Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dramatický příběh o kopáčích vltavínů, pro něž se ilegální těžba těchto polodrahokamů stala nekontrolovatelnou vášní, ale i způsobem obživy... Propletenec přátelství, zrady, lásky a zklamání nás zavede do specifické a unikátní společnosti nelegálních prospektorů, kteří se pohybují za hranicí zákona a ve střední Evropě 21. století žijí svůj sen o nezávislosti a svobodě – až do hořkého vystřízlivění. (Česká televize)

(více)

Recenze (162)

Tosim 

všechny recenze uživatele

Žádná ze složek filmu vyloženě neskřípe, ale ani výrazně neuchvátí. Navíc nijaký konec, který jako by evokoval, že přijde další díl a bude pokračování, je dost mimo. Hájíčkovu psychologickému, hutnému stylu se snímek nepřiblížil ani náhodou. 50%. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Velká spokojenost s tímhle filmem panuje na Starým Bělidle. Moc se mě líbila žánrová propletenost, která si nikterak nepřekážela, odér starých zlatokopeckých časů na mě vál z některých záběrů ( u řeky na písku ), ale i přitom všem jsem měl neustále v podvědomí, že na konci bude slušný vyustění a to se stalo i když během příběhu je spousty náznaků. Skvělej Lišák, konečně jsem ho neviděl v roli imbecila a věřím, že jeho výkon skončí minimálně nominačkou na lva, protože právě jeho podíl na vztahu mezi dvěma kámoši je hodně klíčovej ve prospěch aplausu čímž ale netvrdím, že Marek zahrál špatně. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Je mi líto, že takový film, jako je Zloději zelených koní, běžel v Česku v kinech brutálně omezeně. Nejenom, že v minimu kin, ale dokonce i v počtu minima promítání. Přitom je to škoda. Téma je zajímavé, herecké výkony Pavla Lišky a Jenůfky vysloveně luxusní. Jen to celé možná působí hodně obyčejně a prakticky ze života. Filmu totiž chybí jakákoliv výraznější dramatická linka a jak začne, tak i skončí. Rozuzlení je daleko více realistické, nežli filmové, což určitě není na škodu. Jen se z toho stal takový malý český film, na rozdíl od velkého českého dramatu, kde hlavní rolí jsou vltavíny. ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Poklidná atmosféra Hájíčkových textů trefená dobře, vkusná a funkční kamera, poměrně dobře využitá nenávodná hudba. Bohužel Marek Adamczyk hraje hodně ploše (i když grimas střídá hodně) a nadějně rozjetý scénář vyznívá totálně do ztracena a rozpačita. Není to ani nijak extra napínavý thriller a ani extra propracované vztahové drama. Kategorie "solidní a nevýrazné". ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Je opravdu velká škoda, že tuhle ryzí jihočeskou knihu jihočeského rodáka Jiřího Hájíčka filmově neadaptoval další jihočeský patriot Bohdan Sláma - a to nemyslím jen kvůli onomu regionálnímu souznění, ale především kvůli poetice jeho filmů, která by si podle mého lépe rozuměla s poetikou a atmosférou geniální Hájíčkovy literární předlohy. Dan Wlodarczyk jistě není špatný režisér a po zhlédnutí filmu musím být k jeho režijnímu přístupu shovívavý, co ale nelze přehlédnout je ne úplně šťastně provedený casting a scenáristické odklonění se od předlohy. Co se obsazení hlavní role týče, bylo angažování Marka Adamczyka krokem do neznáma a nevyplatilo se, protože v přímé herecké konfrontaci na sebe všechnu pozornost strhává o několik světelných let herecky lepší Pavel Liška a paradoxně role Kači zastiňuje roli Pavla, což je přesný opak knihy. Stejně tak Jenovéfa Boková v roli Karolíny selhává, je nepřirozená, afektovaná, její herecký projev mi byl vysloveně nepříjemný a celkem dobře ilustruje zmar této herecké generace. Dál už ale film funguje. Technické provedení na jedničku, mizanscéna velmi povedená a autentická, stejně tak kamera a hudba. Kdybych nečetl knihu, zřejmě bych byl z filmu více nadšený - subjektivně mne mrzelo přenesení děje z 90. let minulého století do současnosti, ale chápu, že takhle vyjde natáčení levněji (i když boom ,,vltavínské horečky" v reálu už dávno skončil) a zvláště pak drobné scenáristické změny (zmizely ostatní kopáčské party, zmizel Simon, nedošlo na rozvod, hodně se transformovala postava a charakter Kači, byl upozaděn fenomén posedlosti, ,,drogy", zlaté horečky i fenomén svobody a alternativního nekomerčního stylu života...) a vypuštění toho krásného smířlivě otevřeného konce knihy, který s filmem nekorespondoval vůbec... ()

