Reklama

Reklama

Zapadákov

  • Česko Badlands (festivalový název) (více)
Trailer

Obsahy(1)

Píše se rok 1959, Kit (Martin Sheen) zavraždil několik lidí a jeho nová přítelkyně Holly (Sissy Spacek) byla při tom. Aby unikli trestu, prchají přes Jižní Dakotu a Montanu a předstírají, že se nic nestalo. Pocit viny je však příliš velký a dokáže pronásledovat na každém kroku. Zapadákov je první ze tří významných filmů scenáristy/režiséra Terrence Malicka (Nebeské dny, 1978 a Tenká červená linie, 1998) inspirovaný skutečným, děsivým příběhem vraždění na americkém středozápadě roku 1958. Malick nápaditě proměňuje příběh do provokativní studie lidí odcizených od běžného života. Krásně natočený a nezapomenutelně zahraný, to je filmová pouť Zapadákovem. (Magic Box)

(více)

Recenze (220)

Matty 

všechny recenze uživatele

Odstřihnout se od minulosti, spálit za sebou mosty a utéct do přírody. I když jenom na pár týdnů. Prostě pro ten pocit. Pro ten opojný, pomíjivý pocit, který stejně brzy vystřídá pocit jiný: „jako když sedíte ve vaně a všechna voda odtekla“. Malickova fatalistická reflexe pocitů Vietnamem poznamenané generace vyhází z reálných událostí, ale zároveň vyhlíží nadpozemsky a nadčasově. Ne tolik jako následující Nebeské dny (rovněž orámované naivním komentářem nedospělé dívky), tudíž realističtěji a prostým sdělením, ke kterému celou dobu směřuje, i bolestněji. Živé obrazy podmanivé přírody pokresluje hudba Jamese Taylora (s převzatými motivy od Carla Orffa) a je fascinující, jak přesně vždy koresponduje obrazové „ladění“ s náladou postav. Věci v podstatě nejsou dobré a špatné. Dobří a špatní jsou jenom lidé. Přičemž ti špatní na sebe budou vždy strhávat více pozornosti. Zapadákov - kruté a výstižné označení pro texaskou krajinu, která nebyla pro starý ještě když bratři Coenovi nosili zvonáče a kouřili trávu. Terence Malick se ve svém debutu tuze přímočarou cestou dobral v podstatě stejného závěru jako oni ve svém zatím posledním opusu. Některým historkám však modernizace nemůže ublížit. 85% Zajímavé komentáře: d-fens, D.U.K.E ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Terrence Malick rád vypráví své příběhy pomocí naivně smýšlejících dívek. Stejně jako v Nebeských dnech tak i v Badlands provází diváka příběhem svým jemným hláskem mladičká Sissy Spacek (jako mladá vypadala opravdu zvláštně...) a přiblíží vám její vztah s Martinem "Rebelem bez příčiny" Sheenem. Docela mi bylo líto, že si Malick svou obrazovou vybroušenost nechal spíše až na posledních 20 minut filmu a do té doby jde jen o sledování komornější verze Takových normálních zabijáků v 50. letech minulého století. Osobně mě příběh ani postavy tolik nezaujali ani jejich příběh nezasáhl. Přesto jde o ukázku zatím nevybroušeného velikána, který využívá věčně aktuální téma v jinak velmi pomalém snímku. Po skončení mě napadlo jen "chtěl bych vědět víc, než jsi mi Terenci řekl ..." a to stále přetrvává, i když on není režisér, co točí aby divák věděl, ale spíše viděl a cítil. ()

Faye 

všechny recenze uživatele

Kit je nejenom okouzlující frajírek, ale díky osudové lásce k 15-ti leté Holly i masový vrah „Ve škole jsem nebyla oblíbená a nebyla jsem moc osobnost, takže mě překvapilo, že se mu líbím. Zvlášť, když mohl mít, každou ve městě, kterou by chtěl.Podle něj jsem byla skvělá.“ Film natočený podle skutečné události za který byl Martin Sheen právem oceněn na MFF v San Sebastianu v roce 1974, a mladinká Sissy Spacek mu rozhodně ostudu nedělá!!! ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

