Vraždy podle Agathy Christie - Série 2 (2013) (série)
Ti čtyři kdysi spáchali dokonalý zločin, který z nich zavraždil toho pátého? Epizoda z francouzského detektivního cyklu podle Agathy Christie. Komisař Laurence a Alice Avrilová jsou pozváni na večeři výstředním sběratelem Shaitanou. Zároveň jsou na komisařství k Laurencovi předvoláni čtyři podezřelí. Ale nikdo z komisařství je na výslech nepozval! Zanedlouho se na večeři opět všichni sejdou. Shaitana tvrdí komisaři, že všichni čtyři jsou vrazi, kteří v minulosti spáchali dokonalý zločin, ale on je usvědčí. Než skončí večeře, je Shaitana zavražděn nožem přímo do srdce. Každý z pozvaných měl příležitost a každý motiv. Proč rozehrál Shaitana tak makabrózní hru, na kterou sám doplatil? (Česká televize)
(více)Recenze (5)
Parádní, francouzsky odlehčené a nakonec komisař vraha odhalil. ()
Nuda,vleče se to bez dramatičnější nebo napínavější scény. ()
Plane . 10 % ()
Agatha Christie je nesporně královna detektivky. Takže za mne ta jedna hvězda patří jí. Je zajímavé také sledovat, jak se s látkou vyrovnávají jiní filmaři, jiní herce. Bohužel, v tomto případě film připomíná spíše parodické zpracování - přihlouplá (skoro bych napsal blbá) sekretářka, přinejmenším necharismatický detektiv, naznačená tupost policejního šéfa, podezřelí jsou naprosto nepřirození. Oběť která je podivínská až k šaškovitosti. Nevím, co kladného bych kromě předlohy měl na tomhle zpracování najít. ()
Mám sice rád nadsázku, ale tady je to dovedené až ad absurdum, a jak vidno, ne všichni - včetně mne - to dokázali vstřebat. Ženské se zde chovají jak pitomé husy, a nejvíc sekretářka pana komisaře, tam snad chtěli využít filmaři všechny vtipy o blondýnkách, na které si vzpomněli, ale ona přitom svého šéfa miluje. A pak ta zrzavá novinářka se asi má chovat střeleně, ale zase chová spíše jako idiot. A samotný komisař sice spřádá nitky, ale jeho chování rovněž připomíná spíš zfetovaného chlápka, než normálního člověka. Do toho stylizace do výrazných modrých, zelených a červených barev jako v komiksu, a najednou zjistíte, že je vám úplně jedno, kdo zabil šejtana, nebo jak se ten chlap jmenoval, kdo zabil manžela, manželku, starou babu, o niž se staráte a pečujete, kdo koho kde a kdy zabil někde na lovu na africké řece.., prostě konsternace tou blbostí podávanou za nadsázku a těmi barvičkami převáží vše. Ještě že na tu zrzku se občas dobře kouká. Jo, a když se nad tím člověk zajistí - vážně by komisaři za jeden den stihli udělat pitevní zprávu včetně podaného léku, a dokonce ještě grafologický rozbor? Jděte k šípku. ()
Photo © Ezcazal Films