Reklama

Reklama

Obsahy(1)

9. listopadu 1985. Gang provede krvavé přepadení supermarketu Delhaize v belgickém Aalstu. Takzvaní Brabantští zabijáci brutálně zavraždí osm nevinných lidí, mezi nimiž jsou i Gilbert, Thérèse a Rebecca Van de Steenovi. Devítiletý David Van de Steen navzdory vážným zraněním střelbu přežije. Jeho rodiče a sestra se však stanou jedněmi z posledních obětí nechvalně proslulého gangu. Z Davida je náhle sirotek a jeho prarodiče na sebe vezmou srdcervoucí úkol – poskytnout vnukovi novou životní perspektivu a postarat se o jeho buducnost. Dědeček Albert se přes pětadvacet let úporně snaží dostat vrahy před soud. Až do dnešního dne však zabijáci, kteří mezi lety 1982 a 1985 zavraždili 28 lidí, nebyli dopadeni. Jedná se o největší skandál v dějinách belgické justice. (Cinemax)

(více)

Recenze (59)

Dan9K 

všechny recenze uživatele

Silné téma a silný film, který by si zasloužil větší pozornost. Krásně totiž ukazuje, že úřední a státní marasmus, klientelismus a v podstatě mafiánství rozhodně není specialitou Čechů, ale spíše specialitou druhu homo sapiens, protože i v takové Belgii se může dít něco, co si u nás skoro ani neumíme představit. Snímek má i vynikající casting, bohužel s výjimkou dospělého Davida, u kterého si asi nikdo nevšiml, že mu zmodraly oči. Také je možná až zbytečně dlouhý (na HBO je 134 minutová verze) a některé věci se zbytečně opakují. Každopádně je to oči otevírající záležitost, která je zcela podle reality a přesto skoro až neuvěřitelná. ()

kolemjdouc 

všechny recenze uživatele

nestává se mi často aby mi nějaký film roztřískal psychiku na cucky.Doslova!A to jen proto, jak pojali s citem své role Jan Decleir a de Muynck.Oba své postavy postupem stárnoucích,nešťastných , unavených lidí ztvárnili jedinečně.Čítankově.dosti mi vadila kamera bez stativu kdy se kameraman už pohyboval dosti rušivé.Hlavně při natáčení scény na nemocničním lůžku ležícího Davida.Možná opakovali scénu víckrát ale to by nemělo mít na profesionalitu kameramana vliv.Vynikající režie. ()

Reklama

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Drsné, nekompromisní a chladné belgické drama, které vypráví příběh jedné tragédie z místního belgického supermarketu, o které jsem neměl ani ponětí. Odehrávající se v hlubokých osmdesátých letech. Precizně odvedené a vyprávěné z pohledu prarodičů obětí. Popravdě ale nechápu, jak v takové civilizované zemi, jako je Belgie, může vzniknout gang zvaný Brabanští zabijáci, kteří nemají důvod...a vraždí. To mi hlava nebere. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Dlho som vedel o Nijvel gangu, ktory terorizoval ludi v Belgicku, zacalo to 1985, a slo to veru poriadne vysoko. Narazil som an to pri svojom studiu Studenej vojny no v zivote som si nemyslel, ze pozriem aj film. perfektne je zobrazena atmosfera bezmocnosti tej rodiny - policia sa sprava tak ako sa sprava, vela veci sa zamietlo pod koberec , proste brutal, najlepsie veci pise sam zivot  : 95 % ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Mať takého dedka bojovníka to je česť. Najmä ak ide o spravodlivosť, ktorej je na tomto svete pramálo. Užívateľ s príznačným menom mamlas síce napísal, že je to "nedívatelná supernudná hovadina pro důchodce", ale takýto prízemný názor nemožno brať do úvahy. Pretože neviem, prečo by boj za spravodlivosť mala byť hovadina, ani čo je na dôchodcoch zlé. V podstate film nemožno za nič odsúdiť, okrem toho, že uspokojivé riešenie sa nenašlo ani dodnes. Na filme treba ešte pochváliť výbornú hudbu, v ktorej sa objavia Vivaldiho i Mozartove kúsky. ()

Galerie (46)

Zajímavosti (5)

  • Film je založen na knize „Nestřílejte, to je můj táta“ („Niet schieten, dat is mijn papa“) Davida van de Steena, jednoho ze zraněných, kteří přežili útok na obchodní dům Delhaize v Aalstu (Belgie), 9. listopadu 1985, který je zobrazen ve filmu. Název knihy zněl tak, jak jeho sestra během útoku křičela. Tento film také představuje rekonstrukci zmíněného útoku, který byl posledním, ale nejnásilnějším útokem gangu Nijvel. Přeživší David van de Steen, kterému bylo v době střelby devět let, byl na scéně každý den, aby zajistil maximální autentičnost. (Piercee)
  • Stijn Coninx pracoval na filmu sedm let společně s Davidem van de Steenem, jedním z těch, kteří přežili Nijvel Gang (Brabant Killers). Van de Steen důkladně schválil obsazení Jana Decleira jako jeho dědečka Alberta (přezdívaného „Petje“), který byl ve skutečnosti svědkem části útoku na obchodní dům Delhaize, ke kterému došlo přes ulici. Později provedl několik vlastních vyšetřování, ale dostal dopisy se zahalenými varováními, aby přestal pátrat. I když dědeček zemřel dlouho před premiérou filmu, potěšilo ho, když se na smrtelné posteli dozvěděl, že se film natáčí. (Piercee)
  • Název filmu se objeví až před závěrečnými titulky. (griph)

Reklama

Reklama