Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Vzorový agentský příběh nejtužšího stalinistického střihu ukazuje, jak záškodníci jednak získávají důležité údaje o činnosti důležitého podniku, jednak se snaží mařit plnění plánu a rozvracet pracovní morálku. Ale bdělé bezpečnostní orgány včas zasáhnou a zastaví jejich ohavné rejdy. To vše bylo míněno zcela vážně. (oficiální text distributora)

Recenze (28)

ripo

všechny recenze uživatele

Film „Severní přístav" je dobrodružný film s detektivní zápletkou. Můžeme si na něm ověřit, jak zajímavá forma detektivního žánru se zdarem může pomoci při řešení některých důležitých úkolů dneška. — Jedním z nich je apel na zvýšení bdělosti a ostražitosti. Jsme každodenními svědky, jak povrchně se na mnoha místech tento příkaz doby vykládá. Na tuto okolnost upozorňuje film „Severní přístav". Jeho nesporným kladem je přitom volba detektivní zápletky, která umožňuje seznámit diváka s řadou podezřelých osob, s jejich charakterem, názory. Lidé, kteří tu vystupují, mají všechny znaky, s jakými se setkáváme u svých přátel, známých, kolegů v zaměstnání, soudruhů. Mají dobré i špatné vlastnosti, a některé z nich mohou divákům napovědět, kdo je pachatelem. Divák má přitom sám aktivní úkol, hodnotí jednání osob filmového příběhu. Vedle upozornění na nutnost zvýšení bdělosti v kancelářích, právě tak jako v závodech, poukazuje film kriticky na tolik škodlivé užíváni frází. Nejčastěji se za ní skrývá prospěchář, který se pomocí dobře znějících slov chce vetřít na významné místo, člověk, který chce pro sebe získat určitě výhody. A často je fráze také pouze důsledkem lenosti myslet, neschopnosti uvažovat samostatně. V každém případě je nutno frázi odsoudit jako zlo, s nímž se musí ze všech sil bojovat. „Severní přístav" je již čtvrtým filmem režiséra Miloše Makovce. Po filmech „Případ doktora Kováře" — „Veselý souboj" — a „Velké dobrodružství" — osvědčil Miloš Makovec své schopnosti i na poli detektivního žánru. Filmový přehled 19/1954 ()

Ej Hlemýžď 

všechny recenze uživatele

Naprosto jedinečný byl Otomar Krejča st. v roli Šubrta se svými naprosto "kouzelnými" frázemi opravdu uvědomělého člověka své doby. ()

tahit 

všechny recenze uživatele

Bohužel, optika vyznění filmu je příznačná pro politické podmínky doby. Z toho je patrno, že v tomhle je základní špionážní zápletka tak trochu bezbarvá. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Nikdy neříkejte nikdy. Ač jsem si coby fanda tohoto žánru myslel, že tyhle filmy o agentech narušujících budovaní dělnického státu jsem viděl snad už všechny, stále se ještě sporadicky objeví kousek, který mne vyvede z omylu.  A jsem za to rád. Mně tenhle naivní druh kinematografie strašně baví. Absurdní je, že skrze tyto filmy chtěla strana nabádat lid k většímu úsilí a větší ostražitosti (a také větší nenávisti a nedůvěře, přesně v duchu chování paranoidního Stalina, který už tou dobou byl bohudík rok tuhej). Nechce se mi věřit, že generace našich dědů a babiček byla tak pitomá aby tyhle zápletky brala vážně... Ono v roce vzniku filmu 1954 rok po měnové reformě a za občasného mizení sousedů už možná lidu bylo jasné, že ten blahobyt po vzoru SSSR co slibovali komančové po válce asi až tak ouplně nebude platit... Tak kdo ví. Já mám rád herectví Korbeláře, takže se mi tu ve své roli naivky stejně líbil. Krejča st. byl na pěst, takovéhleho Hujera mít na pracovišti, tak si to hodím a jeho vezmu lahví po hlavě. Vtipná byla role Deyla ml. ten většinou hraje v těchto filmech klaďase a tady si zahrál tvrdého západního agenta, který neváhá dát nejistému Kopeckému jednu až šest facek .-). Celkově je film samozřejmě naprosto debilní. Zlé USA nepřejí obchodování Československa s ostatními západními zeměmi a snaží se je blokovat. Někdo vynáší informace na západ a je třeba zjistit kdo. Bdělá SNB vpustí ze Západního Německa do republiky prozápadního živla s tím, že jej bude sledovat a rozkryje jeho rejdy a kontakty. Samozřejmě jsme v šílených padesátých, takže vše dobře dopadne pro republiku, kterou si rozvracet nedáme! Dělníci a SNB versus záškodníci tentokráte zase 1:0.  Co se mi ale ne filmu líbilo  byl ten skutečný poválečný život v loděnicích a kolem vody. Ty bafající parníky i to prostředí kolem řeky s kotvícími loděmi, houkáním, křikem racků... Prostě já mám vodu rád a mělo to svojí poetiku. Konec konců jsem vyrůstal kousek od Vltavy,  náplavka byla místem procházek s mojí jezevčicí a ještě pamatují kouřící parníky stahující pod pražskými mosty komíny... Dávám tedy za dvě balení gretylenových náloží. * * ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Tendenčná detektívka, ktorá síce nešla do krajnosti, ale zaujímavo podotkla, že aj zapálený komunista môže byť pokrytec. Že to nadšenie len hrá. No proste nepriateľ môže byť všade. Čistá stalinistická paranoja v praxi. ()

