Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ocitáme se v New Orleansu v roce 1917 ve čtvrti červených luceren. Prostitutka Hattie (Susan Sarandon) žije se svou dvanáctiletou dcerou Violet (Brooke Shields) v bordelu Madame Nell. Protože je Violet odmalička obklopená atmosférou sexu a divokých večírků, touží se stát také prostitutkou a tak Nell zorganizuje aukci o její panenství. Za několik měsíců se Hattie vdá za bohatého zákazníka a Violet se přestěhuje k mladému fotografovi Bellocqovi (Keith Carradine), který je do ní bláznivě zamilovaný. Violet se tak stává podivnou figurkou - předčasně vyspělou ženou, která v srdci přesto stále zůstává nevinným dítětem. (Sofia)

(více)

Recenze (44)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Upřimně řečeno neumím si představit, že se dospělej chlap zamiluje do třináctiletý holky. Z toho je patrné, že téma filmu rozhodně není nějak ohrané a jede si po takové poklidné pedofilní vlně, které spíš než na sílu příběhu sází na obsahovou kontroverznost a atmosféru. Třináctiletou Violet, kolem které se točí celej příběh zahrála velmi přesvědčivě Brooke Shields a dodala tak filmu třetí hvězdičku. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Poněkud kontroverzní námět o -náctileté dívence, vychovávané v prostředí nevěstince. Louis Malle byl sice výborný režisér, ovšem tenhle film skýtal více možností, než kolik jich nakonec předvedl. Herecké výkony jsou sice velmi dobré, ale scénář měl být propracovanější. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Začátek tohoto filmu ze sedmdesátých let je poměrně drsný. Začíná totiž porodem v jednom zapadlém ukričeném domu v New Orleans v době, kdy se ještě ve velkým střílelo pár stovek kilometrů na západ v jakémkoliv pouštním městě. Od toho se pak odvíjí brutální ponurost, smutek a jeden příběh maličké holky, která celý život prožila právě v tomhle domě a realitu má šíleně pokroucenou. To jediné, co tento film tak může nabídnout je právě výborný herecký výkon Brooke Shields, která si to s postavou vysloveně prožila. ()

Dan9K 

všechny recenze uživatele

Tak předně bych chtěl říct, že se jedná v hodně věcech o velmi netradiční americký film. Někdy to může být na škodu, někdy je to dobrou změnou. K vidění je velmi značná absence tahu na branku, v dnešní době snad nenatočitelný námět. Skoro celé se to ( hlavně v počátku) odehrává v interiérech dvou baráků. Další věcí samozřejmě je samotná hlavní představitelka. V kolika amerických filmech uvidíte nahou holku v pubertálním věku a to ještě tak často? Ve většině amerických filmů jsou děti tou nejchytřejší osobou v příběhu, někdy to hraniční skoro až s trapností. Zde je ale Violet hloupý, náladový a zlobivý spratek, což je mnohem blíže realitě, nehledě tedy na to, že ve 12-ti vetšina dětí o panenství nepřichází ( tedy alespoň je to můj předpoklad). Pokud ještě zmíním závěr, vyjde mi už docela dost netradičních prvků, které Pretty Baby obsahuje. Čili ano, zajímavý snímek to je, ale, jak už je zde napsáno, je vlastně hodně nudný, prázdný, špatně natočený a nějakým způsobem nepříjemný a nesympatický, aspoň pro mě. ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Film, který stojí za vidění snad jen pro odzbrojující živelnost hereckého výkonu mladičké Brooke Shields. Jinak je to velmi slabé - po dějové stránce bída a ten zbytek taky za moc nestojí. Občas to na mě působilo až protivně diletantským dojmem, jako by to celé byla nějaká béčková pseudokontroverzní slátanina, určená spíše na televizní obrazovku do okrajového vysílacího času, než celovečerní film. Z pozice dnešního otrlého diváka se ani nelze moc divit, tenhle biják dnes nemůže šokovat snad už nikoho, nota bene mě osobně coby fandu Kubrickovy i Lynovy (té obzvlášť) Lolity. Ale jak říkám, Brooke Shields mě skutečně dostala, její předčasná dospělost mě dojala i rozesmála současně a nemohl jsem si u ní nevzpomenout na podobnou filmovou postavu, Mathildu z Leona (též 12 letou). Škoda přeškoda, že z toho hezkého námětu nebylo vytěženo více potenciálu, který tato atraktivní doba i téma jistě skýtají. ()

Omnibus 

všechny recenze uživatele

V postavě fotografa Bellocqa mi Keith Carradine šíleně vadil, měl jsem z něj přímo fyzicky špatný pocit, kdykoli strčil ten svůj supí pedofilní ksicht rádobyumělce na plátno. Ale to je možná jen můj problém, vysvětlitelný na lehátku u psycho-servismana. Jinak film je klasika a já jsem ani moc nevnímal nějaký zásadnější propad do mravního bahna... Koneckonců prostituce, provozovaná dobrovolně a ve "slušném" bordelu je docela poctivé řemeslo (na rozdíl např.od politiky, že) Nepochybně by bylo výchovnější, kdyby se Violet napřed vyučila jinému poctivému řemeslu- třeba švadlenou, a až jako plnoletá se rozhodla stát se láryní nectnou, čili helmbrechtnicí, přinášející potřebným potěšení (popřípadě, co já vím, třeba i náhražku něhy)... Ale to by jí zase, z hlediska profese, utekly nejlepší roky ;-) A nám zajímavej film. Jenom mi tam Brooke bohužel přišla taková nějaká... nijaká. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Z dnešního pohledu zřejmě nelegální počin. Dvanáctiletá, ještě zcela dětinská Brooke je ve filmu téměř úplně nahá, ve stejném věku vydražená, deflorovaná a provdaná. Nevídané. ()

