Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Autorka a režisérka Greta Gerwigová (Lady Bird) vytvořila Malé ženy, které čerpají z klasického románu a díla Louisy May Alcottové, a zároveň se v autorčině alter egu Jo Marchové odráží její fiktivní život. V podání Gerwigové se oblíbený příběh sester Marchových – čtyř mladých žen, z nichž každá je odhodlaná prožít život podle svého – stává nadčasovým a velice aktuálním. (Falcon)

(více)

Recenze (360)

Mkartaylas56 

všechny recenze uživatele

V životě bych neřekl, že budu takto nadšeně odcházet z kina po shlédnutí podobně laděného snímku. Ze začátku to tak ani nevypadalo, protože první třetina filmu mě vlastně ani tak moc nebavila, působila trošku zmatečně a začínal jsem se smiřovat s tím, že tohle nedopadne dobře. Jenomže postupem času jsem se dokázal naladit na tempo i styl a obsah vyprávění, začal jsem být emočně mnohem přístupnější a poněkud důkladněji jsem sledoval technickou část snímku. No a od té chvíle přicházela jedna úžasná scéna za druhou, kde fungovaly jak emoce, tak to bylo i nápaditě a zručně natočeno, doprovázel je velmi trefný a povedený soundtrack a celé to (i díky výbornému scénáři) podtrhovaly výborné herecké výkony prakticky všech herců (v tomto případě spíše a hlavně hereček), mezi kterými mě ale určitě nejvíce zaujaly obě herečky nominované na cenu akademie, a to Saoirse Ronan, jenž už po několikáté ukazuje své obrovské kvality a Florence Pugh, pro kterou byl uplynulý rok 2019 takřka zlomový a já mohu potvrdit, že tu máme novou vycházející hvězdu Hollywoodu. Takže i díky tomu, že jsem nečekal mnoho, tak Malé ženy jsou pro mě velice příjemné překvapení a i když jsem vůči nim byl celkem skeptický, tak jim nakonec přeji, ať se jim zítra na předávání cen zadaří a ať si po zásluze odnesou i nějakou tu sošku. 85% ()

PlayEasy 

všechny recenze uživatele

Po zhlédnutí nového remaku jsme dostali ještě větší chuť přečíst si knižní předlohu od Louisy May Alcott, k čemuž také v blízké době pravděpodobně dospějeme :-), byť se nám verze z 90. let líbila přeci jen trochu více především kvůli kouzelné atmosféře, kterou tento film značně postrádá. Další a snad jediná výtka je příliš časté, neočekávané a prudké přeskakování mezi současností a minulostí. Nám to osobně nevadilo, ale lidem, kteří neznají tento příběh, by mohly tyto "skoky časoprostorem" docela vadit a mohli by se přestat ve filmu orientovat. Přesto musíme vyzdvihnout výborně zadaptovaný scénář, podobně jako u předešlé verze přímo výtečnou hudbu, kostýmy (právoplatný Oscar) a celý skvělý casting, jmenovitě pak Saoirse Ronan, jež zvládla svoji náročnou roli Jo Marchové s nadhledem a pro nominaci si s klidem došla. Dále stojí za zmínku Laura Dern a T. Chalamet - sakryš, ta mladá naděje dnešní doby nám přijde čím dál sympatičtější! ... :-D Jinak letošní Valentýn jsme si především díky návštěvě kina a tomuto film báječně užili a nyní už můžeme doporučit tento dojímavý příběh všem, kteří v sobě zachovali ještě aspoň kouska citu... 4 a 1/2*, 80% ()

Mabfred 

všechny recenze uživatele

Nejkrásnější film, který jsem v poslední době viděl. Možná by se mi tak nelíbil, kdybych nebyl obeznámen s předlohou, ale všechno v něm pro mne klaplo - hudba, obraz, adaptace, herci, atmosféra. Od první scény jsem byl pohlcen... ()

