Reklama

Reklama

Black Moon

Trailer
Fantasy / Mysteriózní / Sci-Fi / Drama
Francie / Itálie / Západní Německo, 1975, 95 min

Obsahy(1)

Dievča putuje zvláštnou krajinou a počas svojho putovania stretáva zvláštne postavy a prihodia sa jej zvláštne veci. Jednorožec, stará pani, ktorú treba kojiť, deti pasúce rôzne druhy domácich zvierat, bizarná (súrodenecká) dvojica. Na pomedzí sna a reality sa odohrávajú vízie dievčaťa, ktoré spočiatku vôbec nevie, ako narábať s týmto (snovým) svetom. Postupne však prijíma pravidlá a prispôsobuje sa nespútanosti udalostí... (ČSFD)

(více)

Recenze (26)

choze

všechny recenze uživatele

Nudnej artovej nesmysl. Mírnou snahu o mysteriózní atmosféru zabíjí dějové vakuum a úsměvné haluze. Škoda, plakát super a ten venkovskej barák tam fajn. ()

whack 

všechny recenze uživatele

Fantasy avantgarda, v ktorej si každý môže nájsť nejakú skrytú myšlienku. Film je svojim spôsobom kontroverzný a úchylný (vďaka bohu, dnes už by bolo všetko cenzurované), no scény so zvieratami boli odpudzujúce. Ubližovanie zvieratám nepovažujem za umenie. Celkový dojem: otáznik. Onedlho zabudnem. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Po silnici si vykračuje jezevec. Čmuchá, šmejdí sem a tam, je to fešák. V dálce se objeví světla automobilu... Jakmile Lily přejede jezevce, je všechno jinak. Vypukne válka, objeví se mluvící jednorožec a květiny křičí bolestí. Mnohonožka, kudlanka, švábi, chrobák...a pak hadi. Jsou rozliční - zmijemi počínaje a exotickými užovkami konče - a jsou všude. A harpyje. Krásná, vznešená...a přesto je nemilosrdně šavlí rozsekána. Umírají i lidé. Slepice hoduje na vnitřnostech zabité ženy oblečené do vojenského. Stařena umírá a zase se vrací. Žije o mateřském mléku a koňaku. Vačice. Ne, krysa to opravdu není. Mluvící prase a houf nahatých dětí (ty by asi dnes neprošly). Tajemná a zvláštně krásná Alexandra Stewartová...kojí stařenu. Dallesandro, výjimečně oblečený. Bizarní koncert jak z filmů P.Greenawaye. Opera R.Wagnera. Tristan a Isolda, jak jinak. Alenka v říši divů a Případ pro začínajícího kata. Tenhle film musí diváky rozdělit, nelze jinak... ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Uff, ty vole! Totální psychedelická divočina s jedním šíleným výjevem za druhým, spoustou zvířat i nahých dětí a místy až nechutným pedofilním nádechem. Měl jsem to během sledování zážitků dospívající holky, která autem v noci přejela na silnici jezevce a dostala se tak do podivného světa, jako na silně rozjeté houpačce. Samotný nápad bloudění jedné postavy, která zažívá podivné příhody a musí se vypořádat s procitnutím v složitém světě, se mi hodně zamlouval. Některé výjevy a nápady mě dokázaly zaujmout (scéna s hrou na klavír a společenským zpěvem navodila pěknou atmosféru), občas i pobavit (všude zvonící budíky), nad jinýma už jsem kroutil hlavou a občas mě některé surrealistické výstřelky začaly svou těžkou uchopitelností i spíše otravovat. Svým způsobem mi Lilly se svými zážitky po splynutí s Černým měsícem připomínala Alenku v říši divů, která mě nadchla v osobitém Švankmajerově podání Něco z Alenky. Jenomže zatímco Švankmajer využívá vtip, obrovskou hravost, Malle se navzdory surrealistickému ději snaží o téměř realistické podání a jeho film postrádá jakýkoliv nadhled. A já postrádal vedle toho především hutnější atmosféru, která by mě víc pohltila a díky níž by mě mohl celý ten šílený děj jakoby vypadlý z nějakého hodně bláznivého sna fascinovat. Cením si, že Černý měsíc odněkud někam jde (ačkoliv spočátku to tak nevypadalo) a postupně odkrývá nejen tajemství ohledně zjevujícího se záhadného jednorožce, ale odkrývá se ve svém sofistikovaném podání taky silná myšlenka s ekologickým i protiválečným poselstvím. Nezapomenutelný zážitek je to rozhodně, byť nemůžu říct, že by mě tento film úplně nadchl a některé pedofilní scény nebo výjevy s násilím na zvířatách mi tu docela vadily. [55%] ()

