Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Rok 1979. Rozdělené Německo v čase vrcholící studené války. Dvě východoněmecké rodiny touží po normálním životě ve svobodné zemi a v utajení připravují velký plán útěku na západ. Jejich hlavními zbraněmi jsou odvaha a vynalézavost, díky nimž postaví horkovzdušný balón, se kterým se jedna z rodin pokusí přeletět do Západního Německa. Balón však těsně před hranicí havaruje a východoněmecká tajná policie Stasi nalezne stopy po tomto jejich nezdařeném pokusu o útěk. Okamžitě se rozeběhne vyšetřování a pátrání. Obě rodiny pod velkým časovým tlakem shání materiál a vyrábí nový balón, ale každým dnem se okruh policejního pátrání kolem nich zužuje, hrozí jim odhalení a zatčení. Začíná další nebezpečný závod s časem a s policií v patách. Dostanou ještě šanci na druhý pokus? (CinemArt)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (204)

angel74 

všechny recenze uživatele

Příběh zdánlivě působí jako by byl vycucaný z prstu, o to víc překvapí, že jde o snímek natočený podle skutečné události. První polovina solidně odsýpá a o napětí není nouze, k čemuž přispívá i dramaticky vystavěná hudba. V druhé polovině děj místy trochu drhne, přesto stojí za to film dokoukat až do konce. (75%) ()

mab 

všechny recenze uživatele

Zajímavý počin s mistrně vykreslenou atmosférou strachu. Každý se bál, nevěřil svému sousedovi, bál se, že ho zradí vlastní děti. V takové atmosféře se těžko hledají kladní lidé, protože kdo něco věděl a neřekl, skončil často špatně. Zajímalo by mne, zda učitelka ve škole byla dle skutečné události, nebo vymyšlená. Též mám za to, že kdyby se prcek rozkecl ve školce, on by to pravděpodobně nějaký jiný prcek řekl doma a bylo by zle. Každopádně mi ve filmu chybí rozvedení konce(klidně textem), co se stalo stasi zmetkům, učitelce, kde se usadili uprchnuvší, co rodiče, co zůstali atp. ()

Reklama

zette 

všechny recenze uživatele

Vzhledem k memu plnemu hodnoceni se nejedna uplne o bezchybny film, ale je to snimek, ktery umi zaujmout. Me nejvice budovanim atmosfery a strachu, kteremu divak proste musi uverit. Samotne lety balonem jsou velmi dramaticke a vyborne natocene. Kamera me vsak zaujala temer v kazdem zaberu. Hudba vyborna, ackoliv jsem mel misty trochu pocit, ze uz moc tlaci na pilu. Herecke vykony dobre, ale asi nikdo neexceloval. Ohledne nametu jsem mel hned jasno, ze tento film musim videt. Bohuzel v kinech dlouho nevydrzel... ()

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Balón nabízí dvě napínavé hodiny, během nichž se divák dostává zpátky o čtyřicet let do dob, kdy svoboda nebyla rozhodně samozřejmostí a bylo nutné za ni bojovat. Důkazem je tento příběh dvou rodin, jejichž odhodlání a statečnost jim dovolila se vzepřít systému a bojovat právě za onu kýženou svobodu. Film má již od samotného začátku akční spád, přičemž děj postupně graduje až k nervyrvoucímu k finále, u kterého jsem byl napnutý jak struna. Člověk z mé generace si jen těžko dokáže představit, jaké to bylo v tehdejší době žít, ale tento snímek (a i jemu podobné) autentickým způsobem tuto dobu přibližuje a důvěrně zobrazuje nelehké minulé časy. Co se hereckého obsazení týká, nemám výtek, stejně jako v případě rekonstrukce sklonku 70. let. Michael Bully Herbig dokázal, že vedle komického ducha má i smysl pro dramatické příběhy. ()

vydumnica 

všechny recenze uživatele

Velmi silny skutocny pribeh o odvaznej rodine, ktora chcela lepsiu buducnost. Krasny film. Od zaciatku az do konca napinave. Och, tak som im drzala prsty! Cely film posobil tak realne, clovek mal pocit, ze sa naozaj pozera na rok 1979 (akurat hlavny hrdina mal dost moderny vzhlad - uces, brada). Nevidela som to sice v kine, ale bol to pre mna zazitok a film vrelo odporucam. Dokonca si dovolim tvrdit, ze Balon by si zasluzil aj nominaciu na Oscara! 85% ()

Galerie (39)

Zajímavosti (14)

  • Bratr Petera Strelzyka (Friedrich Mücke) Erich Strelzyk byl zatčen tři hodiny po přistání. Byl obviněn z „pomoci a podněcování k útěku“. Stejně dopadla Strelzykova sestra Maria a její manžel. Všichni byli odsouzeni na dva a půl roku. O jejich dřívější propuštění se zasadila Amnesty International. (klukluka)
  • Michael Herbig pripravoval film šesť rokov, pričom hneď na začiatku sa stretol s Günterom Wetzelom, ktorý mu porozprával príbeh o svojom úteku teplovzdušným balónom. Získanie práv na remake z roku 1981 (Nočný prechod) však trvalo veľmi dlho, pretože obe rodiny sa maximálne vzdali svojich autorských práv v prospech Disney. (Arsenal83)
  • Režisér Herbig o svojej motivácii natočiť tento príbeh: "Keď došlo k úteku, bol som vo veku Fitschera, mladšieho syna Strelzykovcov, a keď som videl film od Disneyho, bol som vo veku staršieho syna Franka. A pochopil som, že títo ľudia riskovali všetko pre život na slobode. Táto trúfalosť, šialenstvo tohto príbehu – to ma úplne pohltilo." (Arsenal83)

Reklama

Reklama