Ladyhawke 

všechny recenze uživatele

Asi měsíc jsem se rozhodovala, zda na tento film jít či nikoliv. Vzhledem k tomu, že se jedná o adaptaci jednoho z mých nejoblíbenějších děl ze středoškolské povinné četby, některé herecké obsazení mě spíše odrazovalo, ale nakonec jsem se přesto rozhodla do kina dojít. Jsem ráda, že jsem tito překážky dala stranou, protože filmem jsem byla nadšena. Scénář byl kvalitně napsaný,a ačkoliv se sem tam odchyloval od knižní předlohy, nebylo to až příliš násilné, až na několik situací, kdy se, podle mého, trochu zabila, atmosféra situace (*SPOILER: například: když Amy spálí Joiny povídky, to že je psala pro tatínka jí Jo vpálí, až když se na to přijde a na Amy to dopadne až v okamžiku, kdy už nejde nic vrátit zpět, stejně tak, při nehodě při bruslení si Jo všimne, že Amy bruslí směrem k tenkému ledu, ale nic jí neřekne, jak je uražená a ještě jí to přeje *SPOILER) Pro mě milým bonusem bylo vložení názoru L.M. Alcott do úst Jo, ohledně životního osudu její postavy, který byl vlastně omluvou romantičnosti té situace. Zajímavý byl i formát propojování současnosti s minulostí na základě podobných znaků, možná jsem měla výhodu předchozího čtení, nicméně zmatené mi to nepřišlo. Herecké výkony děvčat do sebe zapadaly a vytvářely pěkný kolektivní herecký výkon, nicméně mě dokonale roztrhala Florence Pugh jako má oblíbená Amy, její přerod z rozmazlené, sobecké holčiky na mladou, až ohleduplnou ženu, byl neskutečný. Timothée Chalamet byl také velmi milé překvapení, protože jsem jej do té doby nikdy neviděla. Suma sumárum je to nádherný film, kterému dávám s plným svědomím 5 hvězdiček. ()

Pete 

všechny recenze uživatele

Od žen o ženách a pro ženy. Přesto je tahle svižná moderní adaptace románu jak od Austenové přístupná i pro muže. Má své kouzlo, zajímavou narativní strukturu, a díky výborným hereckým výkonům si může užít tenhle malý milý film každý, kdo bude chtít. ()

tronka 

všechny recenze uživatele

Chronologická roztrieštenosť tohto filmu je pre mňa nepochopiteľná. Naozaj asi nikdy nepochopím, prečo tvorcovia siahli po takto nelineárne rozprávanom príbehu. Zabili tým hneď niekoľko strašne silných scén a momentov. Namiesto toho, aby ste si ich užívali, stále sa strácate a hľadáte a pýtate sa, či táto scéna sa odohráva po tej, ktorú sme videli predtým, alebo pred ňou. Inak je to fajn. ()

gidzitka 

všechny recenze uživatele

Mno, nebylo to špatné, ale upřímně - je nutno remakovat něco, co bylo dovedeno téměř k dokonalosti ve zlatých devadesátkách? Tak jako každá reformulace legendární guerlainovské parfémové klasiky je to prostě slabší a slabší... Nelineárnost příběhu alias fígl odkoukaný z modernější verze "Jane Eyre" z roku 2011 tady bohužel absolutně nefunguje a díky ne zcela vymazlenému scénáři a ne tak výrazným a charizmatickým herečkám (namátko Winona Ryder vs. Saoirse Ronan, Susan Sarandon vs. Laura Dern, zejména pak představitelka Beth Claire Danes vs. Eliza Scanlen a i Trivi Alvarado jakožto Meg mi sedí víc než Emma Watson) mě zanechává příliš nonšalantní a tedy splývající s myriádami filmů a seriálů, které neurazí a nenadchnou. Love story Jo a profesora Bhaera tady stojí za starou belu - ach, kdeže je to úžasné intelektuální souznění a inspirace, ta rafinovanost a vůbec realističnost a gradace celého jejich vztahu? To se mám jako spokojit s francouzským šamponkovým seladonem poplatným mainstreamovému vkusu, koulícího očima a platnému Joině seberozvoji asi jako oteplovačky v létě? Ospravedlnitelnost této verze tedy stojí na pouhých dvou poněkud rachitických nožkách. Prvá: lepší storyline Amy Marchové, která z rozmazlené a povrchní pipinky dělá rozhodnou i obětavou ženskou. Druhá: kouzelná teta Marchová v podání Meryl Streep, bohužel mihnoucí se na pouhých 10 minut z celkové filmové stopáže. Tedy filmové decrescendo 21. století pokračuje a devadesátky tak opět triumfují, a to kurnik o parník! 65 % ()