MontyBrogan 

všechny recenze uživatele

Keby som bol režisér a prisní sa mi niečo zaujímavé, možno sa to pokúsim sfilmovať. Keby to bola ale blbosť, či dokonca sled mnohých blbostí, nebudem nad tým ani uvažovať. Zase mi bolo pripomenuté, prečo som ten surrealizmus vo filmoch nemal rád. Jedine ten jednorožec mi prišiel ako sympaťák. Čo by na to asi tak povedal Freud? ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Začátek docela navnadil - přejetím jezevce se dostat do alternativního světa, kde muži bojují tvrdou válku se ženami a naopak, ale mělo to varovat, že tím veškerá zajímavost a moudro skončí. Prostě je to o raném dospívání, probouzené erotice, vztazích mezi muži a ženami, a do toho jako poněkud neústrojný motiv je zde motiv stáří, kdy se staří lidé chovají jako děti. A mezi tím vším pobíhá mladá hrdinka, chová se jak blázen, a sem tam prohodí moudra s oslím jednorožcem. Málem bych zapomněl, každou chvíli se tam motají i nahaté děti (včetně pár těsně před pubertou), takže pan režisér si podobně jako náš pan Kachyňa splnil svůj pedofilní mokrý sen. Na filmu mi ale vadí, že je nesoudržný a těká z tématu na téma, podle toho, co zrovna ráno před natáčením pana režiséra napadlo, nemá ani v rámci fantaskního a snového světa žádnou strukturu (a že i sebebláznivější sny jakousi strukturu mají), navíc je většina věcí podaná značně depresivně a temně. ()

vypravěč 

všechny recenze uživatele

Podobně jako před malbami Geda Quinna jsem i při sledování Černého měsíce zažíval jakési banální (a tedy nedostatečné, neinspirující) zneklidnění. Formální dokonalost, časové sladění, do sebe se kuklící obrazy krajní introspekce, to vše drtil přílišný naturalismus, bezcitný nikoliv jen v tematizaci (což by hrůznému snu příslušelo právem), ale bohužel i v artikulaci. To mi přišlo zbytečné nejen svou doslovností (která je v umění často signálem neschopnosti naznačit – a náznakem říci víc), ale i povýšeností a blahovůlí. Gulliverovská pouť (spíše než onen Alenčin sestup) slepou uličkou sebe-vražedných nápadů. ()

garmon 

všechny recenze uživatele

Dokonalá kamera a skvělá Cathryn Harrison. Jinak jsem zauvažoval, že v těch sedmdesátkách spolkli v US ještě ledasco. Scénář je silný v obsedantních "hrách" na vymezeném grafickém poli, slabiny má ale ve chvílích, kdy se mluví - estetika nonsensu bez umožnění poskládat si kontext působí občas trapně svévolně. Je to rozhodně lepší film, než Chabrolova Alice. ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Mallův film je natolik komplexní, že vypadá jako jednoduchý; natolik inventivní, že vypadá jako prostoduchý; natolik perverzní, že vypadá jako normální; plný smyslů, že vypadá jako nesmyslný, a natolik zajímavý, že vypadá fádně.Pozn. 1: A co se týče jednorožce? Možná by lépe dopadl klip na skvělou písničku "She was born to be my Unicorn" (Marc Bolan se Stevem Tookem jako Tyranosaurus Rex dělali jen samé skvělé písně). Pozn. 2: Pokud je možný výklad, že absurditu je možno nejen přijmout, ale dokonce se s ní i ztotožnit, pak je to asi v pořádku. Pozn. 3: Při projekci se mi občas vybavil "hotel Ozon", ten byl ale lepší. Pozn. 4: Škoda, že jí přestaly padat kalhotky. Nebyl k tomu žádný důvod, guma byla stejně vytahaná až do konce. Pozn. 5: A chudák Wagner - ale nejspíš si to zasloužil. ()

