, místy napínavé momenty, solidní herci - především padouch Thomas Kretschmann s knírkem je vskutku lahůdkový záporák. Na to, že se jedná o německou produkci je to i po technické a hudební stránce slušně zpracované. Sice Ballon nehorázně hyzdí šílený jazykový paskvil jménem němčina, na druhou stranu přidává na autenticitě. Opět výborně trefená studená atmosféra Berlina. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Všedné spracovanie nevšedného úteku z boľševickej Nemeckej demokratickej republiky (NDR) do kapitalistickej Nemeckej spolkovej republiky (NSR). Nepostráda napätie, sympatických hrdinov i remeselne kvalitné spracovanie. Doporučenia hodný film do súčasnej filmovej Izby revolučných tradícií. Mysliac tým individuálne revolúcie voči totalitnému systému, hoci diktované najmä ekonomicky. Vidinou lákavého sveta, plného tovaru, slobodného cestovania a dokonalých služieb. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Čas je díra, čas je bič. Lepší kdyby vůbec nebyl. Nejednou chceš svůj balón. Ztracenej je v dětství nebi. Letí dál a stoupá výš. Letí proudem roků zpátky. To jen čas trh oponou. Věci mizí - kde už jsou? Nejednou chci svůj balón. Zpuchřelá a prasklá duše. Jistě řeknu - to je on! Poznám ho, měl jsem ho rád. Každa další známá věc, kaugummi a pflege dusche, Drážďany a schone schuhe a zde Simson Motorrad. Mý gumoví indiáni z ulice unter den Linden. Později jsem se tam zpil, zrovna když byl feuer werk. Tmavý pivo se sirupem, řízek v sósu s knedlíkem, cigára Káro byly fajn. Pak z U-Bahnu na S-Bahn. Nejednou chci svůj balón a nesměle to zkouším řici, vraťte mi to všechno zpět, na tábor chci k moři jet, co má v létě deset stupňů a Trabanta v pryskyřici. Jedno jak se změnil svět já chci zpátky svůj balón! Nejednou chceš svůj balón, ztracenej je v dětsví nebi. Všechny věci cos měl rád, na tebe tam tiše čekaj. Až se tvůj čas naplní, letíš proudem roků zpátky. Někde najdeš svůj balón, nech ho zatím - ať si lítá. *** ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Takoví smolaři se v zoufalosti i štěstí dočkají.. O nervy! Jak se krásně žilo ve Východním bloku, až tak, že se utíkalo.. :-) ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Lidská a přirozená touha žít ve svobodě již byla v dějinách motorem mnoha neuvěřitelných skutků. Tento je jen jedním z mnoha tisíc případů, kdy se lidé skulinkami v železné oponě pokoušeli dostat do svobodného světa ze zemí, kde světlé zítřky byly i po mnoha desetiletích temné a pořádně zapáchaly. Možná, že všechno nebylo tak tip ťop a tak napínavé jak nám filmaři předložili, možná ano... Každopádně u filmu jsem byl opravdu pořádně napnutý a ačkoliv jsem jej rozkoukal rozespalý, na jeho konci jsem byl ready jak po taurinové bombě... Naprosto a zcela souhlasím s Radkem99. Naši tady mají dost značné mezery a z hlediska filmařiny jsou útěky z komunistického Československa stále naprosto nezpracovanou oblastí (na rozdíl od literatury faktu ) a to po hříchu. Každý z těch příběhů si zaslouží zpracovat... Hned se mi vybavil geniální text písničky To je ta hranice od Honzy Vyčítala: ,, To je ta hranice,co vedla Šumavou, Staňkovským rybníkem i řekou Moravou. Toje ta hranice,neklidných večerů s padáčky světlic a smrtícíchami výstřelů, kde šance na úspěch nestála za grešli, kde chybí pomníčky těm,kteří neprošli. Žije až v Portlandu, paní, co ve vlaku práškama uspala děti a v ruksaku, je nesla přes čáru, smrti a života, kde šťatná hvězda jen mlhavě blikotá, kde tuhnou sanice a tělo od trávy, kde srdce v panice bubnuje do hlavy. - To je ten okamžik, kdy se čas zastaví, jak vojín Barteček ve vlnách Moravy. Když vítr zafičí shrnuju rukávy, dál stezka v jehličí příběhy vypráví. '' . ----- Bylo jich tolik, s rogaly, přestavěnými tanky, kladkami s háky na dráty vysokého napětí, s provizorními skafandry, sportovními letadly... Ne každý pokus dopadl dobře. Někdo měl smůlu, někoho zastřelila PS nebo šlápl na minu v hraničním pásmu, někdo se utopil když přecenil své síly, někoho sestřelilo naše letectvo kousek od hranice vysněného Západního Německa... Někteří ale prošli. Je škoda, že až na Swingtime a Konfidenta (více si momentálně nevybavuji) se tomu naši zatím pořádně nevěnovali. Jen od Němců jsem k tomuto tématu už pár filmů viděl, byť se spíše týkaly tunelů pod zdí rozdělující Berlín. Trochu mně ve filmu mrzelo, že až na staršího syna rodina moc östdeutsch nevypadala. Atraktivní manželka, hrdina samotný také nevypadal jak z konce sedmdesátých let, nevypadal tak ani plukovník co jim byl v patách a dokonce ani sexy soudružka učitelka ze školky... Naštěstí to hasil soused pracující u Stasi a maximální snaha o vytvoření věrného prostředí včetně Berlína na té DDR polovině. Ty moderní tváře jsou ve velkém kontrastu s dokumentárními fotografiemi knírkatých taťků - kotleťáků s typickými tehdejšími účesy ,,na pěšinku'' v závěrečných titulcích. To je jediné co bych vytkl a důvod proč nedávám plný počet hvězd. Každopádně film doporučuji vidět! Někomu se může zdát, že zdrha v roce 79, deset let předtím, než se to celé složilo nemělo cenu a nestálo za to riziko ale... Tenkrát se nevědělo co bude a co my dnes víme, že bylo. Nevědělo se co Gorby, zda znovu nepošle tanky... Naštěstí on řekl ať si to vyřešíme bez nich. Jak nejprve v Německu tak později u nás, což mu dodnes Rusové neodpustili... Byl to ale hlavně on, díky kterému tu máme svobodu byť odporní rudí komančové zase sedí ve vládě. Soundtrack také super, adrenalin pumpoval do žil skvěle ! Dávám za 4 čokokopecky ! * * * * () (méně) (více)

