Reklama

Reklama

Penguin Highway

(festivalový název)
  • Japonsko Penguin Highway (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Školní rok je takřka u konce a v malém vnitrozemním městečku se uprostřed léta objeví skupina tučňáků. Zvídavý čtvrťák Aojama se spolu s kamarády vydává zjistit, kde se tito černobílí opeřenci v sousedství vzali. To, co objeví, jim však zamotá hlavy ještě víc. Co má s celou záhadou společného tajemná sestřička ze zubní kliniky? A je všechno takové, jak se na první pohled zdá? Film vychází z knihy populárního japonského autora Tomihika Morimiho. (Animefest)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (6)

Jirka_Šč 

všechny recenze uživatele

Neotřelé, zajímavé a netypické vztahem osmiletého kluka a mladé slečny. Kolik známe neerotických anime, ve kterém hraje výraznou roli pohled na prsa? Samozřejmě tučnáci jsou zajímaví a oceán v bublině také. Člověku vrtá v hlavě, jak to funguje, Penguin Highway však není počin, ve kterém má být vše jasné. Toto je o výzkumnících a o schopnosti pozorovat a objevovat jako takové. ()

Hromino 

všechny recenze uživatele

Že tučňáci v anime nebývají pouhými tučňáky, to už víme. Išida nám ke spoustě tučňáků servíruje vizuálně podmanivou podívanou s již tradičně sympatickou kresbou (opět se mi nejvíce líbí jeho návrhy lidí), příležitostně háže odkazy na svá předchozí díla a nabízí fantasy příběh z období letních prázdnin, jehož hlavní hrdina by mě v jiných dílech nejspíš iritoval svým arogantním chytráctvím, ale tady je vykreslen jako chytré, avšak bezelstné dítě, které svou zvídavost jednoduše neumí zkrotit a je k lidem i poznávání zcela otevřené, což hodnotím jako svěží, příjemnou změnu na pozici hlavního hrdiny v tomto žánru. Líbí se mi, jak si film hraje nejen s hrdinou, ale i s divákem a neustále oba udržuje v napětí, jaké rozřešení závěr přinese. Po jeho zhlédnutí se však nemůžu ubránit dojmu, že film má svou největší působivost pouze v jednotlivostech, ale nikoli jako celek; když jej totiž uchopím jako celek, tak vlastně netuším, zda chtěl Išida pouze odvyprávět lineární příběh o jedné hře s hlavním hrdinou (a divákem), ve které nemá smysl hledat něco víc, nebo zda se v něm nachází nějaký rafinovaný jinotaj. V prvním případě by to byla škoda, neboť prostoru pro sdělování myšlenek mezi řádky a pomocí symbolů zde bylo hodně. V druhém případě je to vlastně taky škoda, protože jsem tam onen jinotaj neobjevil. I tak se však jedná o sympatické dílo, které se hodí prakticky do jakékoli nálady i počasí. Slabší 4*. ()

Reklama

silentname 

všechny recenze uživatele

Japonské animácie a fantasy opäť dávajú dokopy veľmi kreatívny film s nádhernými vizuálmi. "Penguin Highway" bude jeden z najkrajšie vyzerajúcich filmov roku. A okrem toho musím uznať aj veľmi kreatívne fantasy, ktoré trošku otvára možnosti existencie veľmi zaujímavého sveta. No okrem toho sa mi veľmi páčili postava. Aoyama je podľa mňa zaujímavý hrdina. Veľmi racionálny, no súčasne pubertálny a odhodlaný ísť zistiť všetko, čo sa dá. Najmä ak ho záhada pohltí. Rovnako ma fascinovala Hamamoto. Ako postava, ktorá najprv pôsobí, že filmu moc nepridá a bude len typické japonské dievča nakoniec ukáže, že je nielen inteligentná. Ale vie byť aj žiarlivá a veľmi temperamentná a výbušná. A jej výstupy sú skutočne veľmi uveriteľné a silné. Funguje to skvele. Hudba? Neviem čo mám iné povedať, než absolútne fantastická. Okamžite ma dostáva do príbehu. Okrem toho poviem, že predstava, že máme postavu, ktorá dokáže čokoľvek premeniť na tučniaky je zaujímavá. No rovnako aj tie ďalšie skutočnosti sú zaujímavé. Ako napríklad, že nemôžu vycestovať ďaleko od svojho mesta, inak im to začne ubližovať. A premáhať únava. Rovnako je super, že sa aj niektoré postavy, ktoré toho moc najprv neponúknu ukážu silnejšie. Napríklad tyran Suzuki. Čakal som, či do filmu prinesie niečo viac než týranie a šikanovanie našich hrdinov. A našťastie prinesie. Ak máte radi animované japonské fantasy, myslím si, že toto oceníte. Čeknite si to a uvidíte sami. Hodnotenie: A- ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

There are 3,748 days until I grow up to be an adult. Taková jakože "osmdesátková amblinovka v japonském Ghibli hávu". Tedy parádní dětské letní dobrodružství se špetkou magického realismu, surrealismu i sci-fi. Což však nehraje prim a slouží to čistě k tomu, aby se děcka dozvěděla na prahu nácti něco o sobě sama, prvních láskách, kamarádství, stejně jako o světě. Stojí to na živoucích charakterech, atmosféře parného léta a úchvatném audiovizuálu. Nejvíce však na tom, že to dokáže evokovat nezkažený a stále ještě nadšený nevinný dětský pohled na svět natolik přesvědčivě, že mu zcela podlehne i dospělý. Což umí málokterý film, byť to zkouší bezmála každý druhý. Možná je to stopáží o chlup delší než by se slušelo, ale když tady o plném hodnocení bylo stejně jasno již od úvodní podmanivě odzbrojující titulkové sekvence. ()

Jeoffrey 

všechny recenze uživatele

Ten fantasy příběh má rozhodně své kouzlo a několik zajímavých nápadů, které by nejspíš čistě z vědeckého hlediska působily jako kravina, ale s přivřenýma očima a s Aojamovými poznatky se člověk se vším dokáže nakonec smířit. Vždyť ten kluk je přeci na svůj věk neskutečně chytrý a vyřeší jakoukoli záhadu, včetně té, proč jsou prsa slečny ze zubárny tak jiné, než ty jaké má máma - vlastně ne, tohle jsem si musel domyslet sám... Na druhou stranu i já byl jako dítě hodně arogantní pro svou inteligenci a měl jsem také být každým dnem větší a lepší, protože jsem objevoval pořád nové věci o světě, tedy se s hlavním hrdinou dokážu i ztotožnit, což pomáhá. Sice zbylé postavy (hlavně ostatní děti) zase až tak nezaujaly, byly to většinou spíš šablony a jejich vzájemné romantické pohnutky byly až příliš klišé, ale jak jsem psal, dívalo se na to i tak dobře, protože to mělo kouzlo a to je pro mě důležité a to až tak, že 7/10 si to u mě zaslouží. ()

Galerie (40)

Reklama

Reklama