gumli 

všechny recenze uživatele

Veľmi zvláštny film.Ťažko sledovateľný,plný absurdity a bizarných aspektov.A možno aj sci-fi.Dievča na aute zrazí jazveca,zastaví a vyjde von z auta.Hneď zistí že niečo nie je v poriadku.Dostala sa do nejakého alternatívneho sveta alebo do snového sveta,to sa zistiť nedá.Navonok vyzerá všetko v poriadku,ale nie je.Vidiecka krajina vyzerá stále rovnako,ale tým to končí.Vojna medzi ženami a mužmi ešte nie je nič.Ale čo nasleduje potom,ťažko opísať.Keď dievča dorazí na akési vidiecke sídlo,vtedy to začne.Hovoriaci jednorožec veľkosti toho najmenšieho poníka,plačúce kvety,keď sa na nich šliapne,škaredá stará žena ktorú treba kojiť ako bábätko,veľký potkan,krížený asi so zajacom ktorý so starou ženou rozpráva zvláštnou rečou,V kuchyni za stolom sedí prasa,ktoré sa krochkaním prihovára dievčine a potom sa premiestni na kuchynský pult.Vo vedľajšej izbe hraje mačka na klavíry,vonku pobehujú úplne nahé deti,naháňajú sa s veľkým prasaťom.A ešte kopa iných absurdít.A veľmi málo dialógu.Surrealistická moderná nočná mora. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Reziser Louis Malle bol len nevyrazny rutiner, natocil nudny film Vytah na Popraviste,m potom aj cosi dobre - Selest na srdci 1971, Atlantic City 1980 - a zas nudne podpriemerne filmy ako Devcatko 1978, Koumaci 1984. Divca putuje, stretava zvlastne postavy y- to je setsakra malo na kvalitny film  : 50 % ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Jo, já jsem chtěl vždycky vidět film, který bude celý o tom, že hlavní hrdina/hrdinka celou dobu jenom někde zmateně pobíhá a dějí se mu/jí nějaké strašně divné věci. No, tak jsem se konečně dočkal. A je to, jak se dá čekat, strašně divný film, který mě ze začátku dost navnadil, pak jsem měl chvíli dojem, že to celé nikam nepovede a nic se nevysvětlí (hodně jsem si při tom v té chvíli vzpomněl na The Oregonian), ale naštěstí ne, ono to o něčem fakt bylo. A dokonce to i nějak skončilo. Jenže co jsem si teďka pročítal komentáře, tak to tady většina lidí nijak nepochopila a někteří s nějakou teorií přišli, no, já přijdu s úplně novou. JAK JSEM FILM POCHOPIL JÁ (to už jsem dlouho nikde nepsal, super pocit): Holka jménem Lily jede autem a na silnici přejede jezevce. Tím se dostane do dost zvláštního světa, ve kterém se vede krutá válka mužů proti ženám. Jelikož nechce být součástí toho všeho, snaží se najít místo, kde by se před tím mohla schovat. Po cestě najde stádo ovcí, které na ni hned zaútočí, takže zase sedne rychle do auta a ještě si mezitím všimne, že se pasák oběsil. Pak se jí ale povede najít hodně divný statek, kde žije spousta bizarních postav (muž, žena 1, žena 2, stará žena, kterou musí kojit), které nemluví, pořád tam pobíhají nahá děcka, Lily z toho všeho čím dál tím víc hrabe, nikdo s ní nemluví, pak umře žena 1, všem je to fuk kromě Lily, pak se tam objeví jednorožec (který už se tam jednou objevil) a Lily se ho snaží dohonit, což se jí povede. Povídá si s ním (je první, kdo to vůbec udělá), ale on pak uteče pryč. Potom Lily nahradí roli ženy 1, která tu starou paní kojila, tak ji teď kojí ona (žena 2 vaří pro ty nahá děcka). A všechno celé vyvrcholí tak, že muž se s ženou 2 začnou rvát na život a na smrt, děti jsou pryč (díky bohu, lezli mi strašně na nervy), v okolí zahrady statku to začne vybuchovat a ti dva se tam pořád perou. Lily to celé sleduje z okna, pak si jde lehnout do postele, ve které byla stará žena, ta tam ale teďka není. Úplně na závěr se tam opět objeví jednorožec a Lily ho jde nakojit. Takže tam šlo o to, že se Matka příroda (a.k.a. stará žena) na lidstvo naštvala, pomstila se mu a tak je teď všude tahle bizarní válka, ve které muži nemají slitování se ženami a ženy s muži. Statek je posledním místem na zemi, kde přežívá to "nejnormálnější", co z civilizace zbylo, ovšem pod podmínkou, že se o starou ženu, neboli ztělesnění Matky přírody, budou "starat". Jenže válka se pak dostane i tam, což značí pro lidstvo konec. Přežije jenom Lily, protože není tolik zkažená. Jednorožec je vlastně taky ztělesněním Matky přírody (jednorožec a stará žena se nikdy nesetkali a neviděli přímo, v tu chvíli jedna z těch existencí nemusela existovat - když svět ovládne Matka příroda, může tady vlastně cokoli). Taky to vysvětluje žijící kytky a bouřící se stádo ovcí (které úplně na konci filmu obsadí zahradu statku) KONEC MÉHO VYSVĚTLENÍ DĚJE. Takže nakonec z toho je hodně bizarní depka. Pravda, takový film se jen tak nevidí a částečně mě do děje i vtáhl (občas se ale taky táhne), zase na druhou stranu to vůbec nebyl až tak silný zážitek, jako jsem třeba měl u Inland Empire. Vlastně s Black Moon mám podobný problém, jako s Eraserhead - atmosféru to má, ale ta atmosféra tu je, protože tu prostě je a bůhví jak se nerozvíjí. Nějaké silné momenty taky chybí a postavy moc sympatické nejsou. Proto dávám jenom 3*, protože z toho mohla být neskutečná pecka. Ale nebyla. Byl z toho film, na který člověk jen tak nezapomene, ale až tolik ho neosloví. Co bych ještě dodal? Nykvistova kamera je tam ale dobrá. A každopádně jsem rád, že jsem to viděl a sehnal. 3* () (méně) (více)