V dekádě mezi Bonnie a Clyde a Takovými normálními zabijáky debutoval právě ryze spirituální režisér Terrence Malick. Už tehdy hledal Boha kombinováním zkoumání existence Zla (Ďábla) a tvůrčí oslavy krásy přírody, optikou velkého režiséra dvou základních konstant tohoto světa. Velmi zajímavá road movie Dostojevského střihu, ovšem pozorovaná jaksi nezúčastněně, z dálky, bez angažování se, navíc zločin tu neprovází pocit viny. Zvláštně romantický film se silným mužským hrdinou a neopomenutelným ženským prvkem, v němž muž je hybatelem děje a žena naivně smýkaná a přispívající uchopení filmu svým vnitřním monologem (kterýžto umělecký prvek použil i ve svém dalším filmu Nebeské dny). Velkou část prožitku pak tradičně tvoří opravdu vynikající hudební složka. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Martin Sheen tam všechny frajersky zabíjí a má divnou holku, který je všechno jedno. V celym filmu je kladenej velkej důraz na přírodu, ale to neznamená že je to nějaká ekologická agitka. Na konci je super honička s takovejma oldschool kárama. Dostávalo mne, že když Sheena na konci chytěj, tak se s nim ty policajti kamaráděj a dobrácky spolu kecaj :) Dnes by to už natočit nešlo. ()

JFL 

všechny recenze uživatele

Malick lyricky banalizuje americké mýty svobody, rebelských psanců i mladé lásky a staví je tváří v tvář přízemnosti násilí i nezměrnosti všehomíra. Jeho báseň pomíjivosti stojí na neokázalých kontrastech - prázdnoty ikon oproti věčnosti, přemíře slov bezvýznamných vůči mlčenlivé oslnivosti světa, krutost bez zlovolnosti, snaze otisknout se do historie blednoucí vůči apatické lhostejnosti času. Celé dílo pak lemuje motiv nevinnosti, potažmo naivity, a to nejen ve smyslu lásky, ústředních postav a jejich pohledu na svět, ale také samotné Ameriky, chráněné v době děje neotřesitelnými legendami, které ale v době vzniku filmu už dávno padly. A přitom Malick usiloval o to zasadit film do snového bezčasí oproštěného od konkrétní doby, byť se k času v mnoha detailech a liniích vztahuje. Podobně také navzdory tomu, že usiluje o odromatizování a přesah vůči všem legendám o milencích na útěku ve spirále násilí, se "Zapadákov" paradoxně sám stal mýtem, na který navazují další takové příběhy, navíc vyloženě dobově definované - obzvláště to platí o dvojici děl podle Tarantinových scénářů "Takoví normální zabijáci" a "Pravdivá romance" (druhý z nich vyloženě Malickův film cituje v hudebním motivu). Na druhou stranu Malick, který svou tvorbu zasvětil vyjadřování totožných motivů napříč různými příběhy, sám moc dobře ví, že některé příběhy nelze než opakovat a tím dokládat jejich nadčasovou platnost. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Na film od Malicka docela prijemny prekvapeni a poprve, co davam jeho filmu 4*. Film pripomina jak stary, tak novy filmy svym tematem a je to takovej pomalej, melancholickej mix ruznejch motivu, ale prekvapive to nenudi a tech 90 minut docela rychle utece. Sheen je perfektni frajer a zabijak a Spacek spravne naivni kravka. Obcas tu jsou sice prinejmensim smesny dialogy, ale nic hroznyho. Na Malickovo debut proste povedenej film, navic podle skutecnosti, takze ja jsem prekvapive spokojenej. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Příběh je příliš volný a nahodilý, iracionální, smrdí mi to hippie bullshitem, neodnesl jsem si nic než pár dojmů z pěkných planin, Sheen celkem zabírá jako vrahounská variace Deana, ale ta zabržděná hnusná zrzka je na ránu a promrhání hlavní ženský role (ČSFD se ale rozplývá). Případ slabý klasiky, kde ani nevidím smysl namáhat googlením porce extra informací a výkladu, prostě to šlo mimo mě, odškrtávám a jdu dál. ()

movie 

všechny recenze uživatele

Terrence Malicka fakt nechápu. Natočil dva geniální filmy (BADLANDS, DAYS OF HEAVEN) a na dvacet let se odmlčel. BADLANDS určitě stojí za to, hodně zvláštní film, který si netroufam pitvat, nádherný záběry a jak je u Malicka zvykem - skvěle vybraná hudba. ()

