Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Autorka a režisérka Greta Gerwigová (Lady Bird) vytvořila Malé ženy, které čerpají z klasického románu a díla Louisy May Alcottové, a zároveň se v autorčině alter egu Jo Marchové odráží její fiktivní život. V podání Gerwigové se oblíbený příběh sester Marchových – čtyř mladých žen, z nichž každá je odhodlaná prožít život podle svého – stává nadčasovým a velice aktuálním. (Falcon)

(více)

Zajímavosti (25)

  • Kniha „Malé ženy“ patří mezi nejoblíbenější knihy Meryl Streep. Sama trvala na tom, aby hrála tetu Marchových. Romantická Meg je zase nejoblíbenější postavou její nové představitelky Emmy Watson. (zdeny99)
  • Tato filmová adaptace byla uvedena do kin na Štědrý den roku 2019, tedy přesně na den 25 let po uvedení předchozí verze z roku 1994 (Malé ženy). V roce 1994 se zároveň narodila hlavní představitelka Jo (Saoirse Ronan). (oli009)
  • Jo (Saoirse Ronan) na sobě ani jednou v celém filmu nemá korzet, což je na tehdejší dobu velmi nezvyklé. (oli009)
  • Herečky Saoirse Ronan a Florence Pugh se velmi těšily na natáčení šarvátky mezi Jo a Amy. Těsně před natáčením samotné scény dokonce Pugh dala Ronan svolení, aby jí klidně dala facku. (oli009)
  • V knize i předchozích filmových a seriálových adaptacích je teta March (Meryl Streep) ve skutečnosti pratetou ústřední čtveřice a tedy tetou jejich otce. V této verzi však představuje jeho starší sestru a tedy opravdu tetu čtyř dívek. (oli009)
  • Se šesti nominacemi na Oscara se jedná o nejúspěšnější adaptaci Malých žen. Verze z roku 1933, 1949 a 1994 obdržely dohromady osm nominací, z nichž dvě proměnily ve vítězství. (oli009)
  • Dům rodiny Marchových byl navržen tak, aby zvenku působil prostě, ale uvnitř byl prosvětlený a barevný. Díky tomu si od filmového štábu vysloužil přezdívku „šperkovnice“. (oli009)
  • Každá ze sester měla ve svém šatníku jinou dominantní barvu – Meg (Emma Watson) dostala fialovou a zelenou, Jo (Saoirse Ronan) získala červenou a indigo (tmavě modrá), Beth (Eliza Scanlen) nosila růžovou a hnědou a Amy (Florence Pugh) oblékala světle modrou. Oblečení jejich matky Marmie (Laura Dern) nejčastěji kombinuje všechny tyto barvy. (oli009)
  • Ačkoli zpodobňují hrdinky americké literatury, ani jedna ze čtyř hlavních hereček není Američanka. Emma Watson a Florence Pugh jsou Angličanky, Saoirse Ronan je Irka a Eliza Scanlen je Australanka. Zajímavostí rovněž je, že Saoirse Ronan se narodila v Bronxu, New York, USA, ale vychována byla v Irsku a Emma Watson se narodila v Paříži, Francie, ale vyrůstala Oxforshiru, Anglie. (oli009)
  • Celé natáčení probíhalo ve státě Massachusetts, USA. (oli009)
  • Zmíněný proslov Amy (Florence Pugh) o manželství byl napsán krátce před natáčením samotné scény. Florence Pugh dokonce uvedla, že jí ho režisérka Greta Gerwig předala pouze pár minut před natáčením scény ručně napsaný na kusu papíru. (oli009)
  • Proslov Amy (Florence Pugh) o manželství směřovaný k Lauriemu (Timothée Chalamet) původně nebyl ve scénáři. Po rozpravě s režisérkou Gretou Gerwig ho navrhla Meryl Streep s odůvodnění, že je třeba do filmu vložit moment, který by současným divákům umožnil pochopit bezmoc žen tehdejší doby – nejenže nemohly volit nebo měly značně omezené možnosti, jak si samy vydělávat peníze, ale kvůli manželství by také přišly o svůj majetek a děti. (oli009)
  • Florence Pugh dokončila natáčení hororu Slunovrat (2019) jen pár dní před začátkem natáčení Malých žen. Sama uvedla, že možnost zahrát si Amy po dokončení tak stresujícího a zneklidňujícího filmu byl pro ni způsob terapie. (oli009)
  • Film Malé ženy z roku 2019, zadaptovaný podle románu Louisy May Alcott, je dosud jedenáctou filmovou variací tohoto příběhu a dalším počinem nejen v kinematografii. Bývá i často uváděný na divadelních prknech. Do roku 2019 bylo podle románu „Malé ženy“ zfilmováno 8 celovečerních i televizních filmů a navíc byly vytvořeny i dva TV seriály. První dílo bylo zvěčněné na filmovém pásku dokonce již v roce 1918. (Sidonka)
  • Little Women jsou adaptací proslulého romantického románu „Malé ženy“ (1868), který byl nejznámějším dílem americké spisovatelky L. M. Alcott. Příběh o čtyřech dospívajících sestrách má autobiografické prvky, pojednává o autorčině pozdním dětství. Dílo je opakovaně vydáváno, i v ČR opětovně vychází v různých nakladatelstvích, překladech, verzích i zestručněných vydání. (Sidonka)
  • Původně si ve filmu měla zahrát Emma Stone, od role ale odstoupila kvůli časové vytíženosti a studio ji okamžitě nahradilo Emmou Watson. (hansel97)

Související novinky

Našla hraná verze Na vlásku Lociku?

Našla hraná verze Na vlásku Lociku?

13.08.2023

Studio Disney s hranými remaky svých ikonických pohádek v posledních letech nijak nezpomaluje, a kromě již oznámené Moany, Bambiho nebo Lilo & Stitche nás v budoucnu čeká také muzikál Na vlásku.… (více)

Ridleyho Gucci boduje mezi dramaty

Ridleyho Gucci boduje mezi dramaty

28.11.2021

Kriminální drama Klan Gucci režiséra Ridleyho Scotta (Gladiátor, Poslední souboj) má za sebou první víkend v kinech, a byť prozatímních 21,8 milionů dolarů v rámci prvních pěti dní z USA není ve… (více)

Gareth Edwards chystá novou sci-fi

Gareth Edwards chystá novou sci-fi

08.02.2020

Režisér první Godzilly a nejlépe hodnoceného Star Wars filmu od akvizice studiem Disney, Rogue One: Star Wars Story, Gareth Edwards si vybral svůj příští filmový počin. Bude se jednat o novou dosud… (více)

Vyhlášení nominací 92. Oscarů

Vyhlášení nominací 92. Oscarů

13.01.2020

Předkrm v podání Zlatých glóbů máme za sebou, a tak přišel čas na hlavní chod. Tím budou stejně jako každý rok Oscaři, jejichž 92. ročník se bude vyhlašovat 9. února 2020 v Dolby Theatre v Los… (více)

Reklama

Reklama