Fr 

všechny recenze uživatele

VLTAVÍN – ODKAPANÁ ROZTAVENÁ HMOTA VELKÉHO KAMENNÉHO METEORITU /// Tak já nevím… původně jsem si říkal, že to nedopadlo tak špatně a těch 7 000 lidí v kině je daní za nevýstřednost. Pak mi padl do voka koment uživatele Messiአ– a donutil mě se zamyslet (vím, kurva, pravděpodobnost malá...). Ty vole (neva, že Ti tykám, ne?), naprostej souhlas! Ten film je totiž nenápadnej proto, že se toho snaží říct pomocí propletence strašně moc, ale výsledkem není ani dobrodružnej život zlatokopa, ani drama dvou kamarádů, a bohužel ani vztahový drama, ke kterýmu to díky tajemství, táhnoucímu se celým filmem, směřuje. Ty vltavíny tady jsou jen kulisou k partii, která měla bejt rozehraná úplně jiným mistrem. Lišák výbornej, Boková fajn, ale vzhledem k tomu, že tady mohlo bejt co vyprávět… dám za 3*, ale je to vlastně kurevský zklamání. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Stejnojmennou knihu, kterou v roce 2001 napsal Jiří Hájíček, neznám. 2.) Zamykám se v kabinetu mineralogie. /// PŘÍBĚH *** HUMOR ne AKCE ne NAPĚTÍ ne ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Teď seš zlatokop na plnej úvazek?" Kopání - to je svoboda. Tomu já rozumím. Tedy pokud se nejedná o práci v noci, ve tmě, ve vlhku, s kreténem po boku a policií v patách. To už mi tak moc svobodné nepřipadá. Navíc celé to tak pomaloučku odhalované tajemství je průhledné, jak čerstvě umyté sklo, takže mě to "tajuplno" dost štvalo. Prostě jsem se nějak nebavil, ale závěrečný souboj dvou šutrologů mě rozesmál natolik, že si to možná pustím ještě jednou, abych zjistil, jestli to drama náhodou nebyla komedie. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Škoda vyprázdněného scénáře, kdy každá scéna musí být dvakrát delší a vyplněná třemi zbytečnými záběry, protože jinak by tenhle film nedopadl tak špatně, jak se zdálo nevyhnutelné. 2 a 1/2 ()

Djoker 

všechny recenze uživatele

Každý asi zná nějakého blba pobíhajícího po okolí s detektorem kovu v ruce a dolary v očích, takže naskočit do příběhu není těžké, i když tady hrají prim krumpáče a kameny. Postavy rychle zaujmou a ani chvíli nenudí. Nejlepší je Liška obsazený proti své klasické škatulce. Jedinou slabinou je tak nemastný závěr. ()