Kulmon 

všechny recenze uživatele

Kit je mladík, co zabíjí bez rozmyslu a taky bez důvodu. A já popravdě nemám důvod se rozmýšet nad hodnocením. Obě hlavní postavy mi přišly až příliš neosobní. Jen filmové postavy (byť na reálném podkladě), nic víc. ()

CheGuevara 

všechny recenze uživatele

Už jsem si zvykl, že Terence Malick vypráví své příběhy neobyčejně podmanivým způsobem. Ale i přesto mi Zapadákov vyrazil dech. Antiteze Dostojevského, reinkarnace antické tragédie, šíré pláně jihozápadu a do toho vybrnkává Carl Orff. Je až s podivem, kolik si toho právě ze Zapadákova odnesli jiní a snad i slavnější režiséři. Malickův debut je inspirativní cestou do pekel, která však nikdy nebude lemována dobrými úmysly, což Kit v podání uhrančivého Martina Sheena věděl už od začátku. ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Filmy Terrence Malicka jsou jedinečné - neznám tvůrce, který by stejně dokázal nechat příběhy volně plynout, nesympatizovat s hrdiny, jen je s odstupem pozorovat, sledovat jejich souznění s přírodou a přitom všem nestačit začít nudit. Všechny Mallickovy snímky si taky říkají o velké plátno. V Zapadákově kromě režiséra excelují i Sissy Spacek a zejména Martin Sheen, který vraždícího "Jamese Deana" nehraje, on jím prostě je. ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Okouzlující poetika venkova a malebné Malickovy záběry, toť hlavní devizou tohoto skromného snímečku o nevšední lásce. Seznámení se dvou protagonistů a počáteční rozvíjení jejich vztahu dokáže i navzdory svému vesnickému "buranství" pohladit, ovšem následný zlom nepůsobí přiroženě a celé vraždění dle mě není z psychologického hlediska řádně obhájeno. Charakteru Kita chybí jiskra, či naopak mrazivý pohled v očích, nevěřím mu polohu zamilovaného, ani vraždícího muže. Film se s přibývajícími mílemi na cestě stává jednodušším a povrchnějším, po dobrém rozjezdu zůstávám neuspokojen. 6/10 ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Docela dobrý, ale za to dost odtažitý film. Hlavního hrdinu jsem nepochopil (záměr?), stejně jako hlavní hrdinku. Rozumná stopáž každopádně zajišťuje stravitelnost. Možná i větší, než bylo zamýšleno, ale já jsem rád aspoň za to. ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

Excelentní (vlastně i psychologické) drama s fantastickými hereckými výkony jak nádherné S.S. a sekáče M.S., tak i herců ve vedlejších rolích. Málokterý film s podobnou tématikou se myslím může pochlubit tak uvěřitelně zahranými postavami a skvělým nasnímáním tohoto tak marného příběhu. Navíc s téměř nenápadnou, ale nesmírně působivou emotivní hudbou - kterou jaksi mimoděk vnímáte na pozadí až trýznivě pomalu plynoucího děje. Dávám do svých TOPXXX :-) Lahůdka pro náročné! Skvělý film! ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

O tomto filmu jsem v životě neslyšel a to samý platí o jménu režiséra, takže jsem vůbec nevěděl, co mam od toho čekat. Výsledek neni špatnej, ale je to prostě jenom další z mnoha filmů o útěku. Nic, čim by mě Zapadákov nějak výrazněji zaujal, mě nenapadá. Prostě už jsem viděl lepší a zároveň teda i horší filmy na podobný téma. Martin Sheen roli frajírka zahrál celkem uvěřitelně, Sissy Špaček jako naivní pipka zdatně sekunduje. Problém je v tom, že obě hlavní postavy mi postupem času začaly dost lézt na nervy a nejradši bych je oba nakopal do prdele. Jinak film je inspirován skutečnou událostí. ()

Související novinky

Remake Vrány našel hlavní hvězdu

Remake Vrány našel hlavní hvězdu

03.04.2022

Po několika nezdařených pokusech oživit novou verzi Vrány, včetně jednoho s Jasonem Momoou (Aquaman, Hra o trůny) v hlavní roli, se sdružení nezávislých producentů Hassell Free Productions, The… (více)

Reklama

Reklama