Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Autorka a režisérka Greta Gerwigová (Lady Bird) vytvořila Malé ženy, které čerpají z klasického románu a díla Louisy May Alcottové, a zároveň se v autorčině alter egu Jo Marchové odráží její fiktivní život. V podání Gerwigové se oblíbený příběh sester Marchových – čtyř mladých žen, z nichž každá je odhodlaná prožít život podle svého – stává nadčasovým a velice aktuálním. (Falcon)

(více)

Recenze (360)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Malé ženy z roku 1994 patria medzi veľmi obľúbené filmy mojich teen rokov a tak mi nejakú dobu trvalo, kým som bol schopný akceptovať, že tieto úlohy hrajú zrazu iné herečky. Nakoniec som ale zhruba v polovici na tieto retro myšlienky pozabudol a užil si túto výbornú adaptáciu plnými dúškami. Teraz už len zostáva otázka, či si budem film Grety Gerwig tiež tak rád pripomínať aj počas televíznych repríz v priebehu ďalších desaťročí, tak ako v spomínanom prvom prípade. Do plného hodnotenia veľa nechýbalo, možno je potrebná druhá projekcia, prípadne až tá televízna premiéra, kde si viac zoradím časovú súslednosť a motiváciu Gerwigovej puzzle systému. ()

DwayneJohnson 

všechny recenze uživatele

Když tak nad tím přemýšlím, o moc líp tenhle film natočit nešlo. Všechno do sebe přesně pasuje akorát a pár hluchých míst, to dnes vůbec nehodlám řešit. Místy je to sice hodně romantické, ale tohle je přesně ten typ filmu, kde mi to ale vůbec nevadí. Navíc, herci jsou skvělí (hlavně Saorsie Ronan) a i přes děj, který už jsem minimálně dvakrát, třikrát viděl, jsem trpělivě čekal až do úplného konce. Paráda! ()

silentname 

všechny recenze uživatele

Tak nejako som dúfal, že film stihnem vidieť ešte v roku 2019. No nakoniec som sa k "Little Women" od Grety Gerwig dostal až v januári. A rovnako ako naposledy, aj teraz nám priniesla veľmi dobrý film. Nemyslím si, že tak silný ako naposledy, ale dostatočne dobrý na to, aby som ho mohol oceniť. V prvom rade musím pochváliť obsadenie. Myslím si, že Saoirse Ronan, Emma Watson, Florence Pugh a Eliza Scanlen boli vynikajúca štvorka. Všetky majú charizmu, a pôsobia ako skutočne sestry. Po emocionálnej stránke im verím všetky momentky. Či už keď sú naštvané, zaľúbené alebo aj všetky smutné a bolestivé momentky. Film vyzerá dobre a je cítiť, že to puto, ktoré majú spolu sestry je najdôležitejšie. Aj keď občas môže prísť moment, kedy môže ísť o život. A potom človek čaká, ako jednotlivé momentky reálne dopadnú. Striedanie časov je vo filme občas trošku neprehľadné. Väčšinou som sa dokázal orientovať, no niektoré skoky boli v niektorých momentoch trošku zmätené. Je super, keď sa to rozhodli poňať ako paralely so situáciami, ktoré sú v budúcnosti. No rovnako ako naše štyri hlavné hrdinky mám rád aj všetky ostatné postavy. Reálne sú všetci veľmi zapamätateľní, sympatickí a dostatočne láskaví na to, aby to potiahli. No druhý problém, ktorý musím ešte filmu vytknúť je skutočnosť, že film trvá vyše dvoch hodín a začínate si to hlavne pri konci uvedomovať. Mal som pocit, že film mohol skončiť v poslednej polhodine minimálne trikrát, no jednoducho išiel ďalej a nevedel som, čo vlastne bude nasledovať. A nemôžem povedať, že to čo prišlo by nebolo zaujímavé, no súčasne som mal pocit, že film už mohol skončiť. A taký moment by som nemal mať. Niektoré momentky pôsobili ako úprimnejší vrchol a zakončenie. Ako celok poviem, že film je dobrý a som rád, že som ho videl. Dúfam, že Greta Gerwig bude vo svojej kariére napredovať, no rovnako dúfam, že sa niekedy ešte aj postaví opäť pred kameru. Uvidíme čo budúcnosť prinesie. Hodnotenie: B+ ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Greta Gerwigová nikdy nebyla nijak výrazná herečka, ale jako režisérka si říká o pozornost hodně výrazně. Lady Bird jsem před dvěma lety bohužel neviděl, ale tohle je vypravěčsky zcela sebevědomá adaptace klasického románu. Filmová verze z roku 1994 byla hodně povedená, ale o čtvrt století poté přišla ještě lepší. Samozřejmě je to do značné míry zásluhou dokonalé herecké sestavy, ve které jsem nezaznamenal žádný slabší článek, ale pořád mi připadá, že rozdíl k lepšímu je v kolonkách scénář a režie. Přitom stačil jediný titulek „sedm let předtím“ a další skoky v čase už působily naprosto plynule a samozřejmě. Klobouk dolů! ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