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Tematicky i ztvárněním kontroverzní, jinak ale dost nudné dílko, které zaujme nejvíc asi zobrazením částečné nahoty Susan Sarandonové a Brooke Shieldsové. ()

Sofia 

všechny recenze uživatele

New Orleans ve dvacátých letech, kde v jednom klasickém nevěstinci vyrůstá se svou matkou a ostatními prostitutkami i dvanáctiletá Violet, přezdívaná Pretty Baby. Nezná nic jiného než svět prodejného sexu, takže se samozřejmě brzy stane taky prostitutkou, i když stále zůstává jen malým děvčátkem, i když předčasně dospělým. Film je jen velmi průměrný, chvílemi nudný, měl daleko na víc. Jen mě udivuje, že rodiče Brooke Shields, které v době natáčení bylo 13, k tomu vůbec svolili...ve filmu se několikrát objevuje úplně nahá a ve velmi choulostivých situacích. V dnešní době, kdy vás v USA zavřou za vyfocení si nahého dítěte na pláži, by to asi neklaplo... ()

Kryton 

všechny recenze uživatele

Utahaný a po většinu doby i nudný film, kde zaujme jen mladá Brooke Shields v roli nezletilé prostitutky. Téma i doba naskýtaly více. ()

hous.enka 

všechny recenze uživatele

Krasna lolitka Brooke Shields svadi mladeho fotografa zejmena svou cistotou. Film nas zavadi do prostredi americkeho hampejzu, kde krome prostitutek pracuje i sympaticky pianista a mene sympaticka bordel-mama. Cely film stoji (a bohuzel zaroven i pada) na Brooke a snazi se byt opravdu jakousi reminiscenci na Nabakovu Lolitu. Prostredi ale neni nijak zajimave a film neprinasi mnoho noveho. ()

kobejn 

všechny recenze uživatele

Uvedené sice v rámci tematického cyklu "Nový hollywood", ale v podstatě jde o typicky "evropský" film natočený v Americe. Buhvíproč tu najednou všichni rozebírají scénář, jako by najednou byl každý druhý odborník na scénáře. Patrně jde o to, že děj tohoto filmu se točí kolem "bordelu" a "děvek", tudíž by bylo absurdní po filmu chtít, aby v něm byly nějaké "chytré řeči", což asi zdejším "scénáristům" přišlo jako důkaz "slabosti scénáře". Dle mého soudu (odborník na scénáře ale nejsem jako ostatní) byl naopak scénář dobrý, neboť věrně ilustrovall prázdnotu a banálnost života v tomto prostředí. Po technické stránce byl film dokonalý. Nicméně ani mně tento film k srdci nepřirostl, tudíž jen za tři. ()

Skip 

všechny recenze uživatele

Většina filmu se odehrává v jednom nevěstinci v New Orleans roku 1917. Louis Malle měl cit pro attmosféru, takže po této stránce je film velmi dobrý. Hereckým výkonům také není co vytknout. Ovšem celý ten příběh s příchutí kontroverze o dvanáctileté holčině, která vyrostla v nevěstinci, je takový skoro o ničem, dalo by se říct, že jde o obyčejné vyprávění, které by v literární podobě bylo jen obyčejnou slohovkou. ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Anglické slovo "pretty" ve spojení s ženou či dívkou se obvykle vymyká významu uváděného ve slovnících. Nejvhodnější překlad pro "pretty baby" by asi byl "kurvička". Nebo také: život v neworleanském bordelu na sklonku první světové války. Ale k filmu samotnému: nemá vadu, ale také nemá šťávu. Malle je popisným autorem, často ale s výrazným přesahem, ať už kamkoli. I tímto filmem se zřejmě značí něco naznačit, ale buď zůstalo jen u náznaku nebo jsem se tomu nedokázal přiblížit. ()

d-fens

všechny recenze uživatele

ocenenia : MFF Cannes 1978 - Cena spoločnosti "Commission supérieure technique de l'image et du son" (CST) ("technická" cena) ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Strasne slaby film a nemohol som jaxi uverit ze sa dospely chlap zamiluje do 13 rocnej holky - to bol pedofil doprdele ci co ? Mno teda mne to prislo uchylne, Malle bol tu zas len za rutinera, tempo take nijake a v strede vladli priserne dialogy, respektive len vatovo plane plky. neoslovilo ma ani to, ze sa ta holka stala predcasne vyspelou zenou, ktora je ale deckom kdesi hlboko v srdci : 40 % ()

Nautila 

všechny recenze uživatele

Pro mě příjemný film z oblíbeného období (ach, to tehdejší oblékání) a krásný náhled do života za zdmi bordelu. Jen Violet je prázdná panenka, bez pocitů, vlastního boje a názoru. A to se bohužel promítá do celého filmu. ()

spygirl 

všechny recenze uživatele

Nevím, co si o tom mám myslet... Tohleto že natočili v USA? Fakt se dost divím... Chudák děvčátko... každé dítě si přece zaslouží normální dětství. Kdyby byla trochu starší, tak pochopím, že přitahuje muže (jako např. Lolita), ale takhle může zaujmout leda tak pedofily. A také nechápu, jak se může dospělý chlap oženit s dítětem... Celý film je divný, ale ústřední téma zajímavé. Někteří tady kritizujete příšerné dialogy, ale přece prostitutky neoplývají vysokou inteligencí. :-) 40% ()

Reklama

Reklama