Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Autorka a režisérka Greta Gerwigová (Lady Bird) vytvořila Malé ženy, které čerpají z klasického románu a díla Louisy May Alcottové, a zároveň se v autorčině alter egu Jo Marchové odráží její fiktivní život. V podání Gerwigové se oblíbený příběh sester Marchových – čtyř mladých žen, z nichž každá je odhodlaná prožít život podle svého – stává nadčasovým a velice aktuálním. (Falcon)

(více)

Recenze (361)

claudel 

všechny recenze uživatele

Občas není na škodu podívat se na nějakou tu klasiku, jež byla už poněkolikáté filmově zpracována, kde schází násilí, sex, napětí a jediná dramatičtější scéna se odehrává na zamrzlém rybníce během půlminutového bruslení. Když se klasické látky chopí Greta Gerwig, dostane zase jiný odstín, náboj a jiskru. Sám jsem se trochu utopil v časových liniích, říkal jsem si, jestli jsem tak hloupý, ale došlo mi, že šlo o záměr, jenž se povedl s výhradou divákovy naprosté soustředěnosti. Herecky posbírala Greta Gerwig první ligu i vedlejší role jsou obsazeny hereckými esy. Se Saoirse Ronan si evidentně padly do oka, spolupráce jim svědčí i tentokrát. Z Florence Pugh se klube moje velká oblíbenkyně, líbí se mi čím dál víc. ()

luka4615 

všechny recenze uživatele

Hlavní devízou snímku Little Women jsou precizní herecké výkony, jež od první až do poslední minuty přetékají oscarovými ambicemi. Režisérka Greta Gerwig se proto mohla plně soustředit na příběh, který je sice zpočátku poněkud chaotický, nicméně postupem času se rozvine v krásně nasnímanou mezilidskou mozaiku, jejíž nejsilnější momenty tkví v dojemných a úsměvných scénách. Jako člověk knižní předlohou nepolíbený tedy musím konstatovat, že se jedná o svižný a jímavý příběh plný silných postav, který zaujme jak svým zpracováním, tak i na tu dobu vcelku pokrokovým postojem k životu. Skvělá práce! (Viděno v kině CineStar Čtyři Dvory České Budějovice) „Women, they have minds, and they have souls, as well as just hearts. And they've got ambition, and they've got talent, as well as just beauty. I'm so sick of people saying that love is just all a woman is fit for.“ ()

mm13 

všechny recenze uživatele

V jednom kuse, od úvodnej scény po poslednú, som bol plne v moci pani režisérky (a scenáristky v jednom). Greta Gerwig si môže podať ruky s Damienom Chazellem... a niet sa v čom ďalej piplať. ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Neberie ma to. Snažil som sa aby sa mi to páčilo, ale asi som viacej zaťažený na kostýmovky od Joe Wrighta. Tam mi funguje takmer všetko. Pričom Malé ženy nie sú zlý film. Gerwig vie čo chce a myslím si, že v rámci žánru a prevedenia to funguje. Len to nie je skrátka môj šálok kávy. Oceňujem scény ako prvá tancovačka s Chalamentom, scény v Paríži, bruslenie alebo scény u vydávateľa, ale ako celok mi to nedokázalo sprostredkovať potrebné pocity. Jediný kto mi tam fungoval perfektne bola Florence Pugh. Tá žena to má v sebe. Takú tú charizmu, ktorá sa bude predierať cez obraz do človeka, dokým ho neučaruje. Jej premena z uvrešťanej soplane vo vyzretú a inteligentnú ženu bola nádherná a kvôli nej ma to bavilo veľmi. Inak či už vo fázach prehnanej nehy alebo rodinnej tragédie ma to nechalo chladným. Osobne som veľmi prekvapený tou nomináciou na Oscara. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Podľa mňa tento film dokazuje, že Greta Gerwig nie je príliš dobrá režisérka a všetci jej lezú do piče len preto, že točí ženské témy, ktoré sú teraz in. Tým že dej poskakuje dopredu a dozadu v čase vôbec nefungujú po dramatickej stránke jednotlivé scény. V deji som sa nestrácal hlavne preto, že som pred krátkou dobou videl trojdielnu minisériu z roku 2017 a tá bola po každej stránke oveľa lepšia. Hlavne bola lepšie obsadená a fungovali tam bezchybne vzťahy medzi sestrami. Táto verzia má hviezdnejšie obsadenie, ale z postáv funguje jedine tá hlavná v podaní Saoirse Ronan. Ale ani ona nemá na božskú Mayu Hawke. Ostatné postavy boli nevýrazne. Timothée Chalamet mi zas a znova liezol na nervy a tentoraz som si neprial, aby sa Laurie a Jo dali dokopy, čo asi nie je dobre. Dokonca ani Meryl Streep, ktorá zahrá čokoľvek, sa do úlohy tej protivnej babizni nehodí. Naviac som behom celého filmu nemal pocit, že sledujem film z dávnej Británie, ale skôr že sa to odohráva niekde u Amíkov. Vôbec to nemá tú poctivú britskú atmosféru. Je to také nemastné neslané a ja som sa celý čas nudil. 4/10. ()

