Reklama

Reklama

Alžírsko

(TV film)
  • Francie L'Algérie vue du ciel (více)
Francie, 2015, 88 min

Obsahy(1)

Unikátní výprava Yanna Arthuse – Bertranda a Yazida Tiziho na sever Afriky... Nezapomenutelné putování tajuplnou zemí, která na severu sahá až ke Středozemnímu moři, ale na jihu se již hluboko zakusuje do africké pevniny. Dechberoucí letecké záběry a emotivní komentář nabízejí pohled na úchvatnou krajinu, historické památky i neobyčejné lidi, jež obývají tento rozlehlý stát. Dokument představuje středomořský sever, pláže, poklidné zemědělské pláně, nádherná pohoří a náhorní plošiny, ale opomenout nelze ani prostředí zcela odlišné. Tím jiným světem je poušť Sahara. (Česká televize)

(více)

Recenze (23)

Marze 

všechny recenze uživatele

Myslel jsem, že Alžírsko je jenom poušť ale z dokumentu je vidět, že má i biosférickou vodní rezervaci nebo zemědělskou oblast. Potravinově je tedy Alžírsko , kde vzrostl za třicet let počet obyvatel čtyřikrát závislé na jejich masivním dovozu (známá arabská politika "obilí za ropu") což se v dokumentu řeší také. Dokument je obrazově nádherný. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Záběry jsou úchvatné, některé informace zajímavé, o to nic. Ale celé je to pojaté, jak to říct, až tak nějak sebedojímavě - směrem k Francouzům, místním obyvatelům (i když z komentáře vyplývá, že sice úspěšně svrhli kolonialismus, ale sami pak nějak nemakali a nehospodařili), kultuře, až po to závěrečné pokleknutí. Nakonec nejzajímavější je to ztracené město na konci, kde se nacházejí dodnes záhadné malby, v nichž Däniken vidí mimozemského boha. ()

Reklama

nascendi

všechny recenze uživatele

Kvalitný dokument systematicky približujúci niekdajšiu francúzsku dŕžavu. Yann Arthus-Bertrand v ňom potvrdil svoj nevšedný talent., ale ani on sa nevyhol niekoľkým hluchým miestam. Vo filme ma okrem známejších miest zaujal pomerne malý pokrok od doby získania nezávislosti. Vysvetlenie mohol poskytnúť záber zo stavby obrovskej mešity, ktorú stavajú čínski robotníci. Možno niekto nakrúti aj záber, v ktorom nejakú stavbu v arabskom svete budujú arabskí stavbári. Zábery púšte boli úžasné a pripomenuli mi Anglického pacienta. ()

Martrix 

všechny recenze uživatele

Přestože je hodina a půl na dokument vcelku hodně, tak se autorům nedivím, že nechtěli stříhat. A přestože mi nepřipadala první třetina moc zajímavá, protože se kamera vznášela především nad městy, bylo mi u závěrečných titulků jasné, že bez toho by nebyl ten obrázek o Alžírsku úplný. Tvůrci se totiž pustili nejen napříč největší africkou zemí, ale také zpět v čase. Při záběrech z dronu se dozvíte jak o histori, tak i součastnosti, o jeho obyvatelech, podíváte se na některé kulturní památky, na velmi rozmanitou krajinu...prostě taková "vzdušná exkurze" s průvodcem, který má k Alžírsku vřelý vztah. Kamera byla vynikající, nabízela perspektivu, kterou ze země nikdy nezískáte, ale hlavně...v poslední třetině se díky ní dostanete na místa, která jsou jako z jiné planety. Dokumenty sleduju rád a často, ale takovou krajinu jsem nikde neviděl... . Pokud o Alžírsku nic nevíte, uděláte si vcelku pěkný obrázek, který někoho k návštěvě navnadí a jinému to takhle bude stačit a raději se vypraví jinam. Každopádně já jsem maximálně spokojený...velmi lidsky pojmutý a zároveň edukativní dokument o zemi, o které jsem vlastně doteď nic nevěděl. ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Největší africká země v krásném a poutavém dokumentu, který má obrovskou přednost v tom, že nám nabízí jedinečný pohled z výšky, tzn. to, co bychom jako obyčejní smrtelníci nikdy nemohli vidět.. Nutno dodat, že ta vymazlená kamera je dech beroucí a vybrané lokace úžasné, ať už města, oázy, hory či historické památky.. Nicméně s ohledem na fakt, že se tvůrci velmi taktně vyhnuli všemu nekorektnímu, nejdu do plných, neb v tomhle Alžírsku je vše dokonalé, nádherné, všichni se usmívají a mávají.. ()

Galerie (6)

Reklama

Reklama