Celý čas z toho filmu bolo cítiť, že Greta má Alcottovej Malé ženy rada minimálne tak ako ja. Nič nevynechala, a pritom ponúkla niečo úplne iné ako predtým Gillian Armstrong, ktorej verziu zbožňujem. Túto som síce videla len raz, ale určite nie naposledy. 4,5* ()

Happens 

všechny recenze uživatele

Film působí, jak kdyby to byla oblíbená knížka režisérky, která byla ale smutná, že knihu dočetla, a tento smutek je přenášen v prostupující melancholii a nostalgii celým filmem. Časové průstřihy jsem už vůbec neocenil. Jinak parta holek v jednom domě, fajn lidi. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Feministická fikce režisérky Grety Gerwigové vyjadřuje její osobní umělecké myšlenky, ideály a posedlosti. Je to krásný film, který když jím budete kráčet vám bude dělat dobře. Dobový feminismus mi ani nevadil. Film měl nějaké nominace na Oscary , ale má úděl filmů, které pobaví, potěší, dojmou, budí respekt, ale ceny nevyhrávají. Z Pýchy a předsudku si bere náladu sesterského pouta, v němž se snoubí zábavně uječená potrhlost, něžná důvěrnost i vzájemná žárlivost, ale také společenské zábavy a vstřícné soužití chudších s bohatšími. Pripomíná také Jih proti severu, kde Scarlett O’Harová byla vzdorná, ctižádostivá, soběstačná – a osamělá. Z mužských postav se však vyděluje pouze osobitý Timothée Chalamet coby mladík ze sousedství, který do „holčičího“ klubu zapadne s kamarádskou nenuceností a postupně si ujasňuje své dospělejší city. Výskyt ostatních mužů jako by určoval výhradně diktát případné ženitby, byť také s ní finále zatočí vtipně a v rozporu s reálným životem Alcottové. Účinnost Malých žen oslabuje rovněž vypravěčská struktura střídající několik časových rovin, která občas diváka mate; tím spíše, že umělé maskérské omlazování či stárnutí, natož herecké zdvojení klíčových rolí se tady nepoužívá. K lacinějším okamžikům patří ještě klišé v podobě hrdinčina bolestného impulzu k „vyšší“ literatuře nebo závěrečná slunná selanka ve stylu dětský ráj to napohled. Nicméně jako celek si Malé ženy podmaňují přirozenou láskyplností protkanou živelným humorem, která z pospolité ženské domácnosti sálá navzdory půtkám, rvačkám, pomstám i osudovým hrozbám. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Svěží a zábavná verze klasické knihy a oblíbeného filmu, která si jde svou vlastní cestou a dokáže zabavit zpracováním dávného tématu do nové podoby. Průměrné hodnocení je pouze z toho důvodu, že tyhle filmy moc nemusím a více mě bavila verze z 90 let. ()

marhoul 

všechny recenze uživatele

Parádní adaptace! Hvězdný casting, Laura i Meryl velkoryse nechaly mládí ať se vydovádí, na malém prostoru si střihly svojí kvalitu a elegantě vyklidily pole mladým, kteří jsou výborní všichni. Talentované, zajímavé slečně s nezvyklým jménem, konečně kdosi domaloval obočí a rázem je z ní pohledná, nesmírně sympatická dáma, která by mohla energii rozdávat na potkání. Šikovná! Hermiona je rovněž panenka, s bystrým pohledem a mimořádně příjemným hereckým projevem, nejmladší ze sester znám jen letmo z Ostrých předmětů (na první dobrou jsem ji neuměla zařadit), ale také potěšila a hrom do police ze Slunovratu s hlasem Arethy Franklin sice v tolika křehkosti mírně vybočovala, ale s ohledem na její ne příliš sympatické party, jsem ji přežvýkala. Timothée opět nezklamal a Francouz se taky hezky blýskl. Paní režisérka natočila příběh tak, že jsem si ke všem postavám vytvořila vztah, kromě báječného scénáře se mi líbily kostýmy, zvolené barvy pro každou s dívek, účesy, hudba... O ženách, pro ženy. Z mé strany velká spokojenost a jasně že i ty slzy dojetí se v mi očích sem tam zaleskly. ()