Aky 

všechny recenze uživatele

Skvěle vystavěný příběh, který od prvních záběrů až do závěrečné pointy neztrácí napětí a strhne diváka s sebou, i kdyby se chtěl bránit a chystat si připomínky pro ČSFD. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Tak Nemci sa opäť raz vytasili s niečím zaujímavým a výborne spracovaným - áno vieme ako ťažké bolo z Nemecka utekať na Západ. Ten moment, keď si človek uvedomí, že cesta späť už nie je... Už je len cesta k záchrane v podobe šikovných rúk a hlavičky.... Napínavé do posledného momentu, nervy drásajúce a na záver aj emotívne... A fantasticky zahrané. Silný nadpriemer. 85/100 ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Poměrně nezáživně zpracovaný originální námět, všechno je takové průměrné, herci, režie a vlastně i ten scénář, kterému místy dochází dech. ()

mzss1 

všechny recenze uživatele

(65%) BALÓN není film, který jsem vyhledával, ale na doporučení kolegy z práce jsem si ho nakonec shlédl. Co se týče tématu, čekal jsem, že to bude víc dramatičtější. Zpočátku mě to vůbec nevtáhlo do děje a celá cca ½ filmu mi přišla docela nudná a nevýrazná, ani ten první pokus letu Balónem mě moc nechytl. Ale nemůžu to výrazněji kritizovat. Zato druhá půlka filmu byla už o něčem jiném. Začalo to být dost napínavé a i si mě postupně získávali snad všechny postavy filmu. A závěrečný let Balónem byl dobrý, obzvlášť po vizuální stránce. Nechyběl k filmu dobrý soundtrack a přímo perfektní záporná postava nekompromisního vyšetřovatele. Takže, škoda té slabší první poloviny, jinak bych dal s radostí 4*. Ale i tak to na jedno shlédnutí nebyla marná záležitost. ()

Reklama

Reklama