Dale 

všechny recenze uživatele

Ak zoženiete dostatočne talentované mladé herečky, tak na tejto klasike nemôžete nič pokaziť, čo je aj tento prípad. Greta Gerwig chcela do tejto adaptácie vniesť niečo svojské, aby sa odlíšila od tých ostatných a preto sa rozhodla pre akési podivné puzzle, čo sa týka chronológie scén. Počítala s tým, že tento príbeh musí určite poznať každý, takže je úplne jedno, ako sa bude v deji skákať. No pokiaľ je niekto nedotknutý týmto príbehom, bude mať sakra problém sa vyznať v tom, čo sa deje. Bolo to moje tretie stretnutie s rodinkou Marchových (po 33 a 94), no aj mne chvíľu trvalo sa v tom zorientovať. Ten strih je úplne zbytočný a zmätočný, kvôli čomu u mňa týmto Little Women patrí až tretie a posledné miesto. Nie žeby som mal niečo proti nelineárnej postupnosti, v niektorých filmoch to má svoje opodstatnenie, pokiaľ to je premyslené. Tu to ale bol čistý kalkul, len aby sa Greta odlíšila a zaujala "originálnym" spracovaním. ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Nadupané a velmi přesně zvolené obsazení, příjemná feel-good atmosféra a pěkná obrazová stránka vs. fádní a hlavně zcela zbytečně nepřehledně odvyprávěný příběh. I když mě jednotlivé střípky z rodinného života mladých dívek a žen 19. století docela bavily, v téhle formě podání jsem se v tom prostě ztrácel. Dokonce tak, že jednu ze zásadních událostí pro celý film jsem na první dobrou absolutně nepochopil, musel si film vrátit a stejně kroutil hlavou se slovy "proč." Tohle si režie mohla ohlídat lépe. ()

zablaga 

všechny recenze uživatele

Verzia z roku 1994 ako aj knižná predloha sú mojimi srdcovkami, preto som mala veľké očakávania. Musím povedať, že som nebola sklamaná. Retrospektívny spôsob rozprávania príbehu mohol byť mätúci, takisto nemôžem povedať, žeby som sa stotožnila s netradičným koncom a hereckým obsadením role matky. No napriek tomu, to je pre mňa nádherný 5 hviezdičkový príbeh s výbornou atmosférou, posolstvom a skvelými hercami (Amy bola briliantná!) vďaka za takéto filmy ()