Rooseman 

všechny recenze uživatele

Jéžiš, to byl omyl. Přesně 135 minut urputný nudy, kterou s lehkostí sobě vlastní definoval tak maximálně štěkot čokla na zahradě vedle kina. Většině z těch, co tady Malé ženy vyzdvihují, bych rád položil otázku: o čem to kurva bylo? A pokud si troufnou, můžou odpovědět i na následující nejasnosti: Kam to mělo směřovat? Co mělo diváka dojmout? Proč byly všechny postavy tak plytké? A které téma to dvouhodinové dílo mělo?Jako dobu občanské války, nebo lovestory, která v případě hrdinky nedávala snad ani špetku smyslu v souvislosti boyfrienda od dětství? Ne, jako upřímně vůbec nechápu, čím si tady hodnotící Greta Gerwig tak získala. Děj nulovej, časový prostřihy jsou stejně zmatečný jako v Atlasu mraků, maximálně tak pěkná kamera a celkově prostředí. Ale až na herecké výkony Florence Pugh, Laury Dern a Meryl Streep pěkná bída, moc se nechytala ani Emma Watson, který jsem celou dobu nevěřil, že nechce zbytek rodiny pozabíjet. Zásadní je však každopádně téma a nějaký smysl, vždyť to nebylo ani feministický (je o ženách, ale žádný vyšší poselství tam prostě není) a ani romantický, protože ty příběhy byly úplně na hovno vykreslený, u titulků vlastně vůbec nevíte, co si máte myslet, protože se 2 hodiny a 15 minut nedělo vůbec NIC. Předlohu jsem nečetl a ani na ni nenadávám, ale pro člověka, co nemá inside nebo ho nerozbrečí každý romantický usrání, jde o ztrátu času. ()

MirkaP 

všechny recenze uživatele

s tímhle filmem jsme se prostě nesešli. On někam šel a já vůbec nechápala kam nebo proč ani nic dalšího. 20 minut a šlus. ()

PlysovyMacko 

všechny recenze uživatele

Zensky film - pre zeny a o zenach. Skakanie v roznych casovych linkach je na skodu, neorientovala som sa v nich. Mozno preto na mna film posobi ako sled epizodok zo zivota sestier, nie ako jednotny dej. Je tu pritomna tema emancipacie ( ktora bola v tej dobe pre zeny velmi dolezita ), v rozhovoroch a tuzbach dievcat. Paradoxne sa mi najviac pacila muzska postava Timotheeho - bol sympaticky a uveritelny. ()

Binne 

všechny recenze uživatele

Pro patřičné docenění filmu je nutné, aby měl divák smysl pro tuto klasiku. Ona se totiž sama spisovatelka Louisa Alcott příliš nelišila od takové Jane Austenové a můj názor je ten, že podobné příběhy měly svou hodnotu v dobách dávno minulých - z prostého důvodu, většina žen v klasické literatuře nebyla vyprofilovaná jako kompletní osobnost, která měla co říct. I proto jsou "Malé ženy" dnes již kultovním příběhem, který se bude těžit do té doby, do které bude stále relevantní otázka feminismu. Stejný dojem jsem měla z filmu, stojí víceméně na velmi známých tvářích ale vedle toho na průměrných hereckých výkonech. I to má opět svůj důvod, zahrát postavu, která se pohybuje v jasně stanovených mantinelech z poloviny 19. století není snadný úkol - respektive, zahrát takovou postavu svěže a originálně. Proto se ocitáme opět ve stejném příběhu, vedle stejných charakterů a se stejnými monology a to navzdory tomu, že kostýmy jsou propracovanější, prostředí detailnější a dialogy uvěřitelnější. ()