Blofeld 

všechny recenze uživatele

Odhlédneme-li od značné tendenčnosti filmu, nelze nepřiznat, že Severní přístav je pěkný, kvalitně udělaný thriller. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Film poukazuje kriticky na tolik škodlivé užívání frází aneb Filmový přehled 19/1954. 1) Vyšší míru zábavnosti, než je v žánru a v době obvyklé, bych připsal 37letému Jiřímu Brdečkovi, který dodal námětu a práci druhého scénáristy, předsedy MNV (!) ve Sněžníku v Krušných horách, šmrnc a profesionalitu. 2) Spoiler. Film ovšem nepřekročí dobové meze. Černobílý svět socialistického realismu zde vykvétá v plné kráse, kterou kazí (nebo spíše umocňuje) jenom zavilý třídní nepřítel rafinovaně skrytý pod maskou bojovníka za bdělost a ostražitost. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Po velmi slibnem zacatku, film brzy ztrati na zajimavosti, coz je skoda, nebot namet, kamera a herci jsou na slusne urovni. ()

frings 

všechny recenze uživatele

Film místy, až s hitchcockovskou atmosférou. Viz scéna ve vlaku, nebo střílečka na půdě mezi pověšeným prádlem a plačícím dítětem. ()

sator 

všechny recenze uživatele

Farář: Copak jsi to tady vyřezal? Papoušek: Cos to udělal. Pepiku? Lékař: Hezký! Hajný: Ale vyřezal jsem pro srny krmelec. Farář: A kdepak máš ženu, Mikovče? ()

farmnf 

všechny recenze uživatele

Geniální slátanina. Zábavné, komediální. Deyl není komunista jako vždy a všude, je to agent Papoušek s kriminální minulostí. Korbelář si tu lije sračky na hlavu. "Copak nejsem dobrý ředitel? Ale ano měl jsem být víc bdělý, je to moje vina". Kopecký napomáhá agentům ale je vystrašený k smrti. Proslovy Otomara Krejči jsou veskrze skvostné. Doporučuji! ()

noriaki 

všechny recenze uživatele

Otomar Krejča je v roli snaživého aktivisty opravdu kouzelný, ale spolu s brblajícím Sovákem jsou asi ti jediní, proč se na Severní přístav podívat. Jako detektivka je o ničem a jako špionážní drama selhává snad ve všech kategoriích. Herecky je to lepší průměr a to co zbylo z atmosféry udusila angažovanost snímku. ()

lucascus 

všechny recenze uživatele

Prvních asi deset minut filmu mě rychle vtáhlo do děje, vypadalo to jako správná detektivka, které nic nechybí. Špión, jedoucí vlak, krásná a záhadná žena, bohužel se z filmu posléze vyklubala nudná, propagandistická agitka. Světlým momentem byla ještě závěrečná přestřelka na půdě, jenže dobrý počátek a konec ještě nedělá i dobrý film. Skvělý herecký výkon Deyla a femme fatale Kačírkové. Rovněž mě fascinuje atmosféra (ne málo podobná noir filmům), která obklopovala pouze filmy padesátých let, jenže jak říkám, vše pokazil ten všudepřítomný stalinistický nádech. Jaká škoda, kolik filmů bylo jen takto zmrveno... ()

vitekpe 

všechny recenze uživatele

Krasavice Alena a Irena v (chvilemi temer noir) cernobilem krimi filmu, kde si i strili... Ma to samozrejme i slaba mista, zejmena ve zbytecnych sebezpytovacich proslovech, ale celkove to pro me bylo celkem koukatelne. Nejvetsi borec je Krejca. :) ()

klúčik 

všechny recenze uživatele

Jasné, že sme opäť vyhrali... 50 roky to musel byť len samý agent a policajt.... Policajti v tomto filme boli všade, a o všetkom vedeli... Ale aj v takomto filme ma prekvapila jedna postava a to bol O.Krejča. Jeho hlášky boli famózne... Aj preto dávam 55%. ()

Kovaja 

všechny recenze uživatele

Kdyby nebylo nadstandartního konce tak za celou stopáž nevím o co ve filmu jde!!!Moc mě to mrzí,protože kamera byla vzorová a obsazení herců bylo taktéž nadstandartní!! ()

kebom 

všechny recenze uživatele

Darmo, filmy päťdesiatych rokov majú zvláštnu atmosféru. Postava Otomara Krejču a jeho preslovy sú skutočne úžasné. Scéna s Milošom Kopeckým vo vlaku patrí k tým najlepším, rovnako ako aj hláška: " základním předpokladem bdělosti je nedúvěra k lidem, tohle by přece neřek poctivý straník!". ()

Horak 

všechny recenze uživatele

Velmi nadprumerne zabavny agentsky pribeh, kde Rudolf Deyl ml. hraje na druhe strane barikady. Jinak samozrejme dobro opet zvitezi nad lzi a imperialistickym zaskodnictvim. ()

Reklama

Reklama