vurhor 

všechny recenze uživatele

Abych řekl pravdu pravdoucí, musel jsem se do zhlédnutí trochu přemluvit. Nemůžu totiž úplně říct, že bych byl vyloženým fandou romantických dramat z tohoto období. Nicméně během první třetiny mě velice překvapilo, jak rychle mě film začal bavit. Jedna z nejhezčích věcí na celém snímku je zejména to, jak neskutečně příjemně a hřejivě některé scény působí. Jde především o pasáže, ve kterých mezi sebou mají interakce všechny čtyři sestry, které byly fakt výborně obsazené. Saoirse Ronan jednoho dne udělá hereckou díru do světa, tím jsem si jistý. Každá z nich má svou vlastní zajímavou dějovou linku, se kterou se dobře pracuje jak v přítomnosti, tak i ve vzpomínkových pasážích, kdy to byly ještě holčiny. Jen škoda, že Beth se nedostalo takové pozornosti jako zbytku sester. A která byla nejlepší? Amy. Hlavně teda kvůli výborné Florence Pugh, která odváděla dobrou práci už ve Slunovratu. Umět hrát nejdříve uvěřitelně infantilní a následně důstojně vážnou postavu určitě není žádná sranda. Gerwingová očividně umí psát, její scénář si udržuje po většinu doby konzistentnost, která se prokazuje v dobrém propojování jednotlivých linek všech sester do sebe, aniž by to působilo vnuceně nebo nevěrohodně. Možná to skákání z minulosti do přítomnosti mohlo být zvládnuté trochu lépe, ale na druhou stranu to tvůrci chytře odlišovali například barvami - když se to odehrávalo v minulosti, film byl barevnější. Když zas v přítomnosti, působil víc studeněji a se ztlumenými barvami, celkově znázorňující konec dětství. Celkově ale moc příjemná a hezká adaptace. A ten konec je doják! Průměrné 4* ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Nová adaptácia tejto známej knižky, proste v dnešnej dobe vzniknúť musela. Bolo to nevyhnuteľné. Rúcajú sa bariéry, či už spravodlivo, alebo nie. A tento námet do dnešnej doby pasuje. Neviem ako k téme pristupovali predchádzajúce verzie tohto príbehu a ani neviem akým štýlom bola napísaný samotný román, ale myslím, že je tu až príliš cítiť cielenú angažovanosť, proste agitka, ktorá smeruje len jedným smerom. A je to škoda, pretože snímok je natočený zručne, má mnoho režijne skvelo spracovaných scén a samotný vizuál je trefný. No ale, čo už, doba si žiada niečo, čo musí byť proste preferované, a to len jedincami, aby sa ostatné miliardy divákov sledovali ich PR. ()

EastWicka 

všechny recenze uživatele

"Je-li hlavní postavou dívka, pak se musí na konci příběhu vdát. Nebo zemřít... Věřte mi, pokud bude na konci starou pannou, tak si to nikdo nekoupí." ()

Lukrecie 

všechny recenze uživatele

"Některé prudké a silné povahy se krotí těžko." "Dívky by měly vyrazit do světa a udělat si na něj vlastní názor." ()

nirvanafan 

všechny recenze uživatele

Velice by tomu prospělo výrazné zkrácení. Scén, kde hlavní hrdinky jenom štěbetají a film to nikam neposouvá, je tady nadbytek. Skákání mezi časovými liniemi je místy totálně nepřehledné. A do třetice mě štvaly feministické proklamace. Ani mi nejde o obsah, ale tvůrci mají potřebu divákovi předžvýkat to, co je z filmu naprosto jasné. Nahoru to táhne hlavně Saoise Ronan, její hrdince se dá bez problémů fandit po celou dobu. V druhé půli už se film přece jen rozjede a začne bavit. Jak řekl přítel: je to taková horší Pýcha a předsudek. ()

ABLABLABLA 

všechny recenze uživatele

Krásný film vzdávající čest nádherné knize. Možná, že za normálních okolností bych dala jen 4*, ale vzhledem k rozpoložení, v jakém jsem se nacházela při sledování filmu, je to top 5*. Nádherný příběh sice všichni známe, ale tady to bylo krásně cik cak současnost, minulost, současnost, abychom se dozvěděli vše, ale nebylo to jen tak nějaké "nudné" vyprávění knihy, kterou si raději přečtu znova než vidět další film sledující její osu. Herecké výkony byly naprosto neuvěřitelné, každému role jeho postavy naprosto sedla a Saoirse Ronan nemá nic méně než můj neutuchájící obdiv. ()