JenYu 

všechny recenze uživatele

Mám ráda filmy o přátelství. Mám ráda filmy, které mi dají zapomenout na svět za dvěřmi kinosálu. Mám ráda nepoddajné ženské hrdinky. Mám ráda červené pentle, zelenožluté stráně, zrzavé vlasy, široké modré sukně. Mám ráda Saoirse Ronan. Pokud jste odpověděli 5x "Já taky", běžte na to, budete se tetelit blahem. ()

Anitaa 

všechny recenze uživatele

Proč měl potřebu někdo tohle vytvořit, když film z roku 1994 je ve většině případů úplně totožný? Navíc Malé ženy z roku 1994 byly o hodně povedenější. Nic na ně nemá. ()

solisoli 

všechny recenze uživatele

Vydarená romantická sága štyroch sestier, ktoré prechádzajú búrlivým obdobím dospievania, ponúka príbeh podľa knižnej predlohy mladej režisérky a ústrednej postavy, Grety Gerwig.Aj mladé začínajúce hviezdičky sa skvele zhostili svojich navzájom odlišných postáv. Svižný dej s kvalitnou kostimárkou, s dobre vypracovaným scenárom, kde skvele sekundovali Meryl Streep a Laura Dern, so svojim vysokým umeleckým statusom. Aj keď to nebola vyložene dámska jazda, mužské postavy hodne zaostávali, čo mohlo prispieť vyššiemu zážitku, voči celému príbehu. ()

psychohippo 

všechny recenze uživatele

Casting! Herečky a herci sedí postavám a zjevně si jich užívají. Ano, i Emma Watson, v médiích okázale odmítající partnerský vztah s mužem. Ta tu věrohodně hraje oddanou a milující manželku. Film je přehlídkou nadějné herecké generace pod laskavou supervizí dvou dam z dvou (až tří) předešlých generací. Nehraje si to ani na agitku (dokonce skoro nevidíte černocha) ani na emoční vyděrák. Je to přiznaně divácký film. A funguje... ()

Související novinky

Našla hraná verze Na vlásku Lociku?

Našla hraná verze Na vlásku Lociku?

13.08.2023

Studio Disney s hranými remaky svých ikonických pohádek v posledních letech nijak nezpomaluje, a kromě již oznámené Moany, Bambiho nebo Lilo & Stitche nás v budoucnu čeká také muzikál Na vlásku.… (více)

Ridleyho Gucci boduje mezi dramaty

Ridleyho Gucci boduje mezi dramaty

28.11.2021

Kriminální drama Klan Gucci režiséra Ridleyho Scotta (Gladiátor, Poslední souboj) má za sebou první víkend v kinech, a byť prozatímních 21,8 milionů dolarů v rámci prvních pěti dní z USA není ve… (více)

Gareth Edwards chystá novou sci-fi

Gareth Edwards chystá novou sci-fi

08.02.2020

Režisér první Godzilly a nejlépe hodnoceného Star Wars filmu od akvizice studiem Disney, Rogue One: Star Wars Story, Gareth Edwards si vybral svůj příští filmový počin. Bude se jednat o novou dosud… (více)

Vyhlášení nominací 92. Oscarů

Vyhlášení nominací 92. Oscarů

13.01.2020

Předkrm v podání Zlatých glóbů máme za sebou, a tak přišel čas na hlavní chod. Tím budou stejně jako každý rok Oscaři, jejichž 92. ročník se bude vyhlašovat 9. února 2020 v Dolby Theatre v Los… (více)

Reklama

Reklama