Reklama

Reklama

Zapadákov

  • Česko Badlands (festivalový název) (více)
Trailer

Obsahy(1)

Píše se rok 1959, Kit (Martin Sheen) zavraždil několik lidí a jeho nová přítelkyně Holly (Sissy Spacek) byla při tom. Aby unikli trestu, prchají přes Jižní Dakotu a Montanu a předstírají, že se nic nestalo. Pocit viny je však příliš velký a dokáže pronásledovat na každém kroku. Zapadákov je první ze tří významných filmů scenáristy/režiséra Terrence Malicka (Nebeské dny, 1978 a Tenká červená linie, 1998) inspirovaný skutečným, děsivým příběhem vraždění na americkém středozápadě roku 1958. Malick nápaditě proměňuje příběh do provokativní studie lidí odcizených od běžného života. Krásně natočený a nezapomenutelně zahraný, to je filmová pouť Zapadákovem. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (221)

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Extrémne nezáživne podaný snímok, kompletne postavený na úvahách mladej devy, myslením mimo reality, ktorej pohľad na život spĺňal tie najprimitívnejšie kritériá. Táto forma spracovania by mi nijak mimoriadne nevadila, keby nebola doslova jedinou, a hlavnou formou, ako prezentovať veškeré myšlienky filmu. V dnešnej dobe už mizerne pôsobiaci thriller bez emócii, s katastrofálnym strihom teda nijak extra neohúril, a mňa doslova zaráža, to závratné hodnotenie. Nebavilo .. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

"Nebojte sa, mám všetko premyslené..." To sú slová novodobého Jamesa Deana, ktorý zbalil dievča a urobil jednu blbosť. Potom ďalšiu a ďalšiu a na úteku sa z nich stal dvojka podobná tej najslávnejšej -Bonie a Clyde. Iba podobnej, pretože ona si neskôr začína uvedomovať, že by z toho bolo dobré vycúvať. M. Sheen bol zvolený správne. Má v sebe kus tej rebélie J. Deana i tú nepredvídavosť, pre ktorú je jeho postava i film celkovo tak zaujímavý. Pobaví záver,v ktorom ho všetci policajti majú za skutočnú hviezdu. "Kto chce môj zapaľovač, kto chce môj hrebeň?" Film je zaujímavý nielen svojím príbehom, ale i vtedajším prístupom T. Mallicka, ktorý sa v posledných rokoch akoby rozhodol, že všetky jeho filmy budú minimálne atmosférou rovnaké. 80%. ()

Reklama

Dudek 

všechny recenze uživatele

Poměrně zajímavá road movie, od známého, ale mnou ještě neprozkoumaného, Terence Malicka. Přestože jsou tu hybatelem děje dvě silné emoce, láska a strach z polapení, zůstává snímek překvapivě emočně plytký. Neklade důraz na děj, ale na jednotlivé záběry, dění sleduje nezaujatou optikou, nehodnotí, a ve všem jakoby hledal kouzlo, či možná lépe řečeno poetičnost okamžiku. Bez zajímavosti tu není ani přístup k postavám, kdy směr udává muž, ale příběh vypráví nezkušená dívka, která o sobě tvrdí, že skáče tak jak on píská. Její hlas se pak stává stejně jako kamerové proplouvání krajinou a hudební doprovod součástí audiovizuálního celku díla. ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Pokud vychází tvůrci nějakého filmu ze skutečných událostí, už předem počítám s tím, že si děj poněkud upraví, jenže v tomto případě napsal scénárista úplně nový příběh, který toho se skutečností neměl mnoho společného. Asi to bylo tím, že se ve skutečném příběhu Charlese Raymonda Starkweathera a Caril Ann Fugate vyskytovalo mnohem více krvavých detailů než romantických momentů, a lidé si (fakt netuším proč) velice rádi idealizují zločince. No, a protože se scénář vydal touto novou cestou, ztratil pro mě film jakoukoli výpovědní hodnotu, při projížďkách polopouští jsem se navíc celkem nudil, takže to pro mě byla z větší části jen ztráta času. Ale uznávám, že se několik záběrů západu slunce fakt povedlo a Martin Sheen se vcelku snažil. / Poučení: Okouzlují tě zločinci? Mysli na své blízké, blbe. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Prvý Malickeov film síce neoplýva tak nádherou poetickou atmosférou ako jeho novšie kúsky, ale aj tu sú vidieť náznaky práce s obrazmi a zvukmi prírody. Bohužiaľ sa film celkom vlečie a zachraňujú ho skôr skvelí herci ako réžia. Zaujímavé prírodné kontrasty s psychikou hlavnej postavy na mňa ale urobili celkom dojem, rovnako ako vedenie kamery s použitou situačnou hudbou. Výnimočný je aj Zapadákov svojou atmosférou a vynikajúcim Martinom Sheenom a Sissy Spacek. Pritom by sa s trochou horkého cynizmu dalo povedať, že vo filme sa zase až tak veľa nedeje. Len trochu ... trochu veľa vraždí. A pod tým, ako podfarbenie, hrá veľmi zaujímavá hudba. Skoro, ako by sa k deju filmu snáď ani nehodila, ale ten film je proste klasika, aj vďaka hudbe. ()

Galerie (56)

Zajímavosti (30)

  • Při natáčení filmu nezahynulo žádné zvíře. (ČSFD)
  • Film byl natáčen v létě roku 1972 v obci La Junta v Coloradu. Tato lokace byla vybrána kvůli její výhodné odlehlosti připomínající poušť v Jižní Dakotě, ve které se odehrály skutečné události inspirující tento film. (Borrtex)
  • Použité záběry jsou ze skutečného honu profesionálních lovců. (ČSFD)

Související novinky

Remake Vrány našel hlavní hvězdu

Remake Vrány našel hlavní hvězdu

03.04.2022

Po několika nezdařených pokusech oživit novou verzi Vrány, včetně jednoho s Jasonem Momoou (Aquaman, Hra o trůny) v hlavní roli, se sdružení nezávislých producentů Hassell Free Productions, The… (více)

Reklama

Reklama