Dudek 

všechny recenze uživatele

Zdá se, že Zloději zelených koní mají všechno k tomu, aby byly zdařilým počinem. Zajímavé postavy, mezi kterými je jasně citelné pnutí, ne úplně běžné téma s puncem dobrodružství, jasné motivace a něco nepříjemného, co všudypřítomně pomrkává z pozadí. Velmi pravděpodobně jsou tato pozitiva dána předlohou Jiřího Hájíčka, ale zrovna tuto knihu jsem nečetl, takže těžko soudit. Film s danými proprietami pracuje, ale bohužel se mu rozpadají. Částečně je i na vině i Pavel Liška, který svým herectvím zastiňuje všechny ostatní a ztrhává na sebe veškerou pozornost. Marek Adamczyk mu bohužel nedokáže ani sekundovat a jeho postava se i přes svou nespornou důležitost dostává až někam na třetí koleje. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Kačmar has to die.. Až do samého konce se ukrutně napíná, jaké je tajemství mezi Kačou a tou Káčou a vy si říkáte, že ti dva prospektoři klidně mohli po nocích krást poklopy od kanálů, přepadávat benzinky či pytlačit jeleny a na výsledek by to nemělo vliv. Když pak kolem sebe začnou u výkopu kroužit jak Frank s Harmonikou, musíte chtě nechtě uznat, že pokud se k easternu přistoupí lehkovážně, nedopadne to dobře.. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Slaboučký přepis Hájíčkovy knihy Zloději zelených koní (2001). Zatímco v literárním světě Hájíček patří mezi bestselleristy, ve filmu se to zatím nepodařilo. Námět samozřejmě není špatný, ale ani trojčlenný scénáristický tým nedokázal ten přímočarý, v ich formě vyprávěný příběh převést do jakkoli soudržného celovečeráku. I z formálního hlediska je to jakési podivné, v exteriérech často chybí detaily a i důležité dialogy jsou zobrazeny v nepřehledných celcích. Herecky snad odpovídá Liška a Boková, Adamczyk, Míčová a Vaculíková nejsou nijak zvlášť vedeni a hrají si každý něco trochu jiného podle svých předchozích zkušeností. Promarněná šance. Snaha o český western je vysloveně křečovitá. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Knižní předlohu neznám, tudíž beru film jako samostatnou jednotku. Pavel Liška mi do role ostrého hocha neseděl (chtělo to někoho typu Jiřího Langmajera) a Jenovéfa Boková na tom nebyla o moc lépe (pro postavu Karolíny byla málo "osudová"). Marek Adamczyk sice taky nebyl na Oscara, působil ale vcelku přesvědčivě a příjemně neokoukaně. Film nenudí, zlatokopecké prostředí má hodně do sebe i touha po bohatství a její následky jsou podány poměrně věrohodně. Odpočinková záležitost na nedělní večer. 60%. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Děti ráno zlobily, tak jsme je vzali na houby. Našli jsme pár babek, ale taky několik krásných pravých hřibů. Pak jsme se dostali do konfliktu s jiným houbařem, trošku jsme se pohádali i s manželkou, ale večer jsme na vše při souloži zapomněli. Nechci to nějak podkopávat, a ano, výsledek má autentickou atmosféru, ale scénář je tak všední a prostý, že to nelze nevnímat. Divák pořád čeká na nějaké ozvláštnění nebo zvraty, které pohříchu nepřicházejí. Na druhou stranu si jde snímek svou vlastní cestou, a to se cení. Postavy jsou civilní, po technické stránce je to rovněž velmi slušné. A celkově se na zájem jednoho nadějného studenta a jednoho zkrachovalce o zelené polodrahokamy z jižních Čech kouká prostě dobře. Jen škoda toho vyprázdněného scénáře. ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Liška je skvělej, konečně nehraje variaci na obecního blba, ale má absolutně skvělou roli, která je napsaná nádherně životná a půlku filmu člověk neví, jestli má myslet, že je to pěkná svině, nebo spíš chudák, co to nemá v životě úplně jednoduchý. Jasně, je to malej film, kterej neměl co dělat v kinech a měl jít rovnou do televize, ale má výbornou atmosféru a perfektního Lišku. Bavilo mě to, howgh. ()

juta 

všechny recenze uživatele

První letošní návštěva kina. :D Tenhle film zaujme především ty, kteří sbírají kameny či minerály a hlavně ty, kteří někdy na tomto lovu za vltavíny byly. Já bohužel na takovémto lovu nebyl, ale jeden vltavín doma mám. :P Takže svým způsobem mě film zaujal a docela i bavil, i přes ten hodně dramatický konec. :D ()

Ampi 

všechny recenze uživatele

Možná opět prokážu slabost i pro současné české a slovenské filmy, a byť slabší, tak dávám 4. Kdyby byl lépe zakončen mohlo by to být lepší. Vltavíny jsou pěkné a kdo ví, kolik šperků má původ v podobně získaných nerostech z Jižních Čech. Z Marka Adamczyka by mohl časem uzrát excelentní herec. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Vcelku zajímavý počin tihle Zloději a samotný námět byl velice originální! Možná v rukách někoho zručnějšího z toho mohl být solidní thriller ve stylu severských drama, ale nebyl. Ačkoliv děj je mnohdy velmi vyhrocený, nějak výrazněji to s vámi necloumá. Je to škoda. Oba hledači mi přišli typově fajn, jednoznačně však vedl Pavel Liška a Jenovéfa Boková. Pavel Liška zde nehraje svého klasického v řeči zadrhávajícího Joudu jak jej většinou známe, ale kluka tvrdě protřelého životem, který je pro svůj prospěch schopen okamžitě pozapomenout na přátelství či vděk. Uznávám ale, že to nečinil primárně kvůli sobě, ale aby zajistil rodinu. To jej samozřejmě neomlouvá, ale zároveň to z něj dělá spíše nemorálního jedince než vyloženého všehoschopného grázla. Já na rozdíl od jiných zde do ,,prostorů'' kopat nechodil, jen jednou jsem kdesi na jihu po dešti procházel pole a hledali jsme také ta krásně zelená rozstříknutá sklíčka .-). A znám lidi co našli i pěkně velké kousky jen tak na procházce. Samozřejmě se musí koukat pod nohy! :-) Takže neovlivněn vzpomínkami na dolování s neustálým strachem, že zaslechnu diesel Defenderu od VP hodnotím film s čistou hlavou. Za originalitu trochu přitlačím, ale za ten závěrečný souboj by to bylo skoro jen na dva vltavíny. Dám ale tři, atmoška byla super. * * * ()

Reklama

Reklama