Reklama

Reklama

Vítejte v Sodomě

(festivalový název)
  • Rakousko Welcome to Sodom (více)
Trailer

Obsahy(1)

Říkají tomu Sodoma. Peklo pro člověka. Ráj pro byznys. Největší skládka elektronického odpadu na světě vibruje hlukem pracujících lidí. Přebírají, sbírají, vykupují a spalují. Působivé apokalyptické tablo o mravenčí práci v novém ekonomickém sektoru. A zneklidňující svědectví o podmínkách života. (MFDF Ji.hlava)

Videa (1)

Trailer

Recenze (8)

Radko 

všechny recenze uživatele

Neoficiálny podtitul filmu: "Váš smartfón je už tam.", vystihuje jeho podstatu. Vizuálne i hudobne podmanivým štýlom ukazuje skutočné základy vyspelej západnej spoločnosti - na čom stojí a padá. Na kapitalizácii výnosov - čoraz výkonnejších a technicky dokonalejších elektronických výrobkov od smartfónov po kamerovú techniku za stále nižšie ceny. A na súčasnej socializácii strát - nech cenu za odstránenie nebezpečného odpadu, ktorým sa všetky tie mobily, telky, pc, reproduktory či foťáky po ukončení funkčnosti stávajú, zaplatí ktosi iný. Niekto, kto sa s týmto odpadom vie a chce poihrať, vyskrutkovať a vypáliť z neho kadejaké pliešky, zlaté nugety, strieborné, kobaltové či medené kúsky. A zároveň sa vystavuje nonstop toxickým splodinám. Najdokonalejší recyklátori sú teda v Afrike, na mieste kde je najväčšia a najtoxickejšia skládka elektroodpadu na svete. Tam končia vlhké sny všetkých, čo každú chvíľu potrebujú nový laptop aj mobil, aby nevyšli z trendov. Tam končia pc a mobily aj všetkých ostatných. Európska únia buduje klimatické spoločenstvo plné ideí a noriem o ochrane životného prostredia. So sprievodnými rečami, že ide o globálnu záležitosť. No v skutočnosti zadrbáva Európa, Amerika aj Kanada africké a indické skládky desaťtisícimi ton elektronického odpadu, ktorý sa tam na skládkach spáli, čím sa brutálne znečisťuje ovzdušie, podzemná voda, zdravie, rastliny aj živočíchy. Je to presne v štýle - Môj dvorček je čistý a upravený, vedro pomyjí môžem šupnúť poza plot susedovi. ()

Liznic 

všechny recenze uživatele

Takhle vypadá „áčkový“ dokument, který stál prachy, úsilí a makala na něm spousta profesionálů. Fantastická kamera. V záběru se pořád něco děje, máte co sledovat i v druhém plánu. Víc eye candy momentů jak v marvelovkách. (Jihlava 2018) ()

Reklama

Zed70 

všechny recenze uživatele

No zas taková pecka to není, navíc tahle konkrétní skládka má asi 300x300m, ono je to patrné i ze záběrů, že tam jsou vidět stejné věci z různých úhlů. Vyvážet toxický odpad (to elektroodpad je) z EU už je dávno zakázané. Takže řeči tohle přivezl bratranec z EU jsou mimo. Je to na místě bývalého slumu, který byl dávno zlikvidován. A tuhle konkrétní skládku řeší přímo to město kde ta skládka je, protože znečišťuje ovzduší a asi 400m od ní je například plnírna Coca-Coly. Obyvatelé skládky v převážné většině nejsou Ghaňané, ale lidi kteří přišli z okolních zemí. Každopádně problém odpadů je daleko děsivější než si asi umíme představit. Ale zrovna tohle není ten správný příklad. Nakonec zkuste se podívat na to jak vypadají delty vekých zejména Asijských řek. To je nekonečný proud odpadků do moře. Vizuálně ohnivé scény z vypalování kabelů a pálení plastů je velmi vděčné, ale hlavně je podle mě ten film moc dlouhý. Hodina by mu slušela víc. ()

m4xp4yn3 

všechny recenze uživatele

Kdyby autoři byli ochotní potlačit své osobní tvůrčí ambice, mohl vzniknout pravdivější dokument. Evidentně si na místě lámali hlavu jak téma pojmout, a sáhli po každém vizuálně vděčném excesu. Hlavně je patrná fascinace použitím ohně při zpracovávání elektroodpadu. Tak se koukáme na spoustu zpomalených komponovaných záběrů, v nichž plameny pálí plastové pláště měděných kabelů. Koukejte, mysleli jsme i na druhý plán, hleďte ty detaily! A přesně tahle falešná estetizace jde proti všemu, co by jinak film o obří skládce v Africe, kam se načerno svážejí naše v Asii vyrobené krámy, mohl sdělit. Mohli nějak podtrhnout cynický cyklus, kdy Čína ekonomicky kolonizuje střední Afriku za účelem získání cenných kovů k výrobě spotřební elektroniky, která projde přes evropské spotřebitele zpět do Afriky, o kus vedle, kde se v ní hrabou mladí Ghaňané, aby za pár peněz získali denní chleba. Ale nic, jenom vágně hypnoticky lehce zneklidňující obrázky. Film veškerou zrůdnost normalizuje a poetizuje. Koukejte, vždyť jsou jako my, taky se po večerech baví, mají podnikavého ducha, taky si na rozbitých displejích ukazují fotky. Nic o jejich perspektivě, podlomeném zdraví, o akutní nutnosti změny. ()

Galerie (54)

Reklama

Reklama