MightyHal 

všechny recenze uživatele

Surrealismus spolu s "divnými" filmy mám velice rád, jenže tady? Já fakt nevím zda je to tím že jsem podobně podivných filmů viděl už několik a tady mě to prostě neohromilo. Neříkám že film třeba nemá hlubší význam, ale opravdu mi to nestálo za to to tady nějak více hledat či zkoumat. Ona totiž ta smršť podivných událostí které se tu dějí není nějak ve výsledku zajímavá či zábavná. Je tu mluvící krysa, babička co potřebuje kojit, přemisťující se prase, mluvící jednorožec, pěvec který nemluví apod. Jenže krom toho že můžete být fascinováni těmito podivnostmi, tak vám to ve výsledku nic nedá. Minimálně mně to ničím nepřekvapilo, nevyvedlo z míry a spíš po většinu stopáže nudilo. Což ale asi byli tím prostředím a i zpracováním těchto podivností. Nevím no, film měl pár zajímavých nápadů které mě v místech bavili a natočené je to taky dobře a některé scény jsou hezky mysteriózní. I tak si myslím že tohle je zrovna takový ten mdlý a nudný surrealismus, který vás překvapí a fascinuje pokud na něj nejste zvyklý 4/10. ()

sator 

všechny recenze uživatele

Jsou filmy která dávají a pak ty co berou,tenhle mě vzal čas.Natočit nelogický slepenec situací, bez jakéhokoliv poselství nebo poetiky je k ničemu... ()

Kalidor_ 

všechny recenze uživatele

Režisér na lysohlávkách natočil něco jako Alenka v říši divů pro dospělé. Film má poselství asi jako tlející bobek jednorožce v trávě v mihotavém tanci hejna much třpytících se v ranním oparu. Režisérské nápady zde dosahují vskutku hranic geniality - dívce zničehonic začnou padat spoďáry, bábrle se z té podívané může utlouct smíchy a hned šahá po Polaroidu aby si to vyblejskla - hmm zajímavé. Původně jsem to viděl na 2*, ale třetí přihazuji za tu operu v obyváku. ()

Mythago 

všechny recenze uživatele

Odkud začít, kde skončit. Já...nevím, tahle -parádní- surrealistická hříčka mě vtáhla a já se cejtil jako kouř z cigarety, naprosto rozplynutej a pak jsem jako dehet přilnul k plícím-ději, vlastně se mi po čase, nepříliš dlouhém, začalo všechno dění zdát jako naprosto přirozené, jakobych žil takovej život, byla to každodenní rutina, to ovšem neznamená, že by mě to nijak nezajímalo a já věděl, co bude následovat, vlastně...zároveň jsem věděl, ale současně jsem byl neustále překvapenej a udivenej. Tenhle film je podivná bytost, která prchla dřív, než jsem jí dokázal pořádně uchopit. ()

F.W.Colqhoun 

všechny recenze uživatele

Additional dialogues: Joyce Buñuel /// Lily v krajině znepokojivých surrealistických vizí rozmlouvá z vyčůraným jednorožcem, dalšími dvěma Lilies, z nichž jednou je muž, nedosáhne na sklenici s mlékem na standardně vysokém kuchyňském stole a účastní se války žen s muži. Radostné pokoukání pro diváky, kteří jsou ve výseku filmové bakchanálie s to účtovat s nenaplnitelnými přísliby srozumitelnosti a jednoznačného významu. Scény kojení stařeny vzrušující jaksi víc, než by měly. I'm afraid I don't have much milk... ()

Reklama

Reklama