classic 

všechny recenze uživatele

V istej, nemenovanej, TV. sk telenovele, účinkuje už 27 - ročná herečka, ktorá sa «hrá» iba na 16-ročnú tínedžerku !? A to rovno súvisí skoro so... › samým úvodom týchto «Malých žien» , ktoré nie sú ani zďaleka najlepšou adaptáciou, ako to líčia mnohé nadhodnotené, filmové recenzie, kedy som si začal po malej chvíli už pomerne rýchlo uvedomovať, že tu určite nie je niečo v naprostom poriadku... ! A ani sa úplne nedá čestne prehlásiť, že by som mal hocaké výhrady k dvom časovým rovinám, v ktorých sa film presne odohráva, ale skôr, čo som absolútne nemohol preglgnúť bolo to, ako sa toto ústredné herecké kvarteto, dnešných súčasných populárnych herečiek, intenzívne snažilo stvárňovať svoje postavy za mladých čias, keď napríklad taká predstaviteľka Amy March, čiže Florence Pugh, ktorá len pred niečo vyše mesiacom oslávila svoje 24. narodeniny, sa doslova zažrala do seba samej, ako 13-ročnej, čo bolo podľa mňa už neuveriteľne trápne, a to sa týka inak všetkých štyroch, ale bohužiaľ u citovanej, to bolo najviac viditeľné, až priam komické ! Vezmite si, že týmto šarmantným dámam je v skutočnosti medzi 21-29 rokov, kedy sa hrajú na 12-18 ročné, z čoho pre mňa pramení minimálna VIEROHODNOSŤ - spojená s typickým skonštatovaním do: »ad absurdum« . Najčastejšie som býval priam alergický, keď sa prestrihávalo na tieto sekvencie, pretože boli skrátka málo uveriteľnými, ale i napriek tomu mi prišiel strih Nicka Houya, ako mierne nadčasový ! O žiadnej nadčasovosti sa absolútne nedá povedať o filme, ako celku, v ktorom sa absolútne nič zaujímavé ani nedialo, jednak bol i strašne dlhý, keď som zároveň pri jeho sledovaní akosi pozoruhodne často trpel, že som sa nevedel dočkať záverečných tituliek, kedy aspoň zhruba 30-40 minút pred nimi, boli Malé ženy najviac stráviteľné ! _Kostýmová dizajnérka - Jacqueline Durran si dala na svojej robote extra záležať, lebo poobliekala tieto fešandy do fantastických kostýmov, ktoré im náramne zakaždým svedčali, ako uliate. Ďalší ansámbel: «Streepka» bola neznesiteľná a Chrisa Coopera som ani nespoznal, až tak bol perfektne zamaskovaný. Na záver: S režisérkou a scenáristkou Gretou Gerwig mám toho veľa spoločného, t. j. máme rovnaký dátum narodenia, len trochu iný rok, ale nie je v ňom veľký rozdiel, no i napriek tomu, jej nemôžem prísť vôbec na chuť, a tak to ešte asi chvíľu potrvá, pokým sa to rapídne zmení... ?! ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Veľmi kvalitné kostýmy a veľmi kvalitné herečky. Za mňa dávam hlas Florence Pugh, tá podľa mňa rastie prudko hore, svoj talent dokazuje stále častejšie. Tento príbeh od Alcottovej sme tu už mali veľakrát, všetko vo vysoko hodnotených číslach. Čo môže povedť ten istý príbeh po niekoľkýkrát? Môžeme len porovnávať a táto verzia naozaj obstojí v porovnaní s akoukoľvek inou. Stále sa ale neviem dostať na chuť tomu románu akoby z dielne Jane Austen (hoci dramatickejšom), ten príbeh je silný a predsa ma nezasiahol. Ženy budú hodnotiť podstatne vyššie. ()

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Rozhodl jsem se využít silvestrovské akce v Cinestaru a zašel jsem na sklonku roku do kina na předpremiéru Malých žen. A mohu zcela upřímně od srdce říct, že lepší film jsem si na poslední den v roce vybrat nemohl. S knižní předlohou jsem doposud nepřišel do styku, ale mám odjakživa rád historická kostýmní dramata, a když jsem zvětřil, kdo všechno se má v tomto snímku objevit, tak jsem se nemohl dočkat, až ho uzřím na velkém plátně. Malé ženy zaujmou silným příběhem, který možná chvílemi trochu zavání červenou knihovnou, nicméně je na druhou stranu tak uvěřitelně napsaný a především skvěle zahraný, že člověk onen závan ignoruje a nechá se unášet na vlnách příběhu o čtyřech sestrách, které se nemohly lišit víc. Všichni zúčastnění se svých partů zhostili na výbornou a zahráli svou roli, ať už hlavní či vedlejší, přesvědčivým způsobem. Vedle toho nesmím opomenout nádhernou výpravu, kostýmy a nepřeslechnutelnou Desplatovu hudbu. Malé ženy v sobě umným a nenásilným způsobem mísí prvky dramatu, romantiky, ale i humoru. Tleskám a zvedám oba palce nahoru! ()

mcb 

všechny recenze uživatele

Takto vypadá moderní adaptace klasické literatury, rezonující a progresivní filmové dílo, téměř bez jediného kazu. ()