Colby Sawyer 

všechny recenze uživatele

Malé ženy jsou fajn film s výborným castingem a nadčasovou tématikou. Jako celek je to bohužel celé tak trochu nesourodé. Někdy tu máme propracovanou romanci, silné výjevy mezi sestrami i práci se zajímavými tématy. Jindy se film vleče nebo až moc spěchá či prostě znuzeně přešlapuje na místě. Děj není vyloženě předvídatelný, i když divák často tuší, co bude následovat. Samozřejmě příběh stojí a padá na předloze, která už byla napsána před nějakými desetiletími, takže některé jednání působí zvláštně. Postavy jsou občas hloupé a naivní, některé věci se dějí bez vysvětlení a dvě časové roviny jsou fajn, ale čas v nich ubíhá, jak se mu zachce. Vyloženě jsem se neztrácel, ale lepší chronologii bych ocenil. Jinak se jedná o příjemný film, který má přes své nedostatky, co sdělit a myslím si, že osloví diváky napříč generacemi. ()

salalala 

všechny recenze uživatele

Výborná adaptace, která dojíždí jen na to, že není vyprávěna chronologicky a zvyknout si na přeskakování mezi časovými rovinami trvá až moc dlouho. Greta Gerwig nicméně dobře ví, co dělá a v anglicky mluvících zemích literární klasiku pojala moderně a staromilsky zároveň. Výprava, kostýmy a celková vizuální stránka jsou výborné a stejně je na tom dobová atmosféra, která uchvátí od prvních minut. I samotný příběh je velmi dobře napsaný a zdánlivě banální zápletka má velkou sílu, protože je nenásilně aplikována na současnou snahu o lepší postavení žen ve společnosti, tudíž je to v tom nejlepším slova smyslu oslava feminismu, která má něco do sebe a divák se všemi ženskými postavami soucítí. Tomu pomáhá i obsazení, v němž excelují Saoirse Ronan a Florence Pugh, které jsou skvělé a sesterskou řevnivost ztvárnili na výbornou, Timothée Chalamet je neméně skvělý, ostatní už nemají tolik prostoru a zejména unylá Emma Watson je tou nejméně zajímavou postavou, Louis Garrel bohužel doplatil na to, že jeho hrdina není úplně nejlépe napsaný. Meryl Streep si svou roli protivné tety viditelně užívá, jen je tu hrozně málo, podobně jako Laura Dern. Little Woman je možná lehce nenápadný, ale ve výsledku silný film, kterému škodí jen chaotické střídání časových rovin a trochu delší stopáž. 80 % ()

Související novinky

Našla hraná verze Na vlásku Lociku?

Našla hraná verze Na vlásku Lociku?

13.08.2023

Studio Disney s hranými remaky svých ikonických pohádek v posledních letech nijak nezpomaluje, a kromě již oznámené Moany, Bambiho nebo Lilo & Stitche nás v budoucnu čeká také muzikál Na vlásku.… (více)

Ridleyho Gucci boduje mezi dramaty

Ridleyho Gucci boduje mezi dramaty

28.11.2021

Kriminální drama Klan Gucci režiséra Ridleyho Scotta (Gladiátor, Poslední souboj) má za sebou první víkend v kinech, a byť prozatímních 21,8 milionů dolarů v rámci prvních pěti dní z USA není ve… (více)

Gareth Edwards chystá novou sci-fi

Gareth Edwards chystá novou sci-fi

08.02.2020

Režisér první Godzilly a nejlépe hodnoceného Star Wars filmu od akvizice studiem Disney, Rogue One: Star Wars Story, Gareth Edwards si vybral svůj příští filmový počin. Bude se jednat o novou dosud… (více)

Vyhlášení nominací 92. Oscarů

Vyhlášení nominací 92. Oscarů

13.01.2020

Předkrm v podání Zlatých glóbů máme za sebou, a tak přišel čas na hlavní chod. Tím budou stejně jako každý rok Oscaři, jejichž 92. ročník se bude vyhlašovat 9. února 2020 v Dolby Theatre v Los… (více)

Reklama

Reklama