Darneth 

všechny recenze uživatele

Na Malé ženy jsem se vskutku velmi těšila a.....naprosto splnily mé očekávání. Milé, dojemné, bolestné, pravdivé. Díky, že ještě vznikají takovéto filmy. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Slušná adaptácia Alcottovej slávnej knihy, ktorá však nevybočuje z lepšieho priemeru podobných žánroviek. Oceňujem kostýmy a predovšetkým hlavnú predstaviteľku. Ak by som však chcel niekedy vidieť tento sesterský príbeh, radšej siahnem po verzii z roku 1949. ()

poz3n 

všechny recenze uživatele

Ve srovnání s adaptací z 90. let je zcela patrný posun ve vnímání ženských hrdinek. A nejen proto, že je u toho Greta Gerwig. Doba se změnila a Malé ženy nabízejí látku, která má co říct k současné situaci žen ve společnosti. To a celková plasticita postav, jejich prokreslení a prozkoumání jejich vzájemných vztahů, povyšuje adaptaci Grety Gerwig ve srovnání s tou od Gillian Armstrong na vyšší úroveň. Co se však nemění, je základní konstrukce díla. A k té mám své výhrady. Některá vyústění mi prostě nesedí, u něčeho se chvílemi nudím. Jako celek ale příjemné, Saoirse a Timothée jsou můj nový oblíbený (ne)pár. 7/10 ()

Jinny 

všechny recenze uživatele

Klasika rozumně updatovaná pro 21. století. Jo a Amy jsou zahrané parádně, stejně jako Laurie, který je obě miluje. Bohužel film sám sobě podráží nohy tím, že chronologicky skáče tak, že člověku neznalému látky odjinut přivodí epileptický záchvat. Divácky vstřícnější tak pořád je verze z roku 1994. ()

BMW12 

všechny recenze uživatele

Naprosté zklamání. Už po 12 minutách filmu jsem si říkal, čemu se ten příběh vůbec chce věnovat. V polovině filmu jsem měl pořád tutéž otázku. Naprosto chaotické, nelogické časové skoky či scény, např. Laurie byl jednu scénu s Jo, pak v další scéně zase s Amy a v následující zase s Meg, vůbec jsem nechápal, se kterou ženou tedy je. A byly tam další scény, které nebyly řádně vysvětleny, divák se v tom nemohl vůbec orientovat. ()

claudel 

všechny recenze uživatele

Občas není na škodu podívat se na nějakou tu klasiku, jež byla už poněkolikáté filmově zpracována, kde schází násilí, sex, napětí a jediná dramatičtější scéna se odehrává na zamrzlém rybníce během půlminutového bruslení. Když se klasické látky chopí Greta Gerwig, dostane zase jiný odstín, náboj a jiskru. Sám jsem se trochu utopil v časových liniích, říkal jsem si, jestli jsem tak hloupý, ale došlo mi, že šlo o záměr, jenž se povedl s výhradou divákovy naprosté soustředěnosti. Herecky posbírala Greta Gerwig první ligu i vedlejší role jsou obsazeny hereckými esy. Se Saoirse Ronan si evidentně padly do oka, spolupráce jim svědčí i tentokrát. Z Florence Pugh se klube moje velká oblíbenkyně, líbí se mi čím dál víc. ()

Související novinky

Našla hraná verze Na vlásku Lociku?

Našla hraná verze Na vlásku Lociku?

13.08.2023

Studio Disney s hranými remaky svých ikonických pohádek v posledních letech nijak nezpomaluje, a kromě již oznámené Moany, Bambiho nebo Lilo & Stitche nás v budoucnu čeká také muzikál Na vlásku.… (více)

Ridleyho Gucci boduje mezi dramaty

Ridleyho Gucci boduje mezi dramaty

28.11.2021

Kriminální drama Klan Gucci režiséra Ridleyho Scotta (Gladiátor, Poslední souboj) má za sebou první víkend v kinech, a byť prozatímních 21,8 milionů dolarů v rámci prvních pěti dní z USA není ve… (více)

Gareth Edwards chystá novou sci-fi

Gareth Edwards chystá novou sci-fi

08.02.2020

Režisér první Godzilly a nejlépe hodnoceného Star Wars filmu od akvizice studiem Disney, Rogue One: Star Wars Story, Gareth Edwards si vybral svůj příští filmový počin. Bude se jednat o novou dosud… (více)

Vyhlášení nominací 92. Oscarů

Vyhlášení nominací 92. Oscarů

13.01.2020

Předkrm v podání Zlatých glóbů máme za sebou, a tak přišel čas na hlavní chod. Tím budou stejně jako každý rok Oscaři, jejichž 92. ročník se bude vyhlašovat 9. února 2020 v Dolby Theatre v Los… (více)